Wildkamperen in Nederland, het is verboden maar zo kan het toch

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Wildkamperen in Nederland is verboden dat weten de meeste kampeerders inmiddels wel. Toch krijg ik nog regelmatig de vraag of er echt geen manier is om legaal te wildkamperen’  in ons land. Het simpele antwoord is: “Ja” en daarvoor hoef je de wet niet eens te overtreden want er zijn minstens 6 manieren en meer dan 100 plaatsen waar (bijna) wildkamperen gewoon kan.

wildkamperen in nederland

Is wildkamperen in Nederland echt verboden?

Ja, in het wild kamperen of vrij kamperen, zomaar je tent opzetten op een plek langs de weg, in het park of in het bos en daar overnachten is in Nederland verboden. Dat geldt trouwens voor de meeste landen in Europa.  De enige landen waar wildkamperen wel zonder veel belemmeringen mag zijn Zweden, Noorwegen en Schotland.

Wat is de boete voor wildkamperen in nederland? 

De boete voor wildkamperen in Nederland is €150,-. Word je ontdekt dan volgt echter in de meeste gevallen een reprimande waarna je jouw spullen moeten pakken. Maar ze mogen je dus gewoon bekeuren. 

Waarom is wildkamperen in Nederland dan verboden?

Eigenlijk is het heel simpel. Nederland is een erg dichtbevolkt land. Er is steeds minder ruimte voor de natuur en de dieren die daar leven. Wildkampeerders verontrusten die natuur nog meer en dat willen overheden voorkomen. Daarnaast is het ook een beetje onze eigen schuld. Er zijn in het verleden te veel wildkampeerders geweest die er een bende van maakten. Afval achterlieten, kampvuurtjes stookten op plaatsen waar het niet mocht of veilig was en dus is het verboden.  Toch zijn er wel manieren om toch te zelfvoorzienend wildkamperen in ons land.

1. Legaal wildkamperen bij particulieren

Kamperen bij particulieren op hun terrein is toegestaan mits je toestemming van de eigenaar hebt. Het vraagt dus wel om een beetje lef om te vragen. Vooral op het platteland van Nederland en zeker wanneer je op de fiets komt tijdens een fietsvakantie is dit een optie. Mensen met een grote tuin of een groot landgoed vinden het vaak prima als je op hun land verblijft als je vooraf maar toestemming vraagt. Maak wel goede afspraken over afval, water, een eventueel kampvuur en het eventueel gebruik van het toilet.

Lees ook:  Extra slaapplaats in je camper? 7 x zo doe je dat!

2. Georganiseerd wildkamperen bestaat ook

Heb je wat minder lef dan is er ook een georganiseerde manier om bij mensen in de tuin te wildkamperen. Op verschillende websites zoals Campspace kun je een campingplek boeken bij particulieren in de Tuin. Dit is dus niet gratis maar je hebt wel meteen duidelijkheid over wat de faciliteiten en afspraken zijn. Daarnaast kom je echt op supermooie plekken terecht die je anders echt niet zou vinden. Helemaal wildkamperen is dit natuurlijk ook niet maar het komt wel in de buurt.

goedkope camping

Foto: wikimedia.org

3. Legaal wildkamperen op een paalkampeerplaats

Verspreid over Nederland zijn een kleine 30 paalkampeerplaatsen.  De meeste zijn van  Staatsbosbeheer en niet meer dan een plek in het bos met een paal en een waterpomp. Sommigen hebben ook een picknicktafel en een beschutte hut.  Je mag op deze paalkampeerplaatsen gratis en legaal wildkamperen. In Nederland is de regel dat je jouw tent binnen 10 meter van de paal moet zetten, er maximaal 3 tentjes mogen staan en je er maximaal 72 uur mag verblijven. Daarnaast laat je niets achter qua afval en verstoor je de natuur niet. Vooral dat laatste is van belang want de afgelopen jaren zijn er een aantal paalkampeerplaatsen verdwenen omdat er teveel overlast werd veroorzaakt. Laten we zorgen dat deze paalkampeerplaatsen blijven en niet net als wildkamperen worden verboden. 

Gratis iedere maand even kamperen met ons e-magazine?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties in je mailbox.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.

Dit is de legale manier van wildkamperen die in Nederland het dichtste bij echt wildkamperen komt. Helaas is dit fenomeen de laatste jaren een stuk populairder geworden waardoor het soms zelf voorkomt dat een paalkampeerplaats vol is.  In de winter en het voor- en najaar is dat echter meestal geen probleem.

4. Natuurkampeerterreinen voelen soms net als wildkamperen

Een camping  is natuurlijk geen wildkamperen maar er zijn in Nederland wel campings die er qua gevoel behoorlijk dichtbij komen. Natuurkampeerterreinen zijn er bijvoorbeeld in verschillende comfortniveaus. De meest basic terreinen komen soms in de buurt van Wildkamperen.

Op camping Quadenoord aan de rand van de Veluwe heb je bijvoorbeeld zeeën van ruimte. Geen afgebakende plekken en enkel een klein toiletgebouwtje. Vanaf het uiteinde van de camping is dat makkelijk anderhalve kilometer lopen door het bos. Je kunt hier met je tent of hangmat kamperen en op een klein deel mogen ook campers staan.

Lees ook:  Wat te doen bij onweer op de camping en wat juist niet?

Ook hier geldt in het hoogseizoen ben je niet de enige, maar in het voor- en naseizoen voelt het al een stuk meer als wildkamperen wanneer je jouw tentje naast de beek opzet.

5. Kamperen bij de boer… zonder camping

Kamperen bij de boer, maar dan niet op een boerencamping. Net als bij particulieren kun je ook bij boerderijen prima vragen of je op hun land je tentje voor een nacht mag opzetten. Als je toestemming hebt van de boer dan mag het. Zo kun je dus gratis kamperen in Nederland hoewel een bedankje wel zo netjes is. 

Niet iedere boer is hier van gecharmeerd maar niet gevraagd is niet geslaagd. Soms sta je dan zomaar met je tent tussen de koeien of schapen. Hoewel de meeste boeren eerder geneigd zijn toestemming te geven wanneer een weiland leeg staat.

6. Illegaal wildkamperen in Nederland

Illegaal wildkamperen is ook nog steeds een optie. Ik heb het zelf nog nooit gedaan in Nederland, maar ik hoor van verschillende mensen die het regelmatig doen zonder problemen. Je riskeert een boete van €150,- maar in de meeste gevallen kom je er met een waarschuwing vanaf. Hoewel het denk ik niet heel veel kwaad kan wanneer je dit op kleine schaal met respect voor de natuur doet. De Stichting Wildkamperen lobbyt ondertussen voor meer legale wildkampeerlocaties in Nederland.

Dus Wildkamperen in Nederland kan gewoon

Hoewel wildkamperen in Nederland verboden is en er flinke boetes voor worden uitgedeeld zijn er wel mogelijkheden. Paalkamperen komt het dichtste bij legaal wildkamperen in Nederland en als je dat te primitief vind of de locaties te afgelegen dan kun je altijd nog kamperen bij particulieren, op een natuurkampeerterrein of het stiekem toch illegaal proberen met een risico op een boete. 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

34 reacties

  • Zo’n 30 jaar terug heb ik een paar LAW-routes gelopen.
    Laat op de avond zicht ik dan een rustige plek voor mijn tentje. Bij het licht worden pakte ik mijn spullen weer bij elkaar.
    Soms te dicht bij de bebouwde kom kwamen er hondenuitlaters langs. Soms bij een mooie plek voor vogelspotters werd ik ook begroet.

    Nooit geen problemen, nooit handhavers gezien.

    Stille groet,

  • Bij camping Buytenplaets Suydersee in Lelystad is een bos waar ook met toestemming wild gekampeerd kan worden. Op de camping zelf kan een cursus bushcraft gevolgd worden. Ik heb het nog niet gedaan, maar heb wel een heerlijk verblijf op de camping gehad.
    Misschien leuk voor jullie om te weten…

  • Beste Tjerk.

    Het verhaal van paalkamperen van Staatsbosbeheer zou aangepast moeten worden. Want ook dat is niet meer toegestaan.

    • Wild kamperen is asociaal.
      Er is al nauwelijks plaats in nederland. Wildkampeerders claimen openbare ruimte en hinderen anderen die hiervan gebruik willen maken. Flink beboeten die gasten. Ga op een camping staan.

      • Azijn...
        Doorgaans en dat weet vrijwel iedere kampeerder, staan deze vrijbuiters niet zomaar ergens, ze komen maken gebruik en trekken verder. Een “wildplaats is sowieso al niet “openbaar”..
        Anderen hinderen die hiervan gebruik willen maken…Tja, ze staan in de rij om “jouw” wildkampertplekje te claimen voor weken achtereen.

        Drink water, geen azijn.

      • Wat een luxe zou het zijn zonder de kosten voor een paar m2
        Bekijk het even van de andere kant… ik als Nederlandse kan me geen tientallen euro’s veroorloven om te overnachten in mn tentje. Geef mij maar mn woning terug!

      • De natuur is van iedereen.
        Ik geloof helemaal niet in uw verhaal dat wildkampeerders openbare ruimte (in een bos enkele vierkante meters, meestal of altijd uit zicht en iig niet op een bospad) claimen en hierdoor anderen hinderen.
        De politie is gelukkig op dat gebied meestal wel vriendelijk door te waarschuwen. Heb natuurlijk respect voor de natuur en laat het oorspronkelijk en netjes achter.

        • Maar iedereen moet er wel met respect mee omgaan
          Dennis, ik ben het helemaal met je eens alleen is niet iedereen in staat om met respect met de natuur om te gaan en het Leave No Trace principe toe te passen.

        • Natuur is voor iedereen
          Vaak zijn organisaties de eigenaar van het gebied dat is ingericht voor natuur. Nederland kent georganiseerde natuur. Veel mensen vertalen dat als recreatie. Dat is niet hetzelfde.
          Er zijn dus regels. Waarschuwen als het kan ja, maar men is in overtreding bij te veel troep en een kampvuur in tijden van grote droogte en verstoring kan het ook snel met een boete aflopen.

  • Wildkamperen, waar mag het nog?
    In Zweden zijn wettelijk (Allemansrätten) géén belemmeringen om te kamperen in de natuur (dus niet “niet veel belemmeringen”).
    Voor wat betreft Nederland, Duitsland etc. mag je dacht ik – als je aan het kajakken bent – in principe van zonsondergang tot zonsopgang je tentje op de oever zetten. Een jaar of 40 gedaan, nooit problemen mee gehad. Wel zo nu en dan een controle door de lokale veldwachter, maar dat is logisch.

    Overigens heb ik met de kajak een keer geschuild op de Bosplaat (Op het oostelijkste puntje van Terschelling) omdat er een flinke onweersbui aan zat te komen en we naar Ameland wilden. Kwam er prompt een Veldwachter van Staatsbosbeheer in zijn landrover die ons weer de zee op wilde jagen, een wisse dood tegemoet. Ik heb nog steeds spijt dat ik hem niet heb aangegeven.

    • Ook als kano / kajak mag je in Nederland niet overal langs de kant kamperen, Er zijn wel wat uitzonderingen zoals de kanokampeerplaatsen of paalkampeerplaatsen en in Friesland de Marrekrite plaatsen. Veel wordt er echter wel gedoogd van kanovaarders, maar officieel mag het niet. Wat een ervaring op Terschelling. Wel mooie plek maar hij/zij had wel mee mogen denken.

  • Boete 100 euro
    Ik mag graag wildkamperen en doe dit met heel veel respect voor de natuur. Vaak neem ik meer rommel mee naar huis dan waarmee ik ben gekomen. Vanmorgen heb ik mijn eerste bekeuring ontvangen van 100 euro. Het bonnenboekje direct in de hand en zeer ontoereikend. Erg jammer.
    gr steven

    • Wat een pech.
      Steven,
      Doe je het wildkamperen alleen of samen met iemand?
      Ik deed het regelmatig met een vriend van mij maar die is geëmigreerd dus dat gaat wat lastiger nu.
      Lang verhaal kort, weet jij of er een site is waar mensen die willen wildkamperen op wat voor manier dan ook elkaar kunnen ontmoeten?

      Gr. Arjan

      • Slimme tip !

        Geen idee of het mag maar vele honderden doen dit elk weekend , vooral de karpervissers overnachten vaak op hun stek. Je moet overigens wel een vispas met nacht vergunning er in hebben.

    • Nachtvisssen
      Met een vispas en nachtvis toestemming mag je vissen aan water waar nachtvissen is toegestaan. Daarbij mag je gebruik maken van een schuilmiddel tegen weersinvloeden. Complete tenten zijn dus niet toegestaan, Veel is verwoord in de vergunning bij de vispas.
      De boete is dan niet wildkamperen, maar vissen zonder schriftelijke toestemming omdat je je niet aan de voorwaarden houdt. een Vispas kan ook worden ingenomen.

  • Jullie gaan er klaarblijkelijk aan voorbij dat de mens onderdeel is van de natuur.

    Of gaan we straks ook vossen verbieden in het vrije veld te leven. dit omdat ze anders ‘de natuur” verstoren?

Laat jouw reactie achter