Kamperen in de kou, 19 tips tegen kou

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Kamperen in de herfst of zelfs de winter te koud? Dat hoeft echt niet, hoor. De natuur is vaak zo mooi en steeds meer campings zijn het hele jaar geopend. Om geen kou te lijden is het wel handig om voorzorgsmaatregelen te nemen voor koude nachten. Mijn zoon gaat het hele jaar naar een buiten BSO waar het adagio is: “Slecht weer bestaat niet. Slechte kleding wel!” Jij laat je deze herfst of winter toch ook niet tegenhouden door een beetje kou? Met deze 17 tips ben je in ieder geval goed voorbereid op koude nachten ook als je in het vroege voorjaar in maart of april gaat kamperen.

1. Koop een goede slaapmat!

De beste tip die ik je voor kamperen in de kou en winterkamperen kan geven is koop een goede slaapmat! Een SI mat is daarbij de beste keus, deze isoleren veel beter dan standaardluchtbedden en vooral de 10 cm SI slaapmatten hebben een hoge R-waarde en isoleren dus goed. Mijn favoriet voor winterkamperen is de Exped Megamat 10. Een goede isolatiemat of thermodeken eronder en dan krijg je het echt niet koud. 

Maar er zijn ook speciale slaapmatten voor de winter, zowel self inflatable als kleine compacte en lichtgewicht luchtbedjes, vaak gevoerd met dons en isolerende coating.

2. Goed eten

De grootste warmtebron die je nodig hebt als je gaat kamperen in de herfst ben je zelf. Zorg er dus gedurende de dag voor dat je genoeg eet om de kachel brandend te houden. Eten is de brandstof van ons lichaam.

Eet voor het slapengaan geen zware dingen, maar dat kopje warme melk en een cracker kunnen net dat verschil maken waardoor je warm in slaap valt.

3. Frisdrankfles als kruik

Een slaapzak kan jou niet opwarmen maar een kruik wel. Zo’n lekkere rubberen ouderwetse is een uitkomst tijdens koude nachten. Alleen de gedachte al aan je moeder die die vroeger bij je voeten legde, daar word je warm van.

Heb je geen kruik bij je? Vul dan een lege frisdrankfles met warm water en draai de dop er goed op dan heb je lekkere warme voeten.

stoov of crespo warmtedeken

4. Gebruik een warmtedeken

Een lekkere warmtedeken of warmtekussen kan ook een uitkomst zijn om iets langer warm buiten te zitten. Wij hebben zelf de Stoov Big Hug warmtedeken en het Crespo warmtekussen getest en beide maken echt een verschil zowel in de winter als in het voorjaar. Ook als je bij een vuurtje zit blijven je billen en rug ook warm.  Niet goedkoop maar wel comfortabel. Een schapenvacht kan natuurlijk ook maar met deze draadloze warmtekussens wordt het nog lekkerder warm. 

5. Drie laagjes

Mijn vriendin die zweert er bij, het laagjessysteem. Zelf ben ik er te lui voor, maar werken doet het wel. Met drie lagen zit je eigenlijk altijd goed. De laag die je direct op je lichaam draagt, bijvoorbeeld thermo ondergoed, moet ervoor zorgen dat het zweet (dat is ook vocht) wordt afgevoerd naar laag twee.

De tweede laag is juist een laag om je echt warm te houden, een fleece jack of trui werkt altijd erg goed.

De laatste laag is een waterdichte jas en moet je tegen weer en wind beschermen. Met dit systeem blijf je warm maar kun je ook makkelijk afkoelen als het juist te warm wordt door een laagje uit te doen.

Lees ook:  Review: Brinckers Bretagne M8 electrische transportfiets

6. Vocht is de vijand van kou én van jou

Zorg er daarom voor dat je zelf en alles in je tent of caravan droog blijft. Je lichaam geeft warmte af en natte kleren of schoenen zorgen ervoor dat je sneller afkoelt. Gebruik dus waterdichte schoenen, die zijn warmer dan rubberlaarzen omdat ze minder loze ruimte bevatten.

Droog handdoeken, ook sneldrogende, buiten je tent en ook koken en afwassen kun je het beste buiten doen. Deze dingen verhogen namelijk de luchtvochtigheid en vochtige lucht is slechter op te warmen dan droge lucht.

Dat is ook de reden dat het beter is om de tent wel te ventileren want ook de lucht die wij uitademen is redelijk vochtig. Douchen kun je dan ook beter ’s ochtends doen, zodat je met droge haren gaat slapen.

kamperen-herfst-bill-genezzcko

Foto: Bill Genezcko

7. Gebruik een kleine tent

Weinig lucht is makkelijker op te warmen dan veel lucht. Daardoor is een kleine tent zonder kunstmatige warmtebronnen makkelijker warm te krijgen. Hoe kleiner de tent hoe makkelijker je die met je lichaamswarmte opwarmt. Het beste kies je voor een vierseizoenen-wintertent die extra isolerend tentdoek heeft. 

8. Ga warm je bed in

Slaapzakken zijn er niet voor gemaakt je op te warmen, maar om je warm te houden. Het helpt dus om warm je nest in te gaan. Maak nog even een wandeling of ga touwtjespringen voordat je gaat slapen want zo verhoog je de lichaamstemperatuur. Zorg er wel voor dat je niet teveel gaat zweten want dan koelt je lichaam je meteen weer af.

kamperen-herfst-tips

9. Mummieslaapzak

Ga je kamperen in de herfst of winter gebruik dan een mummieslaapzak en het liefst de beste winterslaapzak. Omdat ze de lijn van je lichaam volgen is er minder loze ruimte om op te warmen. Daarnaast hebben ze een capuchon waardoor je minder warmte via je hoofd verliest. Op de slaapzakken staat meestal een richttemperatuur aangegeven.

Over het algemeen zit je met een -8 of -10 mummieslaapzak prima in de winter of herfst. Ook in de vulling heb je vaak de keuze tussen dons en polyester. Dons heeft het voordeel dat het makkelijk zweet opneemt en ook bij hoge temperaturen aangenaam slaapt. Nadeel daarvan is dat het als het vocht heeft opgenomen juist minder goed warm houdt. Daarom werd voorheen vooral polyester voor koud weer geadviseerd.

Tegenwoordig is er ook geïmpregneerd dons wat geen vocht zou opnemen. Zelf heb ik dit echter nog nooit uitgeprobeerd. Voor nog een beetje extra warmte kun je een fleece binnenzak gebruiken, in je winterslaapzak dan lijd je echt geen kou.

10. Thermodeken

Leg een thermodeken of isolatiemat op je luchtbed of slaapmatje. Je kent ze wel die dunne dekens met folie aan één kant en een laagje schuim aan de andere kant. Een luchtbed geleid warmte en kou heel goed, daarom kun je de deken beter op je luchtbed leggen dan er onder zodat je geen warmte aan het luchtbed verliest, maar ook geen kou van het luchtbed krijgt. Dit is de beste oplossing voor optrekkende kou door je luchtbed. 

11. Stop handdoeken of kleren in je slaapzak

Een gevulde slaapzak is makkelijker met je lichaamswarmte op te warmen dan een half lege slaapzak. Door je kleren voor de volgende dag en bijvoorbeeld je handdoek in de slaapzak te proppen. Bijvoorbeeld aan weerszijden en aan je voeten.

Voordeel is dat er toch nog een beetje lucht tussen zit wat isoleert, je kleren en handdoek zijn de volgende dag ook nog eens lekker warm.

12. Gaskachels gevaarlijk?

Gevaarlijk of niet, als je bij temperaturen onder het vriespunt kampeert in de herfst heb je niets aan een campingaz kacheltje want die doen het dan gewoon niet meer als het vriest. Verder zou ik in een kleine tent of caravan nooit een gaskachel gebruiken. Gas verbrandt zuurstof en daardoor komt koolstofmonoxide vrij. Voor een grote voortent heb ik goede ervaringen om je tent te verwarmen met Foetsie Petroleum kachels, snel heerlijk warm ook bij vrieskou. je kunt voor het koken onder nul ook beter een speciale brander gebruiken die ook in de winter goed werkt.  

Lees ook:  7 tips om makkelijk en goedkoop te lezen op reis

Als je in een kleine slecht geventileerde ruimte zo’n gaskachel aanzet, of zelfs de gaspitjes van het fornuisje dan kan dat, als het niet goed werkt, koolstofmonoxidevergiftiging tot gevolg hebben. Een elektrische kachel is dan wel een uitkomst. Denk dan wel aan het maximum aantal ampère van de stroomaansluiting op de camping. 

Dat wil je niet! In een grote voortent of tunneltent vind ik het een ander verhaal. Ook dan geldt; zorg voor goede ventilatie, gebruik de horren. Zet de camping kachel met een paar stenen vast zodat hij niet kan omvallen en laat de gaskachel nooit de hele nacht branden terwijl je ligt te slapen. Zo kun je de tent verwarmen terwijl je op bent. 

13. Elektrische deken

Je kunt natuurlijk ook gewoon een elektrische deken meenemen. Heb het zelf nog nooit gedaan, maar hoor vooral van caravan kampeerders dat het heerlijk warm en comfortabel slapen is.

14. Pas op de Watts

Een simpele, maar niet zo energiezuinige optie is om een elektrische kachel mee te nemen. In veel caravans is deze of de vloerverwarming, al ingebouwd. Ook in een tent kun je prima de elektrische kachel aanzetten als je gaat kamperen in de herfst. Let er wel op dat de kachel niet het maximum aantal Watt overstijgt.

Bij 6 ampère, het minimum op de meeste campings, kun je maximaal ruim 1300 Watt tegelijk gebruiken. Als je dan dus een kachel van 500 tot 800 Watt meeneemt blijf je lekker warm. Je hebt dan nog voldoende Watts over om ook nog een lampje en de koelkast aan te hebben.

Heb je een losse elektrische kachel? Zet deze dan vast tussen stenen zodat hij niet kan omvallen want die dingen kunnen best heet worden. ’s Nachts gewoon uitzetten natuurlijk, er zijn genoeg andere manieren om dan warm te blijven.

15. Bedek je hoofd

De meeste warmte verliest je lichaam in zijn slaap via het hoofd. Heb je geen afro van jezelf? Doe dan, of de capuchon van je mummieslaapzak over je hoofd, of gebruik gewoon een lekkere hippe warme muts. Zo worden koude nachten een stuk dragelijker. 

16. Waxinelichtjes

Een klein waxinelichtje kan in een niet al te grote tent net het verschil maken, door het ijskoude er af te halen. Er zijn allerlei manieren om het effect te vergroten. Door er een bloempot overheen te zetten of een paar lichtjes in een cakeblik te zetten. Ik heb zelf de bloempot truc ook weleens toegepast.

Er zijn echter verhalen bekend waarbij de bloempot gevaarlijk uit elkaar is gespat dus dat doe ik sindsdien niet meer. Gewoon een waxinelichtje aan moet kunnen, maar zorg ook dan voor ventilatie want de vlam verbrand zuurstof.

17. Heb lief

Even lekker vrijen voor het slapen gaan is ook inspanning waar je lichaam van opwarmt dus heb lief. Ga de rest van de nacht lekker lepeltje-lepeltje liggen, want dan hou je elkaar met je lichaamswarmte ook warm.

Het liefst dan wel met zijn tweeën in één slaapzak. Als je de slaapzakken namelijk aan elkaar ritst, is er weer veel loze ruimte die je laat afkoelen.

18. In de herfst bladeren onder je tent

Het voordeel van kamperen in de herfst is dat er overal bladeren liggen. Handig want van bladeren kun je een prima bedje onder je grondzeil maken. Dat slaapt en loopt niet alleen zachter, het isoleert ook. De lucht die er onder stil komt te staan heeft een isolerende werking. Zo heb je minder last van optrekkende kou en lig je lekker zacht.

het-winkel-chalet

19. Kamperen maar dan met luxe

Het is best een bijzonder gevoel om in je warme slaapzak in de koude buitenlucht wakker te worden. Toch heb ook ik gewoon niet altijd zin in al die voorzorgsmaatregelen voor koude nachten.

Daarom kiezen wij in de herfst en winter ook wel eens gewoon voor Glampings met wat luxe. In een huisje of chalet op een camping. Zo heb je toch het kampeergevoel, maar wel de behagelijkheid van thuis.

Zoals jullie weten ben ik een grote fan van de herfst. De echte die hards kamperen ook gewoon in de sneeuw met temperaturen ver onder nul. Het lijkt me een bijzondere ervaring die ik echt nog een keer wil meemaken.

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

33 reacties

 • Er word in dit artikel nog over luchtbedden gesproken. Een gewoon luchtbed is in et najaar en de winter echter niet aan te raden. De lucht kan circuleren doordat het 1 kamer is. Dit onttrekt warmte aan je lichaam en staat het af aan de grond. Dit blijft circuleren. Beter is een self inflating matras te gebruiken. Deze is gevuld met een foame of vezel en daardoor staat de lucht stil. Zelfs een goedkope uitvoering is al beter dan een luchtbed.

  • Ik had nog een tip voor in de tent, ik ben met de herfst geweest en heb onder mijn goedkope luchtbedden van de A…. vloerisolatie gelegd. Werkte perfect. Iemand heeft vast nog een stukje liggen.

  • warm isolerend luchtbed
   Exped en Thermarest zijn merken die voor alle temperaturen luchtbedden hebben. Die bevatten isolerende materialen. Op de K2 gebruiken ze echt geen self inflating matrassen.

   • Klopt die hebben inderdaad ook top luchtbeden en we hebben er ook verschillende getest. Maar persoonlijk slaap ik op een SI mat meestal vele malen beter. Dus als ruimte geen issue is dan kies ik daarvoor. En op de K2 passen inderdaad dat soort luchtbedjes beter.

  • Inflating matras
   Bij de self inflating matrassen de wat duurdere zijn uitgevoerd met een winter en zomer kant.Je kan dan zeggen dat deze bijna voor vele type weer geschrikt zijn.Ik zelf heb er een gekocht van het merk Bardand type Summat 3D 15mat 2FV.Dez voldoet echt wat je er van verwacht

   • Fijn dat hij zo goed bevalt. Deze boxmatrasmatten hebben inderdaad een hoge isolatiewaarde (R waarde) waardoor ze erg geschikt zijn voor koude temperaturen.

 • CO2 is koolstofdioxide, geen koolstofmono-oxide. CO, koolstofmono-oxide, ontstaat alleen bij onvolledige verbranding, te herkennen aan gele vlammen ipv blauwe.

  • Beste Tjerk,
   Als eerste mijn waardering voor wat je doet.

   Toch wil ik even aangeven dat ik een beetje treurig ben over je gaskachel verhaal. De ingebouwde gaskachels in een caravan hebben een gesloten systeem. Verbrandinzuurstof komt onder de caravan vandaan(buiten dus), verbran ding vindt plaats in een afgesloten verbrandingskamer, en de rookgassen verdwijnen via de schoorsteen. Hiebij KAN er simpelweg geen kooldioxide en koolmonoxide in je caravan komen. De vaste kachel(mits in goede staat) is volkomen veilig

 • Eens met Mijk. CO2 is op zich niet zo schadelijk. CO, koolmonoxide wel. Daarom verbaasd het me dat een kacheltje wordt afgeraden terwijl een waxine wordt aangeraden. Waxines verbranden veel slechter en vormen dus roet en CO.

  Liever geen verwarming gebruiken want het levert ook veel vocht op. Gewoon zorgen voor heel veel ventilatie en de tent niet opzetten in de volle wind.

  Twee personen in een slaapzak levert gegarandeerd veel tocht op, zeker als er ook nog sex moet plaatsvinden.

  Nooit uitademen in je slaapzak mis ik nog in het rijtje. Daarmee komt er veel vocht in je slaapzak. Verder zo snel mogelijk na het opstaan de slaapzak strak oprollen voordat de warme lucht kan afkoelen. Scheelt ook weer een hoop vocht. Laten luchten werkt meestal averechts.

 • Ipv met een muts, die mij nog wel eens af gaat ‘s nachts slaap ik in een trui met capuchon. Touwtjes aantrekken en je houdt een hoop warmte binnen.

 • Haha, die foto van die mummieslaapzak. Geweldig. Ik vraag me trouwens af of je bedoelt: vocht is de vriend van kou? Door vocht wordt je juist kouder, toch?! Ik heb echt een hekel aan kou, dus mij zal je in de herfst of lente niet snel zien kamperen, maar voor de zomer zijn we nu aan het denken om een tent aan te gaan schaffen… leuk voor weekendjes weg in eigen land!

 • Als je een kampvuurtje kun maken, leg er dan een grote steen bij ( vaak in de natuur aanwezig, of een baksteen).

  Een kwartier voordat je wil slapen, wikkel je de hete steen in een handdoek en sleep deze je tent in. Je hebt nu een behoorlijke verwarming on je tent. Snel onder de dekens en warm blijven.

 • Hallo, zeker nuttige suggesties waarbij paar keer het enthousiasme het wint van feitelijke juistheid.
  ad 5. Je bedoelt: vocht is vijand van warmte (en vriend van kou…)
  ad 11. gas verbranden en koolmonoxide. In de eerste alinea staat het te kort door de bocht, de tweede is juist. Nog even schrappen
  ad 13: watts. Niet iedereen wil of denkt te kunnen rekenen maar helpt wel als de situatie net anders is.
  Blijft niet al te moeilijk: vermenigvuldig het maximaal aantal Ampere (stroomsterkte met het voltage/de spanning (europa ongeveer 230Volt). Om het makkelijk (en veiliger) te maken hou 200 aan.
  Dan kan je bij een aansluitwaarde van 5A dus maximaal 1000 Watt (5*200) gebruiken aan de waterkoker, verwarming, staafmixer of electrische deken…. Vooral die waterkoker zit daar dus ver boven als de grote van huis meeneemt!

  en wat uiteenspattende bloempotten aangaat: zal vooral gebeuren als die nat zijn van laag gebakken terracotta (die ruwige oranje)… Van binnen kan in een kleine holte dan stoom ontstaan.

  • Feitelijk onjuist id de informatie niet, in eerste instantie kort door de bocht zou kunnen maar zoals je aangeeft wordt dat gecorrigeerd. En vocht en kou kunnen vrienden zijn als je ze ziet als samenwerkende partners inderdaad daar heb je een punt.

  • Verwarmen met stroom.
   Ik kampeer wel eens in de winter met een relatief kleine (katoenen)tent op een camping waar stroom is en stel vast dat je zelfs met een blaaskacheltje van 250 watt helemaal geen last van vocht of kou hoeft te hebben en met 450 watt zal de grootste koukleum zelfs niet meer klagen, ander voordeel is dat je tent s’morgens bijna droog is.
   Met zo een klein vermogen zit je ver onder de 6 Amp.

 • Leuk geschreven, goede tips. Vooral van de bladeren onder de tent ga ik plezier beleven. Heb zelf ooit noodgedwongen op l.l. Mijn koepeltje op een modderpoel moeten zetten.. was onhandig omdat het moeilijk was de tent van binnen schoon te houden, maar het sliep door de ondergrond als een waterbed. Heerlijk was dat.
  Groeten sander

 • Reisföhntje
  Wij gebruiken een kleine reisfohn als verwarming in ons lichtgewicht tentje. Ook even blazen onder de dekens en het je hebt het meteen heerlijk warm.

 • Warm slapen
  Mijn slaapspullen zijn optimaal voor mijn reizen met de fiets. Voor de koude maanden neem ik een niet te zwaar donzen dekbed extra mee die ik samenpers in een laptopetui. Dat is een succes. Een ventilatorkacheltje in mijn kleine tentje verwarmt mijn hoofd en niet mijn voeten, wel wordt de tent prachtig droog.

 • Handverwarmer
  Ik gebruik altijd een handverwarmer die vissers ook gebruiken. Dit doen we met motor weekend in de winter zelfs met -15. Een half uur van tevoren in de slaapzak en je hebt een lekker warm nachtje.

Laat jouw reactie achter