Winterkamperen met de vouwwagen: 6 tips voor succes

7ccd16d06e09331f8773f9d228cc9f02?s=55&d=mm&r=g Marieke Winterkamperen: het stond al jaren op mijn bucketlist. De mooie winterse plaatjes met tentjes bedekt met sneeuw. ‘s Avonds met andere bikkels de warmte opzoeken van een knapperend vuur. Met tig lagen kleding aan in je slaapzak en dan ‘s ochtends met een koude neus ontwaken op een doodstille camping middenin de natuur. Ik zag het al helemaal voor me. Alleen…. ik ben nogal een koukleum.

Ik durfde daarom nooit met onze tent te gaan. Maar de wens om te winterkamperen bleef. Toen we een Combicamp vouwwagen kochten besloten we het erop te wagen. Met deze tips trek ik je misschien ook over de streep om je vouwwagen nog even uit de stalling te halen. 

1. Vouwwagen: slapen en zitten van de grond

Onze vouwwagen hadden we gekocht om ons kampeerseizoen te verlengen, dus waarom dan ook niet in de winter ermee op pad? Ten opzichte van een tent biedt het veel voordelen. Slapen doe je op een dik matras en op de bak, dus een flink eind van de grond. We klappen ook alleen het basisdeel uit. Dan zit je eigenlijk met je stoel op het deksel van de vouwwagen, dus ook dat scheelt enorm. Kou en vocht trekken immers op.

2. Beste tijd voor winterkamperen kiezen 

Misschien wel de beste tip om van winterkamperen een succes te maken: wacht op het juiste moment. Maar wat is het beste moment voor een weekend winterkamperen met de vouwwagen? Toen er voor het weekend zonnig en droog winterweer voorspeld werd, moest het gebeuren. Nachten rond de 5 graden, overdag 11 en zonnig. Dat durfde ik wel aan. De overweging was ook vooral praktisch:

 • koffiezetten en koken kan nog op het kooktoestel op Campingaz, beneden het vriespunt lukt dat niet meer;
 • een zonnetje op je tentdoek voelt snel warm aan;
 • de vouwwagen moet na afloop van ons kampeeravontuur natuurlijk wel weer helemaal droog de garage in.

3. Vouwwagen verwarmen tijdens het winterkamperen

De pure winterkampeerder ziet het ongetwijfeld als smokkelen, maar er staat gelukkig geen straf op: een kachel aan voor wat warmte. Onze vouwwagen beschikt over een ingebouwde elektrische kachel die je in kunt stellen op elke gewenste temperatuur. Ideaal om het binnenklimaat wat aangenamer te krijgen: iets warmer en minder vochtig. Fijn voor ‘s ochtends tijdens het ontbijt en ‘s avonds voor je in bed stapt. We stelden hem een paar graden warmer in dan de buitentemperatuur. Dat scheelt toch. Je kunt natuurlijk ook een los campingkacheltje meenemen

Lees ook:  Beste tent voor winterkamperen? | 6 wintertenten!

Houd er wel rekening mee dat je op sommige campings extra moet betalen als je veel elektra gebruikt. Soms zijn elektrische kachels zelfs helemaal verboden. Even goed uitzoeken dus voor je reserveert. Anders zit je alsnog te vernikkelen. 

tips winterkamperen met vouwwagen

4. Jezelf verwarmen tijdens het winterkamperen 

Een kachel voor wat extra warmte is fijn, maar de meeste warmte moet je zelf ‘opwekken’. Een aantal winterkampeertips voor de tent zijn ook voor de vouwwagen handig. Toch heb je bij het winterkamperen met de vouwwagen net wat meer ruimte en comfort beschikbaar.

Slaapspullen

Onze slaapzakken die we gebruiken voor onze fietskampeeravonturen zijn ongeschikt voor de winter. Te koud. In de vouwwagen slapen we altijd onder een dekbed. Voor deze kampeerervaring ritste ik het zomer- en herfstdeel aan elkaar. Dat was precies goed. Als we een volgende keer met koudere nachten gaan winterkamperen, lijkt me een kruik ook heel fijn. 

Warme kleding 

Natuurlijk gingen de dikke winterjassen, shawls, mutsen, handschoenen, extra truien, wollen sokken en thermokleding mee. Zelfs sloffen. Laagjes doen wonderen! ’s Avonds legden we ook nog een lekkere wollen deken over onze benen. 

Verwarmende drankjes 

Een beker koffie om wakker te worden of kruidenthee: ik geniet er altijd van, maar als het buiten koud is, nog een beetje extra omdat je het er ook lekker warm van krijgt. 

Warmtedeken

Voor onze volgende winterexpeditie overweeg ik om twee oplaadbare warmtedekens aan te schaffen. Eerder testten we op Kampeermeneer al het Crespo warmtekussen voor campingstoelen en de Stoov Big Hug warmtedeken. Deze lijken mij ook handig voor frisse avonden in het voor- en naseizoen of als ik thuiswerk. 

winterkamperen met de vouwwagen

5. Een comfortabele wintercamping

Het begint natuurlijk allemaal met een camping die het hele jaar open is. Kies je voor meer luxe dan zijn vier- of vijfsterren wintercampings in deze tijd een prima optie. In de zomer vind je mij er niet snel, maar daarbuiten heerst daar een andere sfeer. Omdat vrienden van ons in Enkhuizen wonen, kozen we een kleine camping daar in de buurt. Er zijn namelijk genoeg natuurcampings open in de winter. Die van ons was niet heel luxe, maar wel met verwarmd sanitair. Al ging de meeste warmte helaas via de onderkant van de deuren weer naar buiten. Maar voor een weekendje beviel het ons prima.

Waarom winterkamperen in een vouwwagen?

6. Eropuit met winterkamperen 

Normaal gesproken vind ik af en toe een dagje op de camping rondlummelen en luieren heerlijk. Alleen niet in de winter. Dan krijg ik het zeker weten koud. Wij stapten daarom op de fiets en trapten ons op temperatuur. In Hoorn bezochten we het museum van de 20e eeuw. Van al die mooie herinneringen aan onze kindertijd warmden we nog eens extra op. We lunchten onderweg bij een knapperend haardvuur en gingen ‘s avonds eten bij onze vrienden. Nog even een warme douche en dan heerlijk slapen na al dat buiten leven.

Lees ook:  Crespo verwarmde stoelhoes, door ons getest!

museum20eeuw7

Winterkamperen: voor herhaling vatbaar

Wat was het heerlijk! Zo stil op de camping, wakker worden diep weggedoken onder je dekbed en extra genieten van warme koffie, gehuld onder een dekentje met je sloffen aan. Dat smaakt naar meer! Vind je winterkamperen met de vouwwagen iets voor watjes en wil je je tent in de vrieskou opslaan? Met de juiste uitrusting wordt ook dat een feestje.

 

Auteur

Of Marieke nu de fiets of vouwwagen vol pakt met kampeerspullen, op 10,100 of 1000 kilometer van huis op de camping staat. Dat maakt haar en haar man Jan-Kees niet veel uit. Genieten van het buitenleven, de sfeer op een camping en de omgeving. Daar gaat het om!

4 reacties

 • Zo blij met de Combi Camp

  • 10.0
   Algemeen
  • 10.0
   Gebruiksgemak
  • 10.0
   Pakmaat
  • 10.0
   Kwaliteit

  Zo blij met de Combi Camp
  Wat een leuke verhaal!!! Wij hebben ook een Combi Camp en herkennen ons in deze superfijne pluspunten. Van de koude grond af is heerlijk. Maar de harde deksel zorgt ook voor droog inpakken s morgens! En in de voortent is het ook snel aangenaam door het tochtschort rondom de keuken en evt het kuipzeil. Wij gaan met kinderen ook op deze manier heerlijk weg in voor en na seizoen. Wat een fijne tip nog is: de aluminiummat of ehbo-deken, zo een glimmende folie, is echt een koudestopper; dus onder de slaapmat vd kinderen, onder de stoel voor de voeten of onder het vloerkleed is het een fijne extra isolatie.

  • Combicamp Country
   Hi Koen. Wat leuk dat je op zoek bent naar een vouwwagen! Het type op de foto is de Combicamp Country. Je ziet hier alleen de basis, dus exclusief de luifel/voortent. Afhankelijk van het weer, het seizoen en hoelang we ergens blijven, ritsen we die er ook aan. Die flexibiliteit vinden wij erg handig. Heel veel succes en plezier met het vinden van de vouwwagen die bij je past!

Laat jouw reactie achter

User Review
 • Algemeen
  Sending
 • Gebruiksgemak
  Sending
 • Pakmaat
  Sending
 • Kwaliteit
  Sending