Caravan keuring verplicht? Derde caravans onveilig de weg op!

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Als trotse eigenaar van een caravan of vouwwagen wil je dat je aanhanger te allen tijde veilig de weg op gaat en je onderweg niet te maken krijgt met haperende remmen of een klapband. Heb je je ooit afgevraagd of er een verplichte keuring is voor caravans? Laten we het hebben over caravan keuringen. APK-keuringen voor caravans, bestaan die en waarom is het belangrijk om je geliefde sleurhut regelmatig te laten controleren.

Is een caravan keuring verplicht?

Laat ik meteen duidelijk zijn: nee, een caravan keuring is in Nederland niet verplicht. Er bestaat ook geen verplichte Algemene Periodieke Keuring (APK) voor caravans zoals die er voor auto’s en campers wel is. Verschillende organisaties lobbyen echter al jaren voor een dergelijke verplichte caravan keuring om het aantal ongelukken terug te brengen.

Maar betekent dit dat je helemaal geen aandacht aan de veiligheid van je caravan hoeft te besteden? Absoluut niet! Regelmatig onderhoud en controle zijn van vitaal belang om onaangename verrassingen onderweg te voorkomen en te zorgen voor een zorgeloze vakantie.

1 op de 3 caravans en vouwwagens onveilig de weg op

Volgens Autobrancheorganisatie BOVAG schatten veel kampeerders de veiligheid van hun caravan of vouwwagen verkeerd in. Dit blijkt ook uit een steekproef die de BOVAG deed. Van 3.000 caravans die in 2022 een officiële onderhoudsbeurt hebben gekregen, was er bij 917 een mankement te zien waarmee ze niet aan de veiligheidseisen voldeden. Dat is 1 op de 3!

In bijna de helft van de gevallen bleek het remsysteem niet juist te functioneren. Maar er waren ook mankementen aan de gasinstallatie en het chassis, de as, schokbrekers en banden.

Hoe ouder hoe meer gebreken

Het klinkt logisch, maar de praktijk wijst inderdaad uit dat hoe ouder een caravan of vouwwagen is, hoe vaker deze gebreken heeft. Minstens 40% van de caravans van 20 jaar en ouder wordt door de BOVAG afgekeurd.

Kosten Caravan

Pas op voor een klapband

Eén van de dingen die veel mensen domweg vergeten, is het vervangen van de banden van hun aanhanger. Caravans en vouwwagens rijden meestal niet zo veel kilometers, dus het profiel ziet er meestal nog prima uit. Maar banden kunnen ook gewoon instabiel worden, waardoor de kans op een klapband groter wordt.

Lees ook:  Welk disselslot is het beste voor mijn caravan | vouwwagen?

De termijn waarop je caravan- en vouwwagenbanden moet vervangen, daar wisselen de meningen over. ANWB geeft aan ze na hun zesde levensjaar periodiek te laten controleren en na 10 jaar preventief te vervangen. BOVAG houdt vast aan het preventief iedere 6 jaar vervangen van caravanbanden. Vergeet daarbij niet ook het reservewiel te laten controleren.

2-jaarlijkse controle nodig?

Hoewel de caravan keuring dus niet verplicht is, is het wel verstandig om je caravan en vouwwagen bijvoorbeeld om de twee of drie jaar te laten keuren. BOVAG zelf adviseert om iedere 2 jaar een caravan keuring uit te laten voeren.

Dit is het moment waarop eventuele gebreken aan het licht kunnen komen. Denk naast banden of slechte remmen ook aan kapotte verlichting of een beschadigde gasslang. Zelf laat ik onze vouwwagen iedere 2 jaar keuren bij onze lokale garage.

beste caravantrekker

beste caravantrekker

Wat kost een caravan keuring?

De kosten van een vrijwillige periodieke caravan keuring verschillen per garage, maar liggen meestal tussen de €100 en de €350, afhankelijk van de staat van je caravan en de te vervangen onderdelen. Bij onze laatste controle moesten er zekeringen en lampjes vervangen worden en betaalde ik €157,45.

Conclusie: Zorg goed voor je caravan

Hoewel een verplichte APK-caravankeuring momenteel niet aan de orde is, is het wel verstandig. Vooral door gebrekkige remmen, banden en gasslangen kunnen vervelende ongelukken gebeuren. Je zult het jezelf nooit vergeven als je er achteraf achterkomt dat dat voorkomen had kunnen worden. Laat je caravan, vouwwagen of aanhanger dus iedere 2 jaar uit voorzorg keuren en je slaapt een stuk rustiger.

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter

Sending