De Omnia oven is een camping oven op gas. Een oven voor op de camping zonder meteen een heel bakbeest mee te moeten slepen. Dat is wat ik zocht, een soort wonderpan zoals mijn oma die ook had. De Omnia oven is precies dat. Een oven voor op de camping die je op je gasstel, primus of zelfs boven het kampvuur kunt gebruiken om zelf brood te bakken maar ook hartige taarten, pizza of gewoon de afbakbroodjes klaar te maken. Volg je mij op Facebook of Instagram dan heb je de Omnia al vaker voorbij zien komen. We hebben de Omnia oven nu drie zomers gebruikt en ik ben echt fan van deze camping oven geworden.

Hoe werkt de Omnia camping oven op gas?

De Omnia oven is gemaakt van aluminium en ongeveer 25 centimeter in doorsnee met in het midden een gat. Je kunt de oven op ieder gastfornuis, primusje, petroleumbrander, een kampvuur of thuis op het elektrische fornuis gebruiken. Je zet de basis met het gat op het gasstel en doet de deksel er overheen. De hete lucht trekt door het gat naar boven tegen de deksel aan en verwart zo de oven. Er zijn natuurlijk veel meer soorten camping ovens maar tot nu toe zweer ik bij de Omnia. 

WIL JIJ GRATIS HET MAANDELIJKSE KAMPEERMENEER MAGAZINE ONTVANGEN?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.


Wat is het verschil tussen de Omnia oven en de wonderpan?

Mijn oma had vroeg een wonderpan, een oventje waarin ze op het gasfornuis heerlijke cakes bakte. De Omnia oven is eigenlijk precies gelijk aan die wonderpan maar dan geoptimaliseerd voor outdoor gebruik. Hij wordt sneller warm en is iets compacter dan de traditionele wonderpan.


Pizza, hartige taart, broodjes wij bakken alles in de Omnia  camping oven

Wij hebben de Omnia pas één zomer maar hij heeft een vast plekje in de vouwwagen gekregen. We hebben er deze zomer een heerlijke hartige taart in gebakken, zelf pizzaatjes mee gemaakt, gevuld stokbrood en heel veel afbakbroodjes mee afgebakken. Je bent niet meer afhankelijk van een tijd waarop je de broodjes op de camping kunt afhalen, eet minder eenzijdig én vooral ook erg lekker.

Het is wel even wennen aan de Omnia oven

Hoewel ik eigenlijk vanaf het eerste moment enthousiast was over al die lekkere dingen die er uit deze rode rakker kwamen was het wel even wennen. Het is in het begin even zoeken naar op welke stand je het gas moet zetten voor een optimaal resultaat. De eerste keer dat we een hartige taart bakten stond het gas op de laagste stand maar hierdoor duurde het wel erg lang voordat deze klaar was.

Voor ons bleek de beste stand uiteindelijk met het gas net niet helemaal open. Verder wordt de pan echt ontzettend heet. Gebruik dus altijd een theedoek of pannenlap om hem te openen. De hitte was zelfs zo dat de kunststof buisjes in ons gasfornuisje smolten waardoor we de pannendragers van de pitten niet meer los kunnen maken.

Een camping oven is ook handig als je je eigen brood moet bakken vanwege allergieën

Als je allergisch bent voor bepaalde producten die veel in brood zitten zoals tarwe of zelfs koemelk dan kan kamperen in het buitenland of zelfs Nederland een uitdaging zijn. Het is dan dus erg fijn als je zelf je eigen brood kunt bakken. De Omnia oven is voor dit soort gevallen ook een uitkomst.

De gelvorm en het rooster maken de Omnia camping oven pas echt handig

Bij de Omnia oven zijn allerlei accessoires te verkrijgen. Er is een gelvorm die precies in de camping oven past. Deze is vooral handig voor hartige taarten of cake. Want zonder is het wel erg lastig om je baksel uit de wonderpan te krijgen. Het roostertje dat je in de pan kunt leggen hebben we ook veel gebruikt. Vooral voor het opwarmen van de afbakbroodjes en de pizza waren deze een uitkomst omdat ze anders te snel verbranden. Het Omnia kookboek met Omnia oven recepten hebben we weinig gebruikt. Hoewel de recepten best leuk zijn kun je in de Duitse Facebookgroep Backen en Kochen wie zuhause! veel meer recepten vinden.

De Omnia oven is verkrijgbaar bij een aantal kampeerwinkels  en online 

De winactie is inmiddels verlopen de winnares heeft inmiddels bericht gehad. 

Over de schrijver

Tjerk

Tjerk

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

Laat jouw reactie achter

5 reacties