Review: De Holtkamper Cocoon is er! Zo was onze eerste keer

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Jaaahhhh we hebben een vouwwagen! Het is een Holtkamper Cocoon geworden. Het was nog een hele bevalling om de juiste vouwwagen voor ons te vinden maar het is gelukt. Vorige week was het zover en hebben we voor het eerst gekampeerd in onze eigen klapkar. Wat we er van vonden? Het kamperen met een vouwwagen was in sommige opzichten heerlijk maar we moeten nog wel één en ander leren om echte vouwwagen kampeerders te worden.

Holtkamper Cocoon is the winner

Wie kampeermeneer volgt op facebook heeft het misschien al gezien, onze vouwwagen is een Holtkamper Cocoon XL uit 2006 geworden. We hebben de Livingstone van Aart Kok  en Holtkamper Cocoon M nog serieus overwogen maar de ruimte en het gemak van de Cocoon XL hebben ons uiteindelijk over te streep gehaald .In eerste instantie was de twijfel of we uberhaupt een vouwwagen moesten kopen groot. 

Nadat de keuze éénmaal was gemaakt was het nog wel even zoeken op marktplaats. Holtkamper Cocoons zijn niet goedkoop maar ook op marktplaats erg gewild. Gelukkig hebben we een mooi exemplaar op de kop weten te tikken en er een nieuwe kidsroom bijgekocht via Holtkamper.

De eerste keer met een vouwwagen

Na een paar weken in de stalling mocht ons nieuwe kampeerhuisje afgelopen weekend dus voor het eerst naar buiten. Op camping de Hoge Hof in Groesbeek hebben we hem getest, meteen met het hele gezin.

Uit- en inklappen van de Holtkamper is nog even zoeken

Het opzetten van de Cocoon XL hebben we niet getimed maar voor ons gevoel ging het redelijk snel. Het is zo’n eerste keer kamperen ook bij een Holtkamper nog wel even zoeken. In welke volgorde doorloop je de stappen? Hoe krijg je de luifel goed strak? Welke haringen zet je wel altijd vast? Dat soort dingen. Al met al ging het voor het gevoel redelijk snel. Inpakken ging nog sneller. Inclusief opruimen was de kar binnen 20 minuten ingeklapt. Dat voelt echt goed en geeft goede moed voor en rondtrekken.

Wat we erg fijn vinden aan een vouwwagen

Na één weekend kunnen we eigenlijk al zeggen dat het een goede keuze is geweest om een vouwwagen te kopen. Het voelt gewoon goed. We moeten het nog wel echt ons plekje maken en handig worden maar het gemak, de knusheid en het comfort voelen goed. Wat vinden we fijn?

 • Het opzetten gaat inderdaad sneller
 • We hebben door het doek nog steeds het tentgevoel
 • Slapen op de kar scheelt in warmte behoorlijk
 • Er is voor de kinderen nog steeds ruimte in een eigen binnentent
 • Er is veel bergruimte onder het bed en in de hoek naast de kidsroom
 • We hebben het grootste deel van de spullen in de wagen kunnen laten zitten. Volgende keer nemen we alleen kleding en eten mee.
 • Hij is goed te ventileren
 • De keuken heeft veel bergruimte
 • De keuken kunnen we ook gebruiken als de kar ingeklapt is
 • Drie gaspitten en veel afzetruimte
 • De luifel is groot genoeg voor ons
 • Inklappen en aankoppelen ging sneller dan gedacht
Lees ook:  Tent of vouwwagen? 11 afwegingen op een rij!

Wat moeten we nog leren om echte klappers te worden

Natuurlijk moet je als je een nieuw kampeerhuisje hebt daar een beetje ingroeien. Bij onze vorige tenten hadden we qua inrichting en inpakken ook vaak het tweede seizoen pas ‘onze’ manier gevonden. Dat hebben we nu ook een beetje met de Holtkamper Cocoon XL. Deze dingen willen we nog anders of moeten we nog een eigen weg in vinden:

 • Op de dissel wil ik een kleine waterpas plakken. Op de gok stond hij nu op een heuvel behoorlijk waterpas maar die bevestiging is fijn.
 • Het uitklappen kan volgens mij nog een stuk sneller dan het nu al ging.
 • Hoe pakken we de bak in? We hebben nu een deel los en een paar Curverbakken. Eén bleek te hoog en is dus gesneuveld. Er mogen nog een paar bijkomen van 22,5 centimeter hoog.
 • Waar en hoe zetten we de etenswaren neer? Ik wil eigenlijk geen kastjes mee maar het eten wel in de buurt van de keuken hebben.
 • De besteklade indelen in 3 bakken. Mijn vriendin greep in één van de scherpe keukenmessen.
 • Onder het gasfornuis wil ik nog een extra plank plaatsen zodat er meer ruimte is voor kookgerei wanneer we op de camping staan.
 • In de Cocoon XL zijn genoeg boutjes waar je dingen aan kunt ophangen maar een kapstokje lijkt me toch wel handig. Alleen waar hang je die op en hoe?
 • We willen ook graag nog een vakkenschort, voor het bij de hand houden van je zonnebril, autosleutels, zonnebrand en natuurlijk de wc-rol!
 • Ook wil ik nog een disseltafel maken zodat we bij het koken nog wat meer afzetruimte hebben als we dat willen.

Heb je tips voor bovenstaande punten of andere handigheidjes voor de Holtkamper Cocoon dan hoor ik ze graag.

Zijn we blij met onze Holtkamper Cocoon XL?

Daar kan ik voluit ja op zeggen. Ik denk dat we heel wat mooie weekenden en vakanties tegemoet gaan met onze Holtkamper Cocoon XL. We gaan het deze zomer van binnen en buiten leren kennen en ons eigen kampeerhuisje maken. Daar heb ik ontzettend veel zin in.

Volg kampeermeneer ook op facebook, twitter en instagram of schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van de laatste kampeertips, verhalen en onze belevenissen met de Holtkamper Cocoon XL

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

36 reacties

 • Woow zie er geweldig uit, zou ik binnekort samen met mijn verloofde ook wel eens willen doen. Ik blijf je volgen,

  Alvast dank vor de inspiratie !

  groetjes

  Karen

 • Na een keer kamperen met onze tweedehands aangeschafte Holtkamper Spacer Expedition hadden we er schoon genoeg van. Wat een gedoe met opzetten en weer inpakken. Nu een 3Dog (ScoutDog) aangeschaft. Opzetten is een eitje.

 • Wij hebben al 5 jaar een Holtkamper cocoon en zijn nog steeds gelukkig met hem?.
  Over het inpakken van de kar ruimte: wij gebruiken boodschappen kratjes die passen qua hoogte heel goed.
  Voor de kapstok kun je een losse stok kopen die je bevestigt boven aan de beugel van links naar rechts. Daar kun je dan haken aan hangen of kastjes voor extra berg en hangtuimte.
  Veel plezier met het ontdekken van de vele mogelijkheden van de cocoon.

  • Gisteren een holtkamper cocoon XL gekocht 🥳 nu heel erg blij! Moet nog even 2 weken wachten en dan krijgen we hem, en dan natuurlijk snel uitproberen.
   Nu vroeg ik mij af of de standaard AH boodschappen kaartje passen? Of zijn die te hoog? En hoeveel kratjes passen erin?
   Alvast bedankt,

 • Goeie keuze, een Cocoon! Wij hebben 5 jaar lang met veel plezier rondgetrokken door de alpen met onze Cocoon M met vaste kite keuken. Wij hebben twee jaar geleden besloten de Cocoon in te ruilen voor een Eriba, zo eentje met een hefdak. Ik mis onze vouwwagen soms nog wel eens, maar in het voor- en najaar konden we vaak niet even een weekendje weg omdat we niet het risico konden lopen met een natte tent te blijven zitten. Onze Troll is wat dat betreft een goeie keuze gebleken.
  Mijn tip voor de keukenmessen: neem messen met een hoesje erbij. Dan kun je je nooit snijden en ze worden minder snel bot.
  Nog een tip: wij hadden voor de luifelstokken een rioolbuis met schroefdeksel onder de wagen gemonteerd.

 • Beste Tjerk, ik heb genoten van je afweging tent, vouwwagen en dan nog welke vouwwagen. Zelf hebben wij in 2002 de overstap gemaakt van een Alpenkreuzer naar de Cocoon M en kamperen er nog steeds met veel plezier mee. Toen de kinderen meegingen hadden zij een bijzettentje en met een overnachting onderweg sliepen ze bij ons. Nu gaan we samen en is ie groot zat. En het waterpasje ,waar je het over had bewaren wij in de bestek-la, dan heb je hem altijd bij de hand.

 • Het lijkt me een heerlijke vouwwagen. Wij hebben een Holtkamper Spacer Expedition uit 2000 waar we nog steeds veel plezier van hebben al vind ik hem nu wat groot worden.
  Waterpas is niet zo belangrijk.

  • Nee inderdaad het blijft ook nu 3 jaar later nog een fijne klapkar. Het waterpas stellen doen we inderdaad neit heel precies meer maar wel een beetje want dat slaapt lekkerder.

 • Dag Tjerk,
  Wijn zijn ons aan het oriënteren op de Holtkamper Cocoon. Leuk om te lezen dat jullie er zo blij mee zijn. Wij twijfelen aan de dissel onder de luifel, krijg je daar inderdaad blauwe schenen van of is het goed te doen?

  Hoor het graag! En alvast bedankt!
  Hartelijke groeten,
  Maaike

   • Wij zagen daar eerst ook tegenop maar in de praktijk raak je er snel aan gewend. We hebben een disseltafel maar deze gebruiken we eigenlijk heel weinig. Het koken vanaf één kant lukt prima. Je kunt de keuken ook aan de achterkant laten zetten maar dan moeten je hem telkens loskoppelen en dat is minder fijn. Als je helemaal een nieuwe koopt dan kun je een gedraaid frame bestellen inderdaad dat is dan wel weer ideaal maar heeft als nadeel weer de gewichtsverdeling. Een Cruijfiaans dilemma dus.

  • Mijn vorige HK cocoon (een uit 2004 geloof ik) was er een met de dissel voor de keuken. En dat is inderdaad niet handig, het zit in de weg en je loopt er toch wel eens tegenaan. Vooral als het wat gezellig was met een wijntje meer. Sommige handige knutselaars hebben een tafeltje gemonteerd op de trekhaak. Dan is het opeens weer heel handig. Maar goed, als je de keuze hebt, dan liever de dissel aan de andere kant. Overigens, bedenk ik mij nu, is er ook een voordeel van de keuken op de dissel.. de verdeling van gewicht. Maar daar kan je ook op compenseren met inpakken van de bak. Zorg voor goede verdeling van spullen aan beide zijden van de as.

 • Beste Tjerk en gezin,

  Allereerst gefeliciteerd met de aankoop! Wij zijn inmiddels ook sinds 3 jaar eigenaar van een mooie tweedehands Holtkamper Cocoon XL. Ook wij zijn overstag gegaan voor de snelheid en de looks van de Cocoon en de XL vanwege de ruimte voor de kids.

  Omdat wij erg van gemak en snelheid zijn hebben we een aantal verbeteringen doorgevoerd aan de klapper. Daarnaast is het gewoon erg leuk om steeds wat verbeteringen te bedenken. Hieronder volgt ter lering en vermaak een kort overzicht.

  – Kapstokje. Wij hebben een kapstok die je met klittenband aan de schuine stangen kan vastmaken. Zitten 6 haken aan.

  – Electra. Het aan elkaar stekkeren van verlengsnoeren tbv lampjes, adapters waterkoker etc. nam veel tijd in beslag. Daarom heb ik een CEE stroominvoer gemonteerd onder aan de bak, vlak achter de keuken(zo’n blauwe campingstekker) en deze in de bak aangesloten op een contactdoos met vier stopcontacten, schakelautomaat (stoppen) en aardlek. Een CEE invoer is tegenwoordig vrij standaard op de holtkamper maar op onze versie nog niet.
  – Voorgenoemde contactdoos is doorgelust naar een tweede contactdoos die met twee haken snel aan de bak is op te hangen in de voortent.
  – In de keuken een stopcontact gemonteerd tbv de waterkoker. Deze is via een stevige electrakabel aangesloten op eerder genoemde contactdoos in de bak.

  Nu is dmv twee kabels inpluggen (kabel naar stroomaansluiting v/d camping en kabel van de keuken) de hele wagen in principe voorzien van stroom.

  – Twee 125mm PVC rioolbuizen met eindkappen (draaidoppen) boven elkaar met slangenklemmen aan het frame gemonteerd tussen de keuken en de bak. De draaidoppen zijn gezekerd met borgpennen. Hierin kunnen de tentstokken en de parasol worden opgeslagen. Dit scheelt ruimte in de bak en ook bij opzetten van de tent is het makkelijk als je snel bij de stokken kan.

  – Alko schokbrekers gemonteerd op Holtkamper schokbrekersteunen. Hierdoor rijdt de wagen stabieler, pak je drempels zonder dat de wagen direct de lucht in vliegt en het is nodig voor 100km vignet in Duitsland.

  Dit waren de grootste klussen. Verder nog een aantal kleine verbeteringen.

  – Stabilisatievoeten op de uitdraaisteunen van de wagen en de keuken geplaatst. Hierdoor zakt de wagen niet weg en hoef je niet in de weer met plankjes.

  – Handvat gemaakt aan het bedframe waardoor dit makkelijker op te tillen is.

  – Het bedframe aan de bodemplaat bevestigd zodat je niet per ongeluk het hele bed optilt als je de bagageruimte opent.

  – Ledbalkje met sensor in de bagagebak gemonteerd zodat je ook direct licht in de bak hebt als je ‘s avonds iets uit de bak moet halen.

  – Ledbalkje met sensor in de keuken gemonteerd. Vooral handig als je einde dag in het donker nog een wijntje uit de koeler wil pakken of even je keuken wil opruimen voor de nacht.

  – Voorwand. De Cocoon heeft standaard geen voorwand in de voortent. Dit was destijds de filosofie van Holtkamper omdat het in principe een trekkerstent is, nieuwere modellen hebben vaak wel een voorwand. Als je eens een regenachtige dag hebt het echter wel handig de voortent af te kunnen sluiten. De binnentent is immers vrij klein om met z’n vieren een hele dag te verblijven. Het is mogelijk een voorwand te laten maken maar dit vonden wij uiteindelijk best prijzig voor die paar keer. Daarom heb ik twee aan elkaar te ritsen partytentschermen gekocht die tussen de tentstokken passen. Deze zijn met tentogen aan de stokken te bevestigen. Ik heb er extra zeilogen in aangebracht om het aan de onderkant vast te zetten. Het ziet er natuurlijk wat minder mooi uit dan tentdoek maar dan heb je wel voor 80 euro een voorwand.

  – De uitschuifbare pootjes van de keuken zijn dun en zakken daardoor snel weg. Dan moet je met plankjes in de weer. Om dit op te lossen heb ik op pootjes van de keuken een paar tentstokvoetjes gezet.

  – Waterpas op de dissel geplakt tbv het horizontaal zetten van de wagen.

  – Aan het frame bij de wielkast een haak bevestigd waar de jerrycan aan kan hangen. Zo is deze van de vloer en uit de viezigheid.

  – Een disseltafel heb ik wel over gedacht maar is m.i. toch wat te groot om mee te nemen. We koken nu het meest eenpansgerechten op een skottel. Lekker en scheelt veel schoonmaken van losse pannetjes en fornuis/keukentje. De keuken laten we op de dissel staan (de dissel zit niet in de voortent) want een gevulde keuken sjouwen is echt zwaar. Als het echt slecht weer is gaan we lekker uit eten.

  Dat was het wel zo’n beetje. Het is een superleuke vouwwagen. Zoals gezegd gaat er niets boven gemak tijdens de vakantie 🙂

  Met vriendelijke groet,

  Ron

  • Hi Ron, bedankt voor de vele tips en aanpassingen .een aantal had ik inmiddels zelf ook toegepast maar die haak voor de jerrycan lijkt me inderdaad ook superhandig. Wij zijn ook nog steeds erg blij met onze Cocoon.

  • Scherm partytent
   Wat een geweldig idee.
   Hoe groot zijn de schermen die je hebt gekocht en waar heb je ze gekocht.
   Wij gaan dit weekend kamperen met onze cocoon, maar her weer is wat minder ?
   Vandaar de vraag

 • inpakken Holtkamper Coccoon
  Hoi Tjerk,
  Leuke site heb je! Ik heb er al veel opgesnuffeld. Mijn vrouw en ik hebben inmiddels ook een Holtkamper Cocoon gekocht uit 2004 via MP.
  Als het weer mee zit gaan we hem snel uitproberen. Nu vroeg ik mij af kan je deze ook inpakken zonder de tent op te zetten? Wij hebben nl niet zo’n grote stoep om dit te kunnen doen…

 • Voortent afsluitbaar?
  Hoi, erg leuke site ! Leuk om te lezen allemaal. Wij hebben nu 2 naar een holtkamper flyer. De indeling, verrijdbaar keukenblok etc. vind ik ontzettend prettig. Ook hebben we een afsluitbare voortent. Ik vroeg me af, kan dat bij de cocon ook? Kun je de voorkant dicht ritsen? Of blijft dat altijd open?

  • Bij de Cocoon heb je een grote binnentent. Voor de luifel is voor zover ik weet geen totale afsluiting mogelijk. Hoewel er wel mensen zijn die dit op maat hebben laten maken.

   • Afsluiting Cocoon
    Wij hebben een Cocoon Modulair, en hierbij komt een voorwand (of is los verkrijgbaar). Daarnaast kun je zijwanden aanritsen en daarmee creëer je je voortent.
    De oudere versies hebben volgens mij geen rits op de voorzijde van de luifel. Die kun je er wel op laten zetten, waardoor een eventuele voorwand aanritsbaar zou zijn.

     • Ha Tjerk,
      Leuk hier mee te lezen.
      Graag zou ik willen weten vanaf welk bouwjaar de luifel tot voortent afsluitbaar is. Kun jij mij hier wellicht wijzer in maken?

 • Vraagje over Holkamper Cocoon XL koelkast
  Hallo, wat leuk om je enthousiaste verhalen te lezen. Heel herkenbaar. Wij hebben via MP drie jaar geleden een Cocoon XL gekocht van 2010 en zijn net terug van 3 weken Alpen. Heel erg genoten van onze klaptent. Ook flinke buien en windvlagen gehad, maar staat als een huis. Wij hebben ook een (door de vorige eigenaar zelf gemaakt) aanrechtje boven de dissel. Heel fijn en gezellig om samen te kunnen koken. En naast de keuken een plankje voor de jerrycan. Alleen: de Dometic koelkast is wat versleten. De rubber rand barst en er zitten verkleuringen. Nu wil ik een nieuwe kopen, maar weet de maten niet. De vouwwagen staat inmiddels al weer in de stalling. Weet iemand de maten? Want het is natuurlijk wel fijn als het precies past. Wij hebben ook zo’n groen keukentje. Dank.

   • Niet de 40 maar de 30
    Hai, voor de zekerheid toch even naar de vouwwagenstalling gegaan om te meten. De ACX3 40 id s te diep. Dat past niet. De ACX3 30 wel en die heeft dezelfde inhoud als de oude.

   • Langer matras mogelijk?
    Dag,
    Is er ook speling om een langer matras erin te leggen? Of om bestaand matras iets te verlengen (met stuk extra matras) of is dat niet mogelijk om dan de binnentent wel te kunnen blijven dicht ritsen? Kortom, mensen van 2 meter passen die ook met wat aanpassingen in de cocoon XL?
    Alvast dank voor uw reactie en bedankt voor alle heldere en enthousiaste info.

 • een holtkamper cocoon aankopen
  Wat een leuke tips hier allemaal.
  Wij hebben nu een raclet Villanova, super veel ruimte maar willen een net iets vlottere open – en in te klappen vouwwagen. Onze interesse gaat naar de Holtkamper Cocoon. Maar wat een keuzes, wat een verschillende types op MP te vinden. Zo moeilijk om te gaan vergelijken. Wij dachten aan een model M, we zijn met 5, maar maar de 2 meiden slapen in een bijzettentje. Dus wel ruim genoeg of heb ik dat verkeerd op. Wat denken jullie? En ook de prijs? Zo uiteenlopend. Wat is een correcte prijs? O en een pack en go is echt wel een must. Tips? Laat maar komen. Alvast bedankt.

  • De maat is vooral van toepassing op de uitbouw. In een M is ruimte voor een slaaptent voor 1 persoon zonder bagage. Zelf vinden wij de xl wel fijn met vies weer dan hebben de kinderen meer ruimte om te spelen.

 • Holtkamper verkocht?
  Dag Tjerk,

  Ik meende onlangs een advertentie op MP te zien van jouw vouwwagen. Heb ik dat goed gezien? Zo ja, wat zijn je overwegingen geweest en wat wordt/ is je opvolger?

  Zelf lees ik met interesse je artikelen over de cocoon gezien wij een zelfde overstap willen maken.

  • Klopt, ik heb onze oude cocoon verkocht en een nieuwe tweedehands Cocoon XL gekocht die precies de pijnpunten hierboven niet heeft. Dus MTT met keuken op de achterkant zodat er geen dissel in de keuken is en ruimte op de dissel voor fietsen en met Pack & Go want omdat wij veel kamperen miste ik dat echt. Verder blijft het nog altijd een top klapkar

Laat jouw reactie achter

Sending