camping met prive sanitair nederland

Alle 199 campings met prive sanitair in Nederland

Reageer

Tjerk Campings met privé sanitair zijn sinds een aantal jaren in opkomst. Kamperen, maar dan wel met de luxe van eigen sanitair, nooit meer rennen om op tijd het toiletgebouw te halen en steeds vaker hebben ze ook nog verwarming zodat je ‘s ochtends niet staat te blauwbekken. Hoewel er steeds meer komen, kreeg ik vaak vragen van lezers of ik in Zeeland, Gelderland, op de Veluwe of ergens anders in Nederland een camping met privé sanitair wist. In deze blog heb ik ze verzameld en blijf ik ze aanvullen. 

prive sanitair op camping

Privé sanitair op camping de Boshoek

Wat is privé sanitair? 

Je kunt natuurlijk met je eigen Porta Potti en zwarte campingdouche en zo Zelfvoorzienend kamperen maar een kampeerplek met privé sanitair is nog makkelijker. Privé sanitair bij je kampeerplek betekent dat er achter jouw kampeerplek een huisje staat waarin een badkamer zit. Deze badkamer is alleen voor gebruik door de kampeerders op jouw kampeerplek. Vaak krijg je er ook een sleutel of een pasje waarmee je de deur kunt afsluiten. Zo voorkom je dat bijvoorbeeld buurkinderen toch even snel gebruikmaken van jouw toilet. 

Douche, wc, bad, afwasmachine? 

Wat privé sanitair precies betekent, verschilt per camping. In de meeste gevallen is het minimaal een eigen wastafel en wc met vaak ook nog een douche. Dit verschilt wel per camping dus check dit wel altijd even vooraf.  Daarnaast zie je steeds vaker dat er nog meer luxe wordt toegevoegd. Ik heb ze al voorbij zien komen met een afwasmachine of juist een kinderbadje. Superhandig, maar of je dat nog kamperen mag noemen? 

WIL JIJ GRATIS HET MAANDELIJKSE KAMPEERMENEER MAGAZINE ONTVANGEN?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.


Wordt jouw privé sanitair ook schoongemaakt?

Ook dit verschilt per camping en hangt vaak ook af van hoelang je blijft. In de meeste gevallen ben je zelf verantwoordelijk voor de schoonmaak van jouw eigen sanitair gedurende jouw verblijf. Maar er zijn ook campings met eigen sanitair waar het wekelijks of zelfs dagelijks schoongemaakt wordt. Goed om dit ook even na te lezen of na te vragen. 

kampeerplek met eigen sanitair

Kampeerplek met eigen sanitair

Waarom zou je voor een plek met privé sanitair kiezen? 

Er zijn verschillende redenen waarom je voor een camping met privé sanitair in Nederland zou kunnen kiezen: 

Gemak: Het kan best irritant zijn wanneer het toiletgebouw een flink stuk lopen is op de camping.  Als die dan direct achter je tent staat, is dat wel zo lekker. Ook hoef je nooit meer te wachten op een douche.
Kinderen: Vooral met kleine kinderen is eigen sanitair soms ook echte een uitkomst. Je kunt rustig douchen wanneer je wilt en hoef je niet opgejaagd te voelen. Als je kinderen nog zindelijk aan het worden zijn kan het je daarnaast ook een paar wasjes schelen. Vooral ‘s nachts is het ook fijn voor ze. 
Hygiëne: Een toiletgebouw wordt door veel mensen gebruikt. Ook al worden ze goed schoongemaakt, je gebruikt wel dezelfde wc en douche als de 10 mensen voor je. Dat maakt het verspreiden van virussen natuurlijk makkelijker zoals het Noro virus dat in 2018 op een camping in Noord-Brabant uitbrak. 
Jaargetijde: Vaak heeft privé sanitair ook verwarming. Vooral in het voorjaar en in het najaar is dat erg fijn. Vaak is het een stuk warmer dan het toiletgebouw en als je ‘s nachts naar het toilet maar 10 meter hoeft te lopen is dat mooi meegenomen. 
Medische redenen: Ook wanneer je minder mobiel bent, medische problemen hebt of het lastig vind om naar het toilet te gaan terwijl naast je ook iemand zit te broeden op iets, kan eigen sanitair een mooie oplossing zijn. Zo kun je langer blijven kamperen. 

199 campings met privé sanitair Nederland – per provincie

In Nederland waren we een jaar of 10 geleden één van de eerste landen in Europa waar je een camping met privé sanitair kon vinden. Inmiddels is het aantal campings met privé sanitair flink toegenomen. Hieronder een overzicht per provincie:  Kijk ook hier voor overzichten van campings met privé sanitair in België en Luxemburg.  Wil je nog wat meer luxe in een safaritent, boomhut of andere glamping dan heb ik ook nog een lijst met safaritenten of andere glampings met privé sanitair in Nederland. 

Kleine campings met privé sanitair?

De meeste van de onderstaande campings met eigen sanitair zijn relatief groot en hebben verder ook veel voorzieningen. Ben je specifiek op zoek naar een kleine camping met privé sanitair of een SVR-camping met privé sanitair let dan op de aanduiding (klein). Dit zijn campings met minder dan 70 plaatsen. 

Campings met privé sanitair in Groningen                        

Camping met privé sanitair in Friesland                  

Campings met privé sanitair Drenthe                  

campings met prive sanitair Nederland

Campings met eigen sanitair – Flevoland

Camping met privé sanitair Overijssel                 

Camping met eigen sanitair Gelderland               

Campings met privé sanitair Utrecht                   

Camping met privé sanitair Noord-Holland                      

Campings met privé sanitair Zuid-Holland                        

Camping met privé sanitair Zeeland                    

Campings met privé sanitair in Noord-Brabant                

Camping met eigen sanitair Limburg                    

Campings met tijdelijk privé sanitair

Inmiddels zijn er ook steeds meer campings die zich aanpassen aan deze crisistijd en tijdelijk privé sanitair aanbieden. Dit doet de Lievelinge bijvoorbeeld door de dixies die eigenlijk op festivals moesten staan bij kampeerplaatsen te zetten. Deze campings zijn nu nog niet in de lijst opgenomen, maar hiervoor wordt een aparte lijst gemaakt. 

Alle campings met privé sanitair in Nederland op één kaart  

Ken jij nog meer campings met privé sanitair? 

Ik heb met een hoop speurwerk deze lijst samengesteld, maar ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat deze al helemaal compleet is. Dus ken je nog een camping waar je kunt kamperen met privé sanitair? Meld hem dan via dit formulier aan dan zal ik ze toevoegen aan de lijst. Is de camping vol dan kun je altijd nog met eigen Porta Potti en zwarte campingdouche voor je eigen privé sanitair zorgen.

Lees ook: 

 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

69 reacties

Laat jouw reactie achter