Jaaahhhh we hebben een vouwwagen! Het is een Holtkamper Cocoon geworden. Het was nog een hele bevalling om de juiste vouwwagen voor ons te vinden maar het is gelukt. Vorige week was het zover en hebben we voor het eerst gekampeerd in onze eigen klapkar. Wat we er van vonden? Het kamperen met een vouwwagen was in sommige opzichten heerlijk maar we moeten nog wel één en ander leren om echte vouwwagen kampeerders te worden.

Holtkamper Cocoon is the winner

Wie kampeermeneer volgt op facebook heeft het misschien al gezien, onze vouwwagen is een Holtkamper Cocoon XL uit 2006 geworden. We hebben de Livingstone van Aart Kok  en Holtkamper Cocoon M nog serieus overwogen maar de ruimte en het gemak van de Cocoon XL hebben ons uiteindelijk over te streep gehaald. Nadat de keuze éénmaal was gemaakt was het nog wel even zoeken op marktplaats. Holtkamper Cocoons zijn niet goedkoop maar ook op marktplaats erg gewild. Gelukkig hebben we een mooi exemplaar op de kop weten te tikken en er een nieuwe kidsroom bijgekocht via Holtkamper.

De eerste keer met een vouwwagen

Na een paar weken in de stalling mocht ons nieuwe kampeerhuisje afgelopen weekend dus voor het eerst naar buiten. Op camping de Hoge Hof in Groesbeek hebben we hem getest, meteen met het hele gezin.

Uit- en inklappen van de Holtkamper is nog even zoeken

Het opzetten van de Cocoon XL hebben we niet getimed maar voor ons gevoel ging het redelijk snel. Het is zo’n eerste keer kamperen ook bij een Holtkamper nog wel even zoeken. In welke volgorde doorloop je de stappen? Hoe krijg je de luifel goed strak? Welke haringen zet je wel altijd vast? Dat soort dingen. Al met al ging het voor het gevoel redelijk snel. Inpakken ging nog sneller. Inclusief opruimen was de kar binnen 20 minuten ingeklapt. Dat voelt echt goed en geeft goede moed voor en rondtrekken.

Wat we erg fijn vinden aan een vouwwagen

Na één weekend kunnen we eigenlijk al zeggen dat het een goede keuze is geweest om een vouwwagen te kopen. Het voelt gewoon goed. We moeten het nog wel echt ons plekje maken en handig worden maar het gemak, de knusheid en het comfort voelen goed. Wat vinden we fijn?

 • Het opzetten gaat inderdaad sneller
 • We hebben door het doek nog steeds het tentgevoel
 • Slapen op de kar scheelt in warmte behoorlijk
 • Er is voor de kinderen nog steeds ruimte in een eigen binnentent
 • Er is veel bergruimte onder het bed en in de hoek naast de kidsroom
 • We hebben het grootste deel van de spullen in de wagen kunnen laten zitten. Volgende keer nemen we alleen kleding en eten mee.
 • Hij is goed te ventileren
 • De keuken heeft veel bergruimte
 • De keuken kunnen we ook gebruiken als de kar ingeklapt is
 • Drie gaspitten en veel afzetruimte
 • De luifel is groot genoeg voor ons
 • Inklappen en aankoppelen ging sneller dan gedacht

Wat moeten we nog leren om echte klappers te worden

Natuurlijk moet je als je een nieuw kampeerhuisje hebt daar een beetje ingroeien. Bij onze vorige tenten hadden we qua inrichting en inpakken ook vaak het tweede seizoen pas ‘onze’ manier gevonden. Dat hebben we nu ook een beetje met de Holtkamper Cocoon XL. Deze dingen willen we nog anders of moeten we nog een eigen weg in vinden:

 • Op de dissel wil ik een kleine waterpas plakken. Op de gok stond hij nu op een heuvel behoorlijk waterpas maar die bevestiging is fijn.
 • Het uitklappen kan volgens mij nog een stuk sneller dan het nu al ging.
 • Hoe pakken we de bak in? We hebben nu een deel los en een paar Curverbakken. Eén bleek te hoog en is dus gesneuveld. Er mogen nog een paar bijkomen van 22,5 centimeter hoog.
 • Waar en hoe zetten we de etenswaren neer? Ik wil eigenlijk geen kastjes mee maar het eten wel in de buurt van de keuken hebben.
 • De besteklade indelen in 3 bakken. Mijn vriendin greep in één van de scherpe keukenmessen.
 • Onder het gasfornuis wil ik nog een extra plank plaatsen zodat er meer ruimte is voor kookgerei wanneer we op de camping staan.
 • In de Cocoon XL zijn genoeg boutjes waar je dingen aan kunt ophangen maar een kapstokje lijkt me toch wel handig. Alleen waar hang je die op en hoe?
 • We willen ook graag nog een vakkenschort, voor het bij de hand houden van je zonnebril, autosleutels, zonnebrand en natuurlijk de wc-rol!
 • Ook wil ik nog een disseltafel maken zodat we bij het koken nog wat meer afzetruimte hebben als we dat willen.

Heb je tips voor bovenstaande punten of andere handigheidjes voor de Holtkamper Cocoon dan hoor ik ze graag.

Wil jij gratis het maandelijkse Kampeermeneer Magazine ontvangen?
Maximaal één keer per maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.

Zijn we blij met onze Holtkamper Cocoon XL?

Daar kan ik voluit ja op zeggen. Ik denk dat we heel wat mooie weekenden en vakanties tegemoet gaan met onze Holtkamper Cocoon XL. We gaan het deze zomer van binnen en buiten leren kennen en ons eigen kampeerhuisje maken. Daar heb ik ontzettend veel zin in.

Volg kampeermeneer ook op facebook, twitter en instagram of schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van de laatste kampeertips, verhalen en onze belevenissen met de Holtkamper Cocoon XL

Over de schrijver

Tjerk

Tjerk

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

Laat jouw reactie achter

5 reacties

 • Na een keer kamperen met onze tweedehands aangeschafte Holtkamper Spacer Expedition hadden we er schoon genoeg van. Wat een gedoe met opzetten en weer inpakken. Nu een 3Dog (ScoutDog) aangeschaft. Opzetten is een eitje.

 • Wij hebben al 5 jaar een Holtkamper cocoon en zijn nog steeds gelukkig met hem🤗.
  Over het inpakken van de kar ruimte: wij gebruiken boodschappen kratjes die passen qua hoogte heel goed.
  Voor de kapstok kun je een losse stok kopen die je bevestigt boven aan de beugel van links naar rechts. Daar kun je dan haken aan hangen of kastjes voor extra berg en hangtuimte.
  Veel plezier met het ontdekken van de vele mogelijkheden van de cocoon.

 • Goeie keuze, een Cocoon! Wij hebben 5 jaar lang met veel plezier rondgetrokken door de alpen met onze Cocoon M met vaste kite keuken. Wij hebben twee jaar geleden besloten de Cocoon in te ruilen voor een Eriba, zo eentje met een hefdak. Ik mis onze vouwwagen soms nog wel eens, maar in het voor- en najaar konden we vaak niet even een weekendje weg omdat we niet het risico konden lopen met een natte tent te blijven zitten. Onze Troll is wat dat betreft een goeie keuze gebleken.
  Mijn tip voor de keukenmessen: neem messen met een hoesje erbij. Dan kun je je nooit snijden en ze worden minder snel bot.
  Nog een tip: wij hadden voor de luifelstokken een rioolbuis met schroefdeksel onder de wagen gemonteerd.