Paalkamperen, wat is het en waar vind je paalkampeerplaatsen?

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Paalkamperen? Ja, inderdaad kamperen niet op, maar rondom een paal in de natuur. Verspreid over Nederland zijn een kleine 50 paalkampeerplaatsen. Een camping waar je gratis mag overnachten in of aan de rand van een natuurgebied. Paalkamperen is niet heel bekend in Nederland, maar is eigenlijk de enige manier van ‘wildkamperen’ die legaal is in Nederland. Maar waar vind je deze paalkampeer locaties én wat moet je ongeveer van paalkamperen verwachten?

Wat is paalkamperen?

Paalkamperen op een paalkampeerplaats is één van de weinige manieren om legaal te mogen wildkamperen in de vrije natuur in Nederland. Verspreid over Nederland zijn plaatsen, meestal in het bos, waar een paal of een waterpomp staat met een bordje ‘Paalkamperen’.

Officieel mag je in een straal van 10 meter rond deze paal gratis kamperen. Vaak staan de palen echter aan de rand van een veld en wordt het getolereerd als je kampeert op het gehele veldje.  Veel van de paalkampeerterreinen waren van Staatsbosbeheer, maar deze heeft ze inmiddels allemaal gesloten, in de recente jaren zijn er ook vanuit andere initiatieven en met name het Twentepad meer paalkampeerplaatsen ontstaan, deze zijn veelal nog wel open ook via Campspace vind je soms mooie plekken.

Wat zijn de regels voor paalkamperen?

Over het algemeen gelden de volgende regels op paalkampeer locaties:

 • Kamperen mag binnen 10 meter van de paal
 • Je mag er maximaal 72 uur kamperen
 • Er mogen per paalkampeerplaats maximaal 3 kleine tentjes staan
 • Er mag geen afval achter gelaten worden (Neem je eigen vuilniszak mee)

Er mag niet gegraven worden

Je mag geen open vuur maken. (Dus geen kampvuur stoken maar wel koken op je campingfornuis of primus)

Op de bovenstaande regels zijn een paar uitzonderingen. Op de paalkampeerterreinen in Overijssel en Twente mag je in plaats van 72 uur maximaal 24 uur verblijven.

Welke faciliteiten zijn er op de paalkampeerlocaties?

Eigenlijk is dat heel simpel. Ga ervan uit dat er op een paalkampeerterrein niets aan faciliteiten aanwezig is, dan ben je altijd goed voorbereid en valt het niet tegen.

Lees ook:  11 x de leukste campings in Overijssel met zwembad!

In de praktijk is het zo dat op veel paalkampeerterreinen wel een waterpomp aanwezig is, maar niet op alle. Het water uit de waterpomp is geen drinkwater, maar wel om te koken en jezelf te wassen. Voorheen waren er ook paalkampeerplaatsen waar je wel op en vuurplaats een kampvuur mocht bouwen. Sinds de zomer van 2019 is dat echter op geen enkele paalkampeerplaats meer toegestaan. Het gehele jaar niet. 

Een toilet is er niet dus plassen en poepen doe je in de bosjes. Voor de grote boodschap graaf je een kuiltje en daar doe je je behoefte in. 

paalkamperen

Waar mag je paalkamperen?

In de Coronatijd heeft Staatsbosbeheer er voor gekozen om al haar paalkampeerterreinen te sluiten, omdat er op deze plekken te veel rotzooi en overlast werd veroorzaakt. Dat is natuurlijk ontzettend jammer. Want hierdoor ontneemt een kleine groep overlast plegers een mooie manier van buiten ervaren voor vele anderen.

Nu zijn er nog een kleine 10 locaties in Nederland over die door andere organisaties of particulieren worden onderhouden.  Deze vind je in de lijst hieronder. Daarnaast zijn er ook betaalde plaatsen via bijvoorbeeld Campspace waarmee je kunt kamperen op iemands privéterrein in Nederland en Europa en soms op hele mooie plekken waar je helemaal alleen bent. 

Paalkampeerterreinen in Groningen

Geen paalkampeerplaatsen bekend
Campspaces in Groningen

Paalkamperen in Friesland

Geen paalkampeerplaatsen bekend
Campspaces in Friesland

Paalkampeerterreinen in Drenthe

Geen paalkampeerplaatsen bekend
Campspaces in Drenthe

Paalkamperen in Flevoland

Campspaces in Flevoland
Campanula – ( permanent gesloten)

Paalkampeerplaatsen Twentepad – Overijssel

De Lutte – 52.323117, 6.962745
Harbrinkshoek – 52.38241, 6.72875
Oldenzaan / Hulsbeek –  52.300934, 6.884735
Pottersweg – 52.437072, 6.780258
Tubbergen / Hondeven – 52.4008343, 6.7573700
Twickel – 52.284401, 6.718069
Weleveld – 52.330776, 6.730321
Campspaces in Overijssel
Het Schot –  ( permanent gesloten)
Kievitshaar – (permanent gesloten)
Canadabos –  (permanent gesloten)
Klinkenbelt –  (permanent gesloten)

Paalkamperen in Noord-Holland

Geen paalkampeerplaatsen bekend
Campspaces in Noord Holland

Paalkamperen in Zuid-Holland

Avelingen –  ( permanent gesloten)
Donkse Laagten – ( permanent gesloten)
Leidschendammerhout –  ( permanent gesloten)
Oeverlanden Hollands Diep – ( permanent gesloten)
Weipoortse Vliet –  (permanent gesloten)

Paalkampeerterreinen  in Utrecht

Campspaces in Utrecht
Austerlitz –  ( permanent gesloten)
Kaapweg –  ( permanent gesloten)

Paalkamperen in Gelderland

Campspaces in Gelderland
Warfveendijk –  ( permanent gesloten)

Paalkampeerterreinen in Zeeland

Campspaces in Zeeland
Canisvliet –  ( permanent gesloten)
De Zoete Vaart –  ( permanent gesloten)
Fort Sint Livinus -7 ( permanent gesloten)

Paalkamperen in Brabant

Däneborg – 51.50866, 4.33093
Griendwerkershut – 51.76100, 4.88500 (Alleen overnachten in de hut)
Paalkampeerplaats Jong Deen –  51.441933, 4.443139  (Alleen met kano bereikbaar)
Campspaces in Noord-Brabant
Chaamse Bossen 1 –  (permanent gesloten)
Chaamse Bossen 2 –  ( permanent gesloten)
Chaamse Bossen 3 – ( permanent gesloten)
Dorst – ( permanent gesloten)
Linie van de Munnikenhof – ( permanent gesloten)
Linie van den Hout –( permanent gesloten)
Mastbos – ( permanent gesloten)
Riviertje De Donge – ( permanent gesloten)
Strijbeekse Heide –  ( permanent gesloten)
Ulvenhoutsebos –  ( permanent gesloten)
Gooren en Krochten –  ( permanent gesloten)

Lees ook:  Packraft Trail, wij gingen raften in De Biesbosch

Paalkampeerterreinen in Limburg

Geen paalkampeerplaatsen bekend
Campspaces in Limburg

Laatste update oktober 2023, voor meer up-to-date locaties zie ook Stichting Wild-kamperen

Alle paalkampeerplaatsen op één kaart

Welke paalkampeerplek mag er niet in het rijtje ontbreken?

Een paalkampeerplaats is dus een mooie plek om je tent een op te zetten, te genieten van de natuur of de rust en om de kinderen lekker te laten spelen in het bos. Zorg wel dat rekening houdt met de andere kampeerders en de natuur. Wil je gewoon gratis een dagje kamperen dan kun je in plaats van paalkamperen ook een dagcamping uitproberen.

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

56 reacties

 • De paalcamping Haaksbergen bestaat niet meer. Een vriend is er gister langs gereden om te kijken of we daar aankomend weekend konden gaan kamperen. Er staat een bordje met verboden toegang wanneer je naar deze locatie wilt.

 • De paalkampeer locatie van Friesland is niet correct weergegeven, je komt uit op de naastgelegen camping waar gratis kamperen niet mogelijk is. Deze fout geeft veel overlast voor de eigenaren van de camping. Kun je de locatie aanpassen ?

 • Hallo!
  Over 2 maanden zou ik graag met mijn vriend gaan “wildkamperen”. Welke paalkampeerplaats in zuid holland is het mooiste/beste volgens u? Zijn ze nog up to date/open?
  Dank!

  • De lijst wordt continu bijgehouden. Dus hij is nog up to date. Ik ken nie talle plaatsen persoonlijk dus in Zuid Holland kan ik je geen advies geven helaas.

  • De Paalkampeerplekken worden soms verplaatst, om ze niet té bekend te laten worden en om de natuur de kans te geven om te herstellen. Die in Haaksbergen is volgens mij inderdaad helemaal weg.

  • Er zijn bij de Paalkampeerplaatsen geen voorzieningen, anders dan een pomp. Je behoefte doe je in het bos: kuiltje graven en daarna afdekken. Toiletpapier doe je in de afvalzak en neem je mee.

   Overigens zijn de paalkampeerplaatsen op dit moment vanwege het coronavirus gesloten, en voor zover ik begreep worden er in Brabant een aantal ook definitief opgeheven.

   • Dank je. Dan is er nu eindelijk op internet wat over te vinden.
    Snap het niet zo. Als je ergens 1,5 meter kunt bewaren is het wel op een paalkampeerplaats.

     • Dag beide, het is niet gesloten i.v.m. Corona maar omdat te veel mensen zich niet aan de regels hielden en vooral veel rotzooi achterlieten. Blijft jammer dat anderen het zo verpest hebben voor de rest die wel netjes leave no trace aanhielden.

 • Wellicht ook goed uit te leggen hoe je wel naar de wc kan? Klein gaatje graven, poep en wc papier hierin begraven. Of als het niet te droog is wc papier verbranden?
  Vond Staatsbosbeheer daar niet heel duidelijk in.

 • Gisteravond, 8-6-20, liep ik in de buurt van de paalkampeerplek in Dorst, Brabant. Dus ik dacht, ik ga even kijken, maar ik kon de paal/pomp nergens vinden. Was deze misschien ook van Staatsbosbeheer en is deze nu dan ook gesloten?

  MVG

  Joram

   • Alleen nog langs het Twentepad
    Vorig jaar zijn zo’n beetje alle paalkampeerplaatsen in Nederland gesloten vanwege aanhoudende overlast. Het klopt dus dat je in Dorst geen paal meer kon vinden. Alleen langs het Twentepad is er nog een aantal geopend.
    Ook in België zijn nog mogelijkheden bij zgn. “bivakzones”.

 • Hallo Tjerk, ik ben dit jaar voor het eerst van plan om in NL te gaan ‘paalkamperen’ (dank voor de uitleg van te term). Mooi actueel overzicht! Kun je ook aangeven op welke kampeerplekken er zwemwater in de buurt is?

  Groet,
  Cons

 • Ik heb vandaag de zowel Linie van den Munnickenhof als Linie van den Hout gecheckt en beide zijn niet meer van paal voorzien

 • Vanwege de coronamaatregelen zijn de 17 paalkampeerterreinen al tijdelijk gesloten, maar besloten is dat ze niet meer open gaan en worden ontmanteld.

  Wij vinden het erg vervelend voor de recreanten die wél voor hun rust van de paalkampeerterreinen genoten, maar de overlast van andere groepen gebruiken is de laatste jaren te groot geworden.

 • Kampeerpaal Loosdrechtse plassen
  Hallo, op de loosdrechtse plassen op het eiland marcuspos is er ook een kampeerpaal, met toilet maar zonder drinkwater

  • Same question ?
   Is the list still up to date? Everything seems closed and it sucks… Paying 15 euros a night for a camping site is ridiculous, going with a bike and a tent.

 • Coördinaten kloppen niet
  Ik ben bij Weleveld en bij Pottersweg geweest. Die zijn niet op de plek zoals op het kaartje weergegeven.

  • Weleveld = Zenderen, Pottersweg = Manderveen?
   Ik ook! Weleveld heb ik via de coördinaten kunnen vinden en ligt in de buurt van Zenderen. Je vindt dan wel een paalkampeerplaatspaal.

   Vannacht ben ik ook op zoek geweest naar de paal aan de Pottersweg (volgens de coördinaten ligt dat in de buurt van Manderveen). De paal heb ik niet kunnen vinden, wel zag ik 3 keer een stickertje met verwijzing naar paalkamperen…. Het is in elk geval niet duidelijk daar. Ik heb mijn tent maar random in de bosjes geparkeerd waar ook de picknicktafel staat.

   Ben wel benieuwd hoe de paalkampeerplaatsen Weleveld en Pottersweg nu écht heten op de kaart? Is namelijk een stuk dichterbij voor mij 😉

 • Ulvenhoutse bossen
  afgelopen weekend een heel eind gefietst naar de ulvenhoutsebossen, daar aangekomen bleek dit toch een oude sbb paalcamping te zijn. helaas konden we daar dus niet overnachten, maar weer met de trein naar huis gegaan. volgensmij staan er meer in de lijst die van sbb zijn en niet de vermelding hebben gekregen permanent gesloten

 • Zijn er nog plaatsen open deze tijd?
  Ik wil gaan kamperen met een paar vrienden volgende week. Zijn er nog eventuele paalkamperenplaatsen open of zijn ze allemaal gesloten?

 • Vraagje
  erg appart hoor dit land, niks mag meer, miljoenen regels betreft de natuur terwijl zoveel kapotgemaakt wordt voor wijken en fabrieken maar met je tentje moet je naast een paal zonder vuurtje. Anyway, moet je he ergens melden als je naar zo’n paalding gaat?

 • Idee?
  Maak deze palen iets langer en monteer er een camera aan vast, plaats 100 dixi die regelmatig worden gereinigd en klaar, 100 prachtige kampeerplaatsen. 1 beveiliger nodig die 100 camera’s in de gaten houdt en 1 schoonmaakbedrijf die de dixis doet. Ik vermoed dat dit toch zou moeten lukken van onze belastingcenten?

Laat jouw reactie achter