Kubb en 7 andere camping spelletjes voor buiten

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Camping spelletjes die eens wat anders zijn dan Badminton of jeu de boules. Vandaag blijven we op de camping. ‘Jeuh een campingdagje’, begint het halve gezin bij ons dan vaak te juichen.  Ik heb zelf weinig rust in mijn kont en een dag lang lezen en hangen daar word ik onrustig van. Dus op een ‘campingdagje’ ga ik al snel buiten spelletjes spelen met de campingkids. Of spelen we een bordspel of een reisspel als het regent. Badmintonnen en jeu de boules zijn leuk, maar er zijn nog zoveel andere campingspellen. De leukste campingspelletjes heb ik hier voor je op een rij gezet.

campingspel kubbs

Kubb, de koning van de buiten spelletjes

Kubbs of Kubb, zoals het Zweedse spel officieel heet, is echt het ideale campingspel. Je kunt het met 2 tot 12 mensen spelen, verdeeld over twee teams. Beide teams beginnen met een rij van 5 houten blokken voor hun neus en in het midden staat de koning. Daarnaast krijgt ieder team 6 stokken waarmee je eerst de blokken van het andere team moet omgooien en daarna de koning. 

Wie als eerste de Koning omgooit heeft gewonnen. Dit buiten spel is voor volwassenen en voor kinderen. Vanaf een jaar of vier kunnen kinderen meedoen. Ik word hier altijd ontzettend fanatiek van. Een origineel Kubb spel is er vanaf €25,-

spikeball cadeau

Spikeball, één tegen één of in teams

Spikeball ook vaak Roundball genoemd is een mix tussen handbal en volleybal en dit campingspel gaat om snelheid en samen spelen. Het kan alleen gespeeld worden maar één tegen één of in teams van 2 is leuker.  Je staat met zijn allen rondom het net op de grond en mag de bal maximaal drie keer aanraken als ‘team’ voordat je hem via het net overkaatst. Kan het andere team er niet meer bij? Dan heb je een punt. 

knapsack campingspel

Knapsack, lekker elkaar dwarszitten

Een relatief nieuw spel op de camping is Knapsack. Met een grote knots van touw probeer je precies op 30 punten uit te komen of alle paaltjes in jouw kleur te hebben. Hoe snel dat lukt is afhankelijk van jouw werptalent en in hoeverre jouw tegenspelers jouw zegetocht dwars gaan zitten. Leuk competitief spel voor op de camping. 

Lees ook:  Deze 7 Lego campers zijn pas echt cool!

campingspel waterballonnen

Camping spelletje: Als de bom barst

Wat is er lekkerder dan kliederen met water op een warme zomerdag. ‘Als de bom barst’ speel je met waterballonnen. Vul een emmer met allemaal waterballonnen, ga met zijn allen in een kring staan en gooi de ballon naar elkaar over. Het is natuurlijk wachten op het moment dat deze in alle hilariteit barst en de volgende bom aan de beurt is. Een echt ouderwets watergevecht is ook heerlijk, niets zo spannend als met waterballonnen of waterpistolen je tegenstanders besluipen! Kinderen vinden dit hilarisch, maar ook volwassenen kunnen het uitgieren met dit buiten spel.  Het blijft spannend wanneer hij knapt.

waterraket met kurk maken 1

Waterraket maken

Wat ook altijd leuk is maar iets meer voorbereiding vraagt is het zelf maken van een waterraket. Dat klinkt veel moeilijker dan het is en de meeste dingen heb je op de camping wel bij de hand, kun je lenen van de buren of de campingbaas. Het gevoel dat jouw kind krijgt als zijn zelfgemaakte waterraket tientallen meters door de lucht vliegt is fantastisch. Ik heb een stappenplan voor het maken van een waterrakket opgesteld op deze site. 

Flesjesvoetbal, campingspel van alle tijden

Ik speelde als kind al flesjesvoetbal op de camping. Hoewel ik altijd als eerste mijn fles leeg had was het altijd genieten. Iedereen pakt een plastic fles en vult deze met water. Met een bal probeer je elkaars fles om te schoppen. Is je fles leeg? Dan heb je verloren! Doe je zwembroek, maar vast aan want het eindigt meestal in een waterballet.

Knijperspel

Wil je een krioelende en gillende kindermassa voor je tent? Speel dan het knijperspel. Ieder kind krijgt drie knijpers en moet die zo snel mogelijk kwijt zien te raken. Je probeert ze bij een ander aan de kleren te hangen. Valt er een knijper op de grond dan pak je hem terug en probeer je hem aan een ander shirt te knijpen.  Ben je je knijpers kwijt? Dan mag je aan de kant gaan zitten. Degene die aan het einde van het spel aan de kant zit met de minste knijpers aan zijn lichaam heeft gewonnen.

Weerwolven, perfect camping spelletje voor kinderen en volwassenen

Dit kaartspel voor groepen vanaf acht spelers verandert de camping in een spannend dorp, Wakkerdam genaamd. Iedere speler krijgt een personage zoals de heks of het onschuldige meisje, een gewone burger of een spannende weerwolf. ’s Nachts als iedereen zijn ogen dicht heeft strijden de inwoners van Wakkerdam tegen de weerwolven. Maar iedere nacht verslinden de weerwolven ook een burger. Je moet dus als burgers de weerwolven ontmaskeren voordat het dorp uitgemoord is. Gegarandeerd een geslaagde avond voor oudere kinderen, maar dit buiten spel is zeker ook voor volwassenen een hit. En niet stiekem spieken hé in de nacht! De weerwolven kaarten zijn te koop bij de meeste speelgoedwinkels of online voor €9,95.

super bellen campingspel

Bron: 900hp

Maak de blits met superbellen

Op onze camping was het vorig jaar echt een rage. De papa die deze grote bellenblaas had meegenomen was voor alle kinderen  de ‘bellenman van de camping’. Dit campingspel is eigenlijk geen spel maar wel een echte ‘kindermagneet’. Bellen kapot prikken, daar wordt ieder kind gelukkig van, maar als die bellen dan ook nog een zo groot zijn dat je er zelf in zou passen, dan wordt het pas echt leuk. Enorm zijn de bellen die je met deze superbellenblaas kan maken. Het recept voor de bellenblaas komt nogal nauw, maar het resultaat is ontzettend gaaf.

Lees ook:  My first Opinel 7 kinderzakmes, we hebben hem uitgebreid getest

Zorg er wel voor dat je een plek zoekt op de camping ver weg van de tenten. Het voetbalveld bijvoorbeeld. Zeep is namelijk schadelijk voor het tentdoek.

Campingspelletje: Limopong

Onder studenten is het spelletje ‘bierpong’ al jaren populair. Voor kinderen is er ook een campingvariant op bedacht zoals je in het filmpje hierboven kunt zien. Ik heb het zelf nog nooit gespeeld, maar dat gaan we komende zomer zeker een keer uitproberen.  Zet op je campingtafel vijf bekers in een driehoek en vul deze voor de helft met limonade.

Ga twee meter van de tafel af staan en probeer om de beurt een pingpongbal met of zonder stuiter in één van de bekers te gooien. Raak? Dan is het feest en mag je de beker leegdrinken. Het is nog leuker om bij de buren nog een tafel te lenen, zodat je tegenover elkaar komt te staan. Om buikpijn te voorkomen kun je het ook gewoon met water doen of niet te scheutig zijn met de limonade. Voor volwassenen is dit buiten spel natuurlijk ook prima met bier of wijn te doen als de kinderen in de tent liggen.

Mijn favoriet blijft Kubb. Welke buiten spelletjes die we echt eens moeten proberen, spelen jullie altijd op de camping? Laat het weten, eerder schreven we ook over leuke reisspellen, gaaf buitenspeelgoed voor op de camping en de leukste spellen voor twee personen voor op de camping

Mijn favoriet blijft Kubb. Welke andere buiten spelletjes spelen jullie altijd op de camping? Laat het weten, eerder schreven we ook over leuke reisspellen, gaaf buitenspeelgoed voor op de camping en de leukste spellen voor twee personen voor op de camping.

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

2 reacties

 • Ik lees met veel interesse je wat leuke verhalen op je blog, maar schrik als ik zie dat je hier verteld dat je gaat bellenblazen met de kinderen op een camping met tenten.
  het zeepsop op je tent veroorzaakt lekkage waar je niet vrolijk van wordt.
  Een geweldig spel voor kinderen maar wel heel ver van de tenten spelen……….

  • Om je een beetje gerust te stellen Miranda. De bellenman op onze camping dat dat op het voetbal trapveldje waar gelukkig geen tent te bekennen was. Maar inderdaad een goede aanvulling. Bedankt daarvoor.

Laat jouw reactie achter

User Review
 • Kwaliteit:
  Sending
 • Gebruiksgemak:
  Sending
 • Pakmaat:
  Sending