Welke gasfles heb ik nodig en hoe werkt dat?

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Als er iets onduidelijk is voor veel beginnende kampeerders, dan zijn het wel de gasflessen. Want moet ik per se een Campingaz gasfles gebruiken?  Koop je een gasfles, ruil je deze of zit er statiegeld op? Hoe lang doe je nu eigenlijk met en gasfles? En wat is het verschil tussen butaan en propaan? Ik kreeg er zo veel vragen over dat ik besloot het eens op te schrijven.

Welke gasflessen zijn er?

In dit artikel bespreek ik de meest gebruikte gasflessen voor op de camping voor tent, vouwwagen, caravan of camper. Daarnaast komen er nog steeds nieuwe merken bij zoals Antagaz. En de lichtgewicht gasflessen van IoW8 hebben vooral in het buitenland een slechtere verkrijgbaarheid.

Welke gasfles moet ik hebben?

Welke gasfles je moet hebben, is erg afhankelijk van of je in de zomer of winter kampeert, hoeveel gewicht je mee kunt nemen, hoeveel ruimte je hebt en hoelang je op één gasfles wilt kunnen koken, koelen, verwarmen. Dus bespreken we de gasflessen waar je breder mee uit de voeten kunt:

Welk gasblikje

Cartouches / gasblikjes

Soort: Koop
Wisselen: Weggooien
Gas: Propaan, Butaan of mix
Inhoud: 110 gr – 500 gr
Gewicht leeg: 200g – 700 g
Gebruiksduur:

Lichtgewichtkampeerders en zij die vaak maar kort gaan kamperen, kiezen voor een gasblikje of cartouche zoals dat ook genoemd wordt. Dit zijn wegwerpblikjes die je na gebruik echter wel bij de milieustraat moet inleveren.  

Deze gasblikjes hebben als groot voordeel dat ze compact zijn, weinig wegen en echt in heel Europa goed te verkrijgen zijn. Ze zijn verkrijgbaar met een gasinhoud van 110  tot 450 gram, wat betekent dat je er niet eindeloos mee kunt koken en ze waarschijnlijk onderweg moet vervangen als je langer weg gaat. Maar ook binnen de gasblikjes zijn er verschillende aansluitingen.

welke gas aansluiting

Schroefdraadaansluiting: Deze schoefdraadgasblikken of gascartridges hebben een universeel EN417 -gekeurde gasblikken met een Lindal B188-aansluiting. Onder andere de gasblikken van Coleman, Primus, MSR, Cadac, Optimus gebruiken deze aansluiting en zijn van alle gasblikken het beste internationaal verkrijgbaar en je kunt het blikje na gebruik van het apparaat afschroeven. Te koop in de kampeerwinkel en online

Easyclick: Dit is het systeem dat de gasblikken van Campingaz gebruiken en is alleen te gebruiken op ‘CV’  apparaten van Campingaz zelf. Er zijn echter adapters op de markt waarmee je ze ook op gewone schroefdraadaansluitingsbranders et cetera kunt gebruiken. In onder andere Scandinavië zijn deze gasblikken erg slecht verkrijgbaar. Na gebruik wel makkelijk los te koppelen van het apparaat en later weer te gebruiken. Te koop in de kampeerwinkel en online

Prikblik: Een prikblik is het gasblikje dat je wellicht nog kent van lang geleden. Ook deze blikjes zijn in Europa overal redelijk goed te verkrijgen, maar alleen te gebruiken met branders met een speciale pin die je in het gasblik kunt prikken. Daarna kun je hem pas weer loskoppelen als het blikje leeg is. Te koop in de kampeerwinkel en online

gaspatroon

Gaspatroon: Als laatste zijn er ook nog gaspatronen of gascilinders in de vorm van een langwerpige spuitbus. Deze hebben een bajonetaansluiting of SSN-29) en worden vooral gebruikt in sommige draagbare kooktoestellen of campingbarbecues zoals de Safari Chef Compact. Deze zijn ook in Scandinavië wat lastiger verkrijgbaar, maar wel breder dan het Easyclick systeem. Te koop in de kampeerwinkel en online

groene of grijze gasfles DIN

Groene of grijze DIN-gasfles

Soort: Koop
Wisselen: Vullen of omruilen
Gas: Propaan
Inhoud: 5 kg – 11 kg
Gewicht leeg: 8 kg – 11 kg
Gebruiksduur:

De van origine meest gebruikte gasfles voor caravans en campers is de zogenaamde DIN-fles die wordt gevuld met propaan. Dit zijn stalen gasflessen die vaak ook thuis voor de barbecue of onkruidverdelger worden gebruikt.

Deze flessen koop je en worden jouw eigendom. Ze zijn verkrijgbaar als groene DIN-fles met 5 kg inhoud en als Groen/Grijze DIN-fles met 10,5-11 kg inhoud. Als hij leeg is, kun je jouw fles laten vullen of je kunt hem omruilen voor een volle. In dat laatste geval betaal je extra als je omruilt voor een nieuwere fles afhankelijk van de keuringsdatum die je in de bovenste ring van de fles terugvindt.

Lees ook:  Welke reis toilettas is echt handig? 10 hangende toilettassen getest!

Deze gasflessen zijn overal in Europa goed te vullen bij vulstations en ook online te bestellen tegenwoordig. 

Welke campingaz gasfles

Campingaz gasflessen

Soort: Koop
Wisselen: Omruilen
Gas: Butaan
Inhoud: 0,4 kg – 2,75 kg
Gewicht leeg: 1 kg – 3,7 kg
Gebruiksduur:

De meeste tent- en vouwwagenkampeerders kiezen voor de oude vertrouwde blauwe Campingaz gasflessen. Dit zijn koopflessen, ook op Marktplaats te krijgen, die je als ze eenmaal leeg zijn in de winkel, omruilt voor een volle.

Je bent dus eigenaar van de Campingaz gasfles, maar krijgt steeds een nieuwe ‘eigen’ fles. Er zit geen statiegeld op en je kunt de fles dus niet inleveren voor geld, wel zelf tweedehands verkopen.

De blauwe Campingaz flessen zijn er in drie maten: de R901 met een inhoud van 0,4 kg, de R904 met een inhoud van 1,8 kg en de R907 met een inhoud van 2,75 kg. Zelf gebruik ik al jaren de laatste.

Omdat de Campingaz flessen worden gevuld met butaangas en ze dit in Scandinavië amper gebruiken –  butaangas bevriest namelijk bij 0 ºC en propaan niet – is Campingaz in Noorwegen, Zweden en Finland vaak lastig verkrijgbaar. Verder om te wisselen bij bouwmarkten, grote supermarkten en kampeerwinkels.  De Campingaz winkelzoeker heeft een redelijk compleet beeld. Volgens onze informatie zijn deze flessen alleen leeg online te bestellen. 

Benegas gasfles

Benegas gasflessen

Soort: Statiegeld
Wisselen: Omruilen
Gas: Propaan
Inhoud: 5 kg – 10 kg
Gewicht leeg: 3,8 kg – 6,3 kg
Gebruiksduur:

De laatste 10 jaar hebben de blauwe en groene Benegasgasflessen aan populariteit gewonnen in Nederland en België. Deze gasflessen zijn gevuld met propaangas. Bij de eerste aanschaf betaal je €40,- statiegeld. Is hij leeg dan ruil je hem om bij één van de adressen. Dit kan alleen in Nederland en beperkt in België bij vulstations. Wil je er vanaf, dan kun je ze daar ook inleveren en je statiegeld terugkrijgen. Online bestellen en wisselen is nog niet mogelijk. 

Er zijn blauwe stalen Benegasflessen én lichtgewicht Benegasflessen van kunststof. Juist dit gewicht verklaart de populariteit van Benegasgasflessen. Want de blauwe stalen fles van 6 kg inhoud is al 3,5 kg lichter dan de DIN-flessen en de groene lichtgewicht Benegasgasflessen zijn nog eens zo’n 15 – 20% lichter. Ook zijn de veiliger dan de DIN-flessen doordat ze bij open vuur gecontroleerd gas gaan los laten.  

Hoe lang doe ik met een gasfles?

Dat is misschien wel de meest gestelde vraag en het antwoord hangt af van vele factoren. Gebruik je de gasfles alleen om te koken en thee te zetten of gebruik je voor theezetten een camping waterkoker? Gebruik je hem ook voor de kachel, lamp of koelkast? Wat is het gasverbruik van die apparaten?

Gebruik je de gasfles alleen om te koken, barbecueën en koffie of thee te zetten op de camping? Bij gemiddeld gebruik zit je voor een gezin snel aan zo’n 150 – 200 gram per dag en als je alleen of met een stel kampeert op zo’n 100  – 150 gram per dag. Dan kun je zelf uitrekenen hoe lang je met een gasfles doet.  

Zelf gebruik ik een Campingaz R907 fles met 2,75 kg inhoud en daar doen we ongeveer 4 à 5 weken mee wanneer we dit alleen voor koken en koffie/thee gebruiken. We koken niet heel uitgebreid op de camping.

Gemiddeld gasverbruik op de camping:

 • Een gaspit gebruikt gemiddeld 70 -130 gram gas per uur
 • Een gaslamp gebruikt gemiddeld 35-55 gram gas per uur
 • Een gaskachel gebruikt gemiddeld 30 tot 300 gram gas per uur
 • Een koelkast gebruikt gemiddeld 7 tot 10 gram gas per uur

Hoe lang gaat een DIN-gasfles mee?

De Campingaz- en Benegasgasflessen lever je in en krijg je nieuw mee, bij deze gasflessen is de levensduur eigenlijk oneindig, de vervanging zit bij de prijs in. De DIN-gasflessen hebben een levensduur van 10 jaar. De datum vind je in de bovenste rand van de gasfles. Is de datum van goedkeuring verlopen, dan kun je de fles alleen nog bij het oud ijzer kwijt.  

Lees ook:  Een sfeervolle natuurcamping vinden in Spanje of Portugal is nu niet moeilijk meer!

Vullen, omruilen of statiegeld, hoe zit het?

Het is vaak onduidelijk hoe het zit met het bijvullen of omruilen van een gasfles. Zit er nou wel of geen statiegeld op?

Groene en grijze DIN-gasflessen koop je en kun je laten vullen om omruilen en blijven jouw eigendom.

Blauwe Campingaz gasflessen koop je en zijn jouw eigendom, maar kun je leeg alleen omruilen voor een andere gasfles. Er zit geen statiegeld op, je kunt ze eventueel wel tweedehands kopen en verkopen.

Blauwe en Groene Benegasgasflessen krijg je in bruikleen en daar betaal je €40 statiegeld voor. Je kunt ze omruilen voor een volle of inleveren en dan krijg je je statiegeld terug.

gasfles op de camping

Propaan of butaan?

Campingaz is butaangas, Benegas en de grote groene en grijze gasflessen zijn propaangas en de gasblikjes zijn vaak butaan of een mix met propaan. Maar welke moet je dan kiezen.

Kampeer je vooral in het voorjaar en de zomer, dan maakt het eigenlijk niets uit welk soort gas je kiest. Campers en caravans maken eigenlijk altijd gebruik van propaangas. Kampeer je ook in de winter dan moet je altijd voor propaan of een gasblik met een mix van propaan en butaan zoals MSR IsoPro kiezen. Butaan bevriest namelijk al bij 0 ºC, terwijl propaan pas bij -42 ºC bevriest.

Hoe kan ik controleren hoeveel gas er nog in mijn gasfles zit?

Supervervelend als je op de camping staat en je gasfles is leeg en je hebt geen vervangende fles bij je. Daarom check ik altijd hoeveel gas er nog in de gasfles zit en neem dan een extra fles mee. Er zijn verschillende manieren om te controleren hoeveel gas er in de gasfles zit. Omdat dit nogal precies komt, leg ik dat uit in een apart artikel.

Kan ik de Campingaz fles gebruiken met dit apparaat?

Bij gasblikken kun je de brander, lamp of kachel meteen op de gasfles aansluiten, maar bij de DIN-flessen, Benegasflessen en vaak ook bij de Campingaz flessen heb je dan een drukverdeler en een slang nodig.

Welke drukverdeler je moet gebruiken, hangt af van de druk in Mbar waar jouw apparaat voor gemaakt is en de aansluiting die op de gasfles zit.  

Waar bewaar ik mijn gasflessen veilig?

De gasflessen mogen meestal niet mee naar de stalling of ze moeten daar in een aparte opslag staan. Maar waar laat je gasflessen dan in huis?

Het is natuurlijk afhankelijk van je woning waar je de gasflessen kunt opbergen, maar de basisregel is: ‘Zo ver mogelijk van waar mensen leven of slapen’. Dus liever niet in de kelder of op zolder, maar in het tuinhuisje of garage.

Zet ze goed in het zicht zodat de brandweer ze in geval van nood meteen kan zien. Trek dan ook nog een plastic zakje over de gasaansluiting om vuil en daardoor een gaslek volgende zomer te voorkomen.

Welke gasfles moet je kiezen?

Als je alle tips hebt gelezen, dan weet je nu waarschijnlijk wel welke gasfles je nodig hebt. Gemiddeld gezien zal een bepaalde fles het beste passen bij een bepaald type kampeerder:

Lichtgewicht kampeerder: De meest breed verkrijgbare en lichtgewicht gasflessen voor fietskamperen en wandelvakanties of trekkings zijn universele schoefdraadgasblikken met een Lindal B188 aansluiting zoals die van Coleman of MSR.

Tent en vouwwagen: Een Campingaz R904 of R907 gasfles is de meest gemaakte keuze. Ga je ook naar Zweden, Finland of Noorwegen, dan is een 5 kg lichtgewicht Benegas gasfles voor grootverbruikers een optie, of je moet vooraf zorgen dat je genoeg Campingaz bij je hebt.

Caravan en camper: Caravans en campers maken eigenlijk altijd gebruik van propaangas, dus een DIN-gasfles of Benegas gasfles. De eerste is de goedkope gasfles, de tweede de meest veilige en lichtste, wat ook handig is als je tegen je maximum gewicht aan zit. Benegas is in het buitenland wel lastiger te verkrijgen, dus ook dit moet je vooraf genoeg meenemen.

Winterkampeerder: Een winterkampeerder kiest altijd voor een propaan gasfles. Dus voor campers, caravans en vouwwagens: Benegas of DIN-flessen en voor lichtgewicht kamperen en hiken: in de winter een propaan of mix gascartouche zoals de MSR IsoPro, waar ik zelf goede ervaringen mee heb.

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

3 reacties

 • Gasfles nooit in de kelder
  Nog een tip, er staat in het stuk “liever niet in de kelder of op zolder”
  Een gasfles mag NOOIT in de kelder worden opgeslagen.
  Gas is nl. zwaarder dan zuurstof en in een kelder kan gas bij een evt. lekkage niet weg en blijft daar hangen, levensgevaarlijk!

  Daarom is in een disselkast ook altijd ventilatie aan de onderzijde.

Laat jouw reactie achter

Sending