Een grote paella- of skottelbraai neemt een hoop ruimte in en is vooral als je met zijn tweeën kampeert echt niet nodig. Als je alleen met de auto en tent kampeert past dat vaak ook gewoon niet. De Safari Chef 2 van Cadac is eigenlijk het kleine broertje van de grote Carri Chef 2 skottelbraai. Kleiner in formaat, handiger in gebruik maar hij zou ongeveer dezelfde kook en BBQ mogelijkheden hebben. Dat wilde ik wel eens testen.

Safari Chef 2, kleine alles in één gasbarbecue

De Safari Chef 2 bestaat uit verschillende onderdelen. De basis unit met uitklapbare poten, de vetpan, de pandrager, een grillplaat, een gladde plancha plaat en een pandeksel. Deze deksel kun je tijdens het grillen of braden als deksel gebruiken maar is omgedraaid ook als paella pan of wok te gebruiken om lekker te roerbakken. 

WIL JIJ GRATIS HET MAANDELIJKSE KAMPEERMENEER MAGAZINE ONTVANGEN?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.


Gaspit met flink vermogen en windscherm

Wat ik vooral handig vind is dat de Safari Chef naast gasbarbecue ook gewoon als gaspit gebruikt kan worden. Die gaspit is ook nog eens behoorlijk krachtig en wijd waardoor je er ook prima grotere pannen op kunt gebruiken om voor een gezin te koken. 

De vetpan laat ik, ook als ik de Safari Chef als gaspit gebruik, er gewoon op liggen. Dit fungeert namelijk prima als een windscherm waardoor je vlam niet uit kan waaien. 

Hoe grillt de Safari Chef? 

Wij barbecueden eigen altijd gewoon op kolen en dan is eigenlijk iedere gasbarbecue een verademing. De Safari Chef is binnen twee minuten heet genoeg om te beginnen met grillen. Vaak merk je bij dit soort barbecues dat ze vooral het midden verwarmen maar door de krachtige en brede gaspit komt de hitte hier overal. 

Met de draaiknop kun je het gas en de snelheid van garing goed doseren. Daarnaast is de zelfontsteking ook handig en veilig. Geen geklooi met lucifers of aanstekers die zijn vergeten of uitwaaien. De eerste keer is het wel even zoeken naar hoe dit het beste werkt. Je moet de gasknop indrukken en ingedrukt houden, een klein beetje open draaien en dan op de aansteekknop drukken. 

Voor 4 man prima op te koken

Eigenlijk is de Safari Chef 2 bedoelt voor tweepersoons ‘tent’ huishoudens maar wij gebruiken hem gewoon voor ons gezin. De dekselpan is groot genoeg om voor 4 personen een roerbakgerecht in te koken. De plancha en grill zijn voor 4 personen wel wat aan de kleine kant maar dat betekent gewoon iets langer barbecueën en dat vind ik op vakantie niet zo’n probleem. 

Klik, klik, klik klaar is de Safari Chef

Eerder heb ik de goedkoopste versie van de Campingaz Party Grill gehad en die was niet alleen minder veelzijdig dan de Safari Chef maar ook echt minder makkelijk in het in- en uitklappen. Bij de Safari Chef 2 is het echt een kwestie van klik, klik, klik en hij is klaar voor gebruik. Het duurt minder dan een minuut voordat hij staat en inklappen gaat even snel. 

De drie poten, waarop hij overigens stevig staat, klik je één voor één uit en deze worden automatisch met een schuifje vastgezet. Daarna draai je de gasslang eraan. Ik zou voor een slang met zo’n handig kroontje kiezen waarmee je meer druk kunt zetten zodat de slang goed vastzit. De gasslang moet je wel apart bestellen eventueel met een Quick Release koppeling. Deze maakt het heel makkelijk om de gasslang aan en af te koppelen. Nadeel is wel dat bij de Safari Chef de pootjes dan niet meer volledig inklappen. 

Daarna leg je de vetpan erop en als laatste de pandrager, plancha of grillplaat. Goed om te weten is dat al deze dingen precies in kleine inkepinkjes moeten vallen. Dan zitten ze goed vast en staat alles stabiel. 

Alles past ruim in de Safari Chef 2 tas

Bij andere skottelbraais en ook de Campingaz Party Gril was het vaak passen en meten of alles wel in de tas paste. De Safari Chef past ruimschoots in de tas. Er is zelfs nog ruimte over voor een extra slang en je borden of bestek. Je kunt hem dus ook makkelijk meenemen naar een picknick. 

Wel komt het behoorlijk nauw hoe je alles in de tas doet zodat het inderdaad makkelijk past. Er is een vaste volgorde. Vetpan, deksel, pandrager, gasbarbecue en de grill en de plancha met de bovenkanten tegen elkaar in het aparte vak. In het filmpje hierboven laat ik zien hoe dat gaat. 

Hoe maak je de Safari Chef schoon? 

Op de camping heb ik weleens een half uur staan schrobben om een grillplaat of BBQ schoon te krijgen maar bij de Safari Chef was dat niet nodig. We hebben de plancha grill, dekselpan en vetpan gewoon met een sopje met afwasmiddel schoon gemaakt in het toiletgebouw. Het fijne aan de Safari Chef is dat je niet zo’n enorm ding onder de kraan hoeft te houden. Het past prima in de afwasbak en hij was na even flink schrobben weer helemaal schoon. 

Safari Chef HP of LP?

Er zijn twee versies van de Safari Chef. De HP ( High Pressure) en LP ( Low Pressure) . De eerste is te gebruiken met wegwerp gastankjes die je direct aansluit onder de Safari Chef. De Safari Chef HP is vooral voor lichtgewicht kampeerders of als je hem als picknick BBQ wilt gebruiken de beste keuze. 

De Safari Chef LP is er zodat je deze met een slang aan kunt sluiten op de reguliere hervulbare gastank. Dat maakt dat je hem makkelijk kunt wisselen en grotere gastanks kunt gebruiken. Deze is voor de meeste kampeerders de handigste keuze. Je kunt de LP ook nog met wegwerp gastankjes gebruiken maar dan is het handig om gebruik te maken van een zogenaamd Power Pak. Op dit handige apparaatje kun je de twee in plaats van één wegwerrp gastank aansluiten zodat je langer er gebruik van kunt maken. 

Voordelen en nadelen Safari chef 2

Plussen

+ Veelzijdig
+ Deksel fungeert ook als pan
+ Goede sterke en brede brander
+ Ook als gasstel en wok te gebruiken
+ Alles past in de handige tas
+ Automatische ontsteking
+ Makkelijk inklapbaar
+ Kleine pakmaat
+ Ook als BBQ thuis 

Minnen

– Grillplaat voor grote gezinnen aan de kleine kant
– Tas inpakken is eerste keer een puzzel
– Geen gasslang meegeleverd
– Opletten of je de LP of HP koopt

Eindoordeel: De Safari Chef 2 makkelijk en klein 

Prijs / Kwaliteit:
Gebruiksgemak:
Schoonmaken
Kwaliteit materiaal:
Gemiddelde

Ik was al erg enthousiast over de Cadac Carri Chef 2 en Akke over  de Party Grill 600 maar stiekem vind ik deze Safari Chef 2 nog net iets handiger, vooral als je geen mega barbecue nodig hebt zoals ik. Hij is echt lekker handzaam, klapt in en uit in een handomdraai en de brander is echt sterk en breed.

Door de pandrager en de dekselpan kun je er ook gewoon mee koken. Als je zou willen is dit een prima vervanger voor je gasstel én BBQ. Zelfs een gezin van 4 kan er nog prima van eten. Eenmaal klaar past hij na even schrobben en oefenen ruim weer in de tas en daar is ook nog ruimte voor wat servies. Je kunt hem ook makkelijk meenemen naar een picknick, thuis in de tuin of op de boot. Dus ja, deze gaat voortaan mee in de vouwwagen.  

Recente aanbiedingen Safari Chef 2 LP 

Deze Safari Chef is geschikt voor reguliere navulbare gasflessen én wegwerp gasflessen met het Power Pak.  

Recente aanbiedingen Safari Chef 2 HP 

Deze Safari Chef is alleen geschikt voor wegwerp gasflessen.  

 

Over de schrijver

Tjerk

Tjerk

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

Laat jouw reactie achter

9 reacties

  • Hoi Tjerk, het probleem met de snelkoppeling en de pootjes die dan niet meer helemaal inklappen heb ik opgelost. Simpelweg in alle pootjes een gat geboord waardoor ze netjes over de koppeling heen vallen. Als je wil kan ik hier foto’s van maken voor je.

  • Wij hebben deze cadac al een paar jaar en na volle tevredenheid. De gaspit is helaas te sterk om een pizza te verwarmen op de plaat zonder dat deze aanbrandt en de bodem van de wokpan is nogal dun waardoor ook hierin de boel aanbrandt. We gebruiken onze eigen grotere campingpannen (de kleinste is te klein en wankelt op de pit). Ook was het zoeken naar een waterketeltje die stabiel staat. Maar wij hebben behalve de cadac verder niets mee.

    • Fijn dat jullie er ook zo blij mee zijn. Het pizzabakken heb ik zelf niet geprobeerd dus dat zou inderdaad kunnen maar de wok heb ik veel gebruikt en zonder dat het aanbrandt, misschien is dat in de loop der jaren dan verbeterd?

  • Wij hebben de HP versie. Ook heb ik er een Cadac braadpan bij gekocht. Door die te gebruiken met een rooster er op en de deksel er overheen is het net een oventje en bakken wij er afbakbroodjes in af. Lekker!

  • Wij gebruiken al een aantal jaar deze Safari Chef naar volle tevredenheid. Vorig jaar een pizzasteen aangeschaft en dit kan ik echt aanraden. Heerlijk verse pizza maken op de camping.

  • Wij gebruiken al een aantal jaar deze Safari Chef naar volle tevredenheid. Vorig jaar een pizzasteen aangeschaft en dit kan ik echt aanraden. Heerlijk verse pizza maken op de camping.