Het Human Comfort Gentilly 10 EW camping matras is de vernieuwde slaapmat van Human Comfort. De opvolger van de Talmont. Over dat box matras was ik eigenlijk al best te spreken. Of deze nieuwe 3D mat ook daadwerkelijk een verbetering is? Dat heb ik voor je getest.

Waarom ik sowieso een fan ben van boxmatrassen

De Gentilly 10 EW is net als de Talmont een boxmatras. Zoals je in de slaapmatten test hebt kunnen lezen ben ik sowieso een fan van dit soort camping slaapmatten.  Ze slapen door hun dikte van 10 cm, vlakke bovenkant én breedte erg fijn. Er zijn natuurlijk ook andere diktes en soorten slaapmatten. Maar er zijn meer  aspecten dan enkel de dikte waar je op moet letten als je een slaapmat gaat kopen

Het voelt als een matras van thuis, je rolt er niet zo snel vanaf én bovendien hebben ze vaak een R-waarde van heb ik jou daar waardoor je met deze slaapmatten ook prima mee in de kou kunt winterkamperen of zonder problemen in de voorjaarsvakantie of herfstvakantie kunt gebruiken. Of dat bij deze Human Comfort Gentilly 10 EW ook het geval is? 

WIL JIJ GRATIS HET MAANDELIJKSE KAMPEERMENEER MAGAZINE ONTVANGEN?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.


Hoe slaapt de Genilly?

Laten we met het belangrijkste beginnen. Hoe slaapt de Gentilly 10 EW? Daar kan ik eigenlijk heel kort over zijn: dit is echt één van de comfortabelste slaapmatten waar ik op geslapen heb. Ik zie hier ook daadwerkelijk verbeteringen ten op zichte van de voorganger de Talmont.

Eénmaal opgeblazen is deze slaapmat eigenlijk meteen klaar om op te slapen. Je hoeft hem niet bij te blazen. Hij voelt zacht maar stevig aan. Comfortabel ook, als je op je zij ligt. Je voelt geen luchtkamers of oneffenheden onder de slaapmat.

De bovenkant van de slaapmat is gemaakt van een grijze erg zachte elastische stof. Er zit een versiersel met bamboebladeren op die mij wat oubollig aandoen en ze hadden mogen weglaten. Dat doet echter niet af aan hoe het matras aanvoelt. Zelfs zonder matrashoes of hoeslaken voelt het erg zacht aan.

Het camping matras is echt volledig vlak. Waar in de voorganger,  de Talmont, de luchtbanen nog licht zichtbaar en voelbaar waren (wanneer volledig opgeblazen), geldt dit niet voor de Human Comfort Gentilly. Het voelt echt aan als één grote vlakke oppervlakte, net als je matras thuis.

Blaast zichzelf binnen in een recordtijd van 2 minuten op

Hier stond ik echt van de te kijken. Wanneer je de slaapmat uitrolt en het ventiel openzet blaast de SI mat van 10 cm zichzelf in minder dan 2 minuten op, 1 minuut 44 seconden om precies te zijn. Daarna is hij eigenlijk meteen klaar om op te slapen.  Om hem echt heel hard te krijgen moest ik 4 keer zelf bij blazen maar eigenlijk is dit dus helemaal niet nodig.

Het gebruikte ventiel is een vermelding waard. De hele mat heeft één ventiel. Deze kun je omdraaien naar vollopen en leeglopen. Als je dit niet weet is het even zoeken maar als je éénmaal weet hoe het werkt gaat het als een tierelier.  Daarnaast steekt het ventiel niet zover uit zoals bij andere slaapmatten wel zo is. Dat maakt het minder kwetsbaar als hij in de tas zit.

Net als bij andere slaapmatten moet je ook de Gentilly 10 EW eerst een keer of 3 á 4 opgeblazen en opgerold hebben voordat het zelf opblazen echt efficient gaat. Daarna heb je dus deze record tijd te pakken.

Inpakken van de Human Comfort slaapmat gaat zonder problemen

Het oprollen van de Human Comfort slaapmat gaat niet bijzonder moeilijk of makkelijk. Je moet ook hier gewoon de befaamde ‘kniemethode’ gebruiken. Oprollen terwijl je met je knie de mat onder druk houdt zodat deze niet weer volloopt.

De mat wordt geleverd met twee handige klittenband strips om de slaapmat opgerold mee vast te maken. Daarna past hij makkelijk in de tas, die eerder te groot is dan te klein.  Deze tas heeft jammer genoeg geen schouderband, wel twee hengsels.

Vergeleken met andere slaapmatten is deze Human Comfort slaapmat qua pakmaat aan de grote kant. Opgerold is hij ongeveer 27 cm x 77 cm. Dat scheelt toch zo’n 7 cm met de dunste Nomad Dreamzone.  Ook qua gewicht is hij zwaarder dan gemiddeld. Voor de meeste kampeerders die dit soort slaapmatten gebruiken en met de auto en tent, vouwwagen of caravan kamperen, is dit minder van belang, maar als je hem met het OV mee wil nemen is hij aan de grote kant.

De nog dikkere Gentilly 15 EW is niet nodig

De Gentilly 10 heeft ook nog een grote broer, de Gentilly 15 EW. Zelfde matras maar dan 15 centimeter dik in plaats van 10 centimeter. Wat mij betreft is dat echt niet nodig. Want ook de 10 cm  dikke Gentilly slaapmat ligt heerlijk met mijn 80 kilo’s. Wellicht is het voor zwaardere kampeerders wel een uitkomst, maar daar kan ik niet over oordelen.

De Gentilly duo, is dat handig voor 2 personen?

Ik krijg vaak de vraag of je nu voor een tweepersoons Human comfort  Gentilly 10 duo of voor 2 x een 1 persoons Gentilly moet kiezen. In de blog “Moet ik een één- of een tweepersoons versie kopen?” leg ik uitgebreid de voor én nadelen uit.

De korte versie? De tweepersoons Gentilly 10 Duo is comfortabeler, €90 goedkoper dan 2 aparte slaapmatten en heeft een kleinere pakmaat. 2 x de éénpersoons slaapmat is breder, flexibeler en kun je met de Universal Mat Coupler mooi aan elkaar verbinden zonder kier.

Technische specificaties Human Gentilly 10 EW

Human Comfort
Gentilly 10 EW
Dikte: 10 cm
Lengte:198 cm
Breedte:76 cm
Gewicht:3800 gram
Pakmaat: 76 x 27 cm
R-waarde: 11,5
Vulling:Foam
Prijs:168,95

Beoordeling slaapmat Human Comfort Gentilly 10 EW:

Prijs:
Slaapcomfort
Uitrollen/opblazen
Inpakken:
Average

Plussen
+ veel slaapcomfort
+ 1 ventiel
+ zachte bovenkant
+ erg vlak
+ opgeblazen in minder dan 2 min.
+ handige sjorbanden
+ ook als tweepersoons slaapmat verkrijgbaar
Minnen
– zwaarder dan gemiddeld
– Grotere pakmaat dan gemiddeld
– Geen schouderband aan zak

Eindoordeel: Review slaapmat Human Comfort Gentilly 10 EW

Tja, zoals je in de review waarschijnlijk wel gelezen hebt, ben ik erg enthousiast over de Human Comfort Gentilly 10 EW.  Hij ligt echt ontzettend comfortabel. Met recht een slaapmat die slaapt als je matras thuis, het opblazen gaat in recordtijd en de bovenkant voelt erg vlak en zacht aan.

De Human Comfort Gentilly 10 EW is zowel online als in kampeerwinkels te koop.

Bekijk de volledige slaapmatten test. Andere slaapmatten die zijn beoordeeld in de slaapmatten test zijn:
Nomad Dreamzon XW 10
Exped Megamat 10
Bardani Summat 3D 10
Obelink Sleepwell 10
Redwood Stretch Limousine 10

Er zijn natuurlijk nog meer soorten slaapmatten dan enkel boxmatrassen. Welke slaapmat je dus nodig hebt is afhankelijk van hoe je kampeert. Ik help je in deze blog op weg naar de meest geschikte slaapmat voor jou. 

Over de schrijver

Tjerk

Tjerk

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

Laat jouw reactie achter

4 reacties

  • Beste Tjerk,
    Nergens op internet is te vinden in welke stand het ventiel van de Gentilly 10 duo moet gezet voor het matras te kunnen oprollen. Voor het vol laten lopen zetten we het ventiel open, maar wat is de beste stand voor het laten leeglopen?

    • Wat ik doe is het ventiel draaien zodat de gele kant aan de buitenkant zit. je kunt eventueel ook het ventiel half open laten staan maar dan komt er sneller weer lucht naar binnen en is het kwetsbaarder.

  • Hallo Tjerk,

    Is deze mat te vergelijken met de Exped Megamat 10. Of is die van een nog betere kwaliteit.? De prijsverschillen zijn niet zo heel erg groot.

    • Ze zijn inderdaad vergelijkbaar. Er zitten kleine verschillen tussen. De Gentilly blaast sneller op maar de ventielen van de Exped zijn duurzamer hoewel die vn de Gentilly heel makkelijk te vervangen is. Dus de verschillen zijn erg klein.