Koken met een Dutch oven en lekkere recepten uitproberen, daar ben ik echt fan van. Deze Dutch oven gaat dan ook bijna elk kampeer-/campertripje standaard mee. De enige voorwaarde is natuurlijk wel dat je (open) vuur mag stoken op de camping waar je naartoe gaat. Ik heb inmiddels al heel wat lekkere recepten op de Dutch oven geprobeerd. Ik deel daarom graag mijn favoriete recepten met jullie en mocht ik weer een lekker recept (uit)gevonden hebben, dan zal ik deze blijven doorgeven.
Welke Dutch oven en vuurschaal gebruik ik?
Het grote voordeel van koken op de Dutch oven is dat hij als een soort oven werkt omdat je briketten of kooltjes op de deksel legt. Dit zorgt voor zowel boven- als onderwarmte. Ik heb een fijne vuurschaal van Petromax die superplat op te bergen is en daarom altijd mee kan op vakantie, voor een vuurtje bij de camper, maar ook om op te koken.
De Dutch oven (Wolf) die ik heb, komt bij Qvist vandaan. Ik heb een complete set gekregen voor mijn verjaardag een paar jaar geleden, en daarna een keer een mooie, kleine Dutch oven (Salmon) gewonnen bij een Facebookactie van Qvist. Dit betekent dat ik zo langzamerhand een mooie complete set heb. Ik zou nog wel een keertje de kleinste (The Midget) erbij willen hebben, maar dat is alleen omdat ik het zo’n schatje vind én omdat ik een heerlijk recept weet dat daar precies in past.
Ga je zelf een Dutch Oven kopen lees dan ook even de Dutch oven kooptips van Erik om de juiste voor jou uit te zoeken.
Recept 1: Sticky Stew uit de Dutch oven
Ik zoek graag mijn Dutch-ovenrecepten online, maar geef er ook wel vaak een eigen twist aan. Zo is het ‘Sticky Stew’-recept van Jamie Oliver inmiddels geëvolueerd naar mijn eigen Sticky Stew. Alle stoofpotten kun je natuurlijk in de Dutch oven maken, maar deze is wel favoriet:
De ingrediënten van de Sticky Stew zijn:
- 800 gram runderstoofvlees in stukken
- dikke klont roomboter of een scheut olijfolie
- 1 eetlepel bloem
- 500 ml runderbouillon
- 2 grote uien in grove stukken
- prei en wortels
- peterselie
- 1 eetlepel marmite
- 2 blikken Guinness bier
- 2 eetlepels gort
- 250 gram champignons
- ca. 500 gram chipolataworstjes
- peper en zout
Doe niet te moeilijk over de grootte van de te snijden groente: het meeste kookt toch lekker gaar en valt uiteindelijk uit elkaar. Je begint natuurlijk met het smelten van de boter waarin je het met bloem bestoven rundvlees aanbraadt.
Als dit een beetje rondom bruin gebakken is, doe je de uien erbij en bak je deze ook nog even mee. Het geheel blus je af met de runderbouillon en de Guinness. Doe de deksel op de Dutch oven. Ik leg meestal zo’n 12 briketten op de deksel, er een stuk of 8 onder. Het is toch continu bijsturen als het te hard gaat of te langzaam. Je moet vooral niet te snel willen, want dat is juist de charme van het buiten koken op vuur.
Als het vlees een uurtje heeft geprutteld, doe je de rest van de ingrediënten erbij, maar de chipolataworstjes pas na anderhalf uur, zodat deze nog een half uur mee kunnen koken. Anders verliezen ze te veel smaak, maar ze mogen ook wel wat smaak afgeven aan de stew. Het lekkerste is om deze stoofpot te eten als een dikke soep met versgebakken brood.
Recept 2: De geur van vers gebakken brood
Het lekkerste is natuurlijk om je eigen brood te bakken boven het vuur. Ik gebruik daarvoor meestal mijn klein Dutch oven (Salmon). Daar past prima een brood in van 500 gram. Soms heb ik geen zin om alle ingrediënten mee te nemen en dan kies ik voor het gemak van een brood uit een pak. Maar ik heb een heel makkelijk recept ontdekt voor een ‘no knead bread’, een brood dat je niet hoeft te kneden dus.
Dit deeg heeft een lange rijstijd en moet je dus bijna een dag van tevoren wel klaarmaken. Het grote voordeel is dat je er bijna niets aan hoeft te doen.
Ingrediënten Dutch oven – brood:
- 450 gram bloem
- 8 gram zout
- 3 gram gedroogde gist
- 350 ml water (op kamertemperatuur)
Doe alle ingrediënten in een kom en roer die met een spatel door elkaar totdat alles goed doorgeroerd is en alle bloem opgenomen is. De kom dek je af met een theedoek en dit deeg laat je ongeveer 12 uur rijzen totdat die in volume verdubbeld is. Hierna moet je het deeg toch even een keer doorkneden, een bol vormen en dan nog twee uur laten rijzen op een bakpapiertje, afgedekt met een theedoek. Het bakpapier kun je met brood en al in je voorverwarmde pan laten zakken. Ook hiervoor geldt, afhankelijk van de grootte van je pan: ca. 5 briketten onder, 9 boven.
Recept 3: Dutch oven – pizza
Kun je ook pizza in de Dutch oven maken? Jazeker! Het is immers een soort oven en die werkt net zo goed als elke andere oven. Het gaat alleen best hard, dus zorg voor gematigde warmte onder en boven je Dutch oven. Het mooiste is ook hier als je je pizzadeeg op een bakpapier uitrolt, dan kun je hem met bakpapier en al erin laten zakken en ook eruit halen (met handschoenen).
Ingrediënten pizzadeeg voor de Dutch oven:
- 500 gram bloem
- 1,5 zakje gist
- olijfolie
- 275 ml water
- 1,5 tl zout
- 3 tl suiker
Doe alle ingrediënten in een kom, even goed kneden met de hand en vervolgens ca. 1 uur afgedekt laten rijzen op een warme plek. Hiervan kun je ongeveer 4 pizzabodems maken. Deze rol je uit op een stuk bakpapier en je bolt de randjes een beetje op. Lekker wat tomatensaus erop, en alles wat je lekker vindt aan groenten, kaas en vleeswaren en dan ongeveer 5 tot 7 minuten bakken in de grote Dutch oven.
Let op, hou het in de gaten, dit gaat echt snel. Niet te veel onderwarmte, want dan worden ze snel zwart. Ook niet te veel bovenwarmte, want dan verbranden de randjes. Ik zou er echt maar 5 briketten onder doen en misschien een stuk of 10 erboven. Beter rustig aan dat het nog even lekker (na)rijst en langzaam gaar wordt, dan een zwarte pizza.
Recept 4: Dutch oven – tostitaart
Een favoriet recept van onze jongens is de tostitaart. Ik gebruik hiervoor hetzelfde recept als voor het pizzadeeg hierboven, maar dan rol ik het deeg in zijn geheel uit tot een grote, vierkante plak. Hierop smeer je tomatenpuree die een beetje aangelengd is met water, daarop leg je plakken ham en kaas en dit rol je op tot één grote rol. Deze snij je vervolgens in plakken van ca. 3 cm, die je op een bakpapiertje in de voorverwarmde grote Dutch oven legt, mooi naast elkaar. Dit bak je op dezelfde manier als een pizza. Iedereen kan hiervan zijn eigen stukje afbreken, dus deze kun je gezellig delen met elkaar.
Hierop kun je natuurlijk eindeloos variëren naar smaak: mozzarella met parmaham en rucola, gorgonzola met ham, of zelfs ham kaas ananas, maar dan zou ik de ananas wel goed laten uitlekken. Geloof me, dit is echt een recept dat iedereen aantrekkelijk vindt op de camping.
Recept 5: Zweedse kanelbullar
Kanelbullar is een typisch Zweeds broodje en kun je op dezelfde manier klaarmaken in je Dutch oven als de tostitaart.
Ingrediënten voor 14 kanelbullar broodjes:
Voor het deeg:
30 gram ongezouten roomboter
125 ml volle melk
30 gram kristalsuiker
10 gram instant gist
½ theelepel zout
1 theelepel kardemom
250 gram tarwebloem
Voor de vulling:
20 gram ongezouten roomboter, gesmolten
100 gram donkerbruine basterdsuiker
1 theelepel kaneel
En verder:
1 ei, los geklopt
handvol parelsuiker
Ik doe meestal niet zo moeilijk over het wel of niet hebben van bepaalde ingrediënten, dus in dit geval laat ik de parelsuiker achterwege. Dit is iets wat je meestal niet bij je hebt als je ergens gaat kamperen. Datzelfde geldt voor de kardemom, alhoewel ik die dan wel gewoon op mijn boodschappenlijstje zou zetten, aangezien die wel de typische smaak aan dit broodje geeft. Je bereidt het deeg net zoals het pizzadeeg, maar zorg ervoor de melk, boter, suiker en gist opgewarmd zijn in een pannetje voordat je deze toevoegt aan de droge ingrediënten. Dit zorgt ervoor dat het deeg goed kan rijzen. Ook dit deeg rol je, na het rijzen, uit tot een grote, vierkante plak. Deze smeer je in met de gesmolten roomboter en je strooit de kaneel en de basterdsuiker eroverheen.
Vervolgens rol je dit op tot een grote rol, die je daarna ook weer in plakken snijdt van ongeveer 2 tot 3 cm. Deze leg je naast elkaar op het bakpapier en laat dit afgedekt nog even 30 minuten rijzen. Smeer deze rollen in met het los geklopte ei voor een mooi kleurtje en bak de kanelbullar 8 tot 10 minuten in de Dutch oven, maar deze mag wat heter: ongeveer 10 briketten onder en 20 boven. Zo nu en dan even kijken en ruiken kan geen kwaad.
Recept 6: Dutch oven – camembert in bladerdeeg
Door dit Dutch-ovenrecept is mijn wens voor de kleinste Dutch oven (de Midget) ontstaan, want iemand gaf me een fantastisch recept voor deze kleinste Dutch oven: camembert in bladerdeeg. En meer dan dat is het ook niet. Zorg voor een paar plakken bladerdeeg en plak deze aan elkaar tot één grote plak waar je precies een camembert in kunt vouwen. Zet deze een paar minuten in de Dutch oven, totdat de kaas gesmolten en het bladerdeeg lekker gebakken is. Snij hem open met een mes en dip er stukjes brood in. Ik zou je niet kunnen vertellen hoe heet deze moet zijn, want ik heb hem nog niet bereid, maar binnenkort zal ik deze caloriebom een keertje maken en vertellen hoe mijn ervaring was.
Ook op dit Dutch-ovenrecept zijn variaties mogelijk: doe er bijvoorbeeld eens een halve appel, wat walnoten en honing bij in het pakketje. Ik weet niet wat jullie denken, maar mij loopt het water in mijn mond. Heb jij nog lekkere recepten voor de Dutch oven? Laat het hieronder in een reactie weten!
Uit de nieuwe vakantiekeuken van Daan faber en maarten Hoekstra.
Eenpansschotel met worstjes en linzen uit le puy.
En gewone lasagne zoals thuis, maar dan met verse bladen en extra vocht
jammmmie lekker hoor. Klinkt goed ga ik eens opzoeken.