Review: Slaapzak Quechua Forclaz 10 van Decathlon uitgebreid in de test

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk De Quechua Forclaz 10 is de goedkoopste slaapzak van de Decathlon. In de aanbieding ligt hij voor een schamele €20,- in de schappen. Ligt deze slaapzak wel lekker, houdt de Forclaz 10 je wel warm en wat kun je aan kwaliteit van zo’n slaapzak verwachten. Ik heb er in geslapen en uitgebreid getest voor deze revie

Niet meer leverbaar

Deze slaapzak is inmiddels niet meer leverbaar, niet zo erg omdat ik er niet laaiend enthousiast over was. Al alternatief zou ik kijken naar de Arpenaz slaapzakken van Decathlon. 

De Forclaz 10 is een dekenslaapzak met een capuchon

De juiste slaapzak kiezen is best lastig. De Forclaz 10 valt onder de dekenslaapzakken maar heeft toch een capuchon zoals je die voornamelijk bij mummieslaapzakken tegenkomt. Het voordeel van een dekenslaapzak is dat je deze wanneer het warm is in de zomer helemaal kunt openritsen. Dan heb je een soort deken.

Bij de Forclaz kan dat helaas niet helemaal. De rits aan de zijkant gaat maar tot tweederde open. Hierdoor kun je hem niet echt als dekenslaapzak gebruiken. Ook kan de rits maar één kant op waardoor de keuze voor isolatie beperkt is. De capuchon is wel fijn, als het koud is kun je er lekker in weg kruipen. Is het warm dan heb je een zachte ondergrond ook zonder kussen.

Maak er een tweepersoonsslaapzak van

Van de Quechua Forclaz 10 is wel een tweepersoonsslaapzak te maken. Dit kun je doen door twee slaapzakken aan elkaar te ritsen. Daarvoor heb je wel een linker en een rechter versie nodig. Aan de kleur kun je zien welke kant je hebt. Rood is links en donkerblauw is rechts. Aan elkaar geristst zijn de voeteneinden nog steeds van elkaar gescheiden. Bij mummieslaapzakken is dat normaal maar bij de meeste dekenslaapzakken niet.

quechua forclaz 10

Er is maar één Forclaz 10

Er zijn meer slaapzakken bij de Decathlon die Forclaz in de naam hebben maar die worden allemaal gevolgd door TREK 500 of TREK 900. Dat zijn mummieslaapzakken speciaal voor trekking met een heel ander prijskaartje. De Forclaz 10 moet daar dus niet mee worden verward. Als ik Decathlon was had ik ze toch echt andere namen gegeven.

Lees ook:  Help! Hoe kies ik een waterfilter?

Hoewel de Decathlon van de meeste slaapzakken verschillende versies heeft voor verschillende temperaturen en met een ander comfortniveau is er van de Quechua Forclaz 10 maar één. Deze heeft een buitentijk, binnentijk én vulling van 100% polyester met een comfort temperatuur van 10 graden.

Polyester hoe voelt dat aan?

Het voordeel van polyester is dat het snel droogt, licht is en compacter dan een katoenen slaapzak. Hoewel polyester vaak een beetje plakkerig en glad aanvoelt vind ik dat bij de Forclaz aan de binnenkant wel meevallen. 

De 10 staat voor de comforttemperatuur

In de namen van de slaapzakken van Decathlon zie je naast een typenaam zoals Arpenaz ook een nummer staan. Bij de Forclaz 10 staat de 10 dus voor een comforttemperatuur van 10 graden Celsius.  Naast de comforttemperatuur wordt er ook een limiet temperatuur aangegeven, bij Decathlon ligt deze altijd  5 graden lager.

Deze temperaturen van alle slaapzakken in Europa worden uitgebreid getest door volgens een Europese Norm (EN13537) zodat alle slaapzakken in Europa met elkaar vergeleken kunnen worden. Lijkt handig maar is toch nog best complex omdat je met verschillen in sexe, lichaamsbouw en gevoel voor kou te maken hebt.

forclaz 10 review

Wanneer gebruik je de Quechua Forclaz 10

De meeste zomernachten in Nederland komen niet onder de 10 graden. De Forclaz zou je wat dat betreft in de zomer in Nederland prima op de camping kunnen gebruiken. Ik heb er zowel in een nacht in geslapen bij ongeveer 8 graden én bij ongeveer 20 graden. Bij 8 graden heb ik prima geslapen en geen kou geleden. De nacht met 20 graden voel je dat het om een polyester slaapzak gaat en daardoor meer zweet, ook als je de ritsen open maakt. Voor een zomervakantie in Zuid Europa is de slaapzak minder geschikt.

Voor kinderen of volwassenen?

Het formaat van de slaapzak van 210 x 72 cm.  De lengte van 210 cm doet vermoeden dat hij zeer geschikt is voor lange mensen. Maar dit is de lengte inclusief capuchon. De lengte van de zak is ongeveer 185 cm . Dat maakt hem geschikt voor mensen tot ongeveer 190 cm.  

De breedte van de slaapzak is 72 cm. Voor een dekenslaapzaak is dat aan de krappe kant. Deze zijn meestal 80 cm breed. Voordeel daarvan is dat er minder loze ruimte is die je moet opwarmen. Nadeel is dat het inderdaad wat krap voelt voor een slanke volwassen man zoals ikzelf. Voor een kind is het een prima formaat.

Lees ook:  Welke reis toilettas is echt handig? 10 hangende toilettassen getest!

forclaz 10 slaapzak

decathlon forclaz 10 review

Oprollen en inpakken van de Decathlon Forclaz 10

Omdat de slaapzak zelf van polyester is en de zak ook glijdt deze er makkelijk in. De beste methode is niet oprollen maar gewoon proppen. Eerst de onderkant er in en daarna de rest er bij duwen. Als alles er in zit kun je het touwtje aantrekken. Zonder veel moeite is de slaapzak in te pakken.

De pakmaat en het gewicht is voor sommige kampeerders ook van belang. Met 1075 gram weegt deze slaapzak relatief weinig en ook de pakmaat van 10,2 liter is bescheiden. Dat maakt dat de slaapzak makkelijk ergens tussen gedrukt kan worden. Maar ook makkelijk in een backpack meegenomen kan worden bijvoorbeeld naar een festival.

Voordelen Quechua Forclaz 10

+ Goedkoop
+ Licht en relatief kleine pakmaat
+ Comfortabele capuchon
+ Binnentijk voelt prettig aan
+ Met 10 graden geschikt voor Nederlandse zomernachten
+ Twee slaapzakken deels aan elkaar te ritsen

Nadelen Quechua Forclaz 10

– Minder geschikt voor lange mensen
– Bij hoge temperaturen zweterig
– Rits kan niet helemaal open
– Rits heeft geen ventileerstand
– Relatief smal voor een dekenslaapzak

Eindoordeel: Review Quechua Forclaz 10

De Quechua Forclaz 10 is een mix van een mummie en een dekenslaapzak. Aan de ene kant is de capuchon fijn maar het niet helemaal open kunnen vouwen is jammer. Evenals het ontbreken van een ventilatiestand op de rits.  Aan de andere kant wat kun je verwachten voor €20,-.

Je krijgt namelijk wel een slaapzak die voor de meeste kampeernachten in Nederland warm genoeg is. Die relatief erg licht is en ook in zak weinig ruimte inneemt. Voor volwassenen die een dekenslaapzak verwachten een beetje krap kan aanvoelen maar voor een kind of als je een mummieslaapzak gewend bent moet dat geen probleem zijn. Als kinderslaapzak of als festivalslaapzak in de zomer of het late voorjaar is hij eigenlijk prima geschikt.

Deze slaapzak is getest als onderdeel van Decathlon slaapzakken test. en de beste kinderslaapzak test Andere slaapzakken in de test waren: 
– Quechua Arpenaz slaapzak
– Quechua Forclaz Trek 500 mummy slaapzak
– Quechua Forclaz Trek 900 mummy slaapzak

 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter

User Review
  • Kwaliteit:
    Sending
  • Gebruiksgemak:
    Sending
  • Pakmaat:
    Sending