Caravanity kookboek mee in het keukenkrat. Hoe dat bevallen is, lees je hieronder!
Eerlijk is eerlijk, toen mijn vriendin voorstelde om een kookboek mee te nemen naar de camping had ik echt zoiets van moet dat echt? Wat mij betreft ging het koken op de camping prima (met name omdat ik dat bijna nooit doe 🙂 en bij een kookboek denk ik toch vaak meteen aan veel ingrediënten, uitgebreid koken en een hoop gedoe. Maar goed zoals dat gaat bij dit soort dingen zij kreeg haar zin en dus ging het hetKoken op de camping met een kookboek moeilijk? Echt niet!
De schrijfster van het Caravanity Kookboek, Femke Creemers, ja die van dat blog met al die mooie gepimpte caravans, is zelf natuurlijk een echte kampeerder en dat merk je aan alles. Ik zat dan ook goed fout met mijn ‘Kookboeken zijn voor recepten met eindeloze lijsten ingrediënten’. De ingrediënten die Femke gebruikt in haar recepten zijn juist dingen die bij de meeste supermarkten in Europa gewoon te koop zijn én is het leuk om een lokaal tintje aan je eten toe te voegen. Zo gebruikten wij voor onze borrelplank lokale kaas en worst. Ook het aantal pitten dat je nodig hebt voor de gerechten is beperkt gehouden. Vaak heb je aan één pit of enkel de skottelbraai of barbecue genoeg.
Geen pasta maar camping tapas
De recepten in het Caravanity Kookboek zijn geen haute cuisine. Je moet ze natuurlijk wel kunnen koken op de camping. Doordat we het kookboek mee hadden, werden we echter wel uit onze comfort zone van pasta pesto, soep met brood, en snelle salades gehaald. (De macaroni met smac hebben we hier zo’n 30 jaar geleden al afgezworen). Het kookboek hielp ons op een simpele manier om eens iets anders makkelijks te maken. Want een beetje borrelen op de camping dat deden we al, maar we hadden er nog nooit aan gedacht om de borrelplank uit te breiden met noten, druiven en een camembertfondue. Wat hebben we heerlijk gegeten! Erg lekker en berensimpel.
De kinderen zijn ook blij!
Onze kinderen zijn niet echt moeilijke eters maar ook bij hen staan de drie P’s boven aan het verlanglijstje. Nou dat is vanaf nu veranderd. Teun riep meteen nadat hij zijn eerste broodje in de Camembertfondue had gedoopt: ‘Dit is nog lekkerder dan pannenkoeken!’. Ook de Pizzahapjes van courgette vielen erg in de smaak, terwijl courgette thuis niet met gejuich wordt ontvangen. Nieuwsgierig zijn we nog naar de Eenpanspasta, hoe handig is dat?? Die gaan we de eerstvolgende keer zeker uitproberen. Het zijn juist dit soort inventieve gerechtjes die wat ons betreft het koken op de camping een stuk leuker maken.
Niet alles lukte in één keer
Op de foto zagen de pizza’s van oa courgette, brie en walnoten er super lekker uit, dus ook die moesten we proberen. We gingen voor de kant en klare bodems (tortilla’s en pizzabodems). Helaas was net de gastank van onze campingaz party grill leeg, dus dan maar in de koekenpan. Femke waarschuwt in haar boek al dat je in pizza’s bakken handigheid moet krijgen en inderdaad ons pizza-avontuur was niet zo’n succes. De een na de andere bodem blakerde aan, terwijl de bovenkant niet gaar was, dus die moeten we een andere keer met de juiste kookgerei nog eens proberen. Sowieso gaan we volgend jaar voor een wat geavanceerdere party grill / barbecue of skottelbraai. Dan wordt koken op de camping nog leuker!
Handige lijst met campingkeukengerei
Naast recepten staat het kookboek ook nog boordevol handige tips. Het meeste hadden we aan de lijst met campingkeukengerei. Zo zeulen wij al jaren meer dan 15 soorten kruiden mee naar de camping, maar vanaf volgend jaar gaan er enkel drie potjes Italiaanse, Provençaalse en oosterse kruiden mee. Waarom moeilijk doen als het gemakkelijk kan? Tijdens de vakantie hebben we ook de grote houten plank gekocht, die hebben we daarna echt dagelijks gebruikt. Ook als je toch niet uit een kookboek wilt koken op de camping is het boek de moeite van het doorbladeren waard. Waarom? Omdat er naast recepten ook veel mooie korte binnenkijk reportages van gepimpte caravans in staan. Daar wordt iedere kampeerder toch blij van?
Winactie verlopen!
Naast het Caravanity kookboek heeft Femke nog meer leuke kampeerboeken geschreven. In Caravanity Super Trips heeft ze de mooiste kampeertrips op maximaal vier uur reizen van Utrecht verzameld, ideaal voor een last minute weekendje weg. Daarnaast kun je in het nieuwe Caravanity vakantie notitieboek een mooi vakantiedagboek bijhouden, net als mijn grote vriend Frits uit het programma ‘We zijn er bijna’, maar dan iets hipper met leuke pagina’s voor de route, de beste leestips en restaurants. Een aanrader!
Het lijkt mij een ontzettend leuk boek. Nieuwe recepten en ideeën zijn altijd welkom!