Bij een campingdouche dacht ik altijd aan zo’n zwarte zak die je in de boom hangt. Totdat ik de Colapz travel shower in handen kreeg. Wat een geweldig ding! Toegegeven, mijn laatste ervaring met campingdouches had ik lang geleden, ergens op een terreintje in de Belgische Ardennen. Het was niet al te warm, en voor ik er goed en wel onder stond, was de zak leeggelopen en had ik met ingezeepte haren het nakijken. Sindsdien zwoor ik dit campingattribuut af. Totdat door de coronacrisis de sanitairgebouwen sloten en ik dus toch weer overstag moest. Dit keer liet ik de zwarte zak links liggen en ging ik voor een luxere variant: de Colapz travel shower

Waaruit bestaat de Colapz camping douche?

De Colapz campingdouche komt in een stevige opberghoes, met een apart gaasvakje. Alles past er ruim in en je ritst de hoes ook gemakkelijk open en dicht. In de hoes vind je een slang van ongeveer 2 meter, een pomp, de afstandsbediening, een veelzijdige ophanghaak en een keur aan sproeikoppen die je op de slang kunt schroeven. Ook zit er een USB-kabeltje in de hoes.

Set4

WIL JIJ GRATIS HET MAANDELIJKSE KAMPEERMENEER MAGAZINE ONTVANGEN?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.


verpakking1

Een USB-kabeltje aan een campingdouche?

Het bijzondere aan de Colapz travel shower is dat hij oplaadbaar is. In de afstandsbediening zit een batterij en daarmee drijf je de pomp van de douche aan. Handig, want zo kun je de emmer met water laag laten staan en toch onder een voldoende hoge douche staan. 

Het kabeltje heb je nodig om de batterij weer op te laden.  Hoewel de ene kant van het kabeltje “universeel” USB is, heeft de andere kant een plug die specifiek is voor deze douche. Niet vergeten om mee te nemen dus! Een stekker met USB-uitgang meenemen is ook handig, want die zit niet bij de set. Noodzakelijk is dat trouwens niet, want tot mijn verrassing laadde de batterij ook op als ik het kabeltje aansloot op mijn powerbank.

Pomp2

Degelijk en met reserveringetjes; dat maakt me blij

De Colapz campingdouche voelt heel degelijk aan. Hij weegt 715 gram, en is daarmee niet de lichtste. Maar in deze grammen zit een luxe douchekop met steel, een spuitpistool en een derde spuitkop inbegrepen. Bovendien ook nog een zakje met reserveringetjes. Van dat soort details word ik altijd blij.

En… hoe werkt zo’n elektrische campingdouche dan in de praktijk?

De hamvraag bij campingspullen is altijd of ze ook een beetje praktisch zijn. In dit geval kan ik dat volmondig met “ja” beantwoorden. Er lijkt echt over alles te zijn nagedacht. De batterij in de afstandsbediening laadt in 3 uurtjes op en geeft dan genoeg energie om de pomp ruim 3 kwartier te laten draaien. Een tweekleurig ledlampje geeft aan of er wordt geladen, of dat de batterij vol is.

Daarna koppel je de pomp aan de afstandsbediening en klikt die in een handomdraai op de slang. Slim, want op die plek weet je bijna zeker dat de bediening niet nat wordt. De pomp schroef je vervolgens op de slang en de douchekop hang je met een veelzijdige haak aan een boom: klaar is Kees!

Douche

Een haak waarover is nagedacht

De ophanghaak is een kleinigheid, maar zelfs die is goed doordacht. Met twee haaks op elkaar staande haken én een zuignap is er altijd een manier om de douchekop op te hangen. Die douchekop hangt trouwens verticaal. Ik vond dat bij het ophangen wat vreemd, maar bij het gebruik merkte ik dat dat geen enkel probleem geeft. De douche sproeit bijna 1 meter ver.

sproeier1

Na het ophangen van de douchekop is het alleen nog een emmer met water op de grond zetten en het douchefestijn kan beginnen. Colapz verkoopt bijpassende opvouwbare emmers, maar elke andere emmer voldoet ook. Van mijn emmer met tien liter water kon ik ruim vijf minuten douchen. Met de afstandsbediening zet je de straal met een druk op de knop stop, dat bespaart water en geeft extra douchetijd. 

Nooit meer een zak in de boom hijsen

En als je dan nog te weinig tijd hebt, dan gaat bijvullen gemakkelijk: je hoeft niets de boom in te hijsen, alleen een nieuwe volle emmer op de grond te zetten.

In theorie zou je de pomp ook in een beekje kunnen leggen om zo onbeperkt water te hebben. Toch wordt dat niet aanbevolen. Doordat in beekjes altijd wat zand in het water zit, kan het filter van de pomp verstopt raken en daardoor zou de pomp kapot kunnen gaan. Het filter is trouwens wel van de pomp los te draaien, dus een kleine verstopping is gemakkelijk te verhelpen.

Meerdere sproeikoppen zijn nuttig, maar misschien te veel

Behalve de douchekop zit bij de travel shower dus ook een spuitpistool. Hierdoor is de douche niet alleen bruikbaar om mee te douchen, maar ook om allerhande dingen schoon te maken op plekken waar je niet direct een lange tuinslang voorhanden hebt. Modder van je fiets spuiten? Geen probleem! Groenten schoonspoelen of de pootjes van je hond afspoelen? Het kan allemaal.

sproeikop2

Van de derde spuitkop is de functie mij niet helemaal duidelijk. Hij past op het handvat van de douche, maar een echte functie kan ik er niet voor bedenken. Gelukkig is het ook de kleinste van het stel, dus deze blijft bij mij voorlopig maar ongebruikt in de hoes. Wie weet heb ik hem ooit hard nodig.

Conclusie: een degelijke campingdouche met veel functies

Hoewel ik na mijn zwarte-zak-ervaring best kritisch over campingdouches was, heeft de Colapz travel shower mijn verwachtingen overtroffen. Vandaar dat ik deze review ook ronduit enthousiast ben. Hij is compact, degelijk en heeft veel functies. Dat er reserveonderdelen waren bijgeleverd en dat ik de afstandsbediening zelfs met mijn powerbank kon opladen, was een positieve verrassing. Hij blijft, juist vanwege de multifunctionaliteit, zeker tot mijn standaard campinguitrusting behoren. Ook als de sanitairgebouwen weer open gaan.

 

Over de schrijver

Erik

Erik

Erik, 44 jaar. Houdt van basic kamperen met de tent. Zijn passie voor kamperen is aangewakkerd bij de Scouting. Samen met zijn vrouw Loes en twee meiden zoekt hij, bijvoorbeeld tijdens een fietsvakantie, graag simpelere campings op waar nog veel dingen kunnen en mogen. Leer Erik kennen...

Laat jouw reactie achter

9 reacties

  • Deze douche is bij Amazon.DE ook terug te vinden onder de merknaam KESSER. Deze is 1 op 1 identiek aan het model COLAPZ. Wel dan niet leverbaar in België.
   Modellen ook terug te vinden in de wereld van de honden-toiletage. Wel dan enkel uitgerust met 1 sproeier.
   Lijkt me zeker een interessant item als kampeerder, fietser, tuinieren…
   Blijf dit dus zeker ook opvolgen’

 • Hi Erik,

  Wat een goede review…ik ben zo enthousiast nu maar kan nergens deze colapz campingdouche kopen.
  Heb jij misschien een tip voor mij….ik ga 8 augustus op vakantie naar texel…

  Mvg,

  Denny van Rooijen
  0031614449561

  • Hoi Denny,
   Hij was een maandje geleden weer even te koop op de site van Colapz en op Amazon, maar zie inderdaad dat hij weer is uitverkocht.
   Er zijn wel douches die er erg veel op lijken, bijvoorbeeld van Qbuds en van Kesser (zie de link in mijn eerdere reactie). Ik heb die alleen niet getest, dus weet niet of ze exact dezelfde kwaliteit hebben.