Een Porta Potti? Zo kies je welke de beste is voor jou!

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Soms is een Porta Potti campingtoilet gewoon echt heel handig. Er zijn veel vooroordelen over zo’n chemisch toilet voor in de tent of vouwwagen, maar eigenlijk is dat nergens voor nodig. Er zijn inmiddels echter zo veel chemische toiletten dat het gewoon lastig kiezen is. Welke Porta Potti is geschikt voor jou?

Is het nu Portapotti, Porta Potti of chemisch toilet?

Een Porta Potti is een  draagbaar chemisch campingtoilet. Dit is anders dan een draagbaar toilet zonder chemicaliën. Een porta potti maakt het mogelijk om in je tent, vouwwagen of caravan een eigen toilet te hebben.  De termen campingtoilet, draagbaar chemisch toilet Porta Potti en Portapotti  worden nogal eens door elkaar gebruikt. Dat kan ook, want ze duiden op hetzelfde. Porta Potti is een merknaam van Thetford en omdat zij gewoon heel goede toiletten maken, is dat dan ook een soortnaam geworden.

Wanneer is een chemisch campingtoilet handig?

 • Zelfvoorzienend kamperen:  Wanneer je een eigen campingtoilet bij je hebt, ben je een stuk flexibeler. Het is geen probleem als het toiletgebouw dicht is en zelfs wildkamperen wordt een optie in de landen waar dat mag.
 • Kinderen: Met kinderen is een campingtoilet echt een uitkomst, vooral als ze net zindelijk aan het worden zijn.  Ze hoeven ’s nachts niet naar het toiletgebouw en de emmer of po kunnen ze niet omstoten.
 • Geen koude voeten: Ook als je er een hekel aan hebt om ’s nachts naar het toiletgebouw te gaan en koud te worden, is een draagbaar chemisch toilet handig.
 • Hygiëne: Hoewel er vooroordelen zijn over de hygiëne van Porta Potti’s, zijn deze juist erg schoon. Je deelt hem immers alleen met je gezin en kunt hem zelf schoonhouden. Daarnaast zijn ze de laatste jaren een stuk beter geworden in het buiten houden van stank.

Hoe werkt een Porta Potti?

Zo’n chemisch toilet bestaat uit twee delen: Het bovenste deel met de wc-bril en de spoelwatertank en het onderste deel met de vuilwatertank. Deze twee delen klik je makkelijk aan en van elkaar als je een deel moet legen of vullen.  

In het bovenste deel doe je water met een klein scheutje roze spoelvloeistof. Aqua Kem Green is hiervoor een milieuvriendelijkere variant. In het onderste deel doe je ook een beetje water en blauw toiletvloeistof. Je kunt hiervoor de producten van Thetford of ieder ander merk gebruiken.

Daarna kun je hem als een gewoon toilet gebruiken en dus ook doorspoelen. Je behoefte wordt opgevangen in de vuilwatertank onderin. Deze moet je eens in de drie á vier dagen legen om vieze geurtjes te voorkomen. In het onderstaande filmpje wordt het nog eens voorgedaan. 

Mag je op een Porta Potti ook poepen?

Ja, een Porta Potti kun je gewoon als een normaal toilet gebruiken en je mag er dus ook gewoon op poepen.  Enige aandachtspunt is dat je dan wel ook een wc-borstel bij de hand moet houden voor het geval dat.  

Gaat zo’n draagbaar toilet niet stinken?

In het verleden was dat wel een dingetje, maar de luchtafdichting is een stuk verbeterd de afgelopen vijftien jaar waardoor het amper stinkt. Zorg er echter wel voor dat je de Porta Potti op tijd leegt, dus wanneer de niveau-indicator aangeeft dat hij vol zit. (Op de Porta Potti Qube 145 en 165 zit deze niet)  Of leeg hem één keer in de drie á vier dagen.  Daarnaast helpt het om na het doorspoelen nog een beetje water in de pot te laten lopen. Zo blijft hij schoner en het is ook nog eens goed voor het afsluitrubber dat zo niet uitdroogt.

Lees ook:  Mijn 8 favoriete kampeerinnovaties op de Kampeer & Caravan Jaarbeurs

Hoe moet je zo’n draagbaar toilet legen?

Het legen van een Porta Potti is eigenlijk heel makkelijk. Je koppelt het onderste stuk los, draait hem dicht en aan het handvat loop je ermee naar het toiletgebouw. Daar leeg je hem in de stortplaats voor het chemisch toilet. Eventueel mag je hem ook thuis in je eigen toilet legen.

Bij het legen van het campingtoilet zorg je ervoor dat de afvoerbuis goed naar beneden wijst en je de hele tank recht op de kop houdt. Druk tegelijkertijd het ontluchtingsknopje in en de vuilwatertank loopt gecontroleerd leeg. De ontluchtingsknop is van belang, omdat het anders echt een knoeiboel wordt.

Welke Porta Potti’s zijn er?

Thetford heeft inmiddels zes verschillende types Porta Potti’s.  Deze verschillen vooral van elkaar in het soort pomp dat ze gebruiken, de zithoogte, de afmetingen en niet onbelangrijk: de inhoud van de vuilwater- en spoelwatertank

Hoogte (cm)Inhoud vuilwater Inhoud spoelwaterNiveau indicatorPompAfmetingen (cm)
Porta Potti Qube 1453312 l 15 lneeBalgpomp42,7 x 38,3 x 33
Porta Potti Qube 16540.921 l15 l neeBalgpomp42,7 x 38,3 x 40,8
Porta Potti Qube 33530.810 l10 ljaZuigerpomp38,8 x 34,2 x 30,8
Porta Potti Qube 34532.412 l15 l jaZuigerpomp42,7 x 38,3 x 32,4
Porta Potti Qube 36541.421 l15 l jaZuigerpomp42,7 x 38,3 x 41,4
Porta Potti Excellence Electric44.321 l15 ljaElectrische pomp45 x 38,8 x 44,3

porta potti qube 145 vs 165

Porta Potti Qube 145 en 165

Dit zijn de twee simpelste P-modellen. Ze hebben een balgpomp die je (verschillende keren) moet induwen om door te spoelen. Daarnaast hebben ze beide geen niveau-indicatie zodat je aan de buitenkant niet kunt zien hoe vol de vuilwatertank is. De Qube 145 is 33 cm hoog en heeft een vuilwatertank van 12 liter. De Qube 165 heeft een zithoogte van 40,9 cm en een vuilwatertankinhoud van 21 liter.  De laatste zit voor volwassenen comfortabeler en je hoeft minder vaak te lopen.

Prijsvergelijking Porta Potti 145

Prijsvergelijking Porta Potti 165

porta potti qube335

Porta Potti qube 335

Deze Porta Potti is extra klein. De Qube 335 is vooral geschikt voor op boten en om te monteren in caravans of camperbusjes. Er is namelijk een “Hold down kit” beschikbaar, waarmee je hem vast kunt zetten aan de vloer. Hij heeft een makkelijke zuigerpomp, waarmee je met een keer trekken klaar bent en hij bezit ook een niveau-indicator voor het vuile water. De zithoogte is 30,8 cm, wat behoorlijk laag is. Omdat deze Qube 335 klein is, heeft hij ook maar een kleine vuilwatertank van 10 liter.

Lees ook:  Er komt een vouwwagen maar welke? Dit is onze shortlist:

Prijsvergelijking Porta Potti 335

porta potti

Porta Potti Qube 345 en 365

Dit zijn de populairste draagbare chemische toiletten van Porta Potti. De Qube 345 en Qube 365 hebben allebei een zuigerpomp, die dus makkelijk met één keer doortrekken te bedienen is. Ook hebben ze beide een indicator voor het vuile water, zodat je kunt zien of die al bijna vol zit. Het verschil tussen de 345 en 365 zit hem weer in de zithoogte en de tankinhoud. De Porta Potti Qube 345 heeft een zithoogte van 32,4 cm en een vuilwatertankinhoud van 12 liter. Bij de Porta Potti Qube zit je op 41,4 cm hoogte en past er 21 liter water in de tank.

Als je hem vooral voor de kinderen gebruikt, zou ik voor de kleine versie gaan. Dat zit fijner en is lichter dragen naar het toiletgebouw. Voor volwassenen is die extra 10 cm wel comfortabeler, maar is ook zwaarder dragen en kost meer ruimte in je auto, aanhanger of vouwwagen.

Prijsvergelijking Porta Potti 345

Prijsvergelijking Porta Potti 365

porta potti qube excellence

Porta Potti Excellence 565E (Electric)

Dit is de luxe versie van de Porta Potti. Zelf heb ik hem nog nooit in werking gezien, maar hij ziet er in ieder geval mooi uit. Voor wie dat belangrijk vindt. Er zijn drie belangrijke verschillen met de andere Porta Potti-modellen.  Hij zit hoger (44,3 cm) en heeft een zitting die voor zitcomfort is gemaakt. Daarnaast is er zowel een versie met gewone zuigerpomp, maar ook één met een elektrische pomp. Dat laatste schijnt nog plezieriger te werken.  De vuilwatertank is ook 21 liter groot, net als de andere campingtoiletten. Voor mijzelf iets te veel luxe op de camping.

Prijsvergelijking Porta Potti Excellence 565P

Welke Porta Potti is de beste?

Welke Porta Potti het meest geschikt is voor jouw vakantie, hangt een beetje af van hoe je hem gaat gebruiken. De basisversies Qube 145 en Qube 165 zijn de budget-opties.  Zelf vind ik het prijsverschil te klein en het extra comfort dat de Qube 345  en 365 geven te groot om niet voor een van die laatste te kiezen.  

Als je daarna een afweging moet maken tussen de Qube 345 en de 365, denk dan aan hoe je hem gaat gebruiken. Gebruik je ze vooral voor de kinderen of is de pakmaat belangrijk, dan is de Qube 345 zoals bij ons, de logische keuze.  Is ruimte niet belangrijk, gebruik je hem ook als volwassene en wil je minder vaak naar het toiletgebouw lopen om hem te legen, dan zou ik voor de Qube 365 kiezen.

 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

16 reacties

  • Qua formaat in de test zelf maakt het echt niet heel veel uit de 365 is iets hoger. In de auto heb je daar last van maar in de tenst maakt die 10 cm niet zoveel uit.

 • De prijzen kunnen sterk uiteen lopen, verdiep je er eerst even in voor je te snel een aankoop doet die vervolgend elders een stuk goedkoper is.

 • Bedankt voor deze nuttige informatie over de Porta Potti. Ik heb nu snel mijn keuze kunnen maken welke ik ga bestellen voor in onze camper in aanbouw.
  Groet Bianca

 • Hi Tjerk,

  heb ik het goed dat de hoogtes waar je het over hebt, zithoogtes zijn en geen “inbouw” hoogtes? dus met dichte deksel nog hoger is ?

 • Beste Tjerk, eergisteren ontdekte ik jouw site waarin ik inmiddels veel camper-wetenswaardigheden kon lezen. Na een jaar zoeken vond ik mijn H1-Sprinter-bus om mijn kampeer walhalla in te projecteren. Zoals je wel kunt voorstellen verheug ik me op het tentje op mijn dak. Het is nogal wat mentaal geknutsel om de 5 m2 laadoppervlak ruimtelijk en funktioneel in te richten. Dank voor jouw inspiratie. Kampeergroetjes, Jan

 • Wat bij aansluiting sceptische put ?
  Kan je de inhoud van een chemisch toilet ledigen in een toilet dat aangesloten is op een sceptische put. Komt hierbij de goede werking van de sceptische put niet in het gedrang ?

 • Uitwisselbare vuilwatertank ?
  Heel duidelijke review, bedankt !
  Ik heb een PP 365, maar die past niet goed in de koffer van mijn VW 6.1 Ocean (net wat te hoog om onder het tussenschot in de koffer te kunnen opbergen. Is het mogelijk de vuilwatertank van de 345 of 335 te gebruiken op de 365 ? Ik heb namelijk de indruk dat de hoogte het enige verschil is tussen die drie; klopt dat ?

  • Dat is een goed vraag, Ik heb dat wisselen nog nooit geprobeerd en heb hier op het moment maar één versie staan dus kan het helaas ook niet uitproberen. Ik kan je daar dus helaas niet verder mee helpen.

   • Hallo Tjerk,

    Toch bedankt voor je antwoord. Ik zoek het bij gelegenheid verder uit in een campingwinkel en laat het je wel weten.

    Mvg,
    Stefan.

 • 345 - 365
  Vandaag heb ik bij iemand die een 345 te koop had kunnen kijken, en de afvaltank van de 345 en 365 zijn perfect omisselbaar: in feite is het exact dezelfde PP met een kleinere tank (ik vermoed trouwens hetzelfde voor de 145 en 165).
  Anyway: de verkoper was zo vriendelijk te ruilen, dus ik heb nu een passende 345 en hij kan een 365 verkopen (de type-aanduiding staat trouwens op de afvaltank, precies omdat het voor de rest dezelfde onderdelen zijn.

Laat jouw reactie achter

User Review
 • Kwaliteit:
  Sending
 • Gebruiksgemak:
  Sending
 • Pakmaat:
  Sending