Er komt een vouwwagen maar welke? Dit is onze shortlist:

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Er komt een vouwwagen! De kogel is door de kerk. Ik ben overstag. Wij gaan echt een vouwwagen kopen! Voor nu is dat voor ons gezin gewoon de meest passende manier van kamperen. Stiekem houden we de tent gewoon zodat we nog eens kunnen afwisselen én zoals een aantal van jullie reageerde: ‘De overstap naar een vouwwagen hoeft niet voor altijd te zijn.’ Het levert wel het volgende probleem op. Welke vouwwagen gaan we dan mee kamperen? Dit is onze shortlist na een hoop vergelijken:

Welke vouwwagen willen we?

Jullie weten uit de vorige blog waarom wij een vouwwagen willen maar ook dat we best lang getwijfeld hebben tussen een opblaastent en een vouwwagen. . Als je dan echter besloten hebt dat je een vouwwagen wilt dan zie je ineens dat er ook binnen vouwwagenland nog heel wat te kiezen valt.

We hebben heel wat rondgesurft op internet, op het vouwwagenclub forum navraag gedaan en hebben er inmiddels een aantal vouwwagens in reallife bekeken. Daaruit blijkt dat dit de vouwwagen is die we graag zouden willen:

  • De vouwwagen is snel op te zetten. We willen binnen 15 minuten onder de luifel kunnen zitten.
  • Niet te groot. Dus naar één kant uitklappen.
  • Een voortent is OK maar niet vereist, een luifel met zijwanden willen we wel maar geen mega balzaal van een voortent.
  • Er moet wel genoeg binnenruimte in de vouwwagen zijn om met slecht weer met zijn vier binnen te zitten
  • Als we trekken moeten we met zijn vieren in de vouwwagen kunnen slapen. De kinderen het liefste in een afgesloten binnentent.
  • Er moet een keuken bij  de vouwwagen zitten met minimaal 2 gaspitten, een koelkastje, wat afzetruimte en wat bergruimte.
  • De vouwwagen moet grotendeels door één persoon op te zetten zijn.
  • De keuken moet op de camping gewoon op de dissel of op de wagen kunnen blijven zitten.
  • Bergruimte zodat we onze kampeerspullen gewoon in de bak van de vouwwagen kunnen laten zitten en deze niet iedere keer bij het in- en uitklappen hoeven te versjouwen.
  • Het oog wil ook wat. De vouwwagen moet er een beetje tentachtig uitzien en dan liever niet bungalowtentachtig. ( Sorry ik kan gewoon eigenlijk geen afscheid nemen van de tent)
  • We willen geen model met twee bedden naast elkaar of met doorloopkeuken.
  • Waar het mag moeten we er gewoon prettig 120 mee kunnen rijden en voor Duitsland moet hij door de Duitse Tempo keuring kunnen komen.
  • Liefst met pack en go zodat we hem thuis makkelijk in kunnen pakken.
  • We moeten er met gemak nog 15 jaar mee vooruit kunnen
  • Budget tot €7000,-
Lees ook:  Kamperen met een daktent: 5 veelgestelde vragen

Kijken en vergelijken

Je ziet het we hebben door al het rondkijken een behoorlijke lijst met musthaves en nice to haves opgebouwd. Grootste uitdaging gaat worden om dat allemaal binnen het budget te gaan krijgen. Het zal zeer waarschijnlijk dus een tweedehands vouwwagen gaan worden maar wij zijn marktplaatsfans dus dat vinden we niet zo erg. Inmiddels hebben we een shortlist van de vouwwagens die wat ons betreft nog in de race zijn.

Vouwwagen optie 1: Holtkamper Cocoon, zet snel op

Holtkamper Cocoon

Deze staat op dit moment met stip op 1 op ons lijstje. Hij zet snel op, heeft voldoende ruimte, de keuken is mooi en praktisch en kan op de dissel blijven staan en in de XL versie is een binnentent voor de kids te hangen. Daarnaast, dat is smaak, vinden we hem ook nog erg mooi.

Twijfelpunten zijn de prijs, die is ook tweedehands aan de hoge kant,  de dissel in de voortent (We zijn bang voor vakantiefoto’s met blauwe schenen) en de maat.  De XL lijkt ons handig want dan kunnen er twee kinderen in de binnentent in de uitbouw bij de M is er plek voor 1 kind maar daar is geen standaard tent voor.  De tent naast de deur vind ik dan weer zonde van de ruimte bij slecht weer en een adventure tent lijkt me weer teveel gedoe.

Vouwwagen optie 2: De stoere Aart Kok Livingstone

Livingstone

Gratis iedere maand even kamperen met ons e-magazine?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties in je mailbox.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.

De Aart Koks vinden we vooral ook erg mooi en de Livingstone heeft eigenlijk alle voordelen die de Holtkamper Cocoon ook heeft. Verder kun je bij de Livingstone de kindertent er aan- en afritsen en vinden we de keukens nog iets mooier/praktischer dan die van de Holtkamper Cocoon.

De binnenruimte bij regen is volgens mij een beetje kleiner en het opzetten van deze vouwwagen kost iets meer werk en tijd omdat er meer ritsjes, flapjes, haringen etc bijzitten. Ook deze zijn nieuw voor ons niet te betalen en het aanbod van tweedehands vouwwagens van dit type is een stuk kleiner.

Combi-camp Valley Country Dutch Design, betaalbaar en mooi

13

Combi-camp hadden we in eerste instantie afgeschreven op looks.  We vinden het een erg hoekig ding. Wij blijken niet de enige Nederlanders te zijn die dat vinden want speciaal voor de Nederlandse markt heeft Combi-camp een vouwwagen / voortent met Dutch Design ontworpen. Gelukt! Want deze vinden we wel mooi.

Deze vouwwagen is betaalbaarder dan de voorgaande vouwwagens, de basis staat ook in een zucht. De kindertent is aan te ritsen. De keuken is ruim en kan op zijn plek blijven. Wel vinden we de combi-camp vouwwagens wat minder gezellig aan doen. Tja, dat is een gevoel. Het opzetten van de voortent/luifel lijkt meer werk dan bij de voorgaande vouwwagens en is de wagen zelf ook groter. Dat lijkt ons minder fijn om mee te rijden. Nog niet helemaal overtuigd dus.

Lees ook:  Review: Campingaz Base Camp budget camping kookstel

Vouwwagen optie 3: Cabanon Malawi 2.0, betaalbaar met veel ruimte

Cabanon Malawi 2.0 met voortent linksvoor De Jong Hattem

De Malawi 2.0 is een net nieuw model die ook wat meer aan een tunneltent doet denken dan zijn voorganger. We vergelijken deze vooral ook qua prijsklasse met de combi-camp omdat je voor ons budget van deze twee merken bijna of in het geval van Cabanon helemaal een nieuwe vouwwagen kunt kopen.

Ook hier kunnen je de kindertent aan- en afritsen en is hij op te zetten met enkel een luifel. Nadelen lijken ons het iets minder snel opzetten, de keuken die van de dissel af moet om hem droog te kunnen gebruiken en we hebben wisselende verhalen over de kwaliteit gehoord. Ik vind het er ook allemaal net wat minder stevig uitzien.

Vouwwagen optie 4: Smitveld Ruebist omdat je het tentgevoel behoudtreubist tunnelluifel

Deze vouwwagen vind ik als tent kampeerder een heel mooi alternatief. Het ziet er uit als een tent, het voelt als een tent, maar het is een vouwwagen met alle gemakken van dien.

Hij staat iets minder snel dan een aantal van de andere vouwwagens, maar dan heb je wel behoorlijk veel ruimte. Ook de kinderen kunnen ieder in een eigen binnententje slapen. De keuken is simpeler, kan niet aan de wagen blijven zitten en is zonder koelkast simpeler. Ik denk dat de keuken voor ons een dealbreaker is maar ik blijf hem erg mooi vinden.

En welke vouwwagens verder?

We hebben ook gekeken naar andere modellen van de bovenstaande vouwwagens en naar merken als 3dog, Campooz en Campwerk, maar om verschillende redenen zijn deze afgevallen. We hebben zelf nog even getwijfeld of we niet toch een oppomptent moesten nemen. Dat laatste lijkt ons toch nog te veel in- en uitpakken waardoor deze ook afviel.

Huren om uit te probreren

Op websites zoals Paulcamper en Goboony kun je naast campers ook vouwwagens en caravans van particulieren huren.  Dat is best een handige manier om het gewoon eens uit te proberen. Er staan verschillende types vouwwagens. Je kunt zo dus ook nog eens twee weekenden proefkamperen in verschillende vouwwagens bijvoorbeeld als je nog twijfelt. Merken die er te vinden zijn zijn Aart Kok, Holtkamper, 3Dog, Combicamp en Trigano.  Ik kreeg deze tip van een lezer nadat we onze Holtkamper al gekocht hadden, maar voor ons was dit misschien best een handige optie geweest. 

Vouwwagen suggesties of ervaringen laat het ons weten!

Nu zijn bovenstaande vouwwagens nog over en zijn we druk aan het wikken en wegen. Als jullie ervaring hebben met bovenstaande vouwwagens, hoor ik het natuurlijk graag. Of als je op basis van ons wensenlijstje denkt dat we er één over het hoofd hebben gezien laat het ons weten.  We horen het graag en de keuze is zo groot dat we vast wat klapkarren gemist hebben.  We gaan er eerst nog maar eens een nachtje over de ideale vouwwagen dromen.

Update: Inmiddels hebben we een hele zomer gekampeerd met onze Holtkamper Cocoon XL. Lees hier hoe de Holtkamper Cocoon ons tot nu toe bevalt.

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

41 reacties

  • Al gedacht aan een trigano odyssee? Wij kamperen hier al jaren mee en bevalt erg goed mede door het snelle opzetsysteem. Trigano komt overeen met de jametic.

  • Wij hebben 8 jaar een Holtkamper Cocoon XL gehad met een binnentent voor de kinderen. Daarnaast hadden we de keuken op de dissel in de voortent nooit een blauw been gehad. De tip hiervoor is koop er een disseltafel bij. Ideaal als extra aanrechtblad of afzetplank.
    Het geheel staat echt in 5 minuten voor 1 nachtje.
    Voortent is niet groot maar ruim genoeg om met 4 stoelen en tafel binnen te zitten.
    DOEN!

  • Een Smitveld minder snel dan de anderen? In 8 minuten staat de hele tenten inclusief voor tenten dus. Alleen de holtkamper komt in de buurt kwa opzet snelheid. Maar die staat niet stromvast.
    Ik kan het weten na een combicamp goed georiënteerd naar een andere vouwwagen. River Lodge heeft een lage entree en de luifel is zeer moeilijk op te zetten. Mm broer heeft een Malawi 1 dat is echt een groot stokken festival. Ik hou het bij mijn Smitveld heerlijk! Klapt in een keer met alle stokken vast. Volledig vast kuipgrondzeil en met 130 kmh door Frankrijk.

    • Willem bedankt! Ik hoor hier van verschillende eigenaren verschillende verhalen over. De één zet hem inderdaad zo snel op de ander is toch nog wel even bezig ook omdat alles uit de bak moet etc. Misschien toch zelf een keer proberen.

    • Oh, maar je komt dus ook van een combi camp. Die hebben wij ook, maar kijken nu naar iets anders. Het makkelijke is de snelle eerste tent die dan zo staat. Dat lijkt bij heel veel anderen toch echt veel langzamer. We keken bij de cabanon, maar de basis lijkt nog best een klus. Die van jou, de smitveld dus ook zo snel en goed?

  • Wij hebben jaren geleden een tweedehands Aart Kok Zambezi Original op de kop getikt, met vaste keuken op dissel met disseltafel. De keuken is buiten de tent – dat vinden we een must-have bij kamperen. Wij zijn helemaal gelukkig met deze Zambezi. Stoere, stevige tent, stoere wagen die als een blok op de weg ligt en tegelijk zo gemakkelijk opzetbaar. De opties: voortent met grondzeil, keukenluifel en grote luifel. Bij doorreis zetten we de voortent en luifels natuurlijk niet op: kinderen slapen in de bak. Opzetten kan dan binnen een minuut – geen haring nodig. Het uitbouwen kost wat meer tijd – het kan op zich in die 8 minuten die Willem noemt over die Smitveld maar als je het mooi strak en leuk wil doen ben je langer bezig – er zitten wel wat “De Waard” genen in een Zambezi. We hebben wel een en ander verbouwd aan onze Zambezi. Op http://www.zambeziclub.nl vind je een hele gemeenschap Zambezi enthousiastelingen met soms de meest fantastische aanpassingen.

  • om de kampeerpraat te bespreken vergt even tijd. Sterkte bij de keuze van een vouwwagen. Wij gaan voor een vouwwagen, door de nood gedwongen, altijd met de tent gedaan. Nu voor de camplet cabanon.Vaste keuken, snel op te zetten, met de hand op de plek te zetten (niet te zwaar dus)en met een de hele tent in een ruk opgezet. Voor man/vrouw meer dan genoeg.

  • Tjeetje dat is moeilijk kiezen. Wat voor mij doorslaggevend zou zijn is de prijs, dat hij snel op te zetten is en dat hij de uitstraling heeft van een tent.
    Dan komen qua laatste criterium 1, 2, 3 het dichtst in de buurt.
    Ik wens je veel succes met het maken van de juiste keuze.

  • Nou Tjerk, wens je succes. Wij hebben ooit een Jamet gehad. Nooit weer. Vervolgens vele tenten en nu op zoek naar? Een vouwwagen. Al eens een klapper gehad van het merk Rapido. Leuke mecanodozen, maar veel te koud en te tochterig. Nu zijn we op leeftijd en kunnen dat geknyutsel niet meer aan en ook slapen in een tent gaat hem niet meer worden. We hebben vorig jaar een wat oudere camoplket gehad. Super. Snel op te zetten vaste keuken, dus geen sjouwwerk, en als je de tent opzet is alles meteen klaar voor gebruik. We gaan nu -opnieuw- voor een camplet Cabanon.Maar heben geen extra ruimte nodig, geen kinderen die meer meegaan, geen gesleur.

  • Leuk om te lezen! Wij hebben net een outlet model Holtkamper Cocoon M gekocht. Misschien even navraag doen bij Holtkamper, ze pakken dan een oude trailer en voorraad tent en maken hier een tenttrailer van. Dit is dan wel een ouder model maar dat maakte ons niet uit. Zo heb je voor het budget toch een nieuwe wagen!

  • Wij zaten 15 jaar geleden mer hetzelfde dilemma; met 4 kinderen was her bijna niet meer rte doen om alles in de auto opgeborgen te krijgen. Een jaar daarvoor had ik je voor gek verklaard dat wij in een vouwwagen terecht zouden komen. Maar 1 keer weg met de vouwwagen wil je nooit meer wat anders. De Flyer had onze voorkeur wat betreft looks maar de loze zijkanten en de minimale opbergruimte deden ons voor de spacer kiezen.
    Voor doortrekken alleen de luifel. 2 kinderen in de klep en de andere 2 in een opgooitent al dan niet ‘s nachts onder de luifel.l wanneer we wat langer blijven (en in de noorlijke landen met bergen, ritsen we het kuipgrondzeil in, zodat je in een warme, tochtvrije ruimte zit, evt. Met bijverwarming van een kacheltje.
    Behalve de grote bergruimte onder bed, vinden we de keuken ideaal. Veel opbergruimte en i.p. kook je buiten onder een luifel.
    Na enige jaren hebben we hem ingeruild voor een wat nieuwer exemplaar. Voor de oude bijna hetzelfde geld teruggekregen.
    Bij het inpakken voor vertrek leggen we de topper die in de klep voor de meisjes ligt gewoon op het grote bed + nog 4 slaapzakken. Je zit dus niet met inrollen van matje en oprollen van slaapzakken maar pakt alles gewoon op bed. Voordeel hierva n bij regen is dat je alles droog kunt opbergen. Tijdens het inklappen hebben we we eens stortbuien gehad maar wonder boven wonder bleef alles droog.
    Veel succes met de zoektocht!

  • Als ik de plattegrond van de Holtkamper Cocoon XL bekijk, lijkt het alsof de achterste persoon over de ander moet kruipen om uit bed te gaan. Niet ideaal lijkt me. Hoe kijk jij daar tegenaan Tjerk?

    • Hi Gerard,

      Klopt bij de Cocoon moet je inderdaad over elkaar heen kruipen. Wij vinden dat niet zo’n probleem. Degene die er ‘s nachts het meest uit gaat slaapt aan de open kant. De Holtkamper Astro en Flyer daar slaap je wel in de lengte maar de Astro vonden wij een te kleine binnentent hebben en de Flyer is iets meer gedoe met opzetten omdat de keuken altijd los moet.

      • Dank voor je reactie

        Zal idd wel persoonlijk zijn. Wij hebben hiervoor een Jamet Rondo XL gehad. Daar lag iedereen ook naast elkaar. Wij vonden dat ideaal. Ik zou mij nogal opgesloten voelen denk ik in een hoekje.

        De Jamet is na 6 jaar trouwe dienst verkocht. Het was een heerlijk ruime vouwwagen. Maar voor het opzetten had je 4 a4tjes instructies nodig en heb regelmatig een knijpblaar opgelopen aan de stangen tijdens het opzetten. Bovendien was de bermkeuken een loeder van een ding.

        Wij zitten een beetje op hetzelfde spoor als jullie. Maar iedere keer als je de ideale vouwwagen gevonden denkt te hebben, zit er wel weer een nadeel aan. Wij blijven zoeken. Bedankt voor je vermakelijke website met nuttige info.

  • Hallo Tjerk,

    misschien te laat, maar de off road trailer van Campwerk is het helemaal.
    Kijk maar eens bij Roadvip in Sleen.

  • Wij hebben precies dezelfde situatie. Wegens het feit dat we graag rondtrekken willen we de tent inruilen voor de vouwwagen maar ook hier 2 jonge kinderen die nog in de vouwwagen moeten slapen. Mijn ouders hebben een trigano alpha die mij doet denken aan de combi camp. We hebben deze jaren geleden een keertje mee gehad en we gaan waarschijnlijk nu voor zo’n zelfde!

  • Wij hebben precies dezelfde situatie. Wegens het feit dat we graag rondtrekken willen we de tent inruilen voor de vouwwagen maar ook hier 2 jonge kinderen die nog in de vouwwagen moeten slapen. Mijn ouders hebben een trigano alpha die mij doet denken aan de combi camp. We hebben deze jaren geleden een keertje mee gehad en we gaan waarschijnlijk nu voor zo’n zelfde!

  • Wij willen onze Pennine Pullman 535 verkopen. Een geweldige vouwwagen (Folding Camper) met Engelse luxe en kwaliteit. Zeer ruim en snel en eenvoudig op te zetten.

  • De trigano alpha past ook wel in het rijtje. Uitstraling iets ‘gewoner’, maar verder heeft hij alles. Dit geldt ook voor de jamet jameta (jullie wens, de kindertent weet ik overigens niet zeker).

  • Wij zijn nogal verwend geweest met een Conway Cambridge, jemig wat een ruimte en praktisch en ook heel degelijk. Maar omdat mijn man ook vaak weg is en ik ook met onze kinderen (3 stuks) op pad wil zochten we er 1 die ik zelf kan opzetten. Dus gekeken en toen kwamen op de Holtkamper Flyer uit. Bij de aankoop lukte het opzetten en inklappen prima, maar met met de vakantie afgelopen x kwamen we toch tot de conclusie dat er wat nadelen aan waren en we dus ook echt verwend waren. Ook de loze hoeken en dan die keuken in de voortent is het net niet. Ook ruimte voor het ondertentje is nix want bij verkeerd draaien zit je tegen de trekhaak aan (auch) Ook missen we de disselbak omdat daar nu dus de keuken zit. We gaan ook weer rondkijken wat voor ons mogelijk is en ik vind het behoorlijk lastig. We weten wel dat het zeker geen Jamet gaat worden en willen nu wat meer de tijd nemen om een andere te kopen. We willen een snelklapper omdat we ook wat verder weg willen (duitsland is mooi maar ik wil meer zien) En we zijn zelf erg van het koken en geen camping koken (blikjes en potjes) dus wij zitten ook altijd met te weinig ruimte voor etenswaren en koelkasten. Wat zijn nu de bevindingen voor een vouwwagen volgens u voor ons ? want we zijn inmiddels in 2020 ?

  • Camplet Concorde , Snel op te zetten , tot 130 km/H probleemloos , oud beproefd ontwerp , Vaste uitklap keuken , twee slaapcabines , Gemaakt voor Noorse gravel wegen , goede remmen , vrijloop met terug steken , 10 Inch auto wielen , dus laag zwaartepunt .
    Kwaliteit katoen tent van ISABELLA, goede ventilatie stabiel inter frame, moet vaak lachen , effe op de parkeerplek , openklappen , en gelijk alles gebruiken.
    Volgende morgen Inklappen weer verder , wij zijn hier veel te burgelijk , niks wat mij past , ik hou van de vrijheid , Scandinavie heeft de charme en vrijheid .Niet dat TRUTTIGE BURGELIJK KAMPEREN , simpel degelijk.
    De laatste serie , is een slap aftreksel van de OER VERSIE , hij was gewoon te DUUR , nieuwe is gammel .

  • Onze Combycamp Country van Aart Kok doet al 10jaar trouwe dienst en wordt probleemloos getrokken door onze Renault Captur. We hebben nooit een probleem gehad, probleemloos de Pyreneeen over en over onverharde weggetjes.

  • Goed artikel!
    Ook ik heb na jarenlang tent kamperen het besluit genomen over te willen stappen naar een vouwwagen. Een extra grote stap voor iemand met een oldtimer en als alleenstaande moeder van een dochter van 4. Betekent dat ik ook een andere auto nodig heb.
    Ik zoek:
    – niet te groot, of te zwaar, maar wel twee aparte slaapplekken
    – keuken die ik niet hoef te tillen (dus aan de wagen kan blijven)
    – door 1 persoon van 1,77cm op te zetten
    Uiteraard occasion en graag onder de 1.000 euro.
    Iemand tips? 😉

  • Campooz
    Wat leuk om deze stukjes te lezen als nieuwkomer in de vouwwagenwereld.
    Wij denken na over de aanschaf van een Campooz en ben erg benieuwd naar de redenen waarom die was afgevallen in jou lijstje. Zeker aangezien we ongeveer dezelfde eisen hebben.

    • De meeste Campooz wagens zijn qua opzetten toch nog iets meer werk en de keuke van Campooz vind ik niet te vergelijken met de meeste van de bovenstaande. Daarom viel die voor ons af.

Laat jouw reactie achter