Ga je een slaapmat kopen? Dan komen er een hoop vragen op je af. Moet ik een schuimmat, SI mat of luchtmat kopen? Welke dikte heb ik nodig om comfortabel te kunnen liggen en welke mat past het beste bij mijn manier van kamperen? Fijn slapen is erg belangrijk op de camping want het is toch de helft van je vakantie. Daarom een antwoord op al je slaapmatvragen om je te helpen de juiste keuze te maken.
Welke soorten slaapmatten zijn er?
Er zijn grofweg vier verschillende soorten slaapmatten waarmee je kunt kamperen. Even een kort overzicht om te weten waar we het over hebben:
Schuim of noppen slaapmat
Deze slaapmatten waren begin Jaren 90 ontzettend populair. De slaapmatten zijn in zijn geheel gemaakt van schuimrubber of een ander soort foam zonder tijk met of zonder noppen. Tegenwoordig worden ze vooral nog gebruikt als lichtgewicht slaapmat omdat ze weinig wegen en zijn daarnaast goedkoop. Nadeel is wel dat ze relatief veel ruimte innemen en niet heel comfortabel slapen.
Self Inflatable slaapmat
Dit is het meest gebruikte soort slaapmat op de camping tegenwoordig. Deze zelf opblazende slaapmatten draai je open, rol je uit en blaast zichzelf daarna zelf op doordat het schuim in de SI mat uitzet en zich volzuigt met lucht.
Deze slaapmatten zijn er inmiddels in veel verschillende dikten en afwerkingen qua gewicht, vorm en afmetingen. Voordelen van deze matten zijn dat ze over het algemeen comfortabel slapen, makkelijk in gebruik zijn, goed isoleren, duurzamer zijn dan standaard luchtbedden en ook in betaalbare versies zijn te kopen.
Luchtbedden
Luchtbedden gaan al even lang mee als kamperen bestaat. Tegenwoordig zijn ze er in veel verschillende soorten en maten. Lichtgewicht en extra sterk, extra hoog en met ingebouwde pomp maar ook standaard box luchtbedden zijn nog te verkrijgen.
Het voordeel van een luchtbed is dat je relatief veel comfort krijgt terwijl ze weinig ruimte innemen. Qua prijs zijn goede luchtbedden vergelijkbaar met SI matten. Groot nadeel van luchtbedden vind ik persoonlijk dat ze vatbaarder zijn voor lekken en dat je ze dus nog zelf moet gaan staan oppompen.
Lichtgewicht slaapmat
Lichtgewicht slaapmatten zijn er eigenlijk in alle drie de bovenstaande soorten. Schuim, zelf opblazend en als luchtbed. Door de materialen die voor deze matten worden gebruikt blinken ze uit in hun gewicht. Wat mij betreft, is de beste lichtgewicht slaapmat nog altijd een lichtgewicht lucht slaapmat. Deze wegen vaak maar een paar honderd gram, hebben een kleine pakmaat én blinken uit in comfort.
De dikte bepaalt voor een groot deel het comfort van de slaapmat
Waar moet je op letten als je een slaapmat koopt?
Bij het kopen van een slaapmat moet je een afweging maken tussen: comfort, gemak, pakmaat, prijs en isolatiewaarde:
1. Welke dikte slaapmat is het meest geschikt?
De dikte van de slaapmat is de belangrijkste indicator van het comfort. Schuimmatten zijn vaak, maar 1 cm dik terwijl luchtbedden en zelf opblazende matten er ook in 3 cm, 5 cm, 7,5cm, 10 cm of 12 cm of 15 cm. Maar welke heb je nodig?
De dikte van je slaapmat is een afweging tussen comfort en pakmaat. De meeste luchtbedden en trekking slaapmatten zijn dik genoeg om comfortabel op te slapen als je ze maar hard genoeg opblaast.
Voor SI matten geldt dat, hoewel het afhankelijk is van je lichaamsbouw, ik sowieso zou kiezen voor een minimale dikte van 5 cm. Als pakmaat minder belangrijk is dan is de keuze voor een boxmatras va 7,5 of 10 cm aan te raden omdat je met iedere stap flink wat comfort toevoegt. De dikkere matten van 12 en 15 cm bieden wat mij betreft weinig extra comfort.
2. Box, mummy of standaard vorm?
Ook de vorm kan van belang zijn bij de keuze voor een slaapmat. Het voordeel van een mummie vorm is dat deze vaak lichter zijn in gewicht, maar onrustige slapers rollen er vanaf. Voor de standaard rechthoekige slaapmatten en luchtbedden geldt dat al minder. Wil je echt comfortabel liggen en niet van je slaapmat afrollen dan is een boxmatras of luchtbed aan te raden. Door de rechte wanden bieden ze meer stabiliteit.
3. Hoe breed moet de slaapmat zijn?
In het algemeen geldt des te dikker de slaapmat of het luchtbed, des te breder. Dit kan van belang zijn om twee redenen. Ten eerste moeten de slaapmatten wel in je tent of slaapcabine passen. De meeste 10 cm SI slaapmatten zijn rond de 76 cm breed. Als je er twee naast elkaar legt past dat niet in een slaapcabine van 140 cm. Dan heb je comfortabele slaapmatten, maar lig je alsnog schuin met alle gevolgen van dien.
Ten tweede is de breedte van de slaapmat ook van invloed op jouw slaapcomfort. Vooral de 3 cm slaapmatten en soms ook de 5 cm slaapmatten vind ik persoonlijk aan de smalle kant. Daardoor heb ik sneller het gevoel dat je er vanaf zal glijden en slaap ik minder rustig.
4. Hoe zwaar en groot mag jouw slaapmat zijn?
Voor autokampeerders is het gewicht meestal niet zo van belang maar ga je lichtgewicht kamperen, op fietsvakantie of wandelen dan speelt dat wel een rol. Op fietsvakantie is pakmaat vaak belangrijker dan het gewicht, maar dit moet natuurlijk niet uit de kluiten lopen. Er zijn dan zowel SI matten of trekking slaapmatten die in aanmerking komen. Ga je echt lichtgewicht kamperen of wandelen dan zijn de trekking slaapmatten over het algemeen de meest voor de hand liggende keuze.
5. Hoeveel isolatie moet de slaapmat bieden?
De meeste warmteverlies je door een luchtbed, de minste door een dikke SI mat van 10 of 15 cm. In hoeverre een slaapmat of luchtbed isoleert, is vooral van belang als je ook in het voorjaar, najaar of de winter kampeert. De isolatiewaarde van slaapmatten wordt aangegeven met een R-waarde. Dit is een test die door fabrikanten uitgevoerd kan worden. Niet alle fabrikanten doen dit. Hoe hoger de R waarde, des te beter de slaapmat bij koude temperaturen te gebruiken is en des te minder lichaamswarmte via de onderkant verloren gaat. Een slaapmat met een R-Waarde van rond de 3 kun je tot ongeveer het vriespunt gebruiken. Daar vallen de meeste SI matten van 5cm en meer en de meeste trekking slaapmatten onder. Mijn persoonlijke ervaring is dat een slaapmat met een R-waarde van hoger dan 5 vooral bij die lage temperaturen in het voorjaar en najaar nog net iets comfortabeler is.
Een één- of tweepersoons slaapmat kopen?
Ik krijg vaak de vraag of je nu voor een tweepersoons slaapmat of voor 2 x een 1-persoonsslaapmat moet kiezen. In de blog “Moet ik een één- of een tweepersoons versie kopen?” leg ik uitgebreid de voor én nadelen uit.
De korte versie? Een duo SI slaapmat ( tweepersoons dus) is comfortabeler, goedkoper en heeft een kleinere pakmaat. 2 x de éénpersoons slaapmat is breder, flexibeler en kun je met de Universal Mat Coupler mooi aan elkaar verbinden zonder kier. Voor luchtbedden geldt ongeveer hetzelfde.
Wat is de beste slaapmat?
Er zijn verschillende testen gedaan met slaapmatten, zelf ik heb de 10 cm slaapmatten uitgebreid getest. Welke slaapmat het meest geschikt is voor jou is afhankelijk van jouw afweging tussen comfort, gemak, pakmaat, prijs en isolatiewaarde. Daarom heb ik voor iedere soort kampeerder een paar passende slaapmatten en luchtbedden geselecteerd die je kunt overwegen als je een slaapmat gaat kopen:
Beste slaapmat voor de meeste (auto) kampeerders
Ga je kamperen met de auto dan is meestal het gewicht niet zo belangrijk, maar de pakmaat kan dat wel zijn zeker als je met een heel gezin gaat zonder dakkoffer.
- Comfort het belangrijkste: Exped Megamat 10 én Human Comfort Gentilly 10 EW
- Comfort én pakmaat belangrijk: Nomad Dreamzone 10, (10 cm) Decathlon Ultim Comfort (8 cm) of de Therm-A-Rest Basecamp Large (5,8 cm)
- Budgetoptie: het Air seconds Decathlon luchtbed of Quechua Arpenaz Comfort 65 SI mat (6,5 cm)
Beste lichtgewicht slaapmat
Ga je lichtgewicht kamperen dan blijft de afweging gewicht vs. comfort en isolatiewaarde. De onderstaande slaapmatten scoren op alle drie de aspecten goed:
- Comfort en Gewicht belangrijk: Therm-A-Rest NeoAir UberLight (250 gram), Sea to Summit Ultralight Insulated mat (486 gram) of Expad Synmat HL MW (440 gram)
- Budgetoptie: Forclaz Trek 700 Air XL (600 gram)
Beste slaapmat voor fietskampeerders
Ga je op fietsvakantie dan mag je slaapmat iets meer wegen, maar moet deze zo weinig mogelijk ruimte innemen en zoveel mogelijk comfort bieden. De onderstaande slaapmatten scoren op comfort én pakmaat het beste:
- Sea to Summit Comfort Plus Pakmaat 27 x 11 cm, 595 gram
- Therm A Rest Neonair Xlite Pakmaat 28 x 12 cm, 340 gram
- Budgetoptie: NIC Impex SA Pakmaat 10 x 28 cm, 550 gram
Zelf hebben we een nieuwe die niet in deze test staat. Het is de Nemo Roamer xl. Verkrijgbaar bij Pauw in Heerhugowaard. Deze is comfortabel en heeft een klein zoekvolume. Hij is wel vrij prijzig. Hoe verhoudt deze zich tot de andere matten?
Ik heb sinds gister ook de Nemo Roamer XL. Wat een heerlijke slaapmat! Super licht en compact om mee te nemen en hij ligt super! Bedankt voor deze tip!
vergelijking eerder artikel
Hoe verhoudt de redwood limousine zich tot deze opties? Deze vond ik eerder via een review op uw website…
Kijk even naar het artikel met de 10cm matten test. Dan zie je de verschillen.
Effect hoge R-waarde slaapmatje in zomerse omstandigheden
Hallo,
Ik ben aspirant kampeerder met de motor en ben me momenteel aan het oriënteren op een slaapmatje. Ik vraag me daarbij af of een slaapmatje met een wat hogere R-waarde van 4.8 ook comfortabel te gebruiken is in zomerse omstandigheden.
M.a.w. is betreffend matje, in dit geval de Exped Dura 5R, te warm voor gebruik in zomerse temperaturen?
B.v.d. voor jullie reactie
Dag Eric,
nee een hoge R waarde betekent niet warme nachten in de zomer. het houdt de kou tegen maar straalt geen warmte af of door.