Zelfvoorzienend kamperen, deze 6 dingen heb je nodig

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Zelfvoorzienend kamperen, gedwongen door de omstandigheden is het opeens populair. Er zijn veel kampeerders die ertegen opzien om in je eigen sanitair en voorzieningen op de camping te moeten voorzien. Dat is helemaal niet nodig, want met de caravan en camper, maar ook met de tent en vouwwagen is kamperen met eigen sanitair echt niet zo moeilijk en wordt het aantal plekken en campings waar je terecht kunt een stuk groter.

Privé sanitair en elektriciteit lost veel op

De makkelijkste manier om zelfvoorzienend te kamperen is om je tent of vouwwagen gewoon op een kampeerplek neer te zetten met privé sanitair. Je hebt dan een eigen badkamertje bij jouw kampeerplek. Deze wordt alleen door jou en je kampeergenoten gebruikt. De badkamertjes hebben meestal een wc en toilettafel en steeds vaker ook een douche.  Je hoeft dan dus geen gebruik te maken van het algemene toiletgebouw.

camper huren

Ga met de caravan of camper met eigen sanitair

Als je een caravan of camper hebt met eigen sanitair, is zelfvoorzienend kamperen ook al een stuk makkelijker. Je hebt je eigen toilet bij je en soms een douche. Deze laatste kun je eventueel ook nog vervangen door een zonnedouche, zodat het binnen geen bende wordt.

Qua elektriciteit zijn er ook verschillende oplossingen. Koken en de camping koelkast kunnen op het gas en voor de overige elektriciteit kun je gebruikmaken van een accu of zonnepanelen op het dak plaatsen.

Zo kun je zelfvoorzienend kamperen met de tent of vouwwagen

Voor tentkampeerders en vouwwagens vraagt zelfvoorzienend kamperen om iets meer voorbereiding. Maar kampeerders die weleens wildkamperen in Nederland of naar een paalkampeerterrein gaan, weten dat het prima mogelijk is. Als je deze dingen meeneemt, ben je ook als tent- of vouwwagenkampeerder niet afhankelijk van de voorzieningen van een camping.  Je zou dan dus zelfs in het buitenland zoals Noorwegen, Zweden, Schotland kunnen wildkamperen:

1. Porta Potti

Een draagbaar chemisch toilet zoals een Porta Potti zorgt ervoor dat je geen gebruik van het toiletgebouw hoeft te maken. Een Porta Potti is ongeveer 40 x 40 x 40 cm en kun je als gewoon toilet gebruiken en doorspoelen. In deze blog leg ik de verschillen tussen de verschillende soorten chemische toiletten uit.

Lees ook:  Getest: 3 eenvoudige campingdouches

Om zo’n ding gewoon in je tent te hebben staan is toch geen fijn idee, hoewel ze echt amper meer stinken tegenwoordig. Daarom is het handig om hem samen met de toilettent van punt 3 te gebruiken. Een andere optie die goedkoper maar minder makkelijk is, is een draagbaar toilet of toiletemmer

campingdouche

2. Zonne- en/of campingdouche

Officieel heten deze douches zonnedouches. Je legt de zwarte waterzak namelijk in de zon waardoor het water opwarmt en je aan het einde van de dag een warme douche hebt. Je kunt deze zak met douche bijvoorbeeld op het dak van de caravan, camperbus of auto leggen of hem aan een tak van een boom ophangen. Denk er wel aan om biologisch afbreekbare shampoo te gebruiken. 

Hou wel rekening met de inhoud van de zwarte zak van de campingdouche. Deze zakken zijn te koop in verschillende maten. Met de 10 liter-douches kun je net geen 4 minuten douchen, dus ik adviseer je om minimaal 20 liter of zelfs 40 liter te nemen. Of deze campingdouche van Decathlon waarmee je met een pomp zelf handmatig kunt reguleren wanneer er water uitkomt. Nog een andere optie is een elektrische dompeldouche welke vooral handig is voor caravan en camper kampeerders. Er zijn ook mobiele douches op gas waarmee je een fijne warme buitendouche kunt creëren. Erik ging in zijn test op zoek naar de beste campingdouche

3. Douche- / wc-tent

Douchen onder een campingdouche kun je gewoon in je zwemkleding doen, maar fijner is om het met wat meer privacy te doen in een douchetent. Zoals deze van Decathlon.  Dit zijn handige pop-uptentjes waar je gewoon staand in kunt douchen. De rest van de dag kun je er de Porta Potti in zetten, zodat je deze niet in de hoofdtent of vouwwagen hoeft te laten staan.

dometic RC 1600 EGB

4. Koelbox of campingkoelkast op gas

Als je ook kampeert zonder stroomaansluiting op de camping, heb je wel een koeltas of koelbox nodig om je eten goed te houden. Een andere optie die ik zelf al jaren gebruik, is een absorptie campingkoelkast zoals de Dometic Combicool ACX3. Deze campingkoelkasten kun je aansluiten op zowel stroom als op gas. Daarmee kun je dus prima zelfvoorzienend kamperen. Een andere optie is de aloude koelbox met koelelementen.

campingpannenset

5. Gasstel of gaspit

Koken moet je natuurlijk ook. Dat kan gewoon boven een vuurtje, maar meestal is het wel handig om een gaspit of campinggasstel mee te nemen. En nee, zelfs voor de warme broodjes hoef je niet afhankelijk te zijn van de camping. Je kunt prima zelf afbakbroodjes en een campingoven of mijn favoriet, de Omnia oven, meenemen. Deze kun je ook op gas of het kampvuur gebruiken.

zelfvoorzienend kamperen

Foto: Michael Pereckas

6. Zonnepaneeltje

Als je zelfvoorzienend – en dus ook zonder afhankelijk te zijn van een stroomaansluiting – wilt kamperen, kun je tegenwoordig haast niet om zonnepanelen heen. Voor campers en caravans zijn er kant en klare zonnepaneelsets te koop, waarmee je genoeg stroom kunt opwekken om zonder problemen te kamperen

Lees ook:  De opblaasbare campingkast van Decathlon getest

Voor tent- en vouwwagenkampeerders ben je afhankelijk van mobiele zonnepanelen of van een powerbank. Beide zijn er tegenwoordig al met een behoorlijke opbrengst en/of accu-inhoud. Zo kun je toch je telefoon, laptop of zaklamp opladen. Gebruik je een mobiel zonnepaneel zoals de Biolite Solar Panel 5+, dan heb je daarnaast ook een powerbank nodig, omdat je een mobiele telefoon meestal niet direct kunt opladen met zonne-energie door de wisselende oplaadsterkte. Dan gaat de accu kapot.

 Handige panelen zijn de Biolite 3000 mAh 10+ of 5+ Watt die een powerbank en paneel in één zijn, of de sterkere Xtorm Outdoor kit met 21 Watt en 10.000 mAH opslagcapaciteit. Een andere optie is een WakaWaka Power+, wat een powerbank, zaklamp en zonnecel in één is. Wel met een beperkte capaciteit.

Zelfvoorzienend kamperen hoeft niet duur te zijn

Zelfvoorzienend kamperen is met de juiste spullen helemaal niet zo moeilijk en hoeft niet duur te zijn. Eigen sanitair (Porta Potti, campingdouche en douchetent) heb je samen al vanaf ongeveer €100,-  Een koelbox vanaf €25 en als je ook stroom wilt, is de Xtorm Outdoor kit er, maar het kan ook nog goedkoper als je wat minder eisen stelt.

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

7 reacties

 • Die zonnedouche…….hoe zit het dan met legionella?? T is toch stilstaand water dat warm wordt en dus n heerlijke bron zou kunnen zijn.

  • Dag Ineke, van wat ik er van weet kan legionele pas ontstaan na een dag of 5 stilstaand water. Het is dus wel van belang dat je minimaal elke 2 dagen doucht 🙂

   • Onze douchebak werd per dag minimaal 1 maal gevuld. Wij doen er namelijk ook de afwas mee. Daar heb je ook warm water voor nodig. We hebben een grote en kleine zak. Het voordeel van de kleine is, is dat het water sneller op warmt.

 • Hallo Tjerk,
  Wij hebben een schuur/kooktentje naast de caravan staan, waar normaal de fietsen en andere dingen in staan maar willen die nu gaan gebruiken als douchtentje. Wij hebben zo’n camping gas douche gekocht voor direct warm water maar begreep dat je die niet in dat tentje kan hangen als je gaat douchen, wat is jou advies hier over?
  Gr. Dina

 • Leuke site. Ik heb in mijn uppie per caddy lekker rondgetrokken door Europa. Met de kleine douchezak heb je genoeg warm water om je te wassen, met een emmertje met zaagsel voor cavia’s in een ecoplastic zak kom je ook een heel eind als je geen porta potti wilt. Waka Waka was heerlijk om foontje op te laden. Het fijnste was om door de zwarte theedoekengordijntjes onherkenbaar te zijn als wild-parkeerder…en geen tent op te hoeven zetten. Ik ben bijna zeventig.

  • Wat een creatief idee om zaagsel in een emmer te gebruiken als wc. En moedig om in je eentje als vrouw wild te kamperen.

Laat jouw reactie achter

User Review
 • Kwaliteit:
  Sending
 • Gebruiksgemak:
  Sending
 • Pakmaat:
  Sending