Een camping oven, de één zweert erbij, de ander vindt het maar overbodig. Zelf zit ik er een beetje tussenin. Ik kan best kamperen zonder campingoven en heb dat jaren gedaan maar ben sinds ik er één heb daar ook erg blij met al die lekkere bruine afbakbroodjes, pizza en zelfs ovenschotels op de camping. Er zijn echter nogal wat verschillende manieren waarop je kunt bakken op de camping. Hier een overzicht van 11 verschillende soorten ovens die geschikt zijn voor op de camping.
Waarvoor gebruik je een camping oven?
De meeste kampeerders gebruiken een camping oven eigenlijk alleen om ’s ochtends afbakbroodjes mee te bakken. Dat scheelt een wandeling naar de bakker of campingwinkel en vooral als je dat vaak met veel mensen doet, ook een hoop geld.
Maar de meeste campingovens zijn ook geschikt om veel meer mee te doen dan alleen broodjes afbakken. Je kunt er heerlijke zelfgemaakte pizza’s mee maken, een lekkere banana cake mee bakken of hele ovenschotels of lasagne mee maken. Je recepten repertoire wordt er meteen een stuk groter mee op de camping. Wat ook erg lekker is zijn tegenwoordig de oven snacks zoals oven bitterballen of oven kroketten. Lekker voor bij de borrel.
Welke soorten campingovens zijn er?
Grofweg kun je campingovens indelen in 3 verschillende soorten. Er zijn camping gasovens, die je óf aansluit op je gasfles of die je gewoon op je campinggasstel kunt zetten. Daarnaast zijn er de elektrische heteluchtovens voor op de camping en als laatste de mini ovens die je op open vuur zoals boven een kampvuur kunt gebruiken.
Behalve het soort ‘brandstof’ van de camping oven zijn er ook verschillen in de grootte van de ovens. Vooral bij elektrische ovens speelt dat een rol. Deze zijn er in de maten: mini, midi en maxi. Voor de meeste kampeerders zijn de maxi ovens te groot en vaak gebruiken deze ook teveel energie. De mini ovens zijn vooral geschikt als je enkel broodjes wil afbakken, een midi oven is ook groot genoeg om een ovenschotel of een pizza in te bakken.
Waar moet je op letten bij de aanschaf van een camping oven?
Het belangrijkste is dat je een mini oven kiest die past bij jouw manier van kamperen. Vind je het fijn om soms zonder stroom off the grid te kamperen dan kies je voor een camping oven op gas of een Dutch oven. Wil je meer gemak, is ruimte geen probleem en kampeer je vooral op campings dan is een elektrische camping oven de meest voor de hand liggende keuze.
Hoeveel Watt mag mijn campingoven gebruiken?
Kies je voor een elektrische mini oven dan is het van belang om er één met het juiste wattage te kiezen. Om te weten wat het juiste aantal Watt is dat je op jouw camping kunt gebruiken is er een handige rekensom. Hiermee bereken je hoeveel Watt je maximaal op jouw kampeerplek kunt gebruiken.
De twee dingen die je daarvoor moet weten zijn:
1. Hoeveel ampère is de aansluiting op mijn kampeerplek? (Dit staat meestal op de website van de camping of in de campinggids)
2. Het voltage. Dit is makkelijk want eigenlijk is die in heel Europa 230 Volt.
De rekensom luidt dan: Ampère x Voltage (230) = Watt. De meest voorkomende aansluitingen en het bijbehoorde maximaal aantal Watts staan hieronder aangegeven.
4 ampère = 920 Watt
6 ampère = 1.380 Watt
8 ampère = 1.840 Watt
10 ampère = 2.300 Watt
16 ampère = 3680 Watt
De meeste campingovens gebruiken tussen de 800 en 1000 Watt. Dat betekent dat je dan minimaal een 6 ampère aansluiting nodig hebt op je kampeerplek of alle andere elektrische apparaten even uit moet zetten.
Camping ovens op elektrisch
- Elektrische camping oven: Dit zijn de meest gebruikte bakoventjes op de camping. Het zijn heteluchtovens, ook wel convectie ovens genoemd, van een klein formaat. Ze komen in de maten mini, midi en maxi. Een minioven is eigenlijk vooral geschikt voor het afbakken van broodjes, waar je in een midi oven ook genoeg ruimte hebt voor pizza, ovenschotels of zelfs taarten. Handig zijn ovens met een laag wattage zodat je ze eventueel ook bij 4 ampère kunt gebruiken. Mini (9 liter) ovens van 800 Watt die op 4 ampères werken zijn de Tristar Heteluchtoven en de Severing TO Voor midi camping ovens raadden Kampeerders op Facebook de Mestic MHO 120 aan. 18 liter en 800 Watt.
- Halogeen oven: Er zijn ook kampeerders die liever in een halogeen mini oven koken. Deze zijn vaak kleiner waardoor je hem makkelijk meeneemt, maar er ook minder in kwijt kunt. Een halogeen oven verwarmt met licht van bovenaf en er is minder vet of olie nodig om tot een lekker maaltje te komen dan met een gewone oven. Een goede halogeen oven voor op de camping is de VidaXL oven van 10 liter en 800 Watt.
- Airfryer: Steeds meer kampeerders nemen gewoon de airfryer mee naar de camping. De airfryer kun je als oven en als frituurpan gebruiken en heeft als voordeel dat hij niet stinkt. Dat betekent ook geen geur van verse broodjes. Nadeel is dat ze erg klein zijn vaak maar twee liter. Je kunt op de camping niet iedere airfryer gebruiken. Die van Phillips gebruiken bijvoorbeeld allemaal teveel stroom. De airfryers Tristar FR 6980 mini Crispy (1,5 liter ) en Mestic Airfryer MA 200 (2,4 liter) zijn echter speciaal voor de camping bedoeld en gebruiken 1000 en 900 Watt. Dat betekent dus dat je hiervoor minimaal een 6 ampère aansluiting nodig hebt.
- Elektrische pizzapan: Eerlijk gezegd had ik er nog nooit van gehoord, maar ik hoorde van een andere kampeerder dat zij hierin niet alleen pizza’s bakt op de camping, maar met een rooster onderin ook broodjes afbakt. De meeste pizzapannen beginnen bij 1500 Watt dus je hebt minimaal 8 ampère nodig.
- Broodbakmachine: Zelfs de broodbakmachine kan mee naar de camping. Dan kun je jouw camping buren iedere dag wakker maken met heerlijke geuren. Zelf lijkt het mij een beetje over the top maar er zijn kampeerders die het doen. Voor sommigen is het in verband met allergieën zelfs een musthave. Gelukkig zijn er voldoende broodbakmachines die minder dan 1000 Watt gebruiken en dus geschikt zijn voor op de camping.
Campingovens op gas
- Omnia oven of wonderpan: Dit is mijn favoriete manier om te bakken op de camping. Deze omnia pan kun je gewoon op het gasstel op de camping of thuis gebruiken en werkt als compacte mini oven. Met het rooster bak je er broodjes in. Met de siliconen vorm ook appeltaarten en ovenschotels. Het fijne is dat je hem overal kunt gebruiken, zelfs op een kampvuur. Lees ook mijn uitgebreide review.
- Gas oven: Er zijn ook gewone camping ovens op gas. Campinggaz heeft zelfs een hele gave Camping Stove Oven die én gasfornuisje én campingoven is. Je kunt ze beiden tegelijk gebruiken waardoor je dus een volledige keuken in één keer tot je beschikking hebt.
- Coleman camp oven: De opvouwbare camping oven van Coleman werkt als een tierelier en is opvouwbaar waardoor hij weinig ruimte inneemt in je bagage. Je kunt hem op het gasfornuis plaatsen en zo bak je pizza’s en broodjes snel warm nadat je hem in elkaar hebt gezet.
- Skottelbraai: Wat veel mensen niet weten is dat je ook je skottelbraai als oven kunt gebruiken op gas. Dit kan door de deksel te gebruiken. Om broodjes te bakken gebruik je het rooster voor pizza’s de pizzasteen of plancha plaat. Zo maak je van jouw skottelbraai een compacte mini oven. Er passen op een gewone Carri Chef 2 al snel 2 pizza’s tegelijk. Dat schiet lekker op.
Camping oven voor boven het kampvuur
- Dutch oven: Broodjes roosteren kun je natuurlijk gewoon boven het kampvuur daar heb je geen oven voor nodig. Wil je toch echt culinair aan de slag dan is een driepoot met een Dutch oven die je boven het vuur hangt een uitkomst. Heerlijke stoofpotten, maar ook ovenschotels kun je hiermee bakken boven het kampvuur. Ze zijn er in verschillende maten afhankelijk van voor hoe groot de groep is waarvoor je kookt. Voor deze oven hebben we nog verschillende heerlijke dutch oven recepten.
- De bakker: Natuurlijk kun je ook altijd nog gewoon naar de campingeigenaar of de bakker om de hoek om lekker brood te halen. Niet de goedkoopste optie, maar vaak wel erg lekker. Vooral in het buitenland kun je je dan ook nog eens laten verrassen door al die broodgerechten die we in Nederland niet kennen.
Genoeg te kiezen qua camping ovens maar welke is de beste?
Je ziet er is genoeg te kiezen als het gaat om de beste mini ovens en campingovens. Zelf hou ik het bij mijn Omnia oven, maar als je liever elektrisch wil bakken dan is de Mestic MHO 120 een passende keus. Denk bij zo’n mini oven altijd aan de grootte en hoeveel Watt hij verbruikt. Bij voorkeur is dat 800 Watt of minder. Wat de beste camping oven is dat hangt daarom af van hoe je kampeert en of je ruimte, vrijheid of gemak het belangrijkste vind.
Dag Tjerk, wat is het grootste voordeel van de Omnia Oven tav de opvouwbare oven?
Link naar de Mestic
Hallo, de Mestic is “uitverkocht en komt niet meer op voorraad”, staat er op de site waarnaar de link verwijst.