Camping koelbox of camping koelkast? Er is wat betreft koelen op de camping zoveel te kiezen. Een compressor camping koelkast, een absorptiekoelbox of thermo- elektrische koelbox? Hoe koud moet de koelbox kunnen koelen? Maakt de koelkast niet zoveel geluid dat de halve camping ’s nachts wakker ligt? Ik krijg veel vragen hierover dus tijd om eens uit te zoeken welke koelboxen er zijn en welke het meest geschikt is voor jouw manier van kamperen.

Camping koelkast of camping koelbox? Wat is het verschil?

Op de camping worden de termen camping koelbox en camping koelkast steeds vaker door elkaar gebruikt. Dat komt omdat de originele koelbox waarbij je koelelementen gebruikt in de afgelopen 40 jaar steeds dichter naar een volwassen koelkast zoals je die van thuis kent, is geëvolueerd.

Koelbox modellen die je aan de bovenkant opent kunnen tegenwoordig net zo goed koelen en hebben dezelfde functies als staande koelkast modellen met een deur aan voorkant. Toch is dit wel het verschil tussen een koelbox en een camping koelkast. De koelbox open je aan de bovenzijde, de koelkast aan de voorzijde en staat los of is ingebouwd in de caravan of camping. In deze blog ligt de focus op de koelboxen.

Koelboxen Welke koelbox of camping koelkast is de beste?

Welke koelbox past bij hoe ik kampeer? Kom erachter met deze 6 vragen

Voordat je een koelbox kiest moet je voor je zelf eerst een aantal vragen beantwoorden over hoe je de koelbox gaat gebruiken en welke eisen je er aan stelt. Er is best veel te kiezen qua koelboxen en camping koelkasten, waarover zo dadelijk meer, maar door vooraf deze 6 vragen te beantwoorden wordt het een stuk makkelijker om de juiste koelbox voor jouw soort kampeervakantie te kiezen.

Welke koelbox is geschikt in 6 vragen:
– 1. Welke afmetingen en inhoud heb je nodig?
– 2. Welke koelcapaciteit?
– 3. Moet de koelbox kunnen vriezen? 
– 4. Welke koelbox kan onderweg  aan of zonder stroom? 
– 5. Welke koelbox maakt het minste geluid?
– 6. Welke koelbox past bij mijn budget? 

1. Welke afmetingen en  inhoud heeft jouw koelbox of camping koelkast nodig?

Qua afmetingen zijn twee dingen van belang bij een koelbox. Hoe groot is de buitenkant én hoeveel liter past er in de binnenkant. De grootste verschil zit hier tussen de thermo-elektrische koelboxen en alle andere soorten.

Wil jij gratis het maandelijkse Kampeermeneer Magazine ontvangen?
Maximaal één keer per maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.

Koelboxen zonder elektriciteit en thermo-elektrische koelboxen zijn meestal kleiner en hebben een inhoud van ongeveer 22 tot 33 liter. Voordeel hiervan is dat hij weinig plek inneemt in de auto maar het nadeel is dat er ook minder in past en je dus vaker boodschappen moet doen. Voor ons gezin van vier redden we het meestal als je minimaal iedere 2 dagen boodschappen doet. Die 10 liter verschil tussen een kleine Mobicool U22 (22 liter) en grote koelbox zoals de Dometic TropiCool TC (35liter) is wel echt merkbaar.

Absorptiekoelboxen en compressor koelboxen zijn meestal twee keer zo groot. Ze nemen vaak al snel een derde van je kofferbak in. Qua inhoud lopen de verschillende modellen  uiteen van een kleine ongeveer 33 liter zoals mijn Dometic combicool RC  tot 47 voor de Coleman Xtreme 50 liter koelbox.

2. Hoe goed moet jouw koelbox kunnen koelen?

De tweede en voor de meeste belangrijkste vraag is hoe goed moet de koelbox kunnen koelen? Over het algemeen valt te zeggen dat de volgorde van goed koelen als volgt is van slechtst naar best: 1. Koelbox met elementen, 2. Thermo elekrische koelbox, 3. Absorptiekoelbox en het beste koelt een Compressorkoelbox.

Uit een test die de ANWB deed bij een temperatuur van 30 graden bleek dat eigenlijk alle thermo elektrische koelboxen én absorptiekoelboxen na 24 uur koelen tot maximaal 10 graden kunnen koelen. Dat is meestal genoeg voor een Nederlandse zomer om drankjes koud te houden maar om eten lang goed te bewaren moet de temperatuur eigenlijk onder de 7 graden zijn. Als je in Nederland of Scandinavië kampeert zijn de veelal goedkopere koelboxen nog een optie maar zeker voor Zuid-Europa ben je al snel aangewezen op een compressor koelbox. Volgens de test van de ANWB koelden de Mobicool B40, de Mobicool C40 en de Dometic Coolfun CK 40 D Hybrid het beste.

3. Moet de camping koelbox ook kunnen vriezen?

Zelf heb ik het op de camping echt niet nodig maar voor sommige kampeerders is het belangrijk dat de koelbox ook kan vriezen. Bijvoorbeeld omdat medicijnen bevroren bewaard moeten blijven maar ook erg lekker voor heel koud bier. Het enige soort koelboxen dat kan vriezen zijn compressorkoelboxen.  Hoever deze kunnen vriezen verschilt per merk. De Mobicool B40, de Mobicool C40 en de Dometic Coolfun CK 40 D Hybrid staan er om bekend dat ze goede resultaten kunnen behalen tot -15 graden ook wanneer het kwik buiten richting de 40 graden gaat.  

Koelboxen Welke koelbox of camping koelkast is de beste?

4. Moet de camping koelkast onderweg ook aan kunnen?

Tips voor thuis: In het algemeen geldt dat je koelboxen thuis voor vertrek het beste al een dag aan kunt zetten om voor te koelen. De meeste koelboxen hebben namelijk tussen de 8 en 24 uur nodig om tot volledige koeling te komen. Ook kun je het etenswaar en drinken er beter al koel inzetten thuis dan hoeft de koelbox onderweg minder hard te werken.

12V aansluiting: Als je de koelbox ook onderweg wil laten koelen, vooral nodig als je lange afstanden aan één stuk rijdt, dan moet de koelbox een 12V (volt) aansluiting hebben die past op de aanstekeruitgang van je auto. Bijna alle koelboxen hebben dat tegenwoordig. Vooral bij thermo-elektrische koelboxen komt het nogal eens voor dat er alleen één 12V aansluiting wordt meegeleverd en dat je voor 220/230 volt (zoals thuis) een transformator met gewone stekker nodig hebt.

Verlengsnoer: Handig is het wanneer er in de kofferbak van je auto ook een 12V aansluiting zit. Dit is echter vaak niet zo. Dan kan een 12V verlengsnoer handig zijn zodat de koelbox onderweg toch gewoon achterin kan. Op de achterbank zetten moet je echt niet willen,

Gas: Het grote voordeel van een absorptiekoelbox is dat deze ook op gas kan werken. Dit maakt dat je niet afhankelijk bent van elektriciteit en dus overal kun gaan en staan. Zelfs onderweg kun je een koelbox op gas gewoon aanhebben. In de auto zou ik het niet doen maar in de caravan, camper of vouwwagen kan dat prima. Wel is het zo dat je bij benzinestations het gas uit moet zetten.

Ook als je koelbox niet meer koelt, erg vochtig wordt door de condens of het lang duurt voordat deze koelt zijn deze koelbox tips handig. 

Koelboxen Welke koelbox of camping koelkast is de beste?

5. Hoeveel geluid mag jouw camping koelkast maken?

Meeste lawaai: Voor mij persoonlijk is dit naast het koelen één van de belangrijkste criteria.  Onze vorige Tristar koelbox moesten we regelmatig een flinke klap geven om hem rustig te krijgen. ’s Nachts werden we zelfs wakker van het lawaai. Dat wil je niet. Gelukkig geld dat niet voor alle koelboxen maar de thermo-elektrische koelbox maakt door de ventilator wel altijd meer lawaai dan de andere vormen.

Stilste: Een absorptiekoelbox is het stilste, die hoor je gewoon niet, en een compressiekoelbox maakt ongeveer evenveel geluid als de koelkast thuis.  Op een camping is dat tussen het geluid van de vogels en andere kampeerders ook eigenlijk niet te horen. Voor wie dus absolute stilte wil is de Dometic combicool RC  of Tristar K 7147 een stille keus.

6. Hoeveel mag jouw koelbox kosten?

Niet onbelangrijk, hoeveel mag de koelbox kosten. Ik kan niet in jullie portemonnee kijken maar over het algemeen is goedkoop duurkoop bij koelboxen. Ik heb vooral al verschillende thermo-elektrische koelboxen versleten van goedkope merken. Ze maken vaak veel lawaai, de ventilator gaat kapot of koelen gewoon niet goed.  Koop liever voor €30 meer een betere thermo-elektrische of voor nog iets meer een absorptiekoelbox als je budget beperkt is. Mijn Dometic RC 1600 gaat al 10 jaar mee en is still going strong

De duurste koelboxen zijn compressiekoelboxen. Deze kosten al snel tussen de €200,- en €350,- Een flinke investering  weliswaar, maar daar zou je minimaal 10 jaar mee vooruit moeten kunnen. Daarnaast houdt een compressiekoelbox je eten en drinken het beste koel. Wil je een goedkope compressiekoelbox, dan kun je een paar tientjes besparen wanneer je voor één kiest die niet HYBRID of hybride is zoals de Mobicool C40 die dus niet onderweg aankan.

Welke soorten koelboxen zijn er?

Eigenlijk zijn er vier verschillende soorten koelboxen op de camping die ieder hun eigen voor- en nadelen hebben, zoals hierboven beschreven. Hieronder nog een korte uitleg over iedere soort camping koelbox.

Koelboxen  of koeltassen met koelelementen

De aloude koelbox met koelelementen is er nog steeds en er zijn inmiddels ook koeltassen die net zo goed koelen. De koelbox van Decathlon is hier een goed voorbeeld vnn Je moet in deze Decathlon koelbox of koeltas ingevroren koelelementen leggen om ze koud te houden. Het werkt prima als je vaak boodschappen doet, is makkelijk mee te nemen, ook naar bijvoorbeeld het strand in een koelrugzak, en handig aan de koeltassen is dat je ze tijdens het reizen kunt opvouwen. Om eten en drinken lang koel te houden ook bij echt hoge temperaturen zijn ze minder geschikt.

Voordelen en nadelen koelbox / koeltas met koelelementen

+ lichtgewicht
+ goedkoop
+ relatief klein pakformaat
+ opvouwbaar
+ geen stroom nodig
+ geen lawaai

– koelt minder goed
– relatief kleine inhoud

Koelboxen Welke koelbox of camping koelkast is de beste?

Thermo-elektrische koelboxen

Een thermo elektrische koelbox is eigenlijk een gewone koelbox met een koelelement en ventilator. Ze koelen een stuk beter dan een koelbox met koelelementen maar tot maximaal 20 graden onder de buitentemperatuur wat in de meeste Nederlandse zomers genoeg is maar niet als het kwik boven de 28 graden komt op de camping zeker niet in Zuid-Europa. Ze zijn op 12V, dus onderweg te gebruiken én op 230V. Soms heb je hier wel een  transformator voor nodig.

Met 22 tot 33 liter zijn ze klein waardoor ze minder ruimte innemen, maar je dus ook vaker boodschappen moet doen. Als je weinig ruimte hebt en niet in al te warme oorden kampeert zijn ze een goede keus. Grootste nadeel vind ik persoonlijk dat ze vaak meer geluid maken dan je lief is. Vooral ’s nachts is kan dat irriteren.

Voordelen en nadelen thermo elektrische koelbox

+ goedkoop
+ relatief klein pakformaat
+ tot 20’ onder buitentemperatuur
+ 12V én 230V

– boven de 28’ te weinig koelvermogen
– relatief kleine inhoud
– lawaaiig

Koelboxen Welke koelbox of camping koelkast is de beste?

Absorptiekoelbox stil en ook zonder elektriciteit

Een absorptiekoelbox werkt op basis van absorptiekoeling en koelt over het algemeen iets beter dan een thermo elektrische koelbox tot zo’n 25’ onder de buitentemperatuur. In Zuid-Europa red je het hier dus niet mee, maar voor Nederland zijn ze eigenlijk altijd geschikt.

Groot voordeel van een absorptiekoelbox is dat deze koelbox ten eerste geen lawaai maakt en ten tweede op 12V, 230V en vaak ook op gas werken.  Je hebt hierdoor geen last van lawaai en je kunt er, omdat hij ook op gas werkt, ook  mee wildkamperen of op plekken zonder stroom. Wat soms een groot voordeel kan zijn om de mooiste plekken van de camping te bemachtigen. Vooral op de accu van de auto moet je deze koelkast uitzetten als je stilstaat want hij gebruikt veel stroom.

De ANWB testte onlangs ook koelboxen en daarbij kwam de absorptie koelbox Dometic Combicool ACX40G als beste koelbox van 2019 uit de koelbox test. Op het ijsblokjes bakje na is deze echter hetzelfde als de Dometic Combicool RC 2200 welke je toch snel bijna €100 scheelt. 

Voordelen en nadelen absorptiekoelbox

+ stil
+ grote inhoud
+ tot 33’ onder buitentemperatuur
+ 12V én 230V
+ vaak ook op gas (onafhankelijk)

– boven de 38’ te weinig koelvermogen
– vanaf €200,-
– grote pakmaat
– zwaarder
– verbruikt veel stroom
– moet waterpas staan
– koelt 1e keer langzamer af

Koelboxen Welke koelbox of camping koelkast is de beste?

Compressorkoelbox veel ruimte en koelen én vriezen

Een compressorkoelbox geeft je eigenlijk qua koelvermogen de koelkast van thuis. Deze koelboxen kunnen zelfs tot -15’ bevriezen en zijn met een thermosstaat te regelen. Vooral als je veel in heet weer kampeert in Zuid Europa, medicijnen koud moet houden of écht van koude biertjes houdt, is een compressorkoelbox de juiste keuze.

Compressorkoelkasten zijn over het algemeen wel wat groter zodat er meer in past maar daardoor ook zwaarder en nemen meer ruimte in dan bijvoorbeeld een thermo- elektrische koelbox.  Ze zijn minder stil dan een absorptiekoelbox maar erg veel geluid produceren ze ook niet. Alleen de eerste keer afkoelen hoor je een klein beetje. Dat is vergelijkbaar met het geluid van de koelkast thuis. Door het geluid van de natuur en de camping zelf hoor je dat meestal amper. Een nadeel van een compressorkoelbox is dat de simpele versies alleen op 220/230V kunnen. Er zijn ook compressie koelboxen, hybride, die ook op 12V (dus onderweg) te gebruiken zijn zoals de populaire Mobicool B40 maar deze kosten vaak een paar tientjes extra.  

Voordelen en nadelen compressiekoelbox

+ tot -15’ onder buitentemperatuur
+ grote inhoud
+ met thermostaat regelbaar
+ 230V en soms 12V
+ relatief laag stroomverbruik
+ hoeft niet waterpas

– grote pakmaat
– niet geruisloos
– zwaarder
– vanaf €200,-

Gewone koelkast huren of kopen

Op steeds meer campings vooral in Zuid-Europa maar ook steeds vaker dicht bij huis kun je ook een tafelmodel gewone koelkast huren. Dat scheelt natuurlijk een hoop gesjouw en ruimte in je auto. Van de kosten hiervan schrik ik altijd een beetje.  Per week betaal je al snel tussen de €20,- en €80,-. Zelfs als je een duurdere compressorkoelbox koopt, heb je dat er binnen twee jaar uit.

Koelboxen Welke koelbox of camping koelkast is de beste?

Welke koelbox is de beste voor jou?

Inmiddels heb je waarschijnlijk wel een beeld van welke koelbox het meest geschikt is voor de manier waarop jij kampeert. Want wat de beste koelbox is hangt erg af van jouw kampeer voorkeuren. Daarom zet ik het nog even op een rij:

Kamperen in Nederland en Noord Europa: Als je een budget hebt van €200+ dan zou ik persoonlijk ook in Nederland kiezen voor een hybride compressor koelbox  of absorptiekoelbox zoals de Mobicool B40 of de Dometic Coolfun CK 40 D Hybrid die door de ANWB als beste werden getest. Weinig lawaai, echt goed koud en ook onderweg te gebruiken. Ook een absorptiekoelbox is een optie als je graag wildkampeert en echt stilte wil. Deze heeft wel minder koelvermogen en zit in dezelfde prijsrange als een compressiekoelbox. Kies dan bij voorkeur voor een hoge koelcapaciteit zoals de Dometic Combicool RC 2200.

Als je budget kleiner is dan ben je aangewezen op een thermo-elektrische koelbox en moet je geluid op de koop toenemen. Je kunt dan beter wel iets meer betalen voor bijvoorbeeld de Mobicool T35 om niet ’s nachts wakker te worden.  

Kamperen Zuid-Europa: In Zuid-Europa heb je gewoon een compressorkoelbox nodig als je jouw eten en drinken goed wilt houden bij 35 graden. Bij de goedkopere versie zonder 12V aansluiting is de Mobicool B40 een goede keuze. Ook de hybride Mobicool B40, en Dometic Coolfun CK 40 D Hybrid, die zowel op netstroom als op 12V werken,  zijn in dat geval een goede keus. Deze laatste doet bij mij al jaren zijn werk.

Lichtgewicht kamperen: Voor lichtgewichtkampeerders zoals fietsers en wandelaars die toch hun eten of drinken willen koel houden zou ik kiezen voor een goede koeltas of koelrugzak. Deze zijn er in verschillende formaten.

Wildkamperen: Wil je graag op de mooie plekjes zonder stroom op de camping staan of zelfs wildkamperen met je vouwwagen of campertje? Dan is de keuze voor een absorptiekoelbox zoals de Dometic combicool RC  of Tristar K 7147 de meest logische. Je kunt hem op gas gebruiken én op 230V én op 12V, hij koelt tot ongeveer 25 graden onder de buitentemperatuur en wat vooral ook erg fijn is: de koelbox is muisstil! De Dometic Combicool gebruik ik zelf al jaren naar tevredenheid. 

 

Over de schrijver

Tjerk

Tjerk

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

Laat jouw reactie achter

2 reacties

 • Geachte heer,

  Dank voor de interessante informatie over koelkasten.
  We hebben nog een vraag. We zien bij de Blokker een kleine vrijstaande thermo-elektrische koelkast (van 35 liter). We willen die aanschaffen ten behoeve van kamperen. Vraag: Moet deze, net als bij een gewone thuis-koelkast, na vervoer, eerst 2 a 3 uur stil staan voordat het aangesloten mag worden?
  Alvast bedankt voor uw reactie en hulp.

  Met vriendelijke groet,
  Kim