Pizzasteen op de bbq, zo werkt het echt! Test + Tips

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Is een pizzasteen op je bbq handig? Gebruik jij ook een pizzasteen op de Safari Chef? Hoe maak ik lekkere pizza op de camping? Zodra het lekker weer is, krijg ik dat soort vragen per mail en op Instagram. Tijd dus om mijn ervaringen en tips met mijn Cadac steen met jullie te delen.

Getest op de Carri Chef en Safari Chef

De Cadac Safari Chef 30 is nog altijd mijn favoriete camping bbq en daarvoor had ik al een tijdje een pizzasteen. Toen in van Cadac ook een pizzasteen opgestuurd kreeg voor de Carri Chef 50 vond ik het tijd om mijn ervaringen op een rij te zetten.

Alles bij elkaar heb ik denk ik inmiddels zo’n 25 pizza’s op de pizzasteen van de Safari Chef en zo’n 12 op die van de Carri Chef gemaakt en man wat is dat lekker. Het hele kampeerveld gaat ook naar een pizzeria ruiken en vooral kinderen komen hun neus achterna om te kijken waar die lekkere geur vandaan komt.

pizzasteen barbecue

Cadac heeft een ‘Gewone’ en een Pro pizzasteen

Voor de duidelijkheid: Er zijn twee soorten pizzastenen van Cadac. De ‘gewone’ met een ijzeren handvat en de ‘Pro” zonder handvat maar met een aluminium onderkant. Zelf ben ik vooral pro ‘Pro’ omdat deze door de aluminium huls de warmte beter over de hele steen verspreidt. Bij de meeste gasbarbecues zit de brander immers in het midden, en bij de ‘Pro’ pizzastenen wordt de hele pizza zo gelijkmatiger verhit. Voor iedere soort Cadac BBQ is een passende pizzasteen beschikbaar:

Safari Chef 30Pizzasteen 25cm en Pizzasteen Pro 30 |
Citi Chef 40: Pizzasteen 33cm en Pizzasteen Pro 40
Grillo Chef 40: Pizzasteen 33cm en Pizzasteen Pro 40
Citi Chef 50: Pizzasteen Pro 50 
Carri Chef 50: Pizzasteen Pro 50 

Handig om te weten: Je kunt de pizzasteen Pro 50 kun je ook prima gebruiken op andere gasbarbecues met deksel, zolang de diameter van de bbq, maar kleiner is dan de steen. Daarnaast kun je de pizzasteen ook thuis in je elektrische heteluchtoven gebruiken. Beide heb ik geprobeerd en ook uit de oven was het echt lekkerder dan gewoon op het rooster. In mijn oven thuis paste de Pro 50 niet maar de Pro 30 wel.

Lees ook:  Review: Cadac Carri Chef 40, staande bbq en toch compact!

pizzasteen cadac

10 tips om met je pizzasteen écht lekkere pizza te maken op de bbq

Oké, tijd om jullie mee te nemen in mijn ervaring als pizzabakker op de pizzasteen op de bbq. Want eerlijk is eerlijk het heeft mij wel ongeveer een pizza of vier gekost voordat ik mijn draai had gevonden. Ze waren soms te zwart, soms te nat maar uiteindelijk om je vingers bij af te likken.

1. Pizza van een pizzasteen is echt krokanter

Misschien een open deur, maar ga je pizza bakken op de bbq, gebruik dan een pizzasteen. Serieus, ik heb op zowel mijn Carri Chef als op de Safari Chef weleens pizza proberen klaar te maken op de plancha en op de grillplaat, maar met de pizzasteen zijn ze echt lekkerder en wordt je onderkant minder snel zwart. Een pizzasteen wordt gewoon heter en houd de warmte beter vast. Je krijgt daardoor echt een veel krokantere bodem en korst.

pizzasteen bbq

2. Diepvries, Kant-en-klaar deeg of zelf maken

Op een pizzasteen kun je eigenlijk ieder soort pizza klaarmaken. Ik heb alle drie de manieren gebruikt. Bij diepvries pizza’s moet je ze wel eerst laten ontdooien anders kan je pizzasteen breken. Zelf deeg maken is lekker, maar vind ik wel een beetje gedoe op de camping. Daarom hebben de pizzakits met vers, maar kant-en-klaar deeg mijn voorkeur. Een echte verse pizza, vaak zit er ook meteen een potje tomatensaus bij, die je meteen kunt beleggen naar keuze en kunt bakken.

3. Plaats je de steen op de pandrager of grillplaat?

Je kunt je pizzasteen op de grillplaat of de plancha leggen, maar je kunt hem ook op de pandrager leggen. Het is voor mij best even zoeken geweest wat het beste werkt. Uiteindelijk vind ik het bij de Safari Chef het handigste om de pizzasteen op de plancha te leggen. Bij de Carri Chef gebruik ik de pandrager maar met de brander bijna in de laagste stand.

Bij beide duurt het op deze manier iets langer voordat de pizza’s klaar zijn, maar ze zijn zo wel aan onder- én bovenkant goed gaar en niet verbrand. Het duurt zo ongeveer 8 á 9 minuten voordat een pizza klaar is.

4. Gebruik een beetje bloem op je pizzasteen

Voordat je het deeg op de pizzasteen legt kun je deze het beste met een beetje bloem bestrooien zodat je pizza niet aan de steen blijft plakken. Ik heb het zowel met bloem als met bakpapier geprobeerd en bloem werkt het beste omdat bakpapier nog weleens vlam wil vatten.

Lees ook:  Review: Campingaz Camping Cook CV

pizzasteen temperatuur

5. Wacht totdat je bbq én steen écht heet zijn

Leg de pizza pas op de steen als deze echt heet is, dan wordt de pizza veel krokanter. Bij de Carri Chef vond ik het erg handig dat er een thermometer op zat zodat je de temperatuur goed in de gaten kunt houden. Ik wacht tot de temperatuur tussen de 180º en 200º is en daarna leg ik de pizza op de pizzasteen en zet de gasstand net niet helemaal op zijn laagste stand.

Bij de Safari Chef is dat wat meer zoeken. Ik laat hem eerst 5 minuten aan staan op de hoogste stand en daarna leg ik de pizza erop. Waarna ik de gasregelaar op ongeveer half vermogen instel.

6. Blijf van die deksel af!

Je moet echt een deksel hebben op je bbq om de pizza op de pizzasteen zowel onder als boven te laten garen. Het is heel verleidelijk om telkens even te kijken hoever de pizza is. Daarmee verliest de ‘oven’ echter veel warmte dus ik heb mezelf inmiddels aangeleerd om zoveel mogelijk van die deksel af te blijven. Dan gaat het een stuk vlotter

pizzasteen safari chef

7. Gun jezelf tijd om je pizzasteen te leren kennen

Zoals ik al aangaf, is het bakken van een pizza in je gasbbq wel een beetje zoeken. Ik moest wennen aan hoe snel het kon gaan en welke setup met pandrager of plancha en welke gasstand nu het beste was. Je zult dus vast een keer een zwarte bodem hebben of een te natte bovenkant. Na een pizza of vier had ik mijn weg gevonden en sindsdien is het smullen geblazen van de pizzasteen

8. Een pizzalifter is best handig

Wil je je een echte ‘Mario de pizzabakker’ voelen op de camping dan is een pizzalifter een aanrader. Deze schuif je heel makkelijk onder de pizza, als je ook naar tip 4 hebt geluisterd, zonder je handen te branden. Vooral op de Carri Chef vind ik dit een uitkomst.

pizza maken in barbecue

9. Liever een grote dan een kleine pizzasteen

Voor de Safari Chef hebben we dus de 30 cm pizzasteen en voor de Carri Chef de 50 cm. Mijn ervaring is dat een grotere pizzasteen makkelijker werkt dan een kleine. Bij een kleine ben je geneigd om tot op de rand de pizzasteen te vullen waardoor soms de randen sneller zwart worden. Daarnaast is het makkelijker om een pizza van een grote steen af te halen. Dus als je de keuze hebt ga voor een groter formaat.

pizzasteen schoonmaken

10. Doe je pizzasteen niet in de afwas

Het voelt een beetje tegennatuurlijk om je pizzasteen niet af te wassen omdat deze wel vlekken krijgt. Toch echt niet doen. Als je de steen onderdompelt in de afwas dan zuigt hij zich vol met de kans dat hij bij de volgende verhitting breekt. Daarnaast is een pizza die naar afwasmiddel smaakt niet echt aan te bevelen. Je kunt de pizzasteen wel met een licht vochtige of droge doek afnemen.

Jaloersmakende geuren op de camping

Het is bij een pizzasteen even zoeken naar de juiste instellingen van jouw gasbbq, maar die vind je snel en daarna zijn pizza’s van de pizzasteen echt lekkerder en knapperiger dan zonder. Oh, en als je echt vrienden wilt maken dan moet je eens wat slices uitdelen aan je campingburen.

pizzasteen cadac carri chef

De 30 cm pizzasteen was een eigen aankoop de 50 cm steen is door Cadac geleverd voor de test.

 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

6 reacties

Laat jouw reactie achter

User Review
 • Algemeen
  Sending
 • Gebruiksgemak
  Sending
 • Pakmaat
  Sending
 • Kwaliteit
  Sending