7.1
gemiddeld

Uitgebreide review Decathlon Quechua Comfort 65 slaapmat

Arpenaz Comfort 65 slaapmat
Beoordeling
 • Kwaliteit:
  7.5
 • Gebruiksgemak:
  7.0
 • Comfort:
  7.0
 • Pakmaat:
  7.0

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk De Decathlon zelf opblazende slaapmat is populair onder kampeerders. De Quechua Comfort 65 zoals hij officieel heet is een slaapmat van 4,5 cm dik maar comfortabel, blaast zichzelf op en is makkelijk in gebruik volgens de fans. Dat wilde ik zelf weleens testen dus tijd voor een uitgebreide review van deze SI mat.

Wat voor soort slaapmat is het?

 Ik ben een fan van zelfopblaasbare slaapmatten. Ik deed eerder al eens een uitgebreide test van 7 10 cm dikke slaapmatten. Deze slaapmat is alleen te koop bij de Decathlon omdat hij van hun huis kampeermerk Quechua is. Deze Quechua mat is dus een flink stuk dunner, en goedkoper, daarom ben ik wel benieuwd hoeveel comfort hij biedt. 

Wat het fijne aan zelfopblazende slaapmatten of SI matten (Self Inflatable) zoals ze ookwel genoemd worden is dat ze zo goed isoleren. Bij een luchtbed geleidt de lucht de kou. In slaapmatten zoals de Quechua Comfort 65 is de vulling van buisjes foam. Dit isoleert goed waardoor je een stuk warmer slaapt. Er zijn nog meer aspecten waar je op moet letten bij de aanschaf van een slaapmat, die lees je in mijn slaapmat koopgids

Isolatiewaarde onbekend maar tot 6 graden comfortabel

Voor deze Decathlon slaapmat is echter geen R-waarde test gedaan. Dit is wel jammer, want hierdoor weten we niet precies de isolatiewaarde is. Hoewel dit ook geen waterdichte test is, geeft het wel een indicatie. Normaliter gaat voor de R-waarde op hoe dikker, hoe hoger de isolatiewaarde. Mijn inschatting is dat die voor deze slaapmat ergens tussen de 2 en 3 zal liggen, wat betekent dat je er comfortabel op kunt slapen tot aan het vriespunt. De koudste nacht waarop ik op deze Quechua mat sliep was ongeveer 6 graden boven nul en in mijn gewone slaapzak heb ik het niet koud gehad.  

Nieuw jasje

Dit jaar heeft de Quechua Comfort 65 een kleine update gehad. Eigenlijk is het niets meer dan een nieuwe kleur jas. Het boventijk, de bovenkant, is hetzelfde gebleven, maar de onderkant, ritsen en ventielen zijn nu beige. Verder is de mat hetzelfde gebleven. 

arpenaz comfort 65

arpenaz comfort 65 review

Hoe ligt de Quehua Comfort 65?

Misschien wel het belangrijkste: Hoe ligt of slaapt dit Quechua comfort 65 slaapmatje? Aangezien ik normaliter op dikkere slaapmatten slaap maakte ik me hier met 4,5 centimeter dikte wel een beetje zorgen over. Ik heb de slaapmat uiteindelijk op twee manieren geprobeerd. Gewoon direct op de grond én boven op het Camp Bed Air 70, ook van Decathlon.

Direct op de grond: De meeste kampeerders zullen deze slaapmat vooral gewoon direct op de grond gebruiken. Persoonlijk vond ik dit alleen comfortabel liggen wanneer de slaapmat behoorlijk hard opgeblazen is. Je moet hiervoor dan zelf wat lucht bijblazen nadat hij zichzelf heeft opgeblazen. Hou je van een wat zachter matras dan zal je waarschijnlijk toch de bodem er doorheen voelen.

Lees ook:  5 écht goede warme winterslaapzakken! Mijn lievelings

Op het Camp Bed Air: De Decathlon zelf adviseert deze slaapmat samen met dit opblaasbare veldbed.  Dat snap ik wel want de combinatie slaapt echt heel comfortabel. Het voelt aan als een matras van thuis en van het voelen van de spijlen van het veldbed is geen sprake. Daarnaast heb je meteen wat extra opbergruimte onder het veldbed.

Afmetingen: De Quechua Comfort is 65 cm breed en 190 cm lang. Ik heb een normaal postuur en ben zelf 186 lang. Dat gaat net want ik heb prima geslapen, maar is wel ongeveer het maximum. Vooral als je op het veldbed ligt zou het fijn zijn geweest als je zowel in de breedte als in de lengte nog 5 cm extra zou hebben dan heb je minder snel het gevoel dat je er vanaf kunt rollen. Dat komt vast omdat de Fransen van de Decathlon wat korter zijn. 

quechua slaapmat

Zelf opgeblazen en uitgerold in minder dan 2 minuten

De SI mat heeft twee stevige ventielen. Eén voor het opblazen en één voor het leeglopen. Als je het ventiel openzet dan is de slaapmat volledig opgeblazen in 1 minuut en 44 seconden. Dat is behoorlijk rap. De meeste slaapmatten doen daar langer over. Als ik dan het ventiel dicht doe, vind ik hem persoonlijk nog te zacht. Ik voel de grond lichtjes op een paar plekken als ik op mijn zij lig. Met 6 keer bijblazen is de mat een stuk harder en ligt wat mij betreft comfortabeler.

Er zijn mensen die erg spastisch doen over bijblazen. Omdat met de lucht die je vanuit je longen in het camping matras blaast ook vocht meekomt wat voor schimmel kan zorgen. Dat klopt, maar zolang het maar om een paar keer blazen gaat en je het ventiel van de slaapmat bij het opbergen niet dichtmaakt kan het niet zoveel kwaad.

slaapmat kinderen

arpenaz comfort 65 test

Kleine pakmaat met handige ritsen

Het oprollen van deze Decathlon mat zou je bijna een feest kunnen noemen. Dat komt vooral door de ritssluitingen aan de zijkanten. Dit soort dunne slaapmatjes moet je eerst over de lengte dubbelvouwen voordat je ze kunt oprollen. Vaak is dat een gedoe omdat alles scheef loopt waardoor je het vier keer over moet doen voordat het lukt. De Quechua Comfort heeft handige rode ritsen aan de zijkant die je voor het oprollen aan elkaar vast ritst. Hierdoor kun je in één keer de mat recht oprollen en in de bijgeleverde zak stoppen

Voor het oprollen zelf moet je een beetje druk op de mat uitoefenen om de lucht eruit te persen. Het helpt om je knie op het opgerolde stuk te zetten. De meegeleverde zak van de Comfort 65  is ruim waardoor de slaapmat er makkelijk inglijdt.

Lees ook:  Review Human Comfort Talmont slaapmat, slaapt hij echt als thuis?

De tas is qua grootte 18 liter, dat is vergelijkbaar met een gemiddelde slaapzak of iets groter dan een opgerold éénpersoons luchtbed. Als je kampeert met enkel een auto dan is het best fijn dat deze mat niet al teveel ruimte inneemt.

decathlon slaapmat

Perfecte slaapmat voor kinderen

Volwassenen met een normaal postuur tot en een lengte tot ongeveer 185 cm kunnen hier prima op slapen, zeker in combinatie met het Camp Bed Air veldbed. Voor kinderen die toch wat minder wegen en korter zijn is het eigenlijk erg geschikt ook zonder veldbed. Daarnaast maken de ritsen het zelf oprollen makkelijk voor ze.

Met de rits maak je er een tweepersoons van

Als je met zijn tweeën slaapt op twee slaapmatten is het zo vervelend wanneer de slaapmatten uit elkaar schuiven en er een gleuf ontstaat. Daar zijn speciale tweepersoons slaapmatten voor, maar de Quechua Comfort 65 heeft daar een mooi handigheidje voor.  

Dezelfde rode rits die je gebruikt bij het oprollen kun je ook gebruiken om twee van deze losse Decathlon slaapmatten aan elkaar te ritsen. Je kunt ook twee Camp Bed Air veldbedden aan elkaar koppelen en daar dan twee van deze matrassen aan elkaar geritst opleggen. Ik heb dit niet zelf kunnen testen, maar hoor van andere kampeerders dat het prima werkt. Handige oplossing want zo kun je altijd kiezen of je een één- of tweepersoonsmatras wilt.

Arpenaz Comfort 65 slaapmat
Beoordeling
7.2
gemiddeld
Zelfopblazend slaapmatje Comfort | breedte 65 cm.
 • Kwaliteit:
  7.5
 • Gebruiksgemak:
  7.0
 • Comfort:
  7.0
 • Pakmaat:
  7.0
€49,99
Op voorraad
Decathlon.nl
Bekijk beste aanbieding

Pluspunten

+ Past op Camp Bed Air
+ Stevige ventielen
+ Volledig opgeblazen comfortabel
+ Makkelijk op te rollen
+ Klein formaat
+ Opgeblazen in minder dan 2 min.
+ Door de ritsen tot tweepersoons te maken

Minpunten

– Mag iets breder
– Niet volledig opgeblazen voel je de grond
– 190 cm is kort voor lange mensen
– Geen schouderband aan zak

Eindbeoordeling: Review Decathlon Qeuchua Comfort 65 4,5 cm slaapmat

Persoonlijk zou ik als je voldoende ruimte in de kofferbak hebt voor een dikkere slaapmat kiezen, maar dat geldt voor bijna alle slaapmatten tot 5 cm waarop je op de grond slaapt. Hou je van een hard matras dan is deze Quechua Comfort 65 een prima keuze. Ook voor kinderen of als je bewust een matras wilt dat weinig ruimte inneemt, maar lekkerder slaapt dan een luchtbed dan is dit camping matras geschikt.

Wil je echt lekker slapen op deze slaapmat dan moet je hem combineren met het Camp Bed Air 70, ook van Decathlon. Dat slaapt echt als een matras thuis en wat ik persoonlijk daar ook een voordeel aan vind is dat je onder het veldbed nog ruimte creëert voor bagage. Wat zijn jullie ervaringen?

Waar te koop? 

 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

2 reacties

Laat jouw reactie achter