Wildkamperen in Noorwegen kan door het allemansrecht. Je hebt er vast al eens van gehoord als je net als wij in Noorwegen, Zweden of Finland hebt gekampeerd. Het allemansrecht is eeuwenoud, maar maakt in Noorwegen sinds 1957 officieel uit van de Wet op de Openluchtrecreatie. Het recht garandeert dat iedereen van de natuur kan genieten, maar wat betekent dat nu eigenlijk?
Wat is het allemansrecht?
Het allemansrecht heet in het Noors ‘allemannsretten’ en past helemaal in Noorse ‘frilutfsliv’ cultuur, letterlijk het buitenleven. Het allemansrecht geeft aan dat je in open landschap, dus niet omheind en ongecultiveerd, overal in Noorwegen je tentje op mag zetten. Je kunt hierbij denken aan boslandschappen en in de bergen, maar bijvoorbeeld ook aan de kust. Daarnaast behoort het platteland ook tot de plekken waar je zou kunnen overnachten. Je moet echter wel rekening houden met minstens 150 meter afstand tot de dichtstbijzijnde bebouwing.
Eerste keer wildkamperen in Noorwegen
Wij vonden het nog best een beetje spannend, 3 weken kamperen in Zuid-Noorwegen. Ons doel is om het wildkamperen af te wisselen met campings. Campings zijn te googelen, maar hoe vind je een goede wildkampeerplek? En hoe weet je dan zeker dat je er daadwerkelijk mag staan?
Eén ding is zeker, wij buitenlanders vinden wildkamperen veel spannender dan de Noren zelf. Zodra je je tentje uit je tas of auto haalt, kijk je om je heen. Zou het wel mogen? Wat als iemand hier iets van vindt? Of erger nog: wat als we straks in ons tentje liggen en er komt iemand zeggen dat het niet mag? De Noren lijken hier echter geen last van te hebben en lopen voorbij alsof het de normaalste zaak van de wereld is.
Hoe weet je of je echt ergens mag wildkamperen?
Zodra wildkamperen écht niet mag, staat het duidelijk aangegeven. Er zijn bijvoorbeeld mooie uitzichtpunten en pauzeplekken langs de grote weg waar een bord bij staat dat overnachten verboden is.
Hoe wij onze wildkampeerplekken in Noorwegen kozen
- We gokten dat het mocht (bij een meer met recreatiefunctie mocht het eigenlijk niet, maar we zijn helemaal naar de overkant gelopen en hebben de tent ’s ochtends snel weer ingepakt);
- We kozen een aangewezen wildkampeerplek op een eiland in het Oslo-fjord;
- We keken af van andere kampeerders;
- We hebben ons tentje zomaar opgezet, maar vonden het stiekem heel spannend;
- We vonden een écht afgelegen eilandje met schapen als enige medebewoners;
- We maakten een meerdaagse hike door een natuurgebied waar we niemand tegenkwamen.
Deze apps kunnen je helpen
Park4Night: gemaakt voor campers, maar je kunt op plekken ‘rondkijken’ om te checken of er een stukje grasveld is voor je tentje;
iOverlander: in deze app staat het wel duidelijk aangegeven als kamperen met een tent ook mogelijk is;
Caravanya: hier staan wildkampeerplekken specifiek aangeduid, maar het zijn er (nog) niet veel. Campings staan wel duidelijk aangegeven in de app.
Het allemansrecht is altijd geldig op ongecultiveerd terrein
Tijdens een meerdaagse kajak- of wandeltocht in de natuur kom je op zeer afgelegen plekken waar je sowieso kunt wildkamperen, al is het maar omdat niemand het opmerkt. Daarnaast staan berghutten vaak op een strategische plek in het landschap waar je met de auto kunt komen én waar plek is om (op 150m afstand!) je tentje op te zetten
Op deze mooie plekken kun je zeker terecht
Dit waren onze favoriete plekken tijdens onze roadtrip door het zuiden van Noorwegen:
Nationaal park Jotunheimen, het ‘hooggebergte’ van Noorwegen. Dit is bij uitstek het gebied voor prachtige hikes. Zet je tentje in de buurt van de berghut Spiterstulen, aan de voet van de berg Galdhø Hier staat zelfs een houten hutje voor de grote boodschap. Een andere fijne plek, bijvoorbeeld voor de start van de hike Besseggen, is bij de berghut Gjendesheim.
Nationaal park Hardangervidda, een grote hoogvlakte. In dit natuurgebied kun je dagen lopen zonder iemand tegen te komen. Neem bijvoorbeeld de ferry vanaf Rjukan (Skinnarbu kai) en stap uit in niemandsland.
De eilandjes bij Fitjar aan de westkust. Wij huurden hier een kajak en kajakten drie dagen tussen honderden eilandjes door, met af en toe een stuk grasland of strandje voor ons tentje.
Het eiland Langøyenem in het Oslo-fjord liggen meerdere eilandjes waar je met de ferry kunt komen. Om te voorkomen dat iedereen overal kampeert, heeft men één eiland aangewezen waar het toegestaan is. Neem de ferry naar het eiland Langøyene op tijd, want in de zomermaanden is er veel animo en is het zoeken naar een mooi plekje. Je krijgt er wel veel voor terug: gratis kamperen middenin een hoofdstad én een prachtige zonsondergang over het Oslo-fjord.
Het bosgebied Nordmarka, ten noorden van Oslo. Je kunt er gemakkelijk met de metro heen en uitstappen bij de halte Sognsvann. Ook kun je hier je auto parkeren op een groot parkeerterrein. Vanaf hier loop je zo de natuur in.
Ook goed om te weten voordat je gaat wildkamperen in Noorwegen
Elke kampeerliefhebber is respectvol voor de natuur, maar tijdens het wildkamperen is dat natuurlijk extra belangrijk. Neem je afval mee! Een goed uitgangspunt als je op een geliefd wildkampeerplekje komt: ‘laat de plek schoner achter dan je hem hebt aangetroffen!’. Overal in Noorwegen staan openbare afvalbakken langs de weg om je afval achter te laten.
Ook kun je niet overal een kampvuurtje maken. In Noorwegen zijn jaarlijks bosbranden in de zomer. Daarom is het maken van vuur in een bos verboden tussen 15 maart en 15 september.
Tenslotte nog een persoonlijke tip van ons: laat je tentdoek niet in de kajak zitten als je hem terug inlevert, dat maakt het een stuk makkelijker kamperen op de volgende plek.
Wildkamperen in Noorwegen: gewoon doen!
Het wildkamperen bleek uiteindelijk lang niet zo spannend als we gedacht hadden. Daarnaast is het natuurlijk een erg gave en goedkope manier om Noorwegen te ontdekken. Er zijn genoeg plekken in dit dunbevolkte land om je tentje op te zetten. Voor ons was dit zeker niet de laatste keer. Waar wacht jij nog op? Ha det gøy!
Vraag reis route
Goedemiddag,
Ik ben heel erg geinteresseerd naar de route die jullie tijdens jullie wildkampeer reis hebben gemaakt mochten jullie hiervan nog in bezit zijn, zou ik deze graag willen gebruiken. het is namelijk erg moeilijk om een kant en klaren reis te verkrijgen van reisorganisaties voor een prijs.
Met vriendelijke groet,
Arian
erg leuke route
zou graag de mooie wildcampeer plekken ontvangen
zou u mij de mooie plekken van wildkamperen kunnen mailen en kan dit ook met eenckamper
Met een camper in Nederland is dat veelal niet toegestaan maar Campspace is een mooi alternatief en kan vaak ook met camper