7 x waterzak | jerrycan getest, wat is de beste?

6bc48546294977b164ddd90de1ee2b62?s=55&d=mm&r=g Erik Jerrycans en waterzakken, ik heb er een haat-liefdeverhouding mee. Aan de ene kant zijn ze onmisbaar op kampeerplekken die verder van de kraan af zijn, aan de andere kant zijn ze vaak lomp en onhandig in het vervoer. Een opvouwbare jerrycan lijkt dan vaak een uitkomst, maar daarvan zijn er veel soorten en maten. Welke is nou het best? Ik testte zeven opvouwbare jerrycans met 8 tot 10 liter inhoud op gebruiksgemak, degelijkheid en draagbaarheid en kwam uiteindelijk tot twee favorieten. In deze blog lees je de hele test.

Alle waterzakken2

Hoe zijn de jerrycans getest?

De geteste jerrycans zijn:

Werkelijke inhoudScorePrijs
Ortlieb (Water-sack 10L)8,5 liter✪✪✪✪✪€29.95
Colapz (Opvouwbare jerrycan)9 liter✪✪✪✪€34.99
Quechua (10L water container)11 liter✪✪✪€9.99
Sea to Summit (Pack Tap 10)10 liter✪✪✪€29.71
Reliance (Fold-a-carrier)10 liter✪✪€14.95
Bo-camp (foldable waterbag)10 liter€7.95
Redcliffs (Jerry Can)10 liter€2.99

Alle jerrycans heb ik direct na het uitpakken gewogen en daarna gevuld met kraanwater. Daarbij heb ik gekeken of ze ook daadwerkelijk het aantal liters dat op de verpakking stond aan konden. Daarna heb ik ze beoordeeld op draaggemak: houdt de jerrycan gevuld met water prettig vast? Natuurlijk deed ik ook een gebruikstest en keek ik naar de degelijkheid van het geheel.

Opvouwbaar is niet altijd lichtgewicht

Het voordeel van opvouwbare jerrycans of een waterzak is natuurlijk dat ze compact op te bergen zijn. Hierdoor zijn ze relatief makkelijk mee te nemen tijdens een wandel- of fietsvakantie. En dat zijn de momenten waarop soms elke gram telt. De Colapz valt voor dit soort vakanties daardoor af: met 725 gram is hij te zwaar. De overige jerrycans in de test wegen gemiddeld net wat minder dan 200 gram. Uitschieters naar beneden zijn de Redcliffs Jerry Can (126 gram) en de Bo-camp foldable waterbag (91 gram). Bij deze laatste speelt de afwezigheid van een kraantje mee. Schroef je er een kraantje op, dan komt er ongeveer 10 gram bij.

Hoe veel gaat er in zo’n waterzak?

Behalve Colapz opvouwbare jerrycan (8 liter), claimen alle merken dat er 10 liter in de jerrycan kan. In de praktijk komt het aardig in de buurt. Met iets meer dan 11 liter werkelijke inhoud blijkt de Quechua water container het grootst. Ortlieb valt op dit punt tegen: verder dan 8,5 liter kwam ik niet, en dat is zelfs minder dan in de Colapz, waar ik bijna 9 liter in kreeg.

Vullen gaat meestal zonder knoeien

De meeste jerrycans in de test hebben een vulopening van ongeveer 3,5 centimeter. Daarmee vul je ze gemakkelijk onder een (hoge) kraan. Het vullen van de Bo-camp waterzak gaat in het begin lastig, doordat de waterzak niet uit zichzelf blijft staan. Pas vanaf ongeveer 4 liter blijft hij goed overeind.
De vulopening van de Ortlieb is met 6 centimeter ruim, maar net zoals bij de Sea-to-summit is het lastig om hem volledig te vullen zonder te knoeien.

Vullen

De Quechua heeft een ruime vulopening

Bij de Quechua fungeert de hele bovenkant als een grote “vulopening”. Dat is handig, maar sluiten van deze waterzak vraagt wel enige oefening, een gebruiksaanwijzing op de verpakking zou wat mij betreft een nuttige toevoeging zijn. De Colapz jerrycan is een soort emmer met deksel, dus bij die jerrycan is vullen kinderspel.

Prettig dragen is ook een ding

Eenmaal vol is het wel zo fijn dat je de jerrycan ook een beetje prettig kunt verplaatsen. Alle jerrycans in de test hebben daarvoor gelukkig een vorm van een handvat. Bij de Redcliffs, Reliance en Bo-camp is dit een plastic handvat. Doordat hij bij de Reliance Fold-a-carrier vrij dik is, houdt deze van de drie het prettigst vast, hoewel een helemaal rond handvat nog een tikje fijner was geweest.De Bo-camp vind ik toch vasthouden als een te zware plastic tas bij een dag shoppen.

Dragen

Laat de Quechua water container niet slingeren

De Colapz heeft een breed handvat van een rond koord, omhuld met rubber. Dit houdt fijn vast. Ook de Quechua heeft een koord, en bovendien ook nog een handvat met een stokje. Zo kun je hem op 2 manieren dragen. Dragen met het koord heeft wel een risico in zich: doordat het koord vrij lang is, slingert de zak nogal snel en dat zorgde er bij mij voor dat de sluiting losschoot en ik met een natte broek (én een lege jerrycan) eindigde.

Lees ook:  Review: Wacaco Nanopresso, lekker kopje koffie?

De Ortlieb en de Sea to Summit waterzak draag je met een lus in een platte band. Bij de Ortlieb is deze verstelbaar. Voordeel van de constructie is dat je de band ook kunt gebruiken om de waterdrager aan bijvoorbeeld je rugzak te bevestigen. Qua vasthouden is het toch wat minder.

ophangen

Als je niet van bukken houdt, hang hem dan op

Omdat ik vaak in het bos kampeer en een hekel heb aan bukken, vind ik het prettig als ik een waterzak kan ophangen. De Bo-camp foldable waterbag scoorde bij mij daarom niet zo best: geen kraantje én geen ophangmogelijkheid. De andere jerrycans kunnen wel opgehangen worden, met touwlussen (Quechua en Colapz), banden (Ortlieb en Sea-to-summit) of een oogje (Reliance en Redcliffs). Bij de Redcliffs is daar wel eerst een operatie voor nodig: Met een priem moet je een oogje aan de onderkant van de jerrycan doorprikken. En dat is link, want het oogje zit een beetje verzonken. Als je uitschiet zit je in het plastic van de jerrycan en heb je te maken met een lek. Bovendien houdt de volle Redclifss jerrycan het welgeteld 5 seconden hangend vol. Dan begeeft het oogje het en ligt de jerrycan op de grond. Jammer!

Met 7 jerrycans op kampeerweekend

Na deze voorbereidingen is het tijd voor de echte gebruikstest. De jerrycans gaan mee op kampeerweekend. Hoe doen ze het in de praktijk?

Redcliffs en Bo-camp stellen teleur

Redcliffs

Redcliffs jerry can

De Redcliffs jerrycan valt ook hier door de mand. De hoekjes van deze kubusvormige waterdrager zijn erg dun, terwijl dat toch vaak de kwetsbare punten zijn. Ik krijg dus niet het gevoel dat het allemaal erg degelijk is. Ook het kraantje voelt wel érg plastic. En als dat kraantje, ondanks een rubberen ring in de dop ook nog eens flink blijkt te lekken is het voor mij game over.

Bocamp water sac

Bo-camp foldable water bag

Bij de Bo-camp foldable waterbag wreekt zich het gemis aan een kraantje en een ophangmogelijkheid. Door de plek van de vulopening is het lastig om water te tappen. Je klotst er al snel veel water uit en hebt bij bijvoorbeeld handen wassen altijd een tweede persoon nodig die het water schenkt. Als de zak eenmaal leger is, blijft hij niet meer staan. Is er dan geen enkel voordeel? Zeker wel: de dop lekt niet, dus op dat punt overtreft hij de vorige.

Quechua Waterzak: Opvallend door z’n vorm

Quetchua

Quechua water container

Na het sluiten van de Quechua Water Container is het vanwege de druppelvorm een opvallende verschijning. Als hij helemaal vol is blijft de jerrycan goed op zichzelf staan, maar zodra de waterzak wat leger is wordt hij door zijn hoogte en vorm wat instabiel. Beter is om hem op te hangen aan het degelijke koord. Het kraantje van de Quechua ziet er standaard uit, maar is net wat anders gemaakt dan bij de Redcliffs en de Reliance. Deze constructie lekt niet, en is steviger. Dit geldt trouwens voor de hele waterzak: Hij voelt aan alsof hij wel een stootje kan hebben.

Reliance Fold-a-carrier wekt vertrouwen

Reliance

Reliance fold-a-carrier

Ook de Reliance Fold-a-Carrier voelt, ondanks zijn “standaard” vorm, degelijk aan. Dat moet natuurlijk ook wel, als je merknaam “vertrouwen” betekent. Op de verpakking prijkt “vijf jaar garantie” en “BPA-free”. Geen weekmakers in deze jerrycan dus. De uitloop van het kraantje, met duidelijke open/dicht vermelding, wijst bij de Reliance naar voren. Dat bergt wat lastig op en ook sproeit hij daardoor vrij ver. Risico op onverwacht nat worden dus!

In de versie in mijn test, lijkt een rubber ring in de schroefdop te ontbreken. Daardoor heb ik last van een kleine lekkage langs de dop. Jammer, want dit kost de Reliance wat mij betreft een ster.

De Colapz opvouwbare jerrycan is een buitenbeenje

Colapz

Colapz opvouwbare jerrycan

Het buitenbeentje van de test is de Colapz jerrycan. Dit is een opvouwbare emmer met deksel, gemaakt van oerdegelijk dekzeil. Doordat de bodem van hard plastic is, staat de emmer heel stabiel. Onderaan de emmer zit een dop, die vervangen kan worden door een robuust (bijgeleverd) kraantje. De dop berg je weer op in de deksel: slim. Bij de emmer zit ook nog een standaard, waar je hem op kunt plaatsen zodat hij van de grond af is. Verder krijg je er ook een opbergzak bij, en daarmee is deze waterdrager het compleetst van de test.

Lees ook:  Mepal servies in een hip jasje

Door een duidelijke maatverdeling zie je precies hoe veel er in gaat. Als er minder dan 2 liter in de emmer zit moet je hem scheef houden om water uit het kraantje te laten komen. Daar zou iets aan te verbeteren moeten zijn. Misschien een iets lagere montage van het kraantje?

Sea to Summit en Ortlieb waterzakken hangen

Sea to Summit1

De Sea to Summit pack tap 10 L. en de Ortlieb Water Sack zijn gemaakt om op te hangen. Daardoor zijn ze compact mee te nemen, bijvoorbeeld in een rugzak of op de fiets. Ze blijven niet zelfstandig staan. Bij een kampeerplek zonder bomen is dat dus wat minder praktisch. De Sea-to summit bestaat uit een polyamide omhulsel met een “binnenblaas” van een soort antibacterieel folie. Het mooie hieraan is dat deze vervangbaar is, en dat het voor extra stootvastheid zorgt.

De dop bestaat uit een hard plastic stofdop en een rubberen afdichtingsdop met een soort rubber palletje erin dat als kraantje fungeert. Lekker klein en lekken doet het niet, maar het rubber ziet er al snel een beetje viezig uit. Deze rubberen dop gaat wat stroef van de waterzak af, en als je hem verkeerd terugzet “piest” de waterzak omhoog. Bij goede montage geeft de waterzak een fijne krachtige straal.

Ortlieb

Ortlieb Water Sack

De Ortlieb Water Sack heeft geen binnenblaas, en daardoor is hij lekker licht. Het kraantje heeft een stofkapje en door te draaien kun je de waterstraal doseren. In de dop zit een rubber ring tegen lekken, en dat doet hij dan ook niet. Het is wel opletten, want de ring zit los en kan uit de dop vallen. Doordat de draagbanden van de Ortlieb een klipsysteem hebben is hij makkelijk vast te maken aan bijvoorbeeld je rugzak. Dat vind ik fijn. Bovendien zijn voor de Ortlieb allerlei uitbreidingen te koop, zoals een douche, een drinkslang of zelfs een waterfilter. Handig, want daarmee kun je de waterzak multifunctioneel gebruiken.

En de beste jerrycan / waterzak is…

Met zoveel verschillende waterzakken is het lastig een testwinnaar aan te wijzen, maar toch waag ik me aan een klassement. Bedenk dat het erg afhangt van waar je de jerrycan voor wilt gebruiken. Veel jerrycans zijn best wel goed. Eén tip: De écht goedkope raad ik je niet aan. Daar zit toch te veel kans op lekken aan.

Werkelijke inhoudScorePrijs
Ortlieb (Water-sack 10L)8,5 liter✪✪✪✪✪€29.95
Colapz (Opvouwbare jerrycan)9 liter✪✪✪✪€34.99
Quechua (10L water container)11 liter✪✪✪€9.99
Sea to Summit (Pack Tap 10)10 liter✪✪✪€29.71
Reliance (Fold-a-carrier)10 liter✪✪€14.95
Bo-camp (foldable waterbag)10 liter€7.95
Redcliffs (Jerry Can)10 liter€2.99

De toppers

Ortlieb1

1. Ortlieb Watersack: 8,5 liter | ✪✪✪✪✪ | € 29,95 
Mutifunctioneel door beschikbare accessoires en handig ophangsysteem is de Ortlieb Watersack de winnaar van de test. Wel de duurste uit de test en relatief weinig inhoud. Door lichte gewicht, compactheid en bevestigingsmogelijkheden erg geschikt voor wandel- en fietsvakanties. 

2. Colapz opvouwbare jerrycan: 9 liter | ✪✪✪✪ | € 34,99 
Onverwoestbare maar wel zwaardere jerrycan. Stevig kraantje en goed te vullen. Kraantje zit net te hoog om helemaal leeg te gaan. Handig bij een vaste kampeerplek, minder voor trekkers. 

In de middenmoot

Sea to Summit

3. Sea to Summit pack tap 10 L: 10 liter | ✪✪✪ | € 29,71
Een makkelijk te vervoeren waterzak. De verwisselbare binnenblaas is een plus. Het rubberen kraantje bespaart ruimte, maar gaat er ook wel lastig af voor het vullen. 

4. Quechua Water Container: 11 liter | ✪✪✪ | € 9,99
Als je het systeem van dichtmaken na het vullen eenmaal door hebt, is de Quechua 10 L water container een voordelige keus, zeker als je kampeert op plekken waar je de zak kunt ophangen. Het materiaal voelt degelijk aan en de waterzak lekt niet. 

5.Reliance Fold-a-Carrier: 10 liter | ✪✪ | € 14,95 
Een no-nonsense jerrycan. Hij ziet er kwetsbaar uit, maar blijkt steviger dan gedacht. Met zijn half-ronde handvat draagt hij gemakkelijk. De lekkage bij de dop houd ik op een misser. Voor incidenteel gebruik zeker bruikbaar, maar voor intensief gebruik minder geschikt. 

Minder geschikt

6. Bo-camp Foldable Water Bag: 10 liter | ✪ | € 7,95
Als je veel water van de ene plek naar de ander plek wil vervoeren, dan is deze Bo-Camp waterzak misschien iets voor je. Er kan veel water in, hij is licht en klein opvouwbaar, maar zonder kraantje. Voor dagelijks gebruik op de camping zie ik geen geschikte toepassing. 

Lekkage

7. Redcliffs Jerry Can: 10 liter | geen sterren | € 2,99
Een goedkope, weinig robuuste jerrycan voor als je weinig andere eisen hebt dan water vervoeren. Door lekkage en kwetsbaarheid niet geschikt als alternatief voor een kraan op je kampeerplaats.

 

Auteur

Erik houdt van basic kamperen met de tent. Zijn passie voor kamperen is aangewakkerd bij de Scouting. Samen met zijn vrouw Loes en twee meiden zoekt hij, bijvoorbeeld tijdens een fietsvakantie, graag simpelere campings op waar nog veel dingen kunnen en mogen. Leer Erik kennen...

10 reacties

 • Hi Erik, misschien is het een idee om de test uit te breiden met het nagaan van de gebruiksmogelijkheden voor kamperen met caravan of (zoals in mijn geval) mini-camper. In dat geval gaat het er om dat je met de jerrycan gemakkelijk de watertank in je kampeerbusje kunt aanvullen. Zo op de foto’s te zien is in dat geval alleen de Reliance geschikt…?

  • Hoi Mette,
   Ik heb eigenlijk geen ervaring met het vullen van watertanks, maar ik denk dat de Bocamp foldable waterbag daar best eens heel geschikt voor zou kunnen zijn, en misschien zelfs wel handiger dan de Reliance, omdat de bocamp heel eenvoudig leeg te kiepen is. Het zal wel een beetje aan de grootte van de tankopening liggen.

   • De meeste jerrycans voor watertanks hebben nog een soort tuit eraan die het nog makkelijker maken maar dat zijn vaak jerrycans van hard plastic en du sniet opvouwbaar

 • Beste kampeermeneer,

  Nu na een aantal jaar kamperen heb ik twee verschillende opvouwbare jerrycans gehad. Op zich voldeden beide prima: er kwam water uit. Wat dat betreft ben ik niet zo veeleisend 😉

  Het grootste probleem wat ik met beide had was de smaak. Het water was echt vies. Prima voor de koffie of om mee te koken, maar niet om zo puur te drinken. Helaas zie ik in jouw test geen oordeel over de smaak.

  Kun je daar nog iets over zeggen?

  • Dag Dennis,
   Goed punt dat je noemt. Ik heb het inderdaad niet meegenomen in de test, maar heb de notities er nog even bijgepakt. Bij de Redcliffs en de Reliance heb ik opgeschreven dat ze “plastic” ruiken en ik kan me voorstellen dat dat in het water trekt.
   De ortlieb en de sea to summit heb ik zelf al wat langer in gebruik en daar ervaar ik geen “bijsmaak” aan het water. De sea to summit heeft een binnenblaas van een soort folie, en ik denk dat dat erg helpt.

  • De ortlieb, colapz en sea to summit zijn daarvoor in ieder geval geschikt, mits het water niet kokend heet is. Ook zijn het geen thermo zakken, dus het water koelt vrij snel af. De binnenblaas bij de sea to summit vertraagt dat afkoelen wel een beetje.
   Laat warm water overigens nooit te lang in de zak, vanwege mogelijke bakteriegroei.

 • Wanneer neem je een waterzak mee?
  Hoi Eric, ik ben vooral benieuwd wanneer je een waterzak meeneemt. Wij gaan deze zomer in zweden fietsen, heb je dan ook een waterzak nodig. Of zijn bidons voldoende

  • Dag Annelies,

   voor tijdens het fietsen is een bidon vaak wel genoeg, die kun je onderweg geregeld vullen.
   onze waterzak gebruiken we op de fiets als het echt heel warm is (dan heb je tenminste altijd water), maar verder vooral op de kampeerplekken. Als we bij mensen in de tuin kamperen hoeven we dan niet steeds aan te bellen, en ook op campings hoeven we dan niet steeds naar de kraan.

Laat jouw reactie achter