Camper zonnepaneel: Alles wat je moet weten!

fb03d98ac79227b97dfc7daa579038e7?s=55&d=mm&r=g Rick Al bijna twee jaar reizen wij rond in onze camper. Op onze camper hebben we ook een zonnepaneel als stroomvoorziening. Vooral erg handig als je off grid staat met je camper. Wij weten na 2 jaar een zonnepaneel op onze camper en het zelf aansluiten hiervan precies wat je wel en wat je niet moet doen en dat delen we graag. 

Een zonnepaneel op je camper geeft vrijheid

Waarom kiezen steeds vaker camperaars voor zonnepanelen op hun camper? Dit heeft alles te maken met vrij camperleven. Je camper heeft niet voor niets 4 wielen en daarom wil je ermee op de mooiste plekjes terecht zien te komen. Een beetje zon op je zonnepaneel kan ervoor zorgen dat jij helemaal niet meer per se op een camping hoeft te staan. In landen als Spanje, Portugal of Griekenland kan je dan prachtig off grid aan het strand staan en ben je niet afhankelijk van elektriciteit op de camping.

Hoe werkt een camper zonnepaneel

Zonnepanelen werken natuurlijk op zonne-energie. Zo zitten er op het zonnepaneel van je camper verschillende zonnecellen die zonlicht omzetten in functionele energie. Een camper zonnepaneel hoeft maar een klein beetje zonlicht op te vangen om er stroom van te maken. Natuurlijk vangt hij het meeste in de juiste hoek. In de zomermaanden – wanneer de zon lange tijd hoog aan de hemel staat – vang je de meeste functionele energie.

Nu is de stroom niet gelijk bruikbaar. Via een laadregelaar van bijvoorbeeld Victron wordt de energie omgezet en komt deze binnen op je camperaccu. Zo vult dus de zonne-energie de accu. Ook zorgt deze laadregelaar ervoor dat jouw accu niet overladen wordt, want hiervan gaat jouw camperaccu kapot.

Hoeveel stroom wekt een camper zonnepaneel op?

Een zonnepaneel levert in het beste geval 100% van je energie op. Dit betekent dat wat jij gebruikt ook gelijk weer voor 100% wordt terug geladen in jouw camperaccu. Helaas ben je afhankelijk van verschillende factoren. We zetten ze even op een rij:

Tijd van het jaar: Ik zei het al eerder in deze blog: de zomer is de beste tijd voor een zonnepaneel. Zo staat in deze tijd van het jaar de zon hoger aan de hemel waardoor jouw camper zonnepaneel automatisch meer zonlicht vangt. De minst gunstige tijd in Europa voor je zonnepaneel is uiteraard de winter. 

Lees ook:  Dit zie je dus met de camper langs de tulpenroute in Noord-Holland

De hoek van je zonnepaneel: Op hoeveel graden is jouw zonnepaneel geïnstalleerd? Je ziet misschien weleens de velden vol met zonnepanelen. Deze staan allemaal in een bepaalde hoek. De beste hoek is vaak 35 graden. Helaas liggen ze op je camper vaak plat. Hierdoor gaat een gedeelte van het rendement verloren.

Vermogen van je camper zonnepaneel: Zonnepanelen voor campers verbeteren zich ieder jaar weer. De meest gangbare modellen leveren zo’n 110 tot 130 watt op, maar je hebt ook oudere modellen die je misschien 80 watt opleveren.

Gratis iedere 2 weken even kamperen met ons e-magazine?

Iedere 2 weken ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties in je mailbox.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.

Het weer: We hoeven hem eigenlijk niet te benoemen, maar naast de tijd van het jaar speelt natuurlijk ook het weer mee in de efficiëntie van je zonnepaneel. Bij regen, bewolking of schaduw zal je zonnepaneel veel minder opleveren, al levert hij bijna altijd wel iets op, gek genoeg.

Zoals je ziet, kan je dus niet zeggen hoeveel een zonnepaneel precies oplevert. Wel heb je een slimme laadregelaar die in een app op je telefoon precies laat zien hoeveel rendement er op een dag uit je zonnepaneel wordt gehaald.

De voordelen van een zonnepaneel op je camper

Een zonnepaneel op je camper heeft een aantal voordelen:

Het geeft vrijheid

We zeiden het al even, maar dit is toch wel het belangrijkste onderdeel. Je wilt overal zonder zorgen kunnen staan. Vooral in de zomer kan jij met genoeg zonnepanelen gewoon week in week uit lekker off-grid kamperen. Ondertussen blijft je koelkast koel, kan je als digital nomad gewoon je laptop opladen en heb je altijd een volle accu wanneer jij jouw auto wil starten. Je bent vrij om te staan en gaan waar je wil en niet afhankelijk meer van de voorzieningen van een camping.

Milieuvriendelijk reizen

Wij zijn zelf van een milieuvriendelijke camperreis. Zo proberen wij altijd zo duurzaam mogelijk onderweg te zijn. Dit betekent onder andere onze eigen energie opwekken. Je weet nu zeker dat jouw energie groen is en dat jij milieuvriendelijk en bewust op pad bent.

Lees ook:  Camperhoes: Zin of onzin? Waar let je op?

Gemakkelijk in onderhoud

Naast dat het makkelijk is om zelf je zonnepaneel aan te sluiten, is onderhoud bijna niet nodig. Zo hoef je er alleen voor te zorgen dat je af en toe het vuil van de zonnepanelen af haalt zodat de zonnepanelen op je camper goed functioneren. Je kunt er trouwens ook voor kiezen om losse zonnepanelen te nemen die je niet op je dak hebt. Deze kan je bijvoorbeeld wanneer de zon schijnt tegen je camper aanzetten. Deze opvouwbare zonnepanelen worden steeds populairder ook voor een camperreis.

camper zonnepanelen_Rick en Laura

Zelf je camper zonnepanelen aansluiten

Ik begin deze alinea met een duidelijke disclaimer. Het aansluiten van elektriciteit in je camper kan best ingewikkeld zijn. Verkeerde aansluitingen kunnen zorgen voor ernstige schade aan je apparatuur en aan jezelf. Zorg er daarom voor dat je weet wat je doet voordat je elektra aansluit in je camper. Op het internet vind je verschillende video’s, zoals deze, waarin duidelijk wordt uitgelegd hoe je een camper moet aansluiten. 

Wanneer je alles volgens het boekje uitvoert, hoeft het niet ingewikkeld te zijn om een camper aan te sluiten. Wij hebben zelf onze eigen elektra aangesloten, maar hiervoor hebben wij ook gebruikgemaakt van verschillende instructievideo’s en aansluitschema’s en dan is het met de nodige voorzichtigheid goed te doen. Het is dan handig om hier een kant en klaar zonnepaneel pakket voor aan te schaffen waar alles al bij zit. camper zonnepanelen_03_Rick en Laura

Wat wil je nog meer weten over zonnepanelen op je camper?

Wil je meer weten over zonnepanelen voor op je camper? Laat dan je vragen achter onder dit artikel. Bij voldoende reacties schrijf ik een vervolg blog over welke zonnepanelen het beste zijn voor een camper en welke accu je het beste daarbij kan gebruiken.

 

Auteur

Rick is een echte camperblogger van Ik Wil Hiken. Getrouwd met Laura en samen reizen zij sinds 2019 continue en wonen sinds 2020 in een camper. Inmiddels hebben ze al veel landen gezien. Ze schrijven wekelijks blogs over ons camperleven op @simply.nomads... Maar ook schrijft hij met Ik Wil Hiken veel over kamperen in het wild. Genoeg te lezen dus als je van avonturen houdt.  Lees alle artikelen van Rick

15 reacties

  • ZONNEPANELEN KEUZE
    Ik heb sinds kort een camper en wil daar panelen op gaan plaatsen.nu heb ruimte
    Voor 2 stuks maar welke is de juiste keuze.kwa merk.
    En heb nu al 2 accu’s dus opslag genoeg alvast bedank voor jullie advies.

  • Zonnenpanelen
    Hallo mooi artikel. En ja ik ben ook geïnteresseerd in een zonnepaneel op mijn dak . Hoef ik niet steeds opnieuw te installeren als ik ergens stop. Maar ik laat het ook doen. Echter een belangrijke vraag wat kost zoiets. Geinstalleerd en wel. Graag een reactie.

  • Zonnepanelen op auto voor tent kamperen?
    Kun je de zonnepanelen op hybride auto monteren om stroom te generen? Ik ben (kleine) tent kampeerder en zou ook graag zelf stroom op kunnen wekken (6-8 ampere) is voldoende.

  • Camper zonnepaneel: Alles wat je moet weten!

    • 6.0
      Algemeen
    • 8.0
      Gebruiksgemak
    • 8.0
      Pakmaat
    • 8.0
      Kwaliteit

    Hoeveel rendement
    Hey rick,
    Wij hebben een seizoensplekje met de toercaravan en zijn ons ook aan het oriënteren, Wij zouden graag zo min mogelijk stroom van de camping gebruiken, heb jij tips, wat kun je zoal doen met de stroom van de panelen?
    Alvast bedankt

  • Opslag
    Dat je zonne-energis kunt gebruiken als de zon schijnt snap ik, maar zit er ook een opslag bij, zodat je ook eigen stroom kunt gebruiken als de zon niet schijnt? Juist s avonds en s nachts heb ik stroom nodig voor een lichtje.

  • Flexibele panelen
    Wij bouwen momenteel zelf een bus om tot camper. Ook hier willen we graag zonnepanelen op leggen. De bus krijgt een slaaphefdak waar we flexibele panelen op willen leggen. Heb je tips?

  • Lichtpanelen
    Ik heb al 3 jaar 1 lichtoaneel op het dak van de camper. Van 180 watt.
    Zodra get licht wordt loopt hij vol totdat het donker wordt. Met 2 accu’s kan ik erop koken, bakken en opladen van telefoon en pc.
    Alleen de koelkast gaat op gas .een kacheltje aan tot 1000 watt gaat prima.

  • Gebruik keuken apparaten
    Zonnepaneel informatie overal te vinden, maar het gebruik in de praktijk niet. Ik neem aan dat men dan ook keuken apparaten wil kunnen gebruiken. Oven, koffie zetter, waterkoker etc. Die zijn te krijgen in 12 maar meestal 24 volt. Welk zijn beter, en levert mijn zonnepaneel wel 24 volt? Ik weet het eigenlijk niet. Twee 12 volt accus in serie aansluiten zou de oplosing zijn, of een omvormer. Ik heb net een 12 volt waterkokertje gekocht. Drie kwart liter zou drie kwartier duren om aan de kook te krijgen!!!. Ik wil wel een 24 volt oven aanschaffen, Maar werkt t wel? Wie heeft hier ervaring mee?

  • Stroomopbrengst in de praktijk

    • 6.0
      Algemeen
    • 6.0
      Gebruiksgemak
    • 6.0
      Pakmaat
    • 6.0
      Kwaliteit

    Hanteer 3 opbrengstpercentages: 10, 40 en 80.
    Ik ben al geruime tijd mijn micro-camper/caravan-ideeën aan het uittekenen en ook wat betreft de (beperkte) technische faciliteiten, in ieder geval stroomopwekking. Met redelijke kennis en veel leesvoer (praktijkervaringen, technische klantenservices en -documentatie) hanteer ik 3 opbrengpercentages voor 3 weerscenario’s;
    (1) koud, bewolkt en regenachtig = 10% van Pmax a 10 uur/dag
    (2) gematigd, half bewolkt en droog = 40% van Pmax a 6 uur/dag
    (3) warm, helder en dus zonnig = 80% van Pmax a 4 uur/dag

    NB 1. 12V-systeem met onderdelen van Victron Energy (mijn favoriet).
    NB 2. Een 24V-paneel is 30% tot 50% efficiënter dan 2 parallel of serie geschakelde 12V-panelen met dezelfde cumulatieve Pmax, en nauwelijks duurder.

  • Omvormer
    We hebben 2 zonnepanelen en 2 accu’s maar geen omvormer. Wat is wijsheid een omvormer in laten bouwen of gewoon zonder omvormer??

Laat jouw reactie achter

User Review
  • Algemeen
    Sending
  • Gebruiksgemak
    Sending
  • Pakmaat
    Sending
  • Kwaliteit
    Sending