Moeten wij een vouwwagen kopen?

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Een vouwwagen? Gaan jullie een vouwwagen kopen? Nou we zijn er nog niet helemaal uit.  Al sinds mijn pubertijd kampeer ik in tenten. Het begon met een kleine koepel, werd daarna een kleine tunneltent en daarna een mega tunneltent. Maar toen we afgelopen zomer voor de zoveelste keer aan het proppen en slepen waren met de tunneltent ontstond het idee van een vouwwagen.  Moeten we de overstap naar een vouwwagen maken?

Waarom willen wij een vouwwagen kopen?

Wij zijn geen kampeerders die lang op één plek blijven. We houden van trekken. Het liefste om de 4 á 5 dagen op naar een andere mooie camping. Met zijn tweetjes ging dat prima met de tent. We waren binnen 20 minuten opgezet en ingericht. Nu met kinderen duurt het opzetten en inrichten al snel anderhalf uur en inpakken duurt bijna 2 uur. Iets korter als we de kleine tunneltent meenemen.

Een vouwwagen staat snel toch?

Dat is ook meteen waarom  de vouwwagen ons trekt.  Aankomen, poten uitdraaien, uitklappen een paar haringen erin en klaar.  Tenminste dat is wat het beeld is. Bovenstaande Holtkamper zou zelfs binnen een minuut staan. Mijn ouders hadden vroeger een Walker vouwwagen en voor mijn gevoel waren zij ook altijd 2 uur bezig met opzetten en dat soort verhalen hoor ik nu nog steeds. Natuurlijk zijn er verschillen tussen de verschillende merken maar welke zijn dan wel de snelle opzetters en welke niet?

Comfort zonder gedoe

Dat het opzetten nu 4 of 5 keer zolang duurt als vroeger heeft er ook mee te maken dat we met meer comfort kamperen. Om te voorkomen dat de kleine kinderhandjes alles kunnen pakken hebben twee kampeerkasten, alleen het opzetten van die dingen kost al 10 minuten. We slapen op een comfortabel luchtbed in plaats van dunnen selfinflatables. Daarnaast hebben we met twee kinderen gewoon veel meer spullen en die slepen we nu dus uit en weer in de auto.  Al met al een hoop gedoe.

Ons ideaalbeeld van een vouwwagen kopen is dat we dan klaar zijn met het slepen. Alle kleding kan in kratten in de wagen blijven.  De keuken inclusief keukengerei hoeven we dan alleen maar open te klappen en we zijn klaar om te koken.  Het luchtbed hoeven we niet meer op te pompen want het matras ligt er gewoon. Dat lijkt ons ideaal. Maar is dat het ook? Als ik op zoek ga op internet naar ervaringen lees ik hier weinig over. Zou dat betekenen dat iedereen juist tevreden is over het comfort?

Lees ook:  Tent of vouwwagen? 11 afwegingen op een rij!

In de vouwwagen of in het hotel?

Met onze tent is even opzetten onderweg ons teveel gedoe omdat we ook met de basic versie een uur bezig zijn. Dus als we richting het zuiden rijden dan slapen we op de heen- en terugweg altijd een nachtje in een hotel. Met een vouwwagen zou dat volgens ons niet meer nodig zijn. Hij staat immers toch snel en het is nog goedkoper ook.

Buiten zijn maar toch binnen

Kamperen is voor ons buiten zijn en als ik onder een tentdoek lig voel ik me meer buiten dan achter een muurtje van kunststof of board. Een caravan valt dus af. Ik vind het gewoon heerlijk om het tikken van de regen op het doek te horen. ’s Ochtends wakker worden van de fluitende vogels. Het klimaat onder het tentdoek. Allemaal voordelen van een tent maar deze gaan ook op voor een vouwwagen.

Toch knaagt er iets, ben ik een verrader?

Al met al erg veel voordelen waardoor het antwoord op de vraag: ‘Moeten wij een vouwwagen kopen?’ eigenlijk niet anders kan zijn dan een volmondig Ja. Toch knaagt er iets. Enerzijds heb ik het gevoel dat ik  het mezelf en mijn familie zo veel makkelijker ga maken. Anderzijds heb ik een beetje het gevoel een verrader te zijn. Ik voel me een echte tentkampeerder en juist een fan van dat kneuterige van wat minder comfort en het dichtbij de grond leven. Ik ben bang dat ik dat ga missen. Heel veel praktische redenen om het niet te doen kan ik niet bedenken. Behalve de aanschaf, die is bij een vouwwagen duurder dan bij een tent. Maar het is toch dat gevoel waar ik dan misschien overheen moet stappen of aan moet wennen.

Wat zou jij doen?

Wat zijn voor jullie de voordelen van een tent of juist een vouwwagen? Ik  ben wel benieuwd wat jullie in mijn situatie zouden doen? Toch gewoon die vouwwagen kopen of bij je gevoel blijven?

Dit was de lijst van snelle vouwwagens die wij overwogen

Dit is de vouwwagen die het geworden is

Volg kampeermeneer ook op facebook, twitter en instagram of schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van de laatste kampeertips, verhalen en mooie campings.

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

24 reacties

 • Kijk ook eens naar de combi camp country nieuw model, met grote bagage bak, vaste luxe keuken en vaste imperiaal, waar de deksel op rust na het uitklappen. Of kom tijdens het pinksterweekend, het voorjaarsweekend van de Combi Camp Club, langs op camping Buitengoed de Boomgaard in Bunnik. Daar zijn dan vele modellen en diverse aanpassingen van de combi camp te bekijken. Vele ervaringen worden gedeeld en vele vragen kunnen worden beantwoord. De combi camp is echt een snelle klapper. Wordt juist vaak gekocht door mensen die iedere keer slechts een paar dagen ergens willen staan. Ook een snelle overnachting is geen probleem. Misschien is dit reisverhaal van een gezin met twee kinderen interessant. http://www.cc-club.nl/index.php/reisverhalen/351-reisverslag-gaaf-kroatie-2011
  OP die site is ook meer interessante informatie te vinden.

 • Wij hebben allerlei soorten tenten gehad, tussendoor een vouwwagen een nu een 380 karsten tent. Wij gaan absoluut nooit meer
  voor een vouwwagen, alles wat zo snel en handig lijkt, is dat dus niet.. onze Karsten tent is de meest snelle oplossing die wij hebben kunnen vinden en willen niet meer anders. Je zet de basistent in 10 minuten oppompen op.

 • Voor de goede orde je MOET helemaal niks natuurlijk. Wij hebben de Combi Camp Country zij met 2 volwassenen en trekken met de vouwwagen, Met trekken alleen de basiswagen uitklappen is 5 minuten werk en in principe kun je er dan direct gebruik van maken, keuken is klaar en geen gedoe met haringen, eventueel kunnen kinderen op de deksel slapen voor 1 nachtje mocht je dat niet willen dan kan aan de basiswagen een gastententje geritst worden, daar heb je wel een paar haringen voor nodig en klaar is kees.

 • Ook wij hebben sinds vorig jaar een combicamp. Venezia in ons geval. De opbergruimte in de wagen valt mij een beetje tegen. Op het imperiaal kan wel veel, maar dan moet hij wel eerst dichtgeklapt zijn en voor je hem op wilt zetten moet dat er ook weer af. Maar oppakken is wel sneller doordat we niet eerst de tent onderin de kofferbak van de auto hoeven gooien voordat we de rest in kunnen pakken. Dus we kunnen de avond ervoor al beginnen, zodat we s ochtends niet veel meer hoeven doen. De meeste tijd zit ook in het opruimen van alle spullen die je meesjouwt, bij ons tenminste. De nieuwere combicamps hebben wel meer ruimte in de wagen volgens mij. Verder is opzetten echt simpel en de gastencabine voor onze kids (van bijna 4 en bijna 6) staat ook binnen een paar minuten. Dus trekken gaat nog prima. Misschien gaan we wel weer terug naar een tent als de kinderen weer groter zijn. Maar nu is de ruimte in de vouwwagen, de vaste keuken en bed wel heel prettig.

 • Hallo Kampeermeneer,
  Wij zijn overgestapt van een caravan naar een Holtkamper (Kyte). Wij kamperen beiden al van jongs af aan, thuis met vouwwagen ( niet snel op te zetten was trouwens). Mijn man met tent. Later samen met de tent gekampeerd, overgestapt op een oude caravan en nu weer een vouwwagen dus. Wij zijn helemaal verkocht! Snel op te zetten, keuken staat altijd klaar, prima bed, kleding enz. alles snel opgeruimd in de grote bak onder het bed. Ideaal! Het ‘dicht-bij-de-natuur-gevoel’ gaat echt niet verloren, bij ons kwam het juist terug!
  Groet en nog veel kampeerplezier gewenst,
  Janneke

 • Wij hebben een Cabanon Mercury vouwwagen, complete opbouw doe ik ongeveer een half uurtje over
  Uitklappen, haringen erin, 3 tunnelbuizen inritsen en klaar.
  De eerste keer duurde ook een uur, maar als je hem 1 keer hebt opgezet red je het de 2de keer in 30 minuten.
  Opbergen duurt ongeveer een uur, maar dat ligt aan ons zelf, we willen alles zo netjes en strak mogelijk opvouwen en opbergen.
  Dus ik zeg, goede vouwwagen kost wat, maar je haalt er wel degelijk je plezier uit

 • Wij hebben een kampertje gekocht. Anders als een tent of vouwwagen.
  Een vw busje. Ideaal om snel te verplaatsen en je leeft structureel buiten. Met dak open ook de tent beleving en toch comfort.
  Wij hebben 2 kids van 2 en 7 dus slapen met zijn 4en in het campertje. Bevalt ons echt super en de normale auto hebben we verkocht. Diverse keren een grote camper gehuurd allleen dit vinden we veel leuker. We hebben ook getwijfeld over een vouwwagen en dit niet gedaan vanwege tijd die je nodig hebt om hem op te zetten en dat je langer op 1 plek moet blijven staan. Althans je bent meer tijd bezig om alles op te zetten.

  • Hoi Rabin, Wat gaaf! Ja wij hebben ook aan een camper gedacht en dan inderdaad ook de auto eruit maar we rijden binnen Nederland best veel dus dat wordt dan een dure aangelegenheid want die dingen slurpen wel. Andere reden was dat je dan iedere keer als je ter plekke iets onderneemt alles weer moet opruimen. Hoe doen jullie dat?

 • met 3 kinderen altijd in een kleine koepeltent VE25 van North Face gekampeerd totdat de oudsten 5+ 6 waren, toen kregen die een eigen tentje.
  geen keuken bouwen, maar een krat uit de auto tillen met kookspullen en met een brander op de grond koken… en de kinderen gewoon leren dat ze niet aan de brander mochten komen. Kinderen zetten nu zelf hun tent op, binnen 45 minuten staan we, ook toen het nog peuters waren….

 • Wij hebben na verschillende vouwwagens te bekijken gekozen voor een combi camp country,het nieuwe model.groot bed,mooie keuken,veel laadruimte en snel opzetbaar.Makkelijk door 1 persoon te klappen en geschikt om 1 overnachting te doen.Veel succes met je keuze.

 • Vorig jaar hebben wij een Aart Kok Kavango gekocht. Geweldig! Alle zooi (en die heb je met 2 kleine kinderen van 2 en 4!) kan thuis gemakkelijk in de bak. Ik had voor het eerst ruimte over 🙂
  We hebben lang getwijfeld…t’is een hoop geld en ik was niet enthousiast over de bedden naast elkaar. Toch gaan kijken in de showroom en toen waren we verliefd <3. Na inmiddels al 2 vakanties ben ik nog blijer met onze vouwwagen. Dit is voor ons echt ultiem kamperen: onder stoer tentdoek maar met het comfort van een lekker bed en een keukentje. Zelfs de bedden naast elkaar vind ik een uitkomst. Onze jongens liggen naast ons (1 in een slaapzak en de jongste in een deryan tentje) en dat gaat super goed. Het ondertentje is nu duplo/autootjes/blokken speelparadijs. Ik heb nu al zin in de vakantie 🙂

 • Geweldig zo’n vouwwagen, wij zijn er ook nog steeds gek op! En er zijn de laatste jaren erg mooie alternatieven voor te vinden en erg luxe! Fenneke Krens

  ps. je url is /bouwwagen-kopen/ ipv vouwwagen 😉

 • Ik lees het pas nu je hem al een jaar hebt, en waarschijnlijk doe je het dus ook niet, maar ik zou geen kleding in een vouwwagen laten liggen. Zeker geen kinderkleding, een jaar later (soms zelfs al 3-6 maanden later) past het toch niet meer! 😉

 • Hallo Tjerk, wat een leuk artikel! Wij staan nu ook voor de keuze vouwwagen of tent. We kamperen nu met een tunneltent met stokken, maar willen iets mobieler worden en een stuk vlotter kunnen opzetten.

  Wat we niet zo goed uit het artikel halen is waarom het geen tunneltent met luchtbogen is geworden, maar een vouwwagen. Beide zetten volgens mij vliegensvlug op, beide heb je een bagagewagentje achter de auto voor nodig. Het grote verschil lijkt me voornamelijk de opbergruimte in de vouwwagen vs het neerzetten van een of twee kasten en het opbouwen van je keukentje. Wellicht dat de bedden in de vouwwagen net wat beter liggen, maar ons Outwell 10cm matras doet het ook niet verkeerd. Kan je hier iets meer over vertellen?

  • Dag Richard, belangrijkste reden is opzet en afbreektijd, in een vouwwagen ligt veel al op zijn plek, hoef je geen keuken op re bouwen etc. Dat scheelt behoorlijk.

 • Hi,

  Wij zitten met hetzelfde dilemma..
  Ik vroeg mij af na het nu al paar keer geprobeerd te hebben, is het effectief minder sleuren ? Ga je ook voor 1 overnachting hem opzetten?

  • Hi Jess, we hebben nu zo’n 4 jaar een vouwwagen en gaan er makkelijk een weekend mee weg, 1 nacht doen we alleen onderweg en dan klappen we alleen uit en zetten we ook geen kindertent er in op ofzo.

Laat jouw reactie achter

User Review
 • Kwaliteit:
  Sending
 • Gebruiksgemak:
  Sending
 • Pakmaat:
  Sending