100 km keuring Duitsland voor caravan? Dit moet je weten!

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Wil je lekker opschieten wanneer je over de Duitse autobaan rijdt? Met een tempo 100-ontheffing, ookwel 100 km keuring of Tempo 100 keurmerk, mag je in Duitsland 100 km per uur rijden in plaats van 80 km per uur. Zo ben je minder tijd kwijt met het reizen naar je vakantiebestemming. Ideaal wanneer je graag snel door Duitsland heen wilt rijden. En zeker wanneer je verschillende keren per jaar naar Duitsland gaat. Maar waar moeten je caravan en auto allemaal aan voldoen, wat kost het en heeft het wel zin? In onze blog van vandaag gaan we hier wat dieper op in. Zo kun je bekijken of zo’n tempo 100-ontheffing voor jou handig is of niet.

Hoe hard mag je met een caravan /  vouwwagen in Duitsland?

Normaal gesproken is de maximum snelheid met een caravan, aanhanger of vouwwagen 80 km per uur rijden op de Duitse autobahn. Voor campers die minder dan 3500 kilo wegen, geldt de normale maximumsnelheid op de snelweg. Weegt je camper meer dan 3500 kilo, dan geldt ook de aanbevolen  maximumsnelheid van 100 km/uur. Hiervoor is geen keuring nodig. 

Met al het vrachtverkeer op de rechterbaan schiet je daarmee dus niet echt op. En Duitsland is een groot land. Met een tempo 100-ontheffing mag je met aanhanger of caravan 100 km/uur op de snelweg rijden. Je auto en caravan moeten daarvoor wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

100 km keuring duitsland

Tempo 100-keuring, wat is het? 

Wanneer de combinatie van je auto met caravan of aanhanger voldoet aan de gestelde eisen, dan kun je een tempo 100-keuring aanvragen. Check dus altijd eerst of je auto en caravan aan deze voorwaarden voldoen. Daarna kun je de afspraak inplannen bij een aangesloten caravan dealer  van TUV NORD of DEKRA voor je 100 km-keuring. Even voor de duidelijkheid een Tempo 100 keuring is iets anders dan een periodieke caravan keuring, dat laatste is meer een soort APK voor je vouwwagen of caravan. 

Wat zijn de eisen voor een Tempo 100 ontheffing?

Voor een tempo 100-ontheffing moeten je auto en caravan of aanhanger aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Je auto moet een ABS remsysteem hebben
  • Je auto mag maximaal 3500 kilo wegen
  • De caravan of aanhanger moeten gekeurd worden (dit kan op het keuringsstation van de TÜV Nederland of de Dekra)
  • Het maximaal beladen caravangewicht mag maximaal 100% van het ledig voertuiggewicht (massa rijklaar) bedragen, of zelfs 80% als de aanhanger geen anitslingerkoppeling heeft. 
  • De caravan of aanhanger moet voorzien zijn van:
    • Hydraulische schokdempers
    • Banden met de juiste Load index
    • Een oplooprem
    • Banden met de juiste snelheidscodering (letters H t/m Z in kenmerk)
    • Banden van maximaal zes jaar oud
    • Een goedgekeurde en toegestane antislinger- stabilisatie koppeling
Lees ook:  Schokkende video: 7 tips voor het wél veilig inpakken van de auto

Meer informatie over de exacte voorwaarden vind je hier.

Heeft het zin om een 100 km-keuring aan te vragen?

We beginnen maar even met de belangrijkste vraag: Heeft het zin om een tempo 100-ontheffing aan te vragen? In Duitsland mag je normaal gesproken 80 km/uur op de autobahn rijden met je caravan of aanhanger. Ga je daar overheen, dan kun je een fikse boete krijgen. Met een tempo 100-ontheffing mag je 100 km/uur rijden. Dat scheelt natuurlijk flink, maar alleen wanneer je echt een groot stuk door Duitsland rijdt. Dan kan het een paar uur tijdwinst opleveren.

Gratis iedere 2 weken even kamperen met ons e-magazine?

Iedere 2 weken ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties in je mailbox.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.

Helaas zijn er op veel plekken in Duitsland inhaalverboden voor auto’s met caravans en aanhangers. Daar moet je je ook met een tempo 100-ontheffing aan houden. Je rijdt dan dus nog steeds achter de vrachtwagens en het andere langzame verkeer. Het praktisch nut van de 100 km-keuring valt in de praktijk daarom soms tegen. Bekijk dus zeker even of er op jouw route inhaalverboden gelden. Zo niet, dan kan het je wel flink wat tijdwinst opleveren wanneer je een lang stuk door Duitsland rijdt. 

Wij hebben het wel gedaan

Persoonlijk heb ik er uiteindelijk voor gekozen om wel een Tempo 100 keuring te laten doen. Niet zo zeer vanwege de extra 20 km per uur, hoewel dit mij op een rit naar italië, met ruim 700 km door Duitsland, toch snel zo’n 2 uur scheelt, maar vooral vanwege het rijgemak. Je zit veel minder vaak te wachten achter vrachtwagens en het rijdt gewoon lekkerder door. 

100 km caravan vouwwagen duitsland

Wat kost een tempo 100 km-keuring? 

Een tempo 100 km-keuring kost gemiddeld tussen de 70 en 120 euro. De kosten verschillen per aangesloten dealer. Houd er ook rekening mee dat je brandstofverbruik onevenredig toeneemt bij hogere snelheden (gemiddeld met zo’n 20%). Je moet dus ook vaker tanken. Bij 5000 vakantiekilometers maakt dat een flink verschil in de kosten.

Je kunt de 100 km-keuring ook in Duitsland laten uitvoeren. Dat is een stuk goedkoper. Deze keuring kost daar tussen de 40-50 euro. Woon je bij de grens of reis je regelmatig naar Duitsland, dan is dat een aanrader. Je kunt het natuurlijk ook tijdens je vakantiereis doen. Je krijgt dan niet direct de sticker mee, maar moet met je papieren van de keuring naar de Zulassungsstelle. Daar haal je de sticker en deze kost nog 5-15 euro extra.

Lees ook:  Tol op Autobahn Duitsland vanaf 2020

Waar kun je een 100 km-keuring aanvragen? 

De 100 km-keuring wordt onder leiding van TUV NORD of DEKRA uitgevoerd. Je kunt de keuring inplannen bij een aangesloten caravan dealer in de buurt. Daarvoor maak je net als voor je APK-keuring een afspraak. Vaak duurt de keuring zelf maar vijf tot tien minuten. Na de keuring ontvang je binnen tien dagen het Tempo 100-certificaat en de Tempo 100-sticker. DEKTRA komt ook op locatie. Dan kun je de caravan gewoon op de oprit laten staan en wordt de keuring daar uitgevoerd, je hoeft niet eens thuis te zijn.

Ga je een nieuwe caravan kopen? Dan kun ook je bij je nieuwe caravan een 100 km-keuring bestellen. Dat scheelt een hoop tijd en je hebt er verder geen omkijken naar.

tempo 100 sticker

tempo 100 sticker

Waar plak je de 100 km-sticker op de caravan?

De sticker moet goed zichtbaar op de achterzijde van de caravan worden geplakt. De beste plek is links- of rechtsboven op de caravan op het gladde gedeelte. Plak hem niet op het geribbelde deel. Daar laat hij vaak weer los en een nieuwe sticker kost 45 euro.

De groene milieusticker moet je officieel op je voorruit plakken. Wil je dat niet, dan kun je hem eventueel ook met een zuignap aan de voorruit bevestigen.

Waar plak je de 100 km-sticker?

De tempo 100-sticker moet ook bij een aanhangwagen goed zichtbaar op de achterzijde van de aanhanger bevestigd worden. Let er goed op dat je deze niet achter een fietsendrager of kentekenplaathouder plaatst. Plak hem op een glad deel van de aanhanger zodat hij goed blijft zitten.

Is een keuring echt nodig? Hoeveel tijd scheelt het?

Een 100 km-keuring is niet altijd nodig. Het is eigenlijk alleen handig als je echt een lange afstand door Duitsland reist. Theoretisch kun je dan over een traject van 800 kilometer zo’n twee uur sneller reizen. Maar natuurlijk kun je lang niet altijd overal 100 kilometer per uur rijden. Dat hangt af van de drukte, de hoeveelheid vrachtverkeer en of je mag inhalen. Je haalt dus lang niet altijd de snelheid van 100 kilometer per uur. Reis je over een traject met veel inhaalverboden dan is een 100 km keuring ook niet heel praktisch. 

Voordelen van de tempo 100-ontheffing zijn dat je minder last hebt van vrachtwagens die dicht op je rijden en ook het snelheidsverschil met de rest van het verkeer is een stuk minder. Veel auto’s rijden onder de 100 kilometer per uur. Die moet je dan wel allemaal inhalen.

tempo 100 keuring duitslang

Conclusie: 100 km keuring handig ja of nee?

Eigenlijk is de 100 km keuring een persoonlijke afweging, want er zitten allerlei voor- en nadelen aan. En deels is het ook een gevoelskwestie. Erger je je bijvoorbeeld wanneer je langzaam moet rijden en achter vrachtwagens hangt et cetera of wil je graag zo snel mogelijk reizen? Of denk je de vakantie begint bij de voordeur en rustig rijden hoort daarbij. 

Persoonlijk heb ik er voor gekozen de Tempo 100 keuring wel uit te laten voeren voor onze vouwwagen omdat ik dan de keuze heb en vooral niet zo lang achter vrachtwagens hoef blijven te hangen. Dat rijdt toch fijner. Qua tijdswinst is de winst beperkt. Op onze rit naar Italië, met 730 km, scheelde het net geen 2 uur reistijd. Wat doe jij? Wel of geen 100 km keuring voor je caravan, aanhanger of vouwwagen? 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

7 reacties

  • Goedemorgen morgen, volgens mij is 1 van de eisen dat de trekkende auto ook zwaarder moet zijn dat de caravan of vouwwagen om in aanmerking te komen voor een tempo 100km sticker.

  • Wel doen!
    Ook hier de keuring laten doen en zeker geen spijt van. Allereerst is/voelt het voor ons veel veiliger dat we niet tussen vrachtwagens (zonder zicht naar voren of naar achteren) hoeven te blijven. Wij ervaren de stukken met inhaalverbod niet als dermate vertragend of vervelend, en daarbij komt dat die er niet alleen in Duitsland zijn. Maar wij zijn ook een jong gezin en dan scheelt 80 of 100 kunnen rijden toch echt veel reistijd voor de achterbank. Al moeten wij eerlijk zijn: wij zijn op vakantie zodra we de straat uit rijden, jakkeren niet en vinden dat het type aanhanger en de belading zwaar meetelt! Als wij ook onze fietsen mee hebben op de vouwwagen, halen we de 100 meestal niet. Maar evengoed en minstens zo belangrijk: het is veiliger en fijner rijden met een geremde aanhanger/vouwwagen en dat vergroot ook de veiligheid voor jezelf en alle andere weggebruikers. Dus keuring: doen, maar ook een pleidooi voor de veiligheidseisen waaraan de aanhanger/combinatie moet voldoen bij deze keuring. Want een sticker is leuk, maar het gaat eigenlijk om wat daaraan ten grondslag ligt!

  • Overzicht boetes Dld met aanhanger
    10 km/u € 10 € 20
    11-15 km/u € 20 € 40
    16-20 km/u € 30 € 60
    21-25 km/u € 70 € 100 1
    26-30 km/u € 80 € 150 1 1 Maand*
    31-40 km/u € 120 € 200 1 1 Maand*
    41-50 km/u € 160 € 320 2 1 Maand
    51-60 km/u € 240 € 480 2 1 Maand
    61-70 km/u € 440 € 600 2 2 Maanden
    vanaf 70 km/u € 600 € 700 2 3 Maanden
    *Als de snelheidsovertreding twee keer binnen een jaar voorkomt.

  • Snelheid camper
    Camper boven de 3500 kg mag in Duitsland op de autoweg met een maximum snelheid van 100 km rijden.
    Dient zich verder wel aan de regels en inhaalverboden voor vrachtwagens te houden.

Laat jouw reactie achter

User Review
  • Algemeen
    Sending
  • Gebruiksgemak
    Sending
  • Pakmaat
    Sending
  • Kwaliteit
    Sending