5 trekkingmaaltijden getest – Jammie!

3b74fbb114580411766c87c2934f8466?s=55&d=mm&r=g Corine Tijdens een trektocht wil je liefst zo licht en compact mogelijk bepakken. Wanneer je onderweg weinig levensmiddelen kunt inslaan, betekent dit dat je ook qua voedsel de nodige concessies moet doen: verse levensmiddelen zijn vaak zwaar en bederven snel. Trekkingmaaltijden kunnen dan de oplossing zijn, maar smaakt zo’n zakje gedroogd voedsel wel?

Trekkingmaaltijden zijn zakjes met voedzaam gevriesdroogd voedsel. Doordat alle vloeistoffen aan het voedsel onttrokken zijn, zijn ze licht van gewicht.

Om trekkingmaaltijden uit een zakje klaar te maken heb je doorgaans enkel heet water nodig, en soms zelfs dat niet eens. Om je potje tijdens een trektocht te bereiden heb je geen grote pan en brander nodig. Aan een klein brandertje en een pannetje dat groot genoeg is om de gevraagde hoeveelheid water aan de kook te brengen heb je genoeg. Ook hierop bespaar je dus gewicht.

Er komen steeds meer merken met steeds meer verschillende smaken trekkingmaaltijden op de markt. Feest voor ons avonturiers! Voor dit blog mocht ik maar liefst vijf verschillende trekkingmaaltijden testen. Wat zit erin, hoe bereid je het en het belangrijkste van alles: hoe smaakt het?

1) Trek’n Eat – pasta met vegetarische bolognese

Bereiding

De bereiding van deze vegetarische pasta is heel eenvoudig. Je opent de zak, vult de zak tot de 8,5 cm markering die je op de verpakking ziet staan (590 ml) en roert goed door. Vervolgens sluit je de zak af, laat de maaltijd 5 minuten wellen en klaar is je maaltijd!

Het lukte mij met de aanbevolen hoeveelheid water niet om het poeder van de saus goed op te laten lossen, ik heb daarom wat extra water gebruikt.

Smaak en textuur

Smaken verschillen natuurlijk, maar naar mijn mening smaakt en vult deze pasta goed. Het is geen simpele pasta met enkel wat saus: de saus is echt stevig en bevat duidelijk meerdere ingrediënten. Wel zijn sommige pasta’s naar mijn mening nog wat aan de krokante kant, hoewel ik meer water heb gebruikt dan aanbevolen werd.

De pasta is redelijk zout. Dat is fijn na een dag inspanning, want dan verlies je door te zweten ook veel zout. Maar je krijgt er wel dorst van.

Gratis iedere maand even kamperen met ons e-magazine?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties in je mailbox.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.

Technische details

Het netto gewicht van het zakje is 180 gram, waar je zelf vervolgens nog 590 ml water aan toevoegt. De voedingswaarde van 100 gram droog product is 373 kcal. Dit betekent dat dit zakje je een maaltijd van 671 kcal oplevert.

Ingrediënten

Pasta 50% (tarwegriesmeel, ei, zout), kruiden (o.a. selderij), favabonen, zonnebloemolie, aardappelzetmeel, ui, maltodoxtrine, zout, peterselie, bieslook, knoflook, peper, rozemarijnextract, aroma.

Genoemde allergenen: eieren, gluten houdend, lactose, melk, selderij. Dit betekent dat deze maaltijd gegeten kan worden door mensen met een pinda- of notenallergie.

Plus- en minpunten

  • Het zakje heeft een extra scheurlijn op de verpakking. Door middel van deze scheurlijn kan je de zak eenvoudig verkorten wanneer je eten klaar is. Hierdoor kun je het eten uit de zak lepelen zonder vieze handen te krijgen. Hier is over nagedacht!
  • De vullijn met centimeteraanduiding staat helaas op de buitenkant van de verpakking aangegeven. Hierdoor is bij het opschenken van het kokende water toch wat lastig te zien hoever je al bent.

2) Adventure food – Vegetable hotpot

Bereiding

De bereiding van de Vegetable hotpot is eenvoudig. Scheur het zakje open bij de inkeping en vouw de bodem goed uit, zodat het zakje stevig staat. Speur vervolgens naar de zuurstofvanger en haal deze uit het zakje voordat je kokend water toevoegt. Dit kokende water mag tot markering 12 (440 ml). Vervolgens goed doorroeren en de zipper sluiten. Na 10 minuten wachten nogmaals roeren en klaar is je maaltijd.

Ook bij deze maaltijd vond ik het lastig om zo goed te roeren dat al het gedroogde voedsel in het water oploste.

Lees ook:  De 6 lekkerste 'Dutch oven recepten' van een buitenkookfan

Smaak en textuur

Na een lange zonnige dag op de fiets had ik me erg verheugd op deze maaltijd. Het smaakt zoutig en vult de zoutvoorraden van mijn lichaam weer aan. Aardappelpuree is het hoofdingrediënt van dit gerecht en dat proef je. Ik vind de smaak van deze maaltijd prima, maar het begint me gedurende de maaltijd wel wat te vervelen.  

Technische details

Het netto gewicht van het zakje is 150 gram, waar je zelf vervolgens nog 440 ml water aan toevoegt. Het zakje levert je vervolgens 600 kcal voedingswaarde op.

Ingrediënten

47% aardappelpoeder (aardappel, conserveermiddel (E223), antioxidant (E304), voedingszuur (citroenzuur), emulgator (E405, E471)), zonnebloemolie, glucosestroop, melkpoeder, soja, 5% wortel, 4% mais, bouillon (soja-eiwit, zout, glucosestroop, zonnebloemolie), 4% prei, 0.28% knoflook, 0.09% peper.

Genoemde allergenen: soja, melk. Kan sporen bevatten van: pinda, noten.

Plus- en minpunten

  • Net als bij de maaltijd van Trek ‘n Eat staat de vullijn met centimeteraanduiding hier op de buitenkant van het zakje. Deze aanduiding schijnt niet door naar de binnenkant, dus ook hier is het een beetje gokken hoever je al bent.
  • Doordat de zak redelijk hoog is, krijg je vieze vingers wanneer je er met je lepel of spork uit lepelt. Een lange lepel – apart verkocht door dit merk – kan uitkomst bieden, maar zou mijns inziens niet nodig moeten zijn.
  • De maaltijd is helaas niet geschikt voor mensen met een pinda- en/of notenallergie, terwijl de maaltijd zelf dergelijke ingrediënten niet bevat. Dit zal dus met de productieplek en -wijze te maken hebben, waardoor alle producten van dit merk ontoegankelijk zijn voor mensen met een dergelijke allergie. Jammer!

3) Decathlon – Semolina with vegetables 

Bereiding

De bereiding van deze maaltijd is heel eenvoudig. Open het zakje, duw de twee uiteinden tegen elkaar aan om enig model in het zakje te krijgen. Vul het zakje vervolgens tot niveau 6 (300 ml) en roer goed door. Sluit de zipper en laat het geheel vervolgens 5 tot 8 minuten staan. Meng nogmaals goed door en eten maar.

Mocht je geen zin of mogelijkheid hebben om water te koken, dan kun je deze maaltijd ook met koud water bereiden. Hiervoor moet je het geheel na opgieten en roeren 1 uur laten wellen.

Het mengen en roeren gaat bij dit zakje – in tegenstelling tot de bovenstaande twee maaltijden – heel gemakkelijk. Dit komt vermoedelijk doordat het zakje goed ver open staat en niet zo hoog is.

Smaak en textuur

Mij doet deze maaltijd denken aan een couscoussalade zonder verse groenten, met rozijnen. Daar moet je van houden. Aangezien ik zelf niet van rozijnen in mijn couscoussalade houd, zal het jullie weinig verbazen dat dit niet mijn favoriete gerecht is. Ook vind ik het na een halve zak toch een wat droge hap worden.

Technische details

Het netto gewicht van het zakje is 125 gram, hier voeg je zelf nog 330 ml water aan toe. De voedingswaarde van 100 gram droog product is 368 kcal. Dit betekent dat dit zakje je een maaltijd van 460 kcal verschaft.

Ingrediënten

Griesmeel* 58,2% (gluten), gearomatiseerde soja-eiwitten* 14,9% (soja*, natuurlijke aroma’s, tomaten*, uien*, zout, knoflook*, peterselie*, rozemarijn*, zonnebloemolie*), groenten* 9,6% (tomaten* 3,4%, wortelen* 3,2% uien* 3,0%), pompoenpitten* 8,0%, zonnebloemeiwitten*, rozijnen* 1,6%, zout, komijn* 0,5%, peterselie* 0,4%.  * ingrediënten van biologische afkomst.

Genoemde allergenen: kan sporen bevatten van sesam, mosterd, schaaldieren, ei, vis, melk, selderij, sulfieten, weekdieren, schaalvruchten.

Plus- en minpunten

  • Er is heel goed nagedacht over de vormgeving van het zakje. Niet alleen was het eenvoudig om de maaltijd makkelijk door elkaar te roeren, ook mijn vingers bleven tijdens het eten mooi schoon.
  • Daarnaast staat de maataanduiding voor het water hier aan de binnenkant van het zakje, wat het afmeten van het water echt veel eenvoudiger maakt.
  • Kan zowel met warm als koud water bereid worden.
  • Helaas kan het product sporen bevatten van veel verschillende allergenen. Niet echt toegankelijk dus voor mensen met een allergie.  

4) Adventure food – Mousse au chocolat

Bereiding

Chocolademousse tijdens je avontuur en dan ook nog zo makkelijk bereid. Wat een luxe!

Open het zakje bij de inkeping en vouw de bodem uit. Verwijder ook hier eerst de zuurstofvanger voordat je er vervolgens koud water op giet tot markering 1 (120 ml). Roer het geheel goed door, sluit de zipper en wacht vervolgens 8 minuten. Roer het geheel nog eens door en smullen maar.

Lees ook:  Review: Campingaz Base Camp budget camping kookstel

Zoals ik bij de vorige maaltijd van Adventure food al aangaf: doordat de vullijn op de buitenkant van de verpakking staat, is het lastig inschatten tot waar je het water moet schenken.

Smaak en textuur

Deze chocolademousse smaakt lekker, maar er zitten wel stukjes in. Ik twijfel of dat de bedoeling is, of dat dit betekent dat het poeder toch niet helemaal goed opgelost is in het water. De mousse smaakt mij er in ieder geval niet minder om.

Technische details

Het netto gewicht van het zakje is 69 gram, waar je zelf vervolgens nog 120 ml water aan toevoegt. Dit zakje met chocolademousse levert jou een extra voedingswaarde van 300 kcal. Geen verkeerde traktatie na een inspannende dag!  

Ingrediënten

Melkpoeder, suiker, gemodificeerd zetmeel (gemodificeerd maiszetmeel), 12% cacao, 8% chocolade (cacao, suiker, boterolie, cacaoboter, natuurlijk vanille, voedingszuur (E322)).

Genoemde allergenen: Bevat melk. Kan sporen bevatten van pinda en noten.

Plus- en minpunten

  • Chocolademousse die te bereiden is tijdens je trektocht, need I say more?!
  • De zak is helaas erg smal, waardoor het lastig is om onderuit te lepelen zonder zelf in een lopende chocolademousse te veranderen. Ik had het geluk dat ik een schaar voorhanden had, dus ik heb een stuk van de zak afgeknipt en dat werkte goed.
  • Helaas kan ook deze maaltijd van dit merk sporen van pinda’s en noten bevatten. Wederom niet geschikt voor mensen met pinda- of notenallergie.

5) Decathlon – apple-banana crumble style

Bereiding

Nog meer feest, want ook Decathlon heeft een toetje á la Apple Banana Crumble voor de avonturier in het assortiment. Ook dit toetje is eenvoudig te bereiden. Open het zakje en druk de twee uiteinden naar elkaar. Zo zorg je dat het zakje beter in model blijft. Vul het zakje vervolgens tot niveau 3 (100ml) met warm of koud water. Roer vervolgens goed. Laat het geheel 3 tot 5 minuten staan en roer nogmaals goed.

Smaak en textuur

Zodra ik het zakje opende, kwam mij een heerlijke zoete geur tegemoet waaien. Ik kon niet wachten tot mijn water heet was en ik het gerecht kon gaan bereiden. De textuur doet me denken aan appelmoes, maar dan wat steviger en zwaarder. De smaak is zoet en het is heerlijk om dit gerecht warm te eten.

Wel is de crunch van een crumble naar mijn mening ver te zoeken, maar ook als appelbananenmoes smaakt het heerlijk.

Technische details

Het netto gewicht van het zakje is 50 gram, waar je zelf vervolgens nog 100 ml water aan toevoegt. De voedingswaarde van 100 gram droog product is 386 kcal. Dit betekent dat dit zakje je een maaltijd van 193 kcal oplevert.

Ingrediënten

Appelvlokken 31,2% (appel 65%, maiszetmeel, suiker, emulgator: zonnebloemlecithine), banaanvlokken 31,2%, kookkruimels 20% (tarwe*bloem, suiker, kokosolie, bakpoeders (dinatriumpyrofosfaat, natriumbicarbonaat), zout), suiker 18%.

Genoemde allergenen: *bevat gluten. Kan sporen bevatten van: sesam, mosterd, schaaldieren, ei, vis, selderij, sulfieten, weekdieren, schaalvruchten, soja, melk.

Plus- en minpunten

  • Kan zowel met warm als koud water bereid worden.
  • Ook bij deze Decathlon trekking maaltijd goed nagedacht over de vormgeving van het zakje. Niet alleen was het eenvoudig om de maaltijd makkelijk door elkaar te roeren, ook mijn vingers bleven tijdens het eten mooi schoon.
  • Daarnaast blijf ik fan van de maataanduiding voor het water die hier aan de binnenkant van het zakje staat.
  • Helaas kan ook dit product sporen bevatten van veel verschillende allergenen. Niet echt toegankelijk dus voor mensen met een allergie. 

Trekking maaltijd eten

Eindoordeel over deze trekkingmaaltijden

Ik moet eerlijk bekennen dat ik voorheen toch wat sceptisch was over het idee van trekkingmaaltijden. Ik dacht dat ze meer een noodzakelijk kwaad waren. Ter illustratie: ik at havermout met water (ja zonder melkpoeder) als ontbijt in het mooie Jotunheimen. The things we do for adventure 😉 Omdat ik zelf vegetarisch eet, was ik bang dat het aanbod van trekkingmaaltijden erg mager zou zijn. 

Tot mijn grote verbazing bleek het eten van een trekkingmaaltijd echter helemaal geen uitdaging te hoeven zijn. Hoewel het natuurlijk altijd een kwestie van smaak blijft, wisten sommige van bovenstaande maaltijden mij echt positief te verrassen. Vooral de maaltijd van Trek ‘n Eat en de Chocolademousse en Apple Banana Crumble toetjes maakten mij helemaal gelukkig. 

Daarnaast word ik er blij van om te zien dat er steeds meer aanbod op de markt van de trekkingmaaltijden komt: nieuwe merken, nieuwe smaken. Laten we hopen dat hierbij niet alleen rekening gehouden wordt met vegetarische en veganistische diëten, maar ook met voedselallergieën, zodat het in de toekomst ook voor avonturiers met een voedselallergie steeds makkelijker wordt om kant en klare trekking maaltijden mee te nemen.

 

Auteur

Ik ben Corine Westerink. Om los te komen uit mijn werk en uit mijn hoofd, trek ik de natuur in. Daar vind ik rust, daar vind ik vrijheid. Het liefst doe ik dit al lopend met m'n tentje op mijn rug. Mijn streven is ooit alle LAW’s in Nederland af te lopen.
Leer Corine kennen...

2 reacties

  • Other vega(n) options

    • 8.0
      Algemeen
    • 6.0
      Gebruiksgemak
    • 10.0
      Pakmaat
    • 10.0
      Kwaliteit

    Nog meer vega(n) opties
    Ik gebruik zelf tijdens outdoor trips de vega(n) maaltijden van firepot (te krijg bij de bever). Hier zijn de meeste maaltijden lactosevrij, glutenvrij, vrij van palmolie en sommige ook sojavrij. Wat bij al mijn allergieën echt ideaal is.
    Hier staat helaas ook de maataanduiding op de buitenkant en is de zak te lang voor een korte spork, maar de smaak is echt heel goed!

Laat jouw reactie achter

User Review
  • Algemeen
    Sending
  • Gebruiksgemak
    Sending
  • Pakmaat
    Sending
  • Kwaliteit
    Sending