Welke koelbox of camping koelkast past bij mij?

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Camping koelbox of camping koelkast? Er is wat betreft koelen op de camping zoveel te kiezen. Een compressor camping koelkast, een absorptiekoelbox of thermo- elektrische koelbox? Hoe koud moet de koelbox kunnen koelen? Maakt de koelkast niet zoveel geluid dat de halve camping ’s nachts wakker ligt? Ik krijg veel vragen hierover dus tijd om eens uit te zoeken welke koelboxen er zijn en welke het meest geschikt is voor jouw manier van kamperen.

Camping koelkast of camping koelbox? Wat is het verschil?

Op de camping worden de termen camping koelbox en camping koelkast steeds vaker door elkaar gebruikt. Dat komt doordat de originele koelbox waarbij je koelelementen gebruikt in de afgelopen 40 jaar steeds dichter naar een volwassen koelkast zoals je die van thuis kent, is geëvolueerd.

Koelbox modellen die je aan de bovenkant opent kunnen tegenwoordig net zo goed koelen en hebben dezelfde functies als staande koelkast modellen met een deur aan voorkant. Toch is dit wel het verschil tussen een koelbox en een camping koelkast. De koelbox open je aan de bovenzijde, de campingkoelkast aan de voorzijde, ook staat deze los of is ingebouwd in de caravan of camping. In deze blog ligt de focus op de koelboxen.

soorten koelboxen

Welke camping koelkast past bij hoe ik kampeer? Kom erachter met deze 6 vragen

Voordat je een koelbox kiest moet je voor je zelf eerst een aantal vragen beantwoorden over hoe je de koelbox gaat gebruiken en welke eisen je er aan stelt. Er is best veel te kiezen qua koelboxen en camping koelkasten, waarover zo dadelijk meer, maar door vooraf deze 6 vragen te beantwoorden wordt het een stuk makkelijker om de juiste koelbox voor jouw soort kampeervakantie te kiezen.

Welke koelbox is geschikt in 6 vragen:
– 1. Welke afmetingen en inhoud heb je nodig?
– 2. Welke koelcapaciteit?
– 3. Moet de koelbox kunnen vriezen? 
– 4. Welke koelbox kan onderweg  aan of zonder stroom? 
– 5. Welke koelbox maakt het minste geluid?
– 6. Welke koelbox past bij mijn budget? 

1. Welke afmetingen en inhoud heeft jouw koelbox of camping koelkast nodig?

Qua afmetingen zijn twee dingen van belang bij een koelbox. Hoe groot is de buitenkant én hoeveel liter past er in de binnenkant. De grootste verschil zit hier tussen de thermo-elektrische koelboxen en alle andere soorten.

Koelboxen zonder elektriciteit en thermo-elektrische koelboxen zijn meestal kleiner en hebben een inhoud van ongeveer 22 tot 33 liter. Voordeel hiervan is dat hij weinig plek inneemt in de auto, maar het nadeel is dat er ook minder in past en je dus vaker boodschappen moet doen. Voor ons gezin van vier redden we het meestal als je minimaal iedere 2 dagen boodschappen doet. Die 20 liter verschil tussen een kleine Redwood (19 liter) en grote koelbox zoals de Travellife TL40 (40 liter) is wel echt merkbaar.

Absorptiekoelboxen en compressor koelboxen zijn meestal twee keer zo groot. Ze nemen vaak al snel een derde van je kofferbak in. Qua inhoud lopen de verschillende modellen  uiteen van een kleine ongeveer 33 liter zoals mijn Dometic combicool RC  tot wel 100 liter voor de Dometic CFX3 100 koelbox.

2. Hoe goed moet jouw koelbox kunnen koelen?

De tweede en voor de meeste belangrijkste vraag is hoe goed moet de jouw camping koelkastje kunnen koelen? Over het algemeen valt te zeggen dat de volgorde van goed koelen als volgt, is van slechtst naar best: 1. Koelbox met elementen, 2. Thermo-elektrische koelbox, 3. Absorptiekoelbox en het beste koelt een Compressorkoelbox.

Uit de thermo elektrische koelboxen test die wij onlangs deden bij een temperatuur van 25,5 graden bleek dat eigenlijk alle Thermo-elektrische koelboxen én na 24 uur koelen tot maximaal 10 graden kunnen koelen Alleen de Tristar KB 7530 en de Campingaz Powerbox Plus kwamen daar flink kouder uit. Dat is meestal genoeg voor een Nederlandse zomer om drankjes koud te houden, maar om eten lang goed te bewaren moet de temperatuur eigenlijk onder de 7 graden zijn. Als je in Nederland of Scandinavië kampeert zijn de veelal goedkopere koelboxen nog een optie, maar zeker voor Zuid-Europa ben je al snel aangewezen op een compressor koelbox. Volgens onze test van compressor koelboxen koelden de Mobicool MB40, de Dometic Coolfun CK 40D het beste.

3. Moet de camping koelkast ook kunnen vriezen?

Zelf heb ik het op de camping echt niet nodig maar voor sommige kampeerders is het belangrijk dat de koelbox ook kan vriezen. Bijvoorbeeld omdat medicijnen bevroren bewaard moeten blijven, maar ook erg lekker voor heel koud bier. Het enige soort koelboxen dat kan vriezen zijn compressorkoelboxen.  Hoever deze kunnen vriezen verschilt per merk. De Mobicool MB40,  en de Dometic Coolfun Ck 40D Hybrid  staan er om bekend dat ze goede resultaten kunnen behalen tot -15 graden ook wanneer het kwik buiten richting de 40 graden gaat.  

koelbox 12v

4. Moet de camping koelkast onderweg ook aan kunnen?

Tips voor thuis: In het algemeen geldt dat je koelboxen thuis voor vertrek het beste al een dag aan kunt zetten om voor te koelen. De meeste koelboxen hebben namelijk tussen de 8 en 24 uur nodig om tot volledige koeling te komen. Ook kun je het etenswaar en drinken er beter al koel inzetten thuis dan hoeft de koelbox onderweg minder hard te werken.

12V aansluiting: Als je de koelbox ook onderweg wil laten koelen, vooral nodig als je lange afstanden aan één stuk rijdt, dan moet de koelbox een 12V (volt) aansluiting hebben die past op de aanstekeruitgang van je auto. Bijna alle koelboxen hebben dat tegenwoordig. Vooral bij thermo-elektrische koelboxen komt het nogal eens voor dat er alleen één 12V aansluiting wordt meegeleverd en dat je voor 220/230 volt (zoals thuis) een transformator met gewone stekker nodig hebt. De Redwood thermo-elektrische koelbox heeft echter beide aansluitingen. 

Lees ook:  IJskoud getest: Dometic Patrol Passieve Koelbox

Verlengsnoer: Handig is het wanneer er in de kofferbak van je auto ook een 12V aansluiting zit. Dit is echter vaak niet zo. Dan kan een 12V verlengsnoer handig zijn zodat de koelbox onderweg toch gewoon achter in kan. Op de achterbank zetten moet je echt niet willen,

Gas: Het grote voordeel van een absorptiekoelbox is dat deze ook op gas kan werken. Dit maakt dat je niet afhankelijk bent van elektriciteit en dus overal kun gaan en staan. Zelfs onderweg kun je een koelbox op gas gewoon aan hebben. In de auto zou ik het niet doen maar in de caravan, camper of vouwwagen kan dat prima. Wel is het zo dat je bij benzinestations het gas uit moet zetten.

Ook als je koelbox niet meer koelt, erg vochtig wordt door de condens of het lang duurt voordat deze koelt zijn deze koelbox tips handig. 

absorptie

5. Hoeveel geluid mag jouw camping koelkast maken?

Meeste lawaai: Voor mij persoonlijk is dit naast het koelen één van de belangrijkste criteria.  Onze vorige Tristar koelbox moesten we regelmatig een flinke klap geven om hem rustig te krijgen. ’s Nachts werden we zelfs wakker van het lawaai. Dat wil je niet.  Ik krijg ook weleens de vraag of de camping koelkast van Decathlon dan een optie is? Ik heb hem één keer aangehoord en dat maakte zo’n lawaai dus die raad ik echt af. Gelukkig geld dat niet voor alle koelboxen, maar de thermo-elektrische koelbox maakt door de ventilator wel altijd meer lawaai dan de andere vormen.

Stilste: Een absorptiekoelbox is het stilste, die hoor je gewoon niet, en een compressorkoelbox maakt ongeveer evenveel geluid als de koelkast thuis.  Op een camping is dat tussen het geluid van de vogels en andere kampeerders ook eigenlijk niet te horen. Voor wie dus absolute stilte wil is de helemaal stille absorptie Dometic Combicool ACX 40 of compressorkoelkast met het minste geluid zoals de Mobicool MB40 een stille keus.

6. Hoeveel mag jouw koelbox kosten?

Niet onbelangrijk, hoeveel mag de koelbox kosten. Ik kan niet in jullie portemonnee kijken, maar over het algemeen is goedkoop duurkoop bij koelboxen. Ik heb vooral al verschillende thermo-elektrische koelboxen versleten van goedkope merken. Ze maken vaak veel lawaai, de ventilator gaat kapot of koelen gewoon niet goed.  Koop liever voor €30 meer een betere thermo-elektrische of voor nog iets meer een absorptiekoelbox als je budget beperkt is. Mijn Dometic RC 1600 gaat al 10 jaar mee en is still going strong. Als ik nu een vervanger zou moeten kopen dan zou ik ook voor de opvolger hiervan de Dometic Combicool ACX3 40 gaan. 

De duurste koelboxen zijn compressor koelboxen. Deze kosten al snel tussen de €225,- en €450,- Een flinke investering  weliswaar, maar daar zou je minimaal 10 jaar mee vooruit moeten kunnen. Daarnaast houdt een compressiekoelbox je eten en drinken het beste koel. Wil je een goedkope Compressor koelbox, dan kun je een paar tientjes besparen wanneer je voor één kiest die niet HYBRID of niet hybride is zoals de Mobicool C40 die dus niet onderweg aankan Er zijn ook compressor koelboxen zoals de Mestic MCC 35 en de Campart Travel Melbourne die óók op 12V gewoon kunnen vriezen..

Welke soorten koelboxen zijn er?

Eigenlijk zijn er vier verschillende soorten koelboxen op de camping die ieder hun eigen voor- en nadelen hebben, zoals hierboven beschreven. Hieronder nog een korte uitleg over iedere soort camping koelbox.

Koelboxen of koeltassen met koelelementen

De aloude koelbox met koelelementen is er nog steeds maar heet tegenwoordig ‘passieve koelbox’ en er zijn passieve koelboxen zoals de Coleman 28QT Xtreme die wij testten die het tot 3 dagen goed koel houden. Er zijn inmiddels ook koeltassen die net zo goed koelen. De koelbox van Decathlon is hier een goed voorbeeld van. Je moet in deze Decathlon koelbox of koeltas ingevroren koelelementen leggen om ze koud te houden.

Het werkt prima als je vaak boodschappen doet, is makkelijk mee te nemen, ook naar bijvoorbeeld het strand in een koelrugzak, en handig aan de koeltassen is dat je ze tijdens het reizen kunt opvouwen. Om eten en drinken lang koel te houden ook bij echt hoge temperaturen zijn ze minder geschikt.

Voordelen en nadelen koelbox / koeltas met koelelementen

+ lichtgewicht
+ goedkoop
+ relatief klein pakformaat
+ opvouwbaar
+ geen stroom nodig
+ geen lawaai

– koelt minder goed
– relatief kleine inhoud

Thermo-elektrische koelboxen

Een thermo elektrische koelbox is eigenlijk een gewone koelbox met een koelelement en ventilator. Ze koelen een stuk beter dan een koelbox met koelelementen, maar tot maximaal 20 graden onder de buitentemperatuur wat in de meeste Nederlandse zomers genoeg is maar niet als het kwik boven de 28 graden komt op de camping zeker niet in Zuid-Europa. Ze zijn op 12V, dus onderweg te gebruiken én op 230V. Soms heb je hier wel een  transformator voor nodig.

Met 22 tot 33 liter zijn ze klein waardoor ze minder ruimte innemen, maar je dus ook vaker boodschappen moet doen. Als je weinig ruimte hebt en niet in al te warme oorden kampeert zijn ze een goede keus. Grootste nadeel vind ik persoonlijk dat ze vaak meer geluid maken dan je lief is. Vooral ’s nachts is kan dat irriteren. Hoewel de ANWB qua geluid enthousiast is over de Campingaz Powerbox Plus 36 kwam de Powerbox 28 er in onze eigen test minder goed vanaf qua geluid. In mijn eigen test kwam de goedkopere Tristar KB 7530 koelbox een stuk stiller uit de test. 

Voordelen en nadelen thermo elektrische koelbox

+ goedkoop
+ relatief klein pakformaat
+ tot 20’ onder buitentemperatuur
+ 12V én 230V

– boven de 28’ te weinig koelvermogen
– relatief kleine inhoud
– lawaaiig

beste koelbox test

dometic RC 1600 EGB

Absorptiekoelbox stil en ook zonder elektriciteit

Een absorptiekoelbox werkt op basis van absorptiekoeling en koelt over het algemeen iets beter dan een thermo elektrische koelbox tot zo’n 25’ onder de buitentemperatuur. In Zuid-Europa red je het hier dus niet mee, maar voor Nederland zijn ze eigenlijk altijd geschikt.

Lees ook:  Getest: Mestic MCC 35 koelbox vol gadgets

Groot voordeel van een absorptiekoelbox is dat deze koelbox ten eerste geen lawaai maakt en ten tweede op 12V, 230V en vaak ook op gas werken.  Je hebt hierdoor geen last van lawaai en je kunt er, omdat hij ook op gas werkt, ook  mee wildkamperen of op plekken zonder stroom. Wat soms een groot voordeel kan zijn om de mooiste plekken van de camping te bemachtigen. Vooral op de accu van de auto moet je dit camping koelkastje uitzetten als je stilstaat want hij gebruikt veel stroom.

De ANWB testte onlangs ook koelboxen en daarbij kwam de absorptie koelbox Dometic Combicool ACX3 40 als beste koelbox uit de koelbox test. In onze eigen test kwamen we tot dezelfde conclusie. Op het ijsblokjesbakje na is deze echter hetzelfde als de Dometic Combicool RC 2200 welke langzaam uit de handel wordt genomen omdat de ACX3 40 de opvolger is. 

Voordelen en nadelen absorptiekoelbox

+ stil
+ grote inhoud
+ tot 33’ onder buitentemperatuur
+ 12V én 230V
+ vaak ook op gas (onafhankelijk)

– boven de 38’ te weinig koelvermogen
– vanaf €200,-
– grote pakmaat
– zwaarder
– verbruikt veel stroom
– moet waterpas staan
– koelt 1e keer langzamer af

review mobicool c40

Compressor koelbox veel ruimte en koelen én vriezen

Een compressorkoelbox geeft je eigenlijk qua koelvermogen de koelkast van thuis. Deze koelboxen kunnen zelfs tot -15’ bevriezen en zijn met een thermosstaat te regelen. Vooral als je veel in heet weer kampeert in Zuid-Europa, medicijnen koud moet houden of écht van koude biertjes houdt, is een compressorkoelbox de juiste keuze.

Compressorkoelkasten zijn over het algemeen wel wat groter zodat er meer in past, maar daardoor ook zwaarder en nemen meer ruimte in dan bijvoorbeeld een thermo- elektrische koelbox.  Ze zijn minder stil dan een absorptiekoelbox, maar erg veel geluid produceren ze ook niet. Alleen de eerste keer afkoelen hoor je een klein beetje. Dat is vergelijkbaar met het geluid van de koelkast thuis. Door het geluid van de natuur en de camping zelf hoor je dat meestal amper. Een nadeel van een compressorkoelbox is dat de simpele versies alleen op 220/230V kunnen. Er zijn ook compressie koelboxen, hybride, die ook op 12V (dus onderweg) te gebruiken zijn zoals de populaire Mobicool MB40, maar deze kosten vaak een paar tientjes extra en koelen dan op 12v minder hard dan op 230 V.  Lees onze review van de Mobicool MB40. Wil je ook onderweg op 12V kunnen vriezen dan is de Mestic MCC 35 ook een goede keuze.

Voordelen en nadelen compressorkoelbox

+ tot -15’ onder buitentemperatuur
+ grote inhoud
+ met thermostaat regelbaar
+ 230V en soms 12V
+ relatief laag stroomverbruik
+ hoeft niet waterpas

– grote pakmaat
– niet geruisloos
– zwaarder
– vanaf €200,-

beste camping koelkast

Gewone koelkast huren of kopen

Op steeds meer campings vooral in Zuid-Europa, maar ook steeds vaker dicht bij huis kun je ook een tafelmodel gewone koelkast huren. Dat scheelt natuurlijk een hoop gesjouw en ruimte in je auto. Van de kosten hiervan schrik ik altijd een beetje.  Per week betaal je al snel tussen de €20,- en €80,-. Zelfs als je een duurdere compressorkoelbox koopt, heb je dat er binnen twee jaar uit.

camping koelkast

Wat is de beste koelbox voor jou?

Inmiddels heb je waarschijnlijk wel een beeld van welke koelbox het meest geschikt is voor de manier waarop jij kampeert. Want wat de beste koelbox is hangt erg af van jouw kampeer voorkeuren. Daarom zet ik het nog even op een rij:

Kamperen in Nederland en Noord Europa: Als je een budget hebt van €200+ dan zou ik persoonlijk ook in Nederland kiezen voor een hybride compressor koelbox  of absorptiekoelbox zoals de Mobicool MB40 of de Dometic Coolfun CK 40 D Hybrid. Weinig lawaai, echt goed koud en ook onderweg te gebruiken. Ook een absorptiekoelbox is een optie als je graag wildkampeert en echt stilte wil. Deze heeft wel minder koelvermogen en zit in dezelfde prijsrange als een compressiekoelbox. Kies dan bij voorkeur voor een hoge koelcapaciteit zoals de Dometic ACX 40 welke door de ANWB  en onszelf als beste absorptie koelbox werd getest. 

Als je budget kleiner is dan ben je aangewezen op een thermo-elektrische koelbox en moet je geluid op de koop toenemen. Je kunt dan beter wel iets meer betalen voor bijvoorbeeld de Tristar KB 7530 of de Redwood Koelbox 28l om niet ’s nachts wakker te worden van het lawaai.  

Kamperen Zuid-Europa: In Zuid-Europa heb je gewoon een compressorkoelbox nodig als je jouw eten en drinken goed wilt houden bij 35 graden.  De hybride Mobicool (M)B40, en Dometic Coolfun CK 40 D Hybrid, die zowel op netstroom als op 12V werken, zijn in dat geval een goede keus.  Wil je geen lawaai dan is de Dometic Combicool ACX3 40 de beste keus, maar deze koelt tot ongeveer 28 graden onder de omgevingstemperatuur. Ik heb hem al jaren en ben er erg blij mee. 

Lichtgewicht kamperen: Voor lichtgewichtkampeerders zoals fietsers en wandelaars die toch hun eten of drinken willen koel houden zou ik kiezen voor een goede koeltas of koelrugzak. Deze zijn er in verschillende formaten.

Wildkamperen: Wil je graag op de mooie plekjes zonder stroom op de camping staan of zelfs wildkamperen met je vouwwagen of campertje? Dan is de keuze voor een absorptiekoelbox zoals de Dometic Combicool ACX3 40  of Mestic MAC – 40   de meest logische. Je kunt hem op gas gebruiken én op 230V én op 12V, hij koelt tot ongeveer 25 graden onder de buitentemperatuur en wat vooral ook erg fijn is: de koelbox is muisstil! De Dometic Combicool gebruik ik zelf al jaren naar tevredenheid.  De Mestic is iets goedkoper en heeft een handige waterpas, maar De 40 euro extra voor de Dometic koopt veel vertrouwen. 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

6 reacties

 • Geachte heer,

  Dank voor de interessante informatie over koelkasten.
  We hebben nog een vraag. We zien bij de Blokker een kleine vrijstaande thermo-elektrische koelkast (van 35 liter). We willen die aanschaffen ten behoeve van kamperen. Vraag: Moet deze, net als bij een gewone thuis-koelkast, na vervoer, eerst 2 a 3 uur stil staan voordat het aangesloten mag worden?
  Alvast bedankt voor uw reactie en hulp.

  Met vriendelijke groet,
  Kim

 • Hallo Tjerk,
  Op een vakantie in Engeland heb ik een koelbox gezien, die koelde door water te laten verdampen dus niet op gas of elektriciteit. Ik ben in vele landen en op internet op zoek geweest en heb er nergens een te koop gezien en ik weet ook geen merk. Heb jij soms een idee, waar ik zo,n koelbox zou kunnen vinden?

 • Inbouw caravan koelkast 220V/12V minimale afmetingen
  Beste,
  Onze caravan is meer dan 40jaar oud en de koelkast ging niet meer.
  We zijn nu op zoek naar een vervanger maar de opening blijkt te klein.
  Nu al 2 maanden op zoek.
  Opening onder vuur : H= 58cm (gelijk met wielkast), B= 42cm, D= 48 cm
  Er is gas maar die gebruiken we nooit dus 220V/12V is voldoende.
  Wat wel belangrijk is geluid (maw heel stil) & koelcapaciteit bij warm weer.
  Enig voorstel?

Laat jouw reactie achter