De kampeerspullen kunnen een flinke hap uit je vakantiebudget nemen. Vooral de eerste keer dat je gaat kamperen, is de kampeeruitrusting misschien wel de grootste kostenpost.  Toch zijn er echt manieren om aan goedkope kampeerspullen te komen.  Daarom deze week in de serie ‘Goedkoop kamperen’: Tips om te besparen op je kampeerspullen!

Onze kampeeruitrusting is in de loop der jaren steeds verder uitgebreid. We hebben wat spullen gekregen, kochten er voor ieder kind steeds een stoel bij, kochten tijdens een hete zomer op een camping met weinig schaduw een tarp en zo groeit de keuze aan spullen die je mee kunt nemen.  Als je echter voor de eerste keer gaat kamperen of na gezinsuitbreiding het niet meer met een klein koepeltje kan doen dan kunnen die nieuwe kampeerspullen een flinke investering zijn.  Geld dat je liever besteedt aan meer of langer kamperen.

1. Goedkoop is bij kampeerspullen soms duurkoop

Hou bij de aanschaf van kampeerspullen rekening met wat voor soort kampeerder je bent. Ga je ieder jaar in de zomer twee weken naar Frankrijk en staan je kampeerspullen verder op zolder? Dan zou ik er niet voor kiezen om bijvoorbeeld voor de hele familie kampeerstoelen te kopen á €180 per stuk. Je gebruikt ze immers toch maar twee weken per jaar. De kampeerstoelen van  €40 van bijvoorbeeld de Perry zullen het dan prima jaren uithouden.  Aan de andere kant gebruiken wij nu nog een roestvrijstalen campinggasstel van 40 jaar oud. Mijn vader heeft er destijds een godsvermogen voor betaald, maar hij werkt nog steeds prima. Koop dus de kwaliteit die past bij jouw kampeerstijl.

2. Kampeerspullen kun je ook prima lenen

Onze tent is net weer terug van een kampeeravontuur zonder ons, vrienden hadden hem geleend voor hun eerst familievakantie in Denemarken. Vooral als je voor de eerste keer gaat kamperen en nog niet zo goed weet wat je fijn vindt, is lenen een prima optie. Vraag eens aan vrienden of familie of je hun tent of caravan mag lenen. Toen mijn vriendin twee jaar geleden zwanger was, zag zij het tentkamperen niet zitten met een dikke buik. We hebben toen de caravan van mijn ouders twee weken geleend zodat ze wat meer comfort had. Lenen is een prima manier om het kamperen of anders kamperen te ontdekken. Je moet wel even de vakanties op elkaar afstemmen.

Wil jij gratis het maandelijkse Kampeermeneer Magazine ontvangen?
Maximaal één keer per maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.

KAMPEERTIPS UITRUSTING  Goedkoop kamperen: Besparen op kampeerspullen: Deel je caravan en nog 9 tips!

Foto: Al_HikesAZ

3. Je hebt niet alles nodig

Hebben, hebben, hebben en oh dat is handig! Dat zijn bij mij gedachten die door mijn hoofd spelen als ik door de kampeerwinkel loop.  Een beetje vergelijkbaar met hoe de vrouwen in mijn omgeving door kledingwinkels lopen.  Om te kamperen heb je eigenlijk niet heel veel nodig. Onze eerste kampeervakantie samen hadden we enkel twee rugzakken, een tent, twee slaapzakken, een luchtbed, een primus, wat pannetjes en bestek bij ons. We zaten op een picknickkleed en dat was prima.  En ook als je nu gaat paalkamperen kun je gewoon niet zo veel meenemen. We zijn nu aan meer comfort gewend geraakt en dus meer kampeerspullen, maar met minder is het net zo leuk kamperen. (Misschien nog wel leuker!)

4. Aanbiedingen bij kampeerwinkels in het najaar

In september en oktober kun je nog heerlijk kampeershoppen bij veel kampeerwinkels.  Zo houdt je niet alleen het kampeergevoel nog wat langer vast, maar bespaar je ook.  Kampeerwinkels proberen in het najaar namelijk zoveel mogelijk van hun zomercollectie in de uitverkoop te slijten.  Dat doen ze door flinke kortingen te geven. Zo kun je flink besparen!

5. Koop je eigen tent, vouwwagen of caravan

Een stacaravan, mooie glamping of huurtent is natuurlijk makkelijk maar vooral in het hoofdseizoen betaal je er echt de hoofdprijs voor. Het hebben van een eigen tent, vouwwagen of caravan is dan op de lange termijn vaak een stuk goedkoper. En het is een beetje afhankelijk van het kampeermiddel waar je voor kiest, maar als je regelmatig kampeert heb je die investering in een paar jaar terugverdient.  Daarnaast geeft het mij ook een fijn gevoel om gewoon met je zelf te bouwen huisje op weg te zijn. Het geeft me een gevoel van vrijheid.

6. Deel je tent, vouwwagen of caravan

Zelf kopen is op de lange termijn goedkoper, maar delen is nog voordeliger. De deeleconomie is in opkomst. Mijn schoonouders hebben jarenlang een caravan gehad met een ander stel.  Gezamenlijk gekocht, ze stemden ieder jaar de vakanties op elkaar af maar zo deelden ze de kosten.  Eigenlijk net zoals veel buren met de krant doen.  Delen op grotere schaal is nu via internet ook mogelijk.  Er komen steeds meer websites waarop mensen hun eigen  caravans, vouwwagens of campers te huur aan kunnen bieden. Een soort AirBnB voor kampeerders.  Bed and Wheels en Camptoo zijn twee Nederlandse voorbeelden daarvan. Handig als je niemand kent waarvan je kunt lenen, toch eens een camper uit wilt proberen of gewoon geen zin hebt om je druk te maken over onderhoud en onderdak van je eigen caravan.

KAMPEERTIPS UITRUSTING  Goedkoop kamperen: Besparen op kampeerspullen: Deel je caravan en nog 9 tips!

7. Koop kampeerspullen bij niet kampeerwinkels in het voorjaar

Ik sta er ieder jaar weer versteld van. Bijna iedere zichzelf respecterende winkel in Nederland heeft dan kampeeraanbiedingen. Supermarkten als Lidl, Aldi maar ook AH bieden halve kampeeruitrustingen aan.  Maar ook bij winkels zoals de Xenos, Hema en Action doen mee. Vooral bij die laatste kun je voor campingbestek en servies prima terecht. Tussen de kampeerspullen die ze bij de supermarkten en bouwmarkten verkopen,  zitten soms ook mooie aanbiedingen. Wij kochten dit voorjaar bij de een Campingaz koelbox met €30 korting.  Niet alle kampeerspullen die ze hier verkopen zijn van superkwaliteit dus probeer daar een goede afweging in te maken maar vooral ook te profiteren van de goede koopjes!

KAMPEERTIPS UITRUSTING  Goedkoop kamperen: Besparen op kampeerspullen: Deel je caravan en nog 9 tips!

8. Marktplaats, marktplaats, marktplaats vooral in de nazomer

Zoals ik al eerder heb laten merken ben ik een grote marktplaatsfan. Ook voor kampeerspullen kun je prima op marktplaats terecht.  Wij hebben onze tent op marktplaats gekocht maar ook in stoelen, caravans, campers en andere kampeerspullen is een levendige handel.  Vooral voor beginnende kampeerders zijn er soms goede deals te sluiten door de hele kampeerinboedel van mensen over te nemen die besluiten te stoppen met kamperen.  Je merkt echter dat het prijsniveau in het voorjaar en de zomer aanzienlijk hoger ligt op marktplaats. Dus weet je dat je een nieuwe vouwwagen of camper wilt volgend jaar kijk dan eens in de nazomer op marktplaats. Dan staan er advertenties van mensen die die zomer hebben besloten dat ze iets anders willen en geen zin hebben nog de stalling en het onderhoud te regelen voor die winter. Daar kun je van profiteren.

9. Wees zuinig op je spullen

Veel kampeerspullen worden maar een korte periode per jaar intensief gebruikt. Als je ze daarna netjes opruimt op een droge plek kun je lang met die spullen doen. Maak alles schoon en droog voordat je het opbergt. Zorg dat je caravan in de winter onder dak staat, dat je tent niet in de kelder maar op een echt droge plek is opgeborgen en vervang de kleine dingen die kapot gaan zoals scheerlijnen of elastieken. Je kunt dan veel langer genieten van jouw kampeerspullen. Tenzij je natuurlijk ook in de winter naar de camping gaat.

Een goede kampeeruitrusting hoeft dus echt niet duur te zijn. Wat zijn jouw tips op te besparen op de kampeeruitrusting?

In de serie ‘Goedkoop kamperen” verschenen ook: 

Like de Facebookpagina van Kampeermeneer en blijf op de hoogte van de laatste kampeertips, -verhalen en –inspiratie.

No votes yet.
Please wait...

Over de schrijver

Tjerk

Tjerk

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

Laat jouw reactie achter

1 reactie