Wildkamperen in Nederland is verboden dat weten de meeste kampeerders inmiddels wel. Toch krijg ik nog regelmatig de vraag of er echt geen manier is om legaal te ‘ wildkamperen’  in ons land. Het simpele antwoord is: “Ja” en daarvoor hoef je de wet niet eens te overtreden want er zijn minstens 6 manieren en meer dan 100 plaatsen waar (bijna) wildkamperen gewoon kan.

wildkamperen in nederland

Is wildkamperen in Nederland echt verboden?

Ja, in het wild kamperen of vrij kamperen, zomaar je tent opzetten op een plek langs de weg, in het park of in het bos en daar overnachten is in Nederland verboden. Dat geldt trouwens voor de meeste landen in Europa.  De enige landen waar wildkamperen wel zonder veel belemmeringen mag zijn Zweden, Noorwegen en Schotland.

WIL JIJ GRATIS HET MAANDELIJKSE KAMPEERMENEER MAGAZINE ONTVANGEN?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.


Wat is de boete voor wildkampren in nederland? 

De boete voor wildkamperen in Nederland is €140,-. Wordt je ontdekt dan volgt echter in de meeste gevallen een reprimande waarna je jouw spullen moeten pakken. Maar ze mogen je dus gewoon bekeuren. 

Waarom is wildkamperen in Nederland dan verboden?

Eigenlijk is het heel simpel. Nederland is een erg dichtbevolkt land. Er is steeds minder ruimte voor de natuur en de dieren die daar leven. Wildkampeerders verontrusten die natuur nog meer en dat willen overheden voorkomen. Daarnaast is het ook een beetje onze eigen schuld. Er zijn in het verleden teveel wildkampeerders geweest die er een bende van maakten. Afval achterlieten, kampvuurtjes stookten op plaatsen waar het niet mocht of veilig was en dus is het verboden.  Toch zijn er wel manieren om toch te zelfvoorzienend wildkamperen in ons land.

1. Legaal wildkamperen bij particulieren

Kamperen bij particulieren op hun terrein is toegestaan mits je toestemming van de eigenaar hebt. Het vraagt dus wel om een beetje lef om te vragen. Vooral op het platteland van Nederland en zeker wanneer je op de fiets komt tijdens een fietsvakantie is dit een optie. Mensen met een grote tuin of een groot landgoed vinden het vaak prima als je op hun land verblijft als je vooraf maar toestemming vraagt. Maak wel goede afspraken over afval, water, een eventueel kampvuur en het eventueel gebruik van het toilet.

2. Georganiseerd wildkamperen bestaat ook

Heb je wat minder lef dan is er ook een georganiseerde manier om bij mensen in de tuin te wildkamperen. Op verschillende websites kun je een campingplek boeken bij particulieren in de Tuin. Dit is dus niet gratis maar je hebt wel meteen duidelijkheid over wat de faciliteiten en afspraken zijn. Daarnaast kom je echt op supermooie plekken terecht die je anders echt niet zou vinden. Helemaal wildkamperen is dit natuurlijk ook niet maar het komt wel in de buurt.

Foto: wikimedia.org

3. Legaal wildkamperen op een paalkampeerplaats

Verspreid over Nederland zijn een kleine 30 paalkampeerplaatsen.  De meeste zijn van  Staatsbosbeheer en niet meer dan een plek in het bos met een paal en een waterpomp. Sommigen hebben ook een picknicktafel en een beschutte hut.  Je mag op deze paalkampeerplaatsen gratis en legaal wildkamperen. In Nederland is de regel dat je jouw tent binnen 10 meter van de paal moet zetten, er maximaal 3 tentjes mogen staan en je er maximaal 72 uur mag verblijven. Daarnaast laat je niets achter qua afval en verstoor je de natuur niet. Vooral dat laatste is van belang want de afgelopen jaren zijn er een aantal paalkampeerplaatsen verdwenen omdat er teveel overlast werd veroorzaakt. Laten we zorgen dat deze paalkampeerplaatsen blijven en niet net als wildkamperen worden verboden. 

Dit is de legale manier van wildkamperen die in Nederland het dichtste bij echt wildkamperen komt. Helaas is dit fenomeen de laatste jaren een stuk populairder geworden waardoor het soms zelf voorkomt dat een paalkampeerplaats vol is.  In de winter en het voor- en najaar is dat echter meestal geen probleem.

4. Natuurkampeerterreinen voelen soms net als wildkamperen

Een camping  is natuurlijk geen wildkamperen maar er zijn in Nederland wel campings die er qua gevoel behoorlijk dichtbij komen. Natuurkampeerterreinen zijn er bijvoorbeeld in verschillende comfortniveau’s. De meest basic terreinen komen soms in de buurt van Wildkamperen.

Op camping Quadenoord aan de rand van de Veluwe heb je bijvoorbeeld zeeën van ruimte. Geen afgebakende plekken en enkel een klein toiletgebouwtje. Vanaf het uiteinde van de camping is dat makkelijk anderhalve kilometer lopen door het bos. Je kunt hier met je tent of hangmat kamperen en op een klein deel mogen ook campers staan.

Ook hier geldt in het hoogseizoen ben je niet de enige maar in het voor- en naseizoen voelt het al een stuk meer als wildkamperen wanneer je jouw tentje naast de beek opzet.

5. Kamperen bij de boer… zonder camping

Kamperen bij de boer maar dan niet op een boerencamping. Net als bij particulieren kun je ook bij boerderijen prima vragen of je op hun land je tentje voor een nacht mag opzetten. Als je toestemming hebt van de boer dan mag het. Zo kun je dus gratis kamperen in Nederland hoewel een bedankje wel zo netjes is. 

Niet iedere boer is hier van gecharmeerd maar niet gevraagd is niet geslaagd. Soms sta je dan zomaar met je tent tussen de koeien of schapen. Hoewel de meeste boeren eerder geneigd zijn toestemming te geven wanneer een weiland leeg staat.

6. Illegaal wildkamperen in Nederland

Illegaal wildkamperen is ook nog steeds een optie. Ik heb het zelf nog nooit gedaan in Nederland maar ik hoor van verschillende mensen die het regelmatig doen zonder problemen. Je riskeert een boete van €140,- maar in de meeste gevallen kom je er met een waarschuwing vanaf. Hoewel het denk ik niet heel veel kwaad kan wanneer je dit op kleine schaal met respect voor de natuur doet. De Stichting Wildkamperen lobbyt ondertussen voor meer legale wildkampeerlocaties in Nederland.

Dus Wildkamperen in Nederland kan gewoon

Hoewel wildkamperen in Nederland verboden is en er flinke boetes voor worden uitgedeeld zijn er wel mogelijkheden. Paalkamperen komt het dichtste bij legaal wildkamperen in Nederland en als je dat te primitief vind of de locaties te afgelegen dan kun je altijd nog kamperen bij particulieren, op een natuurkampeerterrein of het stiekem toch illegaal proberen met een risico op een boete. 

Over de schrijver

Tjerk

Tjerk

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

Laat jouw reactie achter

12 reacties