Getest: 3 eenvoudige campingdouches

6bc48546294977b164ddd90de1ee2b62?s=55&d=mm&r=g Erik Toen door de coronacrisis de douches en toiletten op campings sloten, ontstond er een run op porta-potties en campingdouches. Eerder testte ik al de oplaadbare campingdouche van Colapz, deze keer ga ik voor de eenvoudiger varianten. In deze korte test de Campshower van Campgear, de Portable Shower van Sea-to-Summit en de Watersack van Ortlieb. Welke spreekt mij het meest aan?

Douches alle drie

3 simpele douches, na een uur kun je warm douchen

Alle drie de campinggdouches zijn van het eenvoudige soort. Je vult een zwarte zak met water, en deze laat je in de zon opwarmen. Dat gaat trouwens best vlot: na een uurtje in de volle zon heb je al behoorlijk warm water. Daarna hang je de opgewarmde zak aan een boomtak, en je campingdouche is klaar. Met een kraantje aan de waterzak regel je vervolgens de watertoevoer.

De drie geteste campingdouches zijn: 

Gebruik afbreekbare zeep

Als je een campingdouche in de vrije natuur gebruikt, is het goed om te weten dat shampoo en zeep vaak niet biologisch afbreekbaar zijn. Douche daarom niet vlak bij oppervlaktewater en gebruik altijd afbreekbare zeep, zoals die van Savon. Die is ook nog eens multifunctioneel, want je kunt er mee douchen, wassen en afwassen.

Douches Campgear2

1. Lekker lang douchen met de Campgear campingdouche

De grootste en goedkoopste van de drie is de Campshower van Campgear. De inhoud is enorm: 20 liter. Daarmee kun je ruim 12 minuten onder de douche staan. Nadeel van deze grote inhoud is wel dat de zak ook zwaar wordt: 20 liter weegt immer 20 kilo. En dat moet je allemaal de boom in hijsen. Maar als hij eenmaal hangt, heb je wel lang plezier!

Het vullen van de zak is best een klusje. Niet alleen doordat er veel ingaat, maar ook omdat de vulopening klein is en de vuldop zich moeilijk laat sluiten. Het tillen van de zak gaat dan weer wel makkelijk, doordat er een plastic buis in het handvat zit. Dit draagt prettig, maar maakt de campingdouche bij het opbergen wel wat groot.

Gratis iedere maand even kamperen met ons e-magazine?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties in je mailbox.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.

Lees ook:  Zelfvoorzienend kamperen, deze 6 dingen heb je nodig

De kleine vulopening heeft ook als nadeel dat de zak na gebruik maar langzaam droogt. Da’s ook wel een puntje om af te wegen bij de koop, want je wilt natuurlijk meerdere zomers van je campingdouche genieten, en op algengroei in de zak zit je niet te wachten. Spoel dit soort campingdouches dan ook altijd geregeld met soda en warm water schoon.

Eenvoudig voor je voeten, lastiger voor een totale douchebeurt

De Campgear douche is de enige met een slang. Dat is gemakkelijk als je de campingdouche gebruikt om je voeten af te spoelen. Als je er echt helemaal onder wilt staan, is het minder efficiënt: je moet de zware zak dan een flink stuk hoger hangen en dan wordt het weer lastig om bij het kraantje te komen. Qua totaalgemak is dat wat minder.

Douches Sea to summit 2

2. Sea-to-Summit, de lichtgewicht campingdouche

De Sea-to-Summit pocketshower  is een stuk lichter dan de campingdouche van Campgear. Met zijn 125 gram is het een echt gemakkelijke meepakker. Hij komt in een handig draagtasje, en daarin vind je ook een koord waarmee je de zak kunt ophijsen. Dat koordje is lang, maar ook wel erg dun. Daardoor snijdt het bij het takelen flink in je handen.

De inhoud is 10 liter, maar toch lukte het mij hier 9,5 douche-minuten uit te halen. Dik voldoende dus en zelfs meer dan op de verpakking wordt beloofd. Doordat de Sea-to-Summit een rolsluiting heeft, is het vullen van de zak een eitje. Bijkomend voordeel is ook nog eens dat je  hem zo binnenstebuiten kunt keren en eenvoudig kunt laten drogen.

Optillen doe je de campingdouche aan de rolsluiting. Dat lijkt misschien kwetsbaar, maar de sluiting is oerdegelijk en ik was dan ook niet bang dat de sluiting tijdens het transport open zou gaan.

De enige met de sproeikop op de juiste plek

Bij de Sea-to-Summit zit de sproeikop midden onder de zak. Ik vind dat wel handig, want zo gaat de zak ook echt helemaal leeg en kun je optimaal van het water genieten. Wel wordt de druk minder naarmate er minder water in de zak zit, maar dat is bij al deze zakken zo. Aan- en uitzetten gaat door het draaien van de sproeikop. De waterstraal is vrij smal, maar goed genoeg om comfortabel onder te kunnen douchen.

Douches Ortlieb

3. Een oude bekende: de Ortlieb Water Sack

Ik besprak de Water Sack van Ortlieb al eerder in mijn jerrycantest. Toen gooide hij hoge ogen. De campingdouche bestaat uit dezelfde zak, maar met een andere sproeikop. Met 8,5 liter werkelijke inhoud is de Ortlieb de kleinste van de drie campingdouches. Hij heeft dan ook de kortste douchetijd: 6 minuten. 
Zwaar is de zak niet. Doordat je hem als waterzak én douche kunt gebruiken, worden echte grammenjagers vast blij. De vulopening is groot, maar omdat hij aan de zijkant zit, is het moeilijk om de zak helemaal gevuld te krijgen. Dat verklaart ook waarom de werkelijke inhoud verschilt van de 10 liter die op de verpakking staat. Ophangen doe je aan een van de banden met sluitclip; dat gaat gemakkelijk.

Lees ook:  Beste microvezel handdoek op reis? 6 zelf getest!

Vuldop, kraantje en douchekop in één

De sproeikop zit bij de Ortlieb als een soort dopje op het kraantje en is apart verkrijgbaar. En dat kraantje zit weer op de vuldop. Het is voordat je gaat douchen daarom zaak om de vuldop goed stevig dicht te draaien, want anders is er een kans dat je per ongeluk de vuldop opendraait in plaats van het kraantje. De straal die uit de Ortlieb komt, is vrij breed. Ik vond dat minder prettig. Voor mijn idee ging er soms meer water langs me heen, dan dat het op me kwam. Tot slot geldt ook voor de Ortlieb dat hij niet helemaal leeg gaat, en met zijn relatief kleine inhoud is dat wel jammer.

Douche

Of toch een luxe campingdouche? 

Eerder testte ik al de Colapz campingdouche. Dat is in vergelijking met deze campingdouches echt pure luxe. De Colapz heeft een oplaadbare pomp die je dus overal in een emmer of bak met warm water kunt hangen. Niet alleen handig, maar ook kwalitatief een goed product met een fijne straal. Daar is de prijs van dan ook wel naar. Maar mocht je iets meer comfort willen, dan is het misschien wel de overweging waard. 

Douches 2

Conclusie

Alle drie de kampeerdouches deden wat ze moesten doen. Ze lekten niet en gaven lang genoeg water voor een fijne douchebeurt. Hoewel de slang van de Campgear Campshower een voordeel kan zijn als je alleen maar benen of voeten af wil spoelen, vond ik het voor een complete douchebeurt een nadeel. Voordeel van de Campgear douche is natuurlijk de inhoud, waardoor je met één keer vullen meerdere douchebeurten kunt doen. En niet te vergeten: De prijs van de Campgear douche, want de andere twee zijn best prijzig.

Waar de Ortlieb Watersack het won in de waterzakkentest, gaat de winst deze keer aan de neus van dit merk voorbij. In de positie van sproeikop, vulgemak en drooggemak wordt hij afgetroefd door de Sea-to-Summit Pocket Shower. Dat die dan ook nog eens goedkoper is, is een bijkomend voordeel. En het lichte gewicht en handige draagtasje maken de winst compleet.

 

Auteur

Erik houdt van basic kamperen met de tent. Zijn passie voor kamperen is aangewakkerd bij de Scouting. Samen met zijn vrouw Loes en twee meiden zoekt hij, bijvoorbeeld tijdens een fietsvakantie, graag simpelere campings op waar nog veel dingen kunnen en mogen. Leer Erik kennen...

2 reacties

Laat jouw reactie achter

User Review
  • Kwaliteit:
    Sending
  • Gebruiksgemak:
    Sending
  • Pakmaat:
    Sending