Help! Hoe kies ik een waterfilter?

3b74fbb114580411766c87c2934f8466?s=55&d=mm&r=g Corine Het kiezen van een waterfilter is niet altijd even makkelijk. Maar beter zet je je er wel toe, want met een waterfilter neem je het zekere voor het onzekere. Want tijdens een avontuur je water direct uit de bron drinken is vaak niet het beste idee. Tenzij je door verlaten land dwaalt en je je hoger dan hutten, veeweiden en andere nederzettingen begeeft. Maar zelfs in de meest verlaten oorden in Scandinavië of hoog in de Alpen kan het voorkomen dat er stroomopwaarts in de meest heldere beek een kadaver ligt. Maar hoe kies je welk waterfilter voor jou geschikt is?

Waterfilter keuzes, keuzes, keuzes

Ik zal het eerlijk toegeven. Toen ik mijzelf voor het eerst oriënteerde op een waterfilter, zag ik door de bomen het bos niet meer. Of moet ik zeggen: door de waterdruppels het meer niet meer? De verschillen in gebruikswijzen, type filters, membranen en poriegroottes riepen alleen maar vragen op. En de verschillende percentages lieten me duizelen. Hoe maak je uit zo’n wirwar aan informatie nu op wat voor soort filter het best bij jouw wensen past? In dit blog probeer ik je op weg te helpen met een beknopte uitleg van de verschillende soorten systemen.

Katadyn BeFree test

Waarom heb je een waterfilter nodig?

In waterbronnen kunnen zich verontreinigingen bevinden die onzichtbaar zijn voor het menselijk oog. Wat voor verontreinigen dit zijn, verschilt per omgeving en situatie. Waar je in sommige landen vooral uit moet kijken voor bacteriën en eencelligen in het water, kunnen er op andere plekken in de wereld virussen als Hepatitis A in het water aanwezig zijn.

Wat je uit het water kunt verwijderen, is sterk afhankelijk van het type systeem dat je gebruikt. Bij waterfiltersystemen wordt het water door een filter gedrukt, waarbij sediment, bacteriën en eencelligen op basis van hun grootte achterblijven. Waterfiltersystemen doden geen virussen, maar kunnen wel een deel van de virussen tegenhouden. 

Wanneer je naar delen van de wereld gaat waar virussen in het water kunnen voorkomen, moet je dus goed opletten of het systeem van jouw keuze virussen tegenhoudt en/of doodt.

Welke type ziekteverwekkers kun je tegenkomen in het water?

In water kun je verschillende soorten ziekteverwekkers tegenkomen, afhankelijk van de locatie waar je je bevindt.

Bacteriën: dit zijn de gemakkelijkste ziekteverwekkers om te filteren en te behandelen. Ze zijn groter dan protozoa en zo’n 10 keer groter dan een virus. Alle filter- en zuiveringssystemen verminderen het aantal bacteriën in het water.

Protozoa: dit zijn eencellige organismen (parasieten) die serieuze problemen aan je darmen kunnen veroorzaken. Deze organismen kunnen weken of maanden in koud water overleven. Filters met een poriegrootte kleiner dan 0.2 micron kunnen de meeste protozoa tegenhouden.

Virussen: kunnen vooral op internationale avonturen een grote zorg zijn. Virussen zijn zeer klein en kunnen vaak niet door filters gefilterd worden, tenzij de poriegrootte kleiner is dan 0.02 micron. Doorgaans zijn het enkel de waterzuiveringssystemen die virussen kunnen uitschakelen of verminderen.

Welke waterfilter- en waterzuiveringssystemen zijn er?

Er bestaan verschillende systemen om water te filteren en/of te zuiveren. Ze werken elk op een andere manier en zijn elk op een andere manier effectief tegen virussen, protozoa en bacteriën. Hieronder zet ik zes verschillende typen uiteen en noem kort de voor- en nadelen van het type systeem.

Care Plus Water Filter Evo test

1: Zwaartekracht filters

Zwaartekracht filters reinigen het water door de zwaartekracht te gebruiken om het water door het filter te drukken. Je hebt geen spier- of zuigkracht nodig om je water te reinigen. Lees hier mijn review over het Care Plus waterfilter EVO, dat ook als zwaartekracht filter te gebruiken is en ik tijdens mijn kanotrektocht in Zweden testte.

Voordelen:

 • Snel in gebruik
 • Veelzijdig
 • Evt. geïntegreerd in rugzak
 • Veel capaciteit
 • Geschikt voor meerdere personen
Nadelen:
 • Ophangsysteem nodig
 • Lastig on-the-go te gebruiken
 •  

  Drinken uit het Care Plus waterfilter

  2: On-the-go systemen

  Met deze modellen kun je het water door het filter direct uit de bron drinken, als ware het een rietje. Of je bevestigt het filter op een waterfles of -zak. Je filtert het water door te drinken, waarbij je gebruikmaakt van je zuigkracht of door in de fles/zak te knijpen. Tijdens mijn kanotrektocht in Zweden testte ik drie waterfilters van dit type. Mijn ervaringen lees je in de review over de Katadyn BeFree, mijn review over de Lifestraw Peak en de review van het waterfilter van Care Plus.

  Voordelen:

  • Lichtgewicht
  • Gebruiksgemak
  • Snel in gebruik
  • Kleine pakmaat
  Nadelen:
 • Vooral voor sologebruik
 • Soms extra flessen nodig voor opslag van water
 • [/mks_col]

  3: Waterflesfilters

  Deze systemen zijn in waterflessen bevestigd. Hun werking doet denken aan een french press, je drukt het water door het systeem. De fles is je filter en waterreservoir tegelijk.

  Voordelen:

  • Lichtgewicht
  • Kleine pakmaat
  Nadelen:
 • Kost veel spierkracht
 • Vooral voor sologebruik
 • [/mks_col]

  4: Pompfilters

  De ‘pompfilters’ zijn een veelvoorkomend type waterfilter voor outdoorgebruik. Zoals de naam al verklapt, filter of zuiver je het water door het door een filter te pompen. Doordat de poriegrootte van het filter te klein is voor de meeste micro-organismes, blijven deze achter in het filter.

  Voordelen:

  • Betrouwbaar
  • Op veel waterbronnen te gebruiken
  Nadelen:
 • Onderhoudsgevoelig
 • Pompen kost tijd
 • [/mks_col]

  5: Chemische behandeling (druppels en tabletten)

  Druppels en tabletten kunnen water zuiveren door er een chemisch goedje aan toe te voegen. Op deze manier worden virussen, bacteriën en de meeste protozoa gedood. Deze methode filtert echter niet het sediment uit je water, het kan dus raadzaam zijn het in combinatie met een filtersysteem te gebruiken.

  Voordelen:

  • Goedkoop
  • Lichtgewicht
  • Doodt meeste ziekteverwekkers
  Nadelen:
 • Langzame inwerking
 • Voegt smaakje toe
 • Filtert het water niet
 • [/mks_col]
  Steripen Adventurer opti review

  6: UV-waterzuiveringssystemen

  Zuivert het water met behulp van ultraviolet licht. Het DNA van de onzichtbare ziekteverwekkers in het water wordt verstoord, waardoor ze zich niet kunnen vermenigvuldigen. Tijdens mijn kanotocht in Zweden testte ik de Steripen Adventurer Opti van dit type.  

  Voordelen:

  • Snel in gebruik
  • Gebruiksvriendelijk 
  • Doodt ook veel virussen
  Nadelen:
 • Afhankelijk van batterijen
 • Filtert het water niet
 • Werking neemt af bij troebel water
 • [/mks_col]

   

  2 type filters in het Care Plus waterfilter EVO

  Een kijkje binnen in je waterfilter: hoe worden ziekteverwekkers tegengehouden?

  Naast de verschillende filter- en zuiveringssystemen die ik hierboven aanstipte, bestaan er binnen de waterfilters ook nog verschillende filtertypes. Hieronder stip ik enkele types aan die je zou kunnen tegenkomen in je zoektocht naar een waterfilter.

  Membraanfilters

  Membraanfilters zijn specifiek ontworpen om deeltjes en micro-organismen uit vloeistoffen te verwijderen en worden vaak gebruikt in verschillende toepassingen. Ze maken gebruik van een membraan. Dit semi-doorlaatbaar membraan bevat kleine poriën die de doorgang van kleinere deeltjes of moleculen toestaan ​​terwijl grotere worden geblokkeerd.

  Membraanfilters zijn verkrijgbaar met verschillende poriegroottes. De grootte van de poriën in het membraan wordt uitgedrukt in micron. Hoe kleiner het getal, hoe kleiner de poriën in het filter en hoe meer ziekteverwekkers er dus uit jouw drinkwater geweerd worden. De effectiviteit van een membraanfilter is afhankelijk van de grootte van de poriën in het membraan.

  Het membraan kan gemaakt zijn van verschillende materialen, hieronder noem ik de meest voorkomende.

  Holle vezel filter

  Dit type waterfilter zit in de meeste (lichtgewicht) waterfilters voor outdoorgebruik. Je vindt ze in de vorm van ‘rietjes’, drinkflessen en waterzakken. Ook in handfilters met pomp kom je vaak een dergelijk membraanfilter tegen.

  Holle vezel membraanfilters maken – de naam verraadt het natuurlijk al – gebruik van een membraan met holle vezels om ziekteverwekkers uit vloeistoffen te verwijderen. Deze holle vezels hebben kleine poriën aan de buitenkant. Hierdoor kan water of vloeistof passeren, terwijl deeltjes, micro-organismen en andere verontreinigingen op basis van hun grootte worden tegengehouden.

  Een holle vezel filter kan verstopt raken en moet regelmatig vernieuwd worden (denk aan 1000 tot 3000 liter), de kosten voor vervanging van een filter of filterelement zijn vaak te overzien.

  Holle vezel membraanfilters verwijderen geen virussen uit het water. Wanneer je dit toch wilt, zou je ervoor kunnen kiezen om een chemisch desinfectiemiddel zoals Hadex naast het filter te gebruiken. Voeg hiervan enkele druppels na het filteren aan het water toe. 

  Keramisch filter

  Een duurzaam materiaal dat meerdere keren gereinigd kan worden voordat het vervangen moet worden, is het keramisch filter. Dit type filter raakt makkelijk verstopt, maar is even makkelijk weer te reinigen. Keramische filters kunnen in combinatie met een koolstof kern komen, waarmee ze ook chemicaliën uit het water kunnen verwijderen.

  Carbonfilters

  Carbonfilters werken in tegenstelling tot membraanfilters niet op basis van deeltjesscheiding, maar op basis van adsorptie. Ze maken gebruik van actieve kool als filtermedium. Actieve kool heeft een groot oppervlak met talloze microscopisch kleine poriën waarin chemische stoffen, gassen en geuren worden gevangen. Deze verontreinigingen worden aan het oppervlak van de actieve kool vast gehouden terwijl de vloeistof er doorheen stroomt. 

  In tegenstelling tot de meeste membraanfilters, die deeltjes op basis van grootte scheiden, gebruiken koolstoffilters chemische interacties om verontreinigingen te verwijderen. Daardoor kunnen ze ook chemicaliën, pesticiden, zware metalen, geuren en vieze smaakjes verminderen.

  Er bestaan verschillende filter- en zuiveringssystemen die membraanfilters met actieve kool combineren.  

  Katadyn BeFree review

  Overwegingen bij de aanschaf van een waterfilter

  Nu je weet welke drie zuiveringssystemen er vooral voor outdoor gebruik aangeboden worden, is het van belang voor jezelf duidelijk te maken wat jouw wensen zijn.

  Wat is de bestemming van je avontuur?

  Heb je in het gebied waar jij op avontuur gaat genoeg aan een waterfilter, of is het ook van belang om het water nog verder te zuiveren? Neem in dat laatste geval een waterzuiveringssysteem en/of chemische middelen mee.

  Geschikt voor kanotrektochten

  Wat voor activiteiten ga je ondernemen?

  De activiteiten tijdens je avontuur hebben vermoedelijk grote invloed op de eisen die je aan je waterfilter of -zuiveringssysteem stelt. Ga je trailrunnen of een meerdaagse tocht hiken? Dan speelt gewicht en pakmaat vermoedelijk een grote rol. Reis je met de auto rond, dan speelt dit vermoedelijk helemaal geen rol.

  Welke waterbronnen verwacht je tegen te komen?

  Samenhangend met je bestemming en geplande activiteiten daar, is het van belang om na te denken over het type waterbronnen dat je tegenkomt. In Zweden had ik tijdens mijn kanotocht voortdurend beschikking over een ruime hoeveelheid vers drinkwater, waardoor een on-the-go filtersysteem ideaal was. Wanneer je echter uren – of misschien zelfs wel meerdere dagen – met je water moet lopen, kun je wellicht beter voor een waterfiltersysteem gaan dat makkelijk grote hoeveelheden water opslaat.

  Denk daarnaast ook na over de kwaliteit van het water: wanneer je verwacht veel troebel water tegen te komen, kan het nuttig zijn een waterfilter mee te nemen en niet alleen een UV-filter of waterzuiveringstablet.

  Katadyn Befree

  Conclusie

  Er zijn dus heel wat persoonlijke afwegingen die je moet maken bij jouw zoektocht naar een waterfilter- of zuiveringssysteem. Zoals je hebt gelezen, bestaan er veel verschillende opties, die allen hun eigen voor- en nadelen hebben. 5 waterfilters voor outdoor en op reis heb ik getest in onze waterfilter test. Daar lees je welke ik persoonlijk het meest geschikt vind voor iedere situatie. 

  Hopelijk heeft dit blog je geholpen een beetje wegwijs te worden in die vele opties. Ik ben heel benieuwd welk systeem jij uiteindelijk mee op avontuur neemt!

  Auteur

  Ik ben Corine Westerink. Om los te komen uit mijn werk en uit mijn hoofd, trek ik de natuur in. Daar vind ik rust, daar vind ik vrijheid. Het liefst doe ik dit al lopend met m'n tentje op mijn rug. Mijn streven is ooit alle LAW’s in Nederland af te lopen.
  Leer Corine kennen...

  reageer

  Laat jouw reactie achter

  Sending