Kamperen in de kou 17 tips om geen kou te lijden! - Kampeermeneer.nl

Kamperen in de kou 17 tips om geen kou te lijden!

Kamperen in de kou 17 tips om geen kou te lijden!
Kamperen in de kou 17 tips om geen kou te lijden!
4.1 (82.67%) 15 votes

Kamperen in de lente, herfst of zelfs de winter te koud? Dat hoeft echt niet hoor. De natuur is vaak zo mooi en steeds meer campings zijn het hele jaar geopend. Om geen kou te lijden is het wel handig om voorzorgsmaatregelen te nemen. Mijn zoon gaat het hele jaar naar een buiten BSO waar het adagio is: “Slecht weer bestaat niet. Slechte kleding wel!” Jij laat je deze herfstvakantie toch ook niet tegenhouden door een beetje kou? Met deze 17 tips ben je in ieder geval goed voorbereid.

1. Goed eten

De grootste warmtebron die je nodig hebt als je gaat kamperen in de herfst ben je zelf. Zorg er dus gedurende de dag voor dat je genoeg eet om de kachel brandend te houden. Eten is de brandstof van ons lichaam.

Eet voor het slapengaan geen zware dingen maar dat kopje warme melk en een cracker kunnen net dat verschil maken waardoor je warm in slaap valt.

2. Frisdrankfles als kruik

Een slaapzak kan jou niet opwarmen maar een kruik wel. Zo’n lekkere rubberen ouderwetse. Alleen de gedacht al aan je moeder die die vroeger bij je voeten legde, daar word je warm van.

Heb je geen kruik bij je? Vul dan een lege frisdrankfles met warm water en draai de dop er goed op dan heb je lekkere warme voeten.

3. Drie laagjes deze herfstvakantie

Mijn vriendin die zweert er bij, het laagjes systeem. Zelf ben ik er te lui voor maar werken doet het wel. Met drie lagen zit je eigenlijk altijd goed. De laag die je direct op je lichaam draagt, bijvoorbeeld thermo ondergoed, moet er voor zorgen dat het zweet (dat is ook vocht) wordt afgevoerd naar laag twee.

De tweede laag is juist een laag om je echt warm te houden, een fleece jack of trui werkt altijd erg goed.

De laatste laag is een waterdichte jas en moet je tegen weer en wind beschermen. Met dit systeem blijf je warm maar kun je ook makkelijk afkoelen als het juist te warm wordt door een laagje uit te doen.

4. Vocht is de vijand van kou

Zorg er daarom voor dat je zelf en alles in je tent of caravan droog blijft. Je lichaam geeft warmte af en natte kleren of schoenen zorgen ervoor dat je sneller afkoelt. Gebruik dus waterdichte schoenen, die zijn warmer dan rubberlaarzen omdat ze minder loze ruimte bevatten.

Droog handdoeken, ook sneldrogende,  buiten je tent en ook koken en afwassen kun je het beste buiten doen. Deze dingen verhogen namelijk de luchtvochtigheid en vochtige lucht is slechter op te warmen dan droge lucht.

Dat is ook de reden dat het beter is om de tent wel te ventileren want ook de lucht die wij uitademen is redelijk vochtig. Douchen kun je dan ook beter ’s ochtends doen zodat je met droge haren gaat slapen.

KAMPEERTIPS UITRUSTING Kamperen in de kou 17 tips om geen kou te lijden!

Foto: Bill Genezcko

5. Kamperen in de herfst doe je in een kleine tent

Weinig lucht is makkelijker op te warmen dan veel lucht. Daardoor is een kleine tent zonder  kunstmatige warmtebronnen makkelijker warm te krijgen. Hoe kleiner de tent hoe makkelijker je die met je lichaamswarmte opwarmt.

6. Ga warm je bed in

Slaapzakken zijn er niet voor gemaakt je op te warmen maar om je warm te houden. Het helpt dus om warm je nest in te gaan. Maak nog even een wandeling of ga touwtjespringen voordat je gaat slapen want zo verhoog je de lichaamstemperatuur. Zorg er wel voor dat je niet teveel gaat zweten want dan koelt je lichaam je meteen weer af.

Lees ook:  Kampeerhack: Zo hou je ze 'zoet' op de achterbank

KAMPEERTIPS UITRUSTING Kamperen in de kou 17 tips om geen kou te lijden!

7. Mummieslaapzak

Ga je kamperen in  de herfst of winter gebruik dan een mummieslaapzak. Omdat ze de lijn van je lichaam volgen is er minder loze ruimte om op te warmen. Daarnaast hebben ze een capuchon waardoor je minder warmte via je hoofd verliest. Op de slaapzakken staat meestal een richttemperatuur aangegeven.

Over het algemeen zit je met een -8 of -10 mummieslaapzak prima in de winter of herfst. Ook in de vulling heb je vaak de keuze tussen dons en polyester. Dons heeft het voordeel dat het makkelijk zweet opneemt en ook bij hoge temperaturen aangenaam slaapt. Nadeel daarvan is dat het als het vocht heeft opgenomen juist minder goed warm houdt. Daarom werd voorheen vooral polyester voor koud weer geadviseerd.

Tegenwoordig is er ook geïmpregneerd dons wat geen vocht zou opnemen. Zelf heb ik dit echter nog nooit uitgeprobeerd. Voor nog een beetje extra warmte kun je een fleece binnenzak gebruiken in je slaapzak dan lijd je echt geen kou.

8. Thermo deken

Leg een thermo deken op je luchtbed of matje. Je kent ze wel die dunne dekens met folie aan één kant en een laagje schuim aan de andere kant. Een luchtbed geleid warmte en kou heel goed daarom kun je de deken beter op je luchtbed leggen dan er onder zodat je geen warmte aan het luchtbed verliest maar ook geen kou van het luchtbed krijgt.

9. Stop handdoeken of kleren in je slaapzak

Een gevulde slaapzak is makkelijker met je lichaamswarmte op te warmen dan een half lege slaapzak. Door je kleren voor de volgende dag en bijvoorbeeld je handdoek in de slaapzak te proppen. Bijvoorbeeld aan weerszijden en aan je voeten.

Voordeel is dat er toch nog een beetje lucht tussen zit wat isoleert, je kleren en handdoek zijn de volgende dag ook nog eens lekker warm.

10. Gaskachels gevaarlijk?

Gevaarlijk of niet, als je bij temperaturen onder het vriespunt kampeert in de herfst heb je niets aan een campingaz kacheltje want die doen het dan gewoon niet meer als het vriest. Verder zou ik in een kleine tent of caravan nooit een gaskachel gebruiken. Gas verbrandt zuurstof en daardoor komt  koolstofmonoxide vrij.

Als je in een kleine slecht geventileerde ruimte zo’n gaskachel aanzet, of zelfs de gaspitjes van het fornuisje dan kan dat, als de het niet goed werkt, koolstofmonoxidevergiftiging tot gevolg hebben.

Dat wil je niet! In een grote voortent of tunneltent vind ik het een ander verhaal. Ook dan geldt; zorg voor goede ventilatie, gebruik de horren. Zet de kachel met een paar stenen vast zodat hij niet kan omvallen en laat de gaskachel nooit de hele nacht branden terwijl je ligt te slapen.

11. Elektrische deken

Je kunt natuurlijk ook gewoon een elektrische deken meenemen. Heb het zelf nog nooit gedaan maar hoor vooral van caravan kampeerders dat het heerlijk warm en comfortabel slapen is.

12. Pas op de Watts

Een simpele maar niet zo energiezuinige optie is om een elektrische kachel mee te nemen. In veel caravans is deze of de vloerverwarming, al ingebouwd. Ook in een tent kun je prima de elektrische kachel aanzetten als je gaat kamperen in de herfst. Let er wel op dat de kachel niet het maximum aantal Watt overstijgt.

Lees ook:  Kamperen in een kartonnen doos, uhhh tent. Hoe is dat?

Bij 6 ampère, het minimum op de meeste campings, kun je maximaal ruim 1300 Watt tegelijk gebruiken. Als je dan dus een kachel van 500 tot 800 Watt meeneemt blijf je lekker warm. Je hebt dan nog voldoende Watts over om ook nog een lampje en de koelkast aan te hebben.

Heb je een losse elektrische kachel? Zet deze dan vast tussen stenen zodat hij niet kan omvallen want die dingen kunnen best heet worden. ’s Nachts gewoon uitzetten natuurlijk er zijn genoeg andere manieren om dan warm te blijven.

13. Bedek je hoofd

De meeste warmte verliest je lichaam in zijn slaap via het hoofd. Heb je geen afro van jezelf? Doe dan, of de capuchon van je mummieslaapzak over je hoofd, of gebruik gewoon een lekkere hippe warme muts.

14. Waxinelichtjes

Een klein waxinelichtje kan in een niet al te grote tent net het verschil maken, door het ijskoude er af te halen. Er zijn allerlei manieren om het effect te vergroten. Door er een bloempot overheen te zetten of een paar lichtjes in een cakeblik te zetten. Ik heb zelf de bloempot truc ook weleens toegepast.

Er zijn echter verhalen bekend waarbij de bloempot gevaarlijk uit elkaar is gespat dus dat doe ik sindsdien niet meer. Gewoon een waxinelichtje aan moet kunnen maar zorg ook dan voor ventilatie want de vlam verbrand zuurstof.

15. Heb lief

Even lekker vrijen voor het slapen gaan is ook inspanning waar je lichaam van opwarmt dus heb lief. Ga de rest van de nacht lekker lepeltje-lepeltje liggen want dan hou je elkaar met je lichaamswarmte ook warm.

Het liefst dan wel met zijn tweeën in één slaapzak. Als je de slaapzakken namelijk aan elkaar ritst is er weer veel loze ruimte die je laat afkoelen.

16. In de herfst bladeren onder je tent

Het voordeel van kamperen in de herfst is dat er overal bladeren liggen. Handig want van bladeren kun je een prima bedje onder je grondzeil maken. Dat slaapt en loopt niet alleen zachter, het isoleert ook. De lucht die er onder stil komt te staan heeft een isolerende werking. Zo heb je minder last van optrekkende kou en lig je lekker zacht.

KAMPEERTIPS UITRUSTING Kamperen in de kou 17 tips om geen kou te lijden!

17. Kamperen in de herfst maar dan met luxe

Het is best een bijzonder gevoel om in je warme slaapzak in de koude buitenlucht wakker te worden. Toch heb ook ik gewoon niet altijd zin in al die voorzorgsmaatregelen.

Daarom kiezen wij in de herfst en winter ook wel eens gewoon voor wat luxe. In een huisje of chalet op een camping. Zo heb je toch het kampeergevoel maar wel de behagelijkheid van thuis.

Zoals jullie weten ben ik een grote fan van de herfst. De echte die hards kamperen ook gewoon in de sneeuw met temperaturen ver onder nul. Het lijkt me een bijzondere ervaring die ik echt nog een keer wil meemaken.

Wat zijn jouw tips om warm te blijven als je gaat kamperen in de herfst?

Volg kampeermeneer ook op facebook, twitterinstagram  of schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van de laatste kampeertips, verhalen en mooie campings.

Share

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Lees mijn bio

Comments

 1. Er word in dit artikel nog over luchtbedden gesproken. Een gewoon luchtbed is in et najaar en de winter echter niet aan te raden. De lucht kan circuleren doordat het 1 kamer is. Dit onttrekt warmte aan je lichaam en staat het af aan de grond. Dit blijft circuleren. Beter is een self inflating matras te gebruiken. Deze is gevuld met een foame of vezel en daardoor staat de lucht stil. Zelfs een goedkope uitvoering is al beter dan een luchtbed.

 2. Mijk Reinders Says: oktober 17, 2016 at 9:22 pm

  CO2 is koolstofdioxide, geen koolstofmono-oxide. CO, koolstofmono-oxide, ontstaat alleen bij onvolledige verbranding, te herkennen aan gele vlammen ipv blauwe.

  • Klopt natuurlijk helemaal ik heb het aangepast.

  • Beste Tjerk,
   Als eerste mijn waardering voor wat je doet.

   Toch wil ik even aangeven dat ik een beetje treurig ben over je gaskachel verhaal. De ingebouwde gaskachels in een caravan hebben een gesloten systeem. Verbrandinzuurstof komt onder de caravan vandaan(buiten dus), verbran ding vindt plaats in een afgesloten verbrandingskamer, en de rookgassen verdwijnen via de schoorsteen. Hiebij KAN er simpelweg geen kooldioxide en koolmonoxide in je caravan komen. De vaste kachel(mits in goede staat) is volkomen veilig

 3. Eens met Mijk. CO2 is op zich niet zo schadelijk. CO, koolmonoxide wel. Daarom verbaasd het me dat een kacheltje wordt afgeraden terwijl een waxine wordt aangeraden. Waxines verbranden veel slechter en vormen dus roet en CO.

  Liever geen verwarming gebruiken want het levert ook veel vocht op. Gewoon zorgen voor heel veel ventilatie en de tent niet opzetten in de volle wind.

  Twee personen in een slaapzak levert gegarandeerd veel tocht op, zeker als er ook nog sex moet plaatsvinden.

  Nooit uitademen in je slaapzak mis ik nog in het rijtje. Daarmee komt er veel vocht in je slaapzak. Verder zo snel mogelijk na het opstaan de slaapzak strak oprollen voordat de warme lucht kan afkoelen. Scheelt ook weer een hoop vocht. Laten luchten werkt meestal averechts.

 4. Je bedoet ‘vocht is de vriend van kou’ ipv de vijand? Handige tips, de meeste wist ik al, maar als beroepskoukleum kan ik altijd wel iets bijleren 🙂

 5. Sneeuw op je tent is slapen in een iglo en heerlijk warm!

 6. Ipv met een muts, die mij nog wel eens af gaat ’s nachts slaap ik in een trui met capuchon. Touwtjes aantrekken en je houdt een hoop warmte binnen.

 7. Haha, die foto van die mummieslaapzak. Geweldig. Ik vraag me trouwens af of je bedoelt: vocht is de vriend van kou? Door vocht wordt je juist kouder, toch?! Ik heb echt een hekel aan kou, dus mij zal je in de herfst of lente niet snel zien kamperen, maar voor de zomer zijn we nu aan het denken om een tent aan te gaan schaffen… leuk voor weekendjes weg in eigen land!

 8. Als je een kampvuurtje kun maken, leg er dan een grote steen bij ( vaak in de natuur aanwezig, of een baksteen).

  Een kwartier voordat je wil slapen, wikkel je de hete steen in een handdoek en sleep deze je tent in. Je hebt nu een behoorlijke verwarming on je tent. Snel onder de dekens en warm blijven.

 9. […] lig ik vaak de halve nacht te woelen omdat ik er afrol, hij toch niet dik genoeg blijkt of er veel kou doortrekt. Inmiddels heeft mijn halve familie het Exped Megamat 10 camping matras geprobeerd en […]

 10. Goeie tips, wij denken eind dit jaar te gaan kamperen met de kinderen.
  Bedankt voor het handige lijstje 😉

 11. […] kun je niet meer heel lang buiten zitten bij de tent. In de herfst is het daar vaak echt te koud voor. Dat zorgt ervoor dat je het in de tent extra knus kunt maken door lekker met de slaapzak op […]

 12. […] chalet dat dit weekend ons thuis is van alle gemakken voorzien. Het is er niet koud door de centrale verwarming, heeft een eigen keuken en badkamer en zelfs een TV. Het is best ruim […]

 13. […] Er is wel elektriciteit en ook een kacheltje. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je kinderen in de kou […]

 14. […] Natuurlijk is het in de herfst en winter kouder en moet je voorzorgsmaatregelen nemen. Maar met de juiste tips tegen kou is het er heerlijk […]

 15. […] sokken geldt dat laagjes helpen om de kou buiten te houden, maar overdrijf niet. Twee lagen is in de meeste gevallen genoeg. Voor lange wandelingen door de […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *