2 losse of één tweepersoons slaapmat? Wat is handig?

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Een één of een tweepersoons slaapmat kopen? Uit de uitgebreide test van SI slaapmatten die ik vorig jaar deed bleek dat er wel degelijk verschillen zijn tussen slaapmatten, maar vooral dat deze 10 cm slaapmatten erg lekker slapen. Vaak krijg ik de vraag: “Moet ik een duo slaapmat voor 2 personen kopen of juist 2 aparte slaapmatten? 

Welke tweepersoons slaapmatten zijn er? 

Van de meeste 10 cm dikke slaapmatten die ik destijds en onlangs getest heb zijn ook tweepersoons versies beschikbaar. Meestal worden deze aangeduid met de aanvulling “duo” Dit zijn onder andere: 

Weet je nog niet welke slaapmat je wilt kopen? Lees dan voor voordat je een slaapmaat gaat kopen welke het beste voor jouw type kamperen geschikt is. 

Slaapcomfort éénpersoons vs.  2 persoons slaapmat

De slaapmatten test die ik eerder deed, is bijna één op één toe te passen op de 2-persoons duo-versies van deze slaapmatten. De dikte, het gebruikte materiaal en de vulling is identiek. Natuurlijk zijn de afmetingen anders, echter niet precies twee keer zo breed, maar daarover zo meer. 

exped megasleep duo 25

SI slaapmat of toch luchtbed?

Je kunt natuurlijk in plaats van een tweepersoons slaapmat ook voor een tweepersoons luchtbed kiezen. Wanneer ruimte en comfort echter minder belangrijk zijn zou ik persoonlijk altijd voor een slaapmat kiezen. 

Een dikke slaapmat slaapt namelijk echt veel lekkerder dan een luchtbed. Je hebt het gevoel dat je op een matras van thuis slaapt. Daarnaast isoleert een slaapmat beter in koude nachten en hoewel deze in aanschaf duurder zijn, zijn ze wel duurzamer. Ze gaan namelijk veel minder snel lek. 

tweepersoons duo slaapmat

2 x éénpersoons of 1 x tweepersoons slaapmat? 

Kamperen doe je vaak samen met je lief en dan slaap je het liefste ook naast elkaar. Met de 10 cm slaapmatten kun je dat op twee manieren doen. Of je gebruikt ëén duo slaapmat voor 2 personen, óf je gebruikt 2 aparte éénpersoons 10 cm box model slaapmatten en legt die naast elkaar. Voor beide opties valt wat te zeggen. 

Met een tweepersoons duo slaapmat kun je zonder problemen lekker tegen elkaar kruipen en heb je geen gleuf of ribbel waar je in kunt glijden. Het is dus de meest comfortabele optie.  Wel is er voor éénpersoonsslaapmatten een riem beschikbaar om ze aan elkaar te koppelen. 

Daarnaast is een tweepersoonsslaapmat in de meeste gevallen ook de goedkoopste optie. Een tweepersoons slaapmat of die nu van Exped, Obelink, Human Comfort of welk andere merk dan ook is kost gemiddeld €50 tot €70 meer dan 1 éénpersoons versie. Dat scheelt dan al snel zo’n 30% in de prijs . 

Een 2 persoons slaapmat is smaller

Wat voor de één een voordeel is en voor de ander een nadeel is van een tweepersoons duo slaapmat is dat deze  minder breed zijn. De Exped megamat 10 LW duo is bijvoorbeeld 132 cm breed terwijl de éénpersoons versie 77 cm breed is. Wil je dus wat meer ruimte dan zijn 2 aparte slaapmatten aan te raden. Heb je minder ruimte in je tent of auto dan is een 2-persoons versie aan de raden want ook de pakmaat van een 2-persoons is meestal kleiner dan 2 éénpersoons. 

Wat ik wel een groot voordeel van de éénpersoons slaapmatten vind, is dat deze makkelijker hanteerbaar zijn als ze uitgerold zijn én dat je ze sneller ook thuis als logeerbed / mat zult gebruiken.  

+/- 2 persoons slaapmat

+ Geen gleuf of ribbel
+ Goedkoper
+ Slaapt comfortabeler
+Kleinere pakmaat
+Minder breed p.p. 
– Minder handzaam
– Minder breed p.p.
– Minder goed als logeerbed te gebruiken

+/- 1 persoons slaapmat

+Flexibeler in gebruik
+Breder oppervalak p.p. 
+Beter hanteerbaar
+Sneller opgeblazen
– Iets minder comfortabel 

– Breder oppervlak p.p. 
– Duurder

7,5 of 10 cm dike  2 persoons slaapmat?

Veel duo slaapmatten ( wel steeds minder)  zijn er in zowel een 10 cm dikke versie, maar ook in een 7,5 cm dikke versie. Hoe groot is dat verschil?  Ik heb bijna alle matten geprobeerd en als je de keuze hebt zou ik eigenlijk altijd voor een 10 cm mat kiezen. 

Vooral voor zijslapers en mensen met een behoorlijk lichaamsgewicht merk je echt een duidelijk verschil in slaapcomfort tussen een 7.5 en een 10 cm slaapmat. Daarnaast is het verschil in zowel prijs als in pakmaat vaak te verwaarlozen en dan zou ik persoonlijk voor die €20 gewoon voor de 10 cm versie kiezen. 

2 persoons slaapmat

Twee slaapmatten aan elkaar vastmaken

Met twee slaapmatten toch comfortabel samen slapen? Vooral wanneer je de slaapmatten ook los of thuis en voor logeerpartijtjes wil gebruiken dan kan het toch slim zijn om 2 losse éénpersoons slaapmatten aan te schaffen. Je kunt natuurlijk een hoeslaken gebruiken om ze te koppelen maar deze past meestal niet goed waardoor het toch gaat schuiven. Er is dan een handige gadget om de slaapmatten bij elkaar te houden zodat je niet in een gleuf glijdt gedurende de nacht. 

Lees ook:  Uitgebreide review Decathlon Quechua Comfort 65 slaapmat

Er is namelijk de Universal Mat Coupler. Deze set van Exped kun je gebruiken op alle slaapmatten. In de set zitten twee lussen met een acht-vorm. Deze schuif je om de twee slaapmatten, boven en onder en dat maakt van twee enkele slaapmatten een tweepersoonsslaapmat.  Als je beiden een andere slaapmat fijn vindt kun je deze ook gebruiken. 

Wipwap effect?

Een vaak gehoord probleem met tweepersoonsluchtbedden is dat er een wipwap effect is. De één stapt in bed of rolt om en de ander wordt bijna gelanceerd.  Bij een 10 cm tweepersoons SI mat is dat al een stuk minder dan bij een luchtbed, zeker als hij volledig opgeblazen is. Je voelt elkaar vaak nog een klein beetje als de mat niet hard is opgeblazen. Als je dat helemaal wilt voorkomen dan is de Universal Mat Coupler in combinatie met 2 losse matrassen een oplossing. 

Conclusie: Een 2 persoons duo slaapmat doen of niet? 

Persoonlijk vind ik de voordelen van een 10 cm tweepersoons slaapmat wanneer je de slaapmat vooral als stel gebruikt groter dan die van 2 losse éénpersoons SI matten. Bijvoorbeeld de Exped Megamat 10 LW slaapmat duo , Obelink Sleepwell 10 duoHuman Comfort Gentilly 10 duo en de Nomad Dreamzone 10.0 duo zijn voor een stel allemaal  comfortabeler, kleiner in pakmaat en meestal flink goedkoper dan 2 losse versies van de slaapmatten. 

Alleen als je de slaapmatten flexibel wilt gebruiken, dus bijvoorbeeld ook voor thuis of logeerpartijen van de kinderen, dan zijn twee éénpersoons slaapmatten een betere keuze. Andere overweging kan zijn dat je een kleine twijfelaar breedte, te krap vindt met je partner. Ook dan zijn 2 matten beter dan één tweepersoonsslaapmat. De  Universal Mat Coupler  is dan wel een aanrader om een kier of gleuf te voorkomen.  ls je een kleine tent hebt kan het voordeel van 2 aparte matten ook nog zijn dat je deze overdag op elkaar legt om zo meer ruimte te hebben.  Dus wat wordt het voor jou? Eén slaapmat 2 persoons- of 2 éénpersoons slaapmatten? 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

13 reacties

 • Hoi There,

  Ik heb je info gelezen over de verschillende slaapmatten. Vroeger heb ik ook altijd op een selfinflatable matje gelegen maar ik krijg er nu snel pijn in mijn rug van. Wij hebben nu een luchtbed met een klein laagje traagschuim. Eigenlijk zijn we op zoek naar een selfinflatable mat met extra laag traagschuim. Weet jij of zoiets bestaat? Lang geleden wel eens in kampeerwinkel gezien maar kan het eigenlijk nergens terugvinden.
  Dank voor je hulp Alvast!

  Groet Femke

  • Hi Femke, Heb je ook weleens op deze 10 of zelfs 15 cm Self Inflatable matten geslapen> Ik hoor zelfs van mensen met rugklachten dat ze hier goed op slapen. Er zit namelijk een flinke foam matras in. Wat ik verder weleens hoor van caravan of vouwwagen kampeerders is dat ze een topper gewoon van de ikea bv. op hun matras of luchtbed leggen. Maar daar moet je wel de ruimte voor hebben.

 • Een vraagje nog, Tjerk. Een voordeel van twee losse matten is ook dat je ze overdag op elkaar kan leggen zodat je meer ruimte in je tent hebt. Kan je die twee persoonsmatten ook dubbelvouwen? Of is dat echt niet aan te raden?

  • Dag Peter,

   Vouwen zou ik niet doen, oprollen kan natuurlijk wel. Maar ik denk inderdaad dat wanneer die ruimte belangrijk is twee afzonderlijke matten geen slechte optie is hoor. Zou ik wel zo’n EXPED verbinder er bij aanschaffen.

 • Beste Tjerk,
  Kunnen de twee helften van de human comfort gentilly duo 10 onafhankelijke van elkaar bijgeblazen worden? Ik vind dit niet terug in de product specificatie van de diverse kampeerwinkels. Ik hoop dat jij daar tijdens de testen naar gekeken hebt, groeten Helga

  • Dag Helga, Ik heb het éénpersoonsmatras getest maar voor zover ik weet is het bij het GEntilly duo matras niet mogelijk om de twee helften afonderlijk van elkaar af te stellen qua hardheid.

 • Hi Tjerk, nuttige review, dank hiervoor. 1 punt komt helaas niet terug. Wij hebben nu een 2-persoons luchtbed en mijn partner vindt het storend als ik ‘s nachts draai, omdat zij dan ook op en neer gaat. In ons gewone bed met matras hebben we hier geen last van. Aangezien een inflatable matje van 10cm hier een beetje tussen in zit qua eigenschappen vraag ik me af hoe veel last we hiervan zouden ondervinden als we een 2-persoons kopen. Ik hoop dat je je ervaringen kunt delen, dank alvast!
  Groet Robbert

  • Daar heb je helemaal gelijk in. Ik heb meteen een stukje toegevoegd. Bij deze matrassen heb je daar bij een tweepersoonsversie veel minder last van. Maar helemaal weg is het ook niet. Je voelt het wel als er iemand naast je komt liggen maar je wordt niet gelanceerd. De matcoupler met 2 aparte matrassen dan heb je er zeker geen last van.

 • Eerste keer kamperen
  Hallo, Wij zouden voor de eerste keer gaan kamperen met de kids maar we hebben totaal geen benul welke matras we zouden kiezen. Ik kan al veel uithalen uit jouw review, maar de schrik zit erin dat als we slecht slapen onze kampeer ervaring ook in het water valt. Mijn man heeft last aan zijn rug als hij op een slechte matras slaapt. Zou je dan ook zo een zelfopblaasbare aanraden? Kunnen we dan eventueel ergens zo een matras proberen? Zou dit misschien een oplossing zijn?
  Alvast heel erg bedankt op voorhand!
  Grtjs Cindy

  • Dag Cindy,

   Van anderen met rugklachten hoor ik dat ze op de Exped megamat 10 goed slapen. Maar proberen is altijd een goed idee. In veel kampeerwinkels hebben ze verschillende slaapmatten om uit te proberen. Succes!

 • Slapen met z'n tweeen....
  Hi Tjerk,
  heb je test van -met name- de Nomad Dreamzone goed gelezen; een vraag blijft in m’n hoofd spoken. Er zijn natuurlijk tal van andere, goedkopere opties, zoals de luchtbedden van Intex of Coleman. Heb je die goedkope opties ook als eens uitgeprobeerd?
  Bedankt voor al je moeite,
  greetz,
  Jan

  • Dag Jan, Luchtbedden zijn inderdaad vaak goedkoper maar vooral de goedkopere luchtbedden zijn qua comfort en R waarde en dus warmte echt niet te vergelijken met de zelfopblazende slaapmatten.

Laat jouw reactie achter