Review: Sea to Summit Comfort Plus Insulated, comfortabele slaapmat

3b74fbb114580411766c87c2934f8466?s=55&d=mm&r=g Corine Onlangs had ik het geluk de Comfort Plus Insulated slaapmat van Sea to Summit te mogen testen. Omdat ik als hiker altijd geïnteresseerd ben in lichte slaapmatten met een goede isolatiewaarde, was ik heel benieuwd naar de prestaties van deze mat. Sea to Summit gebruikt bij deze mat namelijk een troef die ik nog niet eerder ben tegengekomen in een slaapmat.

De slaapmatten van Sea to Summit zijn mij niet onbekend. Na jaren op een Self inflatable van Thermarest  te hebben geslapen schafte ik mezelf een paar zomers geleden de Sea to Summit Ether Light XT Insulated WMS aan. Mijn eerste luchtmatras met pompzak. Ik was meteen weg van de pakmaat, het gewicht en niet te vergeten het ligcomfort van deze mat. Ik had dan ook de nodige verwachtingen van de Sea to Summit Comfort Plus Insulated voordat ik hem in mijn handen kreeg.

Pakformaat

Geen lichtgewicht

Het eerste wat me opviel bij het uitpakken van de Sea to Summit Comfort Plus Insulated was het gewicht. Met zijn 845 gram voor een regular is dit beslist geen lichtgewicht luchtmatras. Gelukkig was dit ook nooit de bedoeling van Sea to Summit. Ze geven op hun website aan dat ze bij het maken van dit matje niet zo zeer voor de lichtste of compactste mat gingen, als wel voor de meest comfortabele mat. Of dat laatste naar mijn idee gelukt is, lees je verderop in deze review.

De slaapmat wordt geleverd met een reparatieset en Pillow Lock™ system. Met dit systeem kun je een opblaasbaar kussen van Sea to Summit, mocht je daarover beschikken, aan je slaapmat bevestigen. De pompzak zit aan de opbergzak van de mat bevestigd.

3 verschillende maten en gewichten

De Comfort Plus Insulated is het beter geïsoleerde broertje van de Comfort Plus. Beide varianten bestaan in drie verschillende maten: small (168 cm), regular (183 cm) en large (201 cm). Zowel de small als de regular zijn 55 cm breed, de large is 64 cm breed. Alle zes de matten hebben een dikte van 6,3 cm, waarbij de Comfort Plus een R-waarde van 2.0 heeft en de Comfort Plus Insulated een R-waarde van 4.0.

LengteBreedteDikteGewichtR-waardePakmaat
Comfort Plus Small168 cm55 cm6,3 cm640 gr2.0Ø 11,5 x 18 cm
Comfort Plus Insulated Small168 cm55 cm6,3 cm775 gr4.0Ø 14,5 x 24 cm
Comfort Plus Regular183 cm55 cm6,3 cm710 gr2.0Ø 11,5 x 18 cm
Comfort Plus Insulated Regular183 cm55 cm6,3 cm845 gr4.0Ø 14,5 x 24 cm
Comfort Plus Large201 cm64 cm6,3 cm875 gr2.0Ø 11,5 x 21 cm
Comfort Plus Insulated Large201 cm64 cm6,3 cm1045 gr4.0Ø 14,5 x 27 cm

Mocht je nou niet de langste zijn, dan kan het zich lonen om een kleinere mat te kiezen. De Comfort Plus Insulated small is met zijn 775 gram namelijk 90 gram lichter dan de regular en de regular is maar liefst 200 gram lichter dan de large! Ik lag zelf met mijn lengte van 1.80 prinsheerlijk op de regular.

Lees ook:  Kinderslaapzak review van de vrolijke Outwell Butterfly

De grote keukenweegschaaltest

Uiteraard heb ik het matje zelf nog even op mijn keukenweegschaal gelegd om te kijken of het gewicht overeen komt met de specificaties op de website. Volgens mijn keukenweegschaal weegt het matje 816 gram. De pomp-/opbergzak weegt 64 gram. Dat betekent dat ik op 880 gram kom voor deze combinatie. Wil je ook het pillowlocksystem en de reparatieset meenemen, dan zit je volgens mijn keukenweegschaal op een totaal van 886 gram. Ik heb helaas niet kunnen achterhalen of de 845 gram op de website voor enkel het matje, of voor het totaal bedoeld is.

Comfortabel liggen

Ligcomfort Sea to Summit Comfort Plus Insulated

Goed, dan is het nu hoog tijd om naar het comfort te kijken. Het maatje heet immers niet voor niets: Comfort Plus Insulated. Zoals ik eerder al aangaf, streeft Sea to Summit er met deze mat naar om de meest comfortabele mat te leveren. Toegegeven, het matje ligt inderdaad heerlijk. Sterker nog, mijn wederhelft meldde na een paar minuten proefliggen dat dit matje wellicht beter ligt dan mijn eigen bed. Ik laat maar in het midden of dit een compliment voor het matje of een belediging voor mijn bed is.

Hoe dan ook zijn we het er beiden over eens dat dit matje top ligt. Desondanks durf ik deze mat niet gelijk te verkiezen als de fijnste mat waar ik ooit op gelegen heb. Ik ben namelijk ook dol op het ligcomfort van mijn Sea to Summit Ether Light XT Insulated WMS en het comfort van de eerder door mij gereviewde Exped Ultra 7R.

Bovendien maakt het matje bij iedere beweging flink wat geluid, zelfs wanneer je er een doek onder hebt gelegd.

Warmte-ervaring tijdens een milde herfstnacht

De Sea to Summit Comfort Plus Insulated heeft een R-waarde van 4.0. Eerder schreef ik in mijn blog over R-waardes al dat het lastig is om een R-waarde aan bepaalde temperaturen te koppelen. Temperatuurbeleving is immers van zo veel verschillende factoren afhankelijk.

Omdat ik de Comfort Plus Insulated slechts tijdelijk tot mijn beschikking had, heb ik hem alleen in milde herfstnachten kunnen testen, waarbij het kwik tussen de 6 en 8 graden lag. Ik droeg een legging, thermoshirt en muts, en lag in een zijden lakenzak in mijn dikkere mummieslaapzak. Deze laatste heeft een comforttemperatuur van drie graden, maar heeft mij in nachten ver onder het vriespunt warm gehouden.

Met deze set-up kreeg ik het gedurende de nacht toch wat fris, waarna ik besloten heb de capuchon van de slaapzak over mijn hoofd te trekken en de touwtjes aan te snoeren. Echt koud heb ik het vervolgens niet gekregen, maar echt comfortabel warm had ik het op deze manier ook niet.

Ik zou op basis van deze ervaring de mat dan ook niet meenemen op een fris winterkampeeravontuur. Al kan er natuurlijk met behulp van een extra aluminium isolatiematje en een goed warme slaapzak en lakenzak nog veel gewonnen worden. Helaas heb ik deze limiet zelf niet verder kunnen verkennen.Sea to Summit Comfort plus insulated

Het geheim van de Comfort Plus

Zoals ik eerder al aangaf, maakt Sea to Summit bij de Comfort Plus Insulated (en ook bij zijn minder geïsoleerde broertje) gebruik van een techniek die ik nog niet eerder tegen ben gekomen in slaapmatten. De mat bestaat namelijk uit twee verschillende lagen! Dit betekent dat je zowel de onderlaag als de bovenlaag van de mat separaat moet opblazen. Naast dat het een kleine extra handeling is en vermoedelijk extra gewicht met zich meebrengt, heeft deze aanpak toch zeker ook een aantal voordelen.

  1. Allereerst zorgt het systeem van twee lagen er samen met de synthetische isolatie in het matje voor dat de kou die vanaf de grond in het matje trekt, minder eenvoudig mengt met de warme lucht in het matje vlak onder jouw lichaam. Het helpt dus bij de isolatie. 
  2. Ten tweede zorgt het tweelagensysteem ervoor dat je het matras nog comfortabeler kunt opblazen. Zo kun je bijvoorbeeld de onderlaag hard opblazen, zodat je geen last hebt van een oneffen ondergrond, terwijl je de bovenlaag comfortabel zacht houdt voor jezelf.
  3. Tot slot: een wellicht voor de hand liggende maar wel erg comfortabele gedachte: mocht een van de twee lagen lek raken, heb je altijd nog een werkende laag over. Je zult wat minder comfortabel liggen, maar je kunt er nog wel prima de nacht mee doorkomen.
Lees ook:  Advies: Welke slaapzak past bij mij?

2 wegs ventiel

Opblaasgemak

De Sea to Summit Comfort Plus Insulated is gemakkelijk op te blazen met behulp van de bijgeleverde pompzak. Deze pompzak zit bevestigd aan de opbergzak. Ik blies de onderste laag van de mat hard op in minder dan 2 gevulde pompzakken. De bovenste laag liet ik vanwege het comfort wat zachter, hier voldeed wat mij betreft één zak aan lucht.

Sea to Summit heeft heel prettige ventielen op hun matjes. Mocht je je mat nu toch iets te hard hebben opgeblazen, dan kun je dit gemakkelijk aanpassen, ook wanneer je al lekker in je slaapzak gerold op bed ligt. Wel raad ik je aan in een dergelijk geval zeker te weten hoe je ventiel werkt. Ik heb eens per ongeluk midden in de nacht mijn hele matje leeg laten lopen, toen ik voor het eerst op een Sea to Summit mat sliep. Maar ach, daarna vergeet je het ook nooit meer ;-).

Dankzij deze prettige ventielen is niet alleen het opblazen, maar ook het leeg laten lopen en oprollen in een poep en een scheet gedaan. Het matje past vervolgens ook weer met gemak in de hoes.

Voor- en nadelen van de Comfort Plus Insulated:

Plussen
+ Ligt comfortabel
+ De hardheid is makkelijk aan te passen
+ Pompt snel en eenvoudig op
+ Eenvoudig in te pakken

Minnen
– Kraakt wanneer je beweegt
– Isoleert minder goed dan ik verwachtte
– Gewicht

Eindbeoordeling

Wanneer je op zoek bent naar een kwalitatief goede slaapmat die comfortabel ligt en eenvoudig in gebruik is, dan kan je de Sea to Summit Comfort Plus Insulated zeker overwegen. Wanneer je enkel tijdens warme zomernachten kampeert, zal de reguliere variant prima voldoen. Wil je ook buiten de zomer in de wat mildere lente- en herfstnachten kamperen, moet je zeker de Insulated variant overwegen. Deze weegt wel meer, maar dat gewicht kan je dan weer besparen op een zwaardere slaapzak of extra dekens.

De doorgewinterde hiker en de winterkampeerder zou ik deze slaapmat echter niet aanraden. De mat heeft toch nog een behoorlijk gewicht en isoleert niet genoeg voor de echt koude winternachten. Mocht je een lichte mat met hoge isolatiewaarde zoeken, kijk dan zeker eens naar de Exped Downmat Winter. Let wel: voor deze extra wensen betáál je ook: het prijsverschil tussen deze beide matten is aanzienlijk.

Waar te koop?

 

Auteur

Ik ben Corine Westerink. Om los te komen uit mijn werk en uit mijn hoofd, trek ik de natuur in. Daar vind ik rust, daar vind ik vrijheid. Het liefst doe ik dit al lopend met m'n tentje op mijn rug. Mijn streven is ooit alle LAW’s in Nederland af te lopen.
Leer Corine kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter