Gebruik nooit, ik herhaal nooit zeep voor een vlek op je tent! En 5 andere schoonmaaktips voor je tent.

Reageer

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Tentdoek schoonmaken hoe doe je dat? Vlekken op een tent zijn als littekens of tatoeages. Ze vertellen een verhaal. Dat zou je over een vlek in je tentdoek kunnen denken. Ik ben echter zuinig op de dingen waar ik van hou. Dus ook op onze tent. Een vlek op de tent maak ik dus het liefst zo snel mogelijk schoon.  Maar hoe moet je een weer-, modder-, vogelpoep- of vetvlek in je tent nu schoonmaken zonder dat je straks door lekkages ook nog een zwembad in je tent hebt?

Gebruik nooit, ik herhaal nooit zeep voor het schoonmaken van tentdoek!

Ooit stond ik eens twee weken op een camping in Petten waarbij het weer op zijn zachtst gezegd ook ‘pet’ was. Ondanks de vele regen was de tent zwart van de modder. Juist wanneer het veel regent krijg je moddervlekken en spatten op je tentdoek. De eerste reactie is meestal: ‘Beetje warm water en wat allesreiniger en schoonmaken maar.’ DOE HET NIET!

Maak de vlekken in je tentdoek als het even kan altijd schoon met enkel lauw warm water en een spons of borstel. Tenten zijn namelijk geïmpregneerd met een waterafstotend goedje dat niet tegen zeep kan. Dus als je niet in een vergiet wilt slapen, maak dan die vlek op je tentdoek gewoon schoon met warm water.

Katoenen, polyester, nylon of PVC tentdoek schoonmaken

De tips hieronder zijn eigenlijk vantoepassingen op alle soorten tentdoek. Vooral een katoenen tent of polykatoen is lastig schoonmaken Maar wat veel mensen neit weten is dat het tentdoek van polyester en nylon, hoewel het vaak makkelijker schoonveegt, bijna net zo kwetsbaar zijn. Alleen PVC tentdoek dat veel voor voortenten wordt gebruikt is sterker en kan wel met een sopje schoongemaakt worden. Gebruik voor het schoonmaken van PVC echter geen groene zeep. Dit kan voor schimmel zorgen. 

Wat als lauw water de vlek niet uit je tentdoek haalt?

Voor sommige vlekken op je tentdoek is schoonmaken met enkel warm water echter gewoon niet genoeg, dus dan moeten er andere trucs uit de doos gehaald worden. Ik heb de beste oplossingen voor veel voorkomende tentvlekken voor je op een rij gezet. De tips gelden voor alle tenten van katoen, polykatoen of polyester mits anders aangegeven.

Hoe hars verwijderen van je tent?

Na een week op een mooie camping in Drenthe blijkt het dak van je tent onder de druppels hars te zitten.  Harsvlek op het tentdoek #@$%^%! Hoe harder de hars des te makkelijker kun je hars verwijderen van de tent.

Lees ook:  Kamperen in de kou, 19 tips tegen kou

Het helpt daarom om met een ijsblokje er overheen te wrijven en het hardingsproces te versnellen. Daarna kun je de uitgeharde hars tussen je vingers of  met een lepeltje laten verpulveren. Zo kun je de meeste hars verwijderen van je tent

De rest van de harsvlek die er dan achterblijft op het tentdoek zou ik zelf niet schoonmaken en gewoon laten zitten. Ikzelf zou het nooit doen maar wil je echt meteen van dat laatste restje af dan is het te verwijderen met wasbenzine. Je loopt dan wel de kans dat de waterafstotende laag van het tentdoek aangetast wordt en je dus opnieuw moet impregneren.

Gratis iedere maand even kamperen met ons e-magazine?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties in je mailbox.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.

vogelpoep-vlek-tent

Fletsjjjjj vogelpoep vlek op de tent, zo moet je vogelpoep verwijderen

Zal je net zien. Die grote boom zorgt voor heerlijk veel schaduw maar er zit ook een vogelnest in waardoor je tentdoek in no time onder de witte vogelpoep of duivenpoep vlekken zit. Bij vogelpoep vlek op het tentdoek geldt qua schoonmaken; des te eerder verwijderd, des te beter.

Laat ze dus vooral niet zitten tot het einde van de vakantie. Schraap of veeg de resten weg met een veger of lepel. Maak de rest van de vogelpoep vlek schoon met veel lauw water. Als de vlek opgedroogd is en deze slaat nog een beetje wit uit, laat dit dan gewoon zitten. Door de zon en regen verdwijnt de rest van de vogelpoep vlek uiteindelijk vanzelf van je tent.

Weer of schimmel in je tentdoek, hoe raak je die weerplekken kwijt?

Het weer in de tent. De tent te nat opgeborgen, een winter in een vochtige kelder of een seizoen op een vochtige schaduwplaats daar kan een tent niet tegen. Het weer, een soort schimmel, kan dan in je tent trekken. Met weervlekken of weerplekken in je tentdoek tot gevolg. Eigenlijk is dit gewoon schimmel, het ziet er uit als allemaal zwarte puntjes of vlekken.

Als je niets doet eet de schimmel je tentdoek op. Maar het helemaal schoonmaken blijkt vaak lastig. Er zijn veel ‘weerverwijderaars’ op de markt die speciaal voor gemaakt zijn om weervlekken uit tentdoek te halen, maar testen laten zien dat geen van allen perfect werkt. Ze zijn ook allemaal gebaseerd op hetzelfde middel: Bleekwater.

Bleekwater helpt meestal om de grootste schimmel- of weerplekken weg te halen door het met een borstel of spons schoon te schrobben, maar het weer er helemaal uit halen lukt haast nooit. Ook al zijn de zwarte vlekken weg, onzichtbaar, is de schimmel dan toch nog aanwezig. Maar met schoonmaken verleng je wel het leven van jouw tentdoek.  

Lees ook:  Fietsvakantie met kinderen? 11 handige tips voor het hele gezin!

Bleekwater blijft een heftig goedje en zorgt er wel voor dat het tentdoek  verzwakt. Het is dus een keus uit twee kwaden, het weer en bleekwater, het beste blijft natuurlijk om de tent droog in te pakken of thuis te drogen te hangen en zo weervlekken te voorkomen. Maar ook ik ben daar wel eens te lui voor geweest en dat kostte me een koepeltent.

Bakkie pleurt over je tentdoek, oeps hoe koffievlek schoonmaken?

Met een bakkie pleur gestruikeld over een scheerlijn of het filter omgegooid in de keuken. Als opperkluns zou het mij beiden zo kunnen gebeuren. Bij koffievlekken is vooral snelheid belangrijk. Zorg dat je het direct schoonmaakt met enkel lauw warm water. Heb je het gemorst over je polyester tent dan kun je er ook nog wat alkalivrije zeep aan het sopje toevoegen. Als je snel bent, hou je een schone tent.

Kaarsvet vlek op tentdoek schoonmaken

Na een romantisch avondje filosoferen in de voortent met je lief de kaarsjes iets te hard uitgeblazen? @%$@#^^&%! Kaarsvet vlek op de tent. Hiervoor geldt hetzelfde als met hars. Eerst goed hard laten worden, eventueel geholpen door er met een ijsblokje overheen te wrijven. Daarna met je vingers of een mesje verpulveren. De laatste restjes kun je er thuis afkrijgen door er een stukje keukenrol op te leggen en met een strijkbout op de laagste stand er overheen te strijken. Zo krijg je een kaarsvet vlek uit het tentdoek.

vetvlek-tentdoek

Een vetvlek in je tent is vet veel werk

De meeste camping gasstellen en campingkeukentjes hebben tegenwoordig een spatwand en dat is niet voor niets. Want een vetvlek in je tentdoek is niet fijn en een hoop werk om het weer schoon te krijgen.  Zo’n vlek op je tent is echt balen. Mocht het vet van de BBQ toch op de tent gespat zijn of het juskommetje omgevallen zijn. Dep dan eerst de vlekken met keukenrol op. Maak de vlek daarna met terpentine of wasbenzine schoon en spoel dat er weer uit met veel lauw water. Je moet de plek daarna wel opnieuw impregneren.

Schoonmaakmiddelen voor je tentdoek

Wil je toch per sé je tentdoek schoonmaken dan zijn daar speciale middelen voor op de markt. Dit schoonmaakmiddel zorgt er echter meestal voor dat de tent niet meer waterdicht is. Daarom moet je daarna de tent dus wel weer impregneren.  Vooral voor tenten met verouderd tentdoek is deze methode niet aan te raden. Het tentdoek kan blijven lekken. 

Iedere vlek in het tentdoek heeft zijn eigen  methode

Een vlek in je tentdoek voorkomen blijft natuurlijk beter dan schoonmaken maar soms zit dat er gewoon niet in. Als je iets anders dan enkel water hebt gebruikt om de tent schoon te maken, loop je de kans dat je de impregnerende laag van je tent hebt beschadigd. Dan moet je het tentdoek (deels) opnieuw impregneren hoe dat in zijn werk gaat leg ik een andere keer uit. Is het schoonmaken van tentdoek je allemaal teveel werk of wil je het risico op lekkage niet lopen? Dan moet je die tent vol littekens toch maar gaan koesteren om zijn kampeerverhalen.

Heb jij nog schoonmaaktips voor een vlek in de tentdoek?

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

18 reacties

  • Goede tips zijn altijd welkom natuurlijk. Echter heb ik bij sommige tips wel mijn vraagtekens en raad ik ze eigenlijk gewoon af.

    Hars: Wasbenzine en daarna impregneren? Dan heb je het dus erger gemaakt. Gewoon met een lepeltje voorzichtig het meeste er afscheppen. De rest laten drogen en dan voorzichtig tussen duim en wijsvinger verpulveren. Als het echt goed droog is kan je het laatste restje thuis voorzichtig met de stofzuiger en een medium borstel voorzichtig weghalen. Of je laat het laatste restje zitten en naar verloop van tijd verdwijnt het wel. Hetzelfde verhaal voor vogelpoep. In ieder geval nooit chemische middelen op het doek. En impregneren is, zeker bij een katoenen tent van zwaar doek, een tijdelijk lapmiddel.

    Vetvlekken van het koken is naar mijn idee een kwestie van voorkomen. M.a.w. niet in de tent koken en onder de luifel genoeg afstand van het doek houden.

    Open kaarsen heb ik geen ervaring mij i.c.m. een tent. De enige die wij gebruiken zijn de Uco kaarslantaarn. Daar krijg je geen vlekken van. Ook hier dus gewoon voorkomen.

    Weervlekken is gewoon einde verhaal. Heb je lichte puntjes, niets aan doen. De anti weer middelen (chloor) maken het schoon maar de schimmel zit er nog wel in. Bovendien wordt het doek zwakker van de chloor. Kijk maar wat een druppel chloor op je kleding doet. De concentratie chloor in zo’n middel is wel lager waardoor dit proces langzamer zal gaan.
    Bij zwaar weer de tent gewoon gelijk afschrijven. Gewoon pech.
    En ook bij weer, voorkomen is beter dan genezen. Hoe droog ik mijn tent ook mee krijg, ik hang hem altijd thuis nog uit. Zeker op de naden en onder de vleugels kan hij toch niet helemaal droog zijn.
    Bedenk ook dat als je bij zee hebt gekampeerd er zoutkristallen op je tentdoek zitten. En wat doet zout? Juist, vocht aantrekken. De tent lijkt droog maar zal vocht gaan aantrekken met kans op schimmel. Bij thuiskomst dus je tent opzetten en afspoelen met veel schoon water en goed laten drogen.

    Nog een paar aanvullende tips:

    Doffe ramen; schoonmaken met wasbenzine (op pvc kan dit geen kwaad). Wel goed laten uitdampen voordat je de boel weer in de tentzak stopt.

    Grondzeil; natuurlijk heb je iets onder je grondzeil liggen waardoor deze niet vies wordt. Gaat dit mis dan zijn de wondersponzen van de Action (die roze/witte) een probaat middel. Daarna goed afspoelen.

    Moddervlekken; eerst laten drogen en dan met een zachte borstel afvegen.

    Algemeen; vlekken zoveel mogelijk droog verwijderen. Ga je gelijk met water aan de gang dan trekt een vlek snel in het doek (met name bij katoen)

    Tenslotte af en toe een vlekje accepteren. Het is een gebruiksvoorwerp. Daarbij heeft tentdoek, zeker katoen, de eigenschap vuil op te nemen. Ga je hier heel fanatiek op los met allerlei middelen dan wordt het vaak alleen maar erger. Veel vlekken verbleken wel weer na verloop van tijd.

    • Norbert, bedankt voor je aanvullende tips. Volgens mij zijn we het juist erg eens over de meeste tips. Die chemische schoonmaakmiddelen moet je gewoon van afblijven. Natuurlijk is voorkomen altijd beter dan genezen maar dat zit er gewoon niet altijd in.

      Bij Hars adviseer ik precies hetzelfde als jij. Eerst op laten drogen en daarna er voorzichtig af peuteren Bij Harsvlekken zou ik zelf ook geen wasbenzine gebruiken, zoals ik in de blog ook aangeef. Maar niet iedereen kan leven met die resten die blijven zitten en dan is wasbenzine een last resort.

      Weer vlekken voorkomen is natuurlijk de beste optie. Maar niet iedereen wil meteen zijn tent weggooien op het moment dat er een weervlek in zit, al helemaal niet als dit enkel in de binnentent zit. Ik zou dat in ieder geval niet doen. Dan is schoonmaken wel gewenst en ja zoals ik ook in de blog aangeef, de schimmel verwijder je er niet helemaal mee maar het ziet er wel weer fris uit. En waarschijnlijk houdt je tent het nog wel een paar jaar vol als je niet in grote stormen terecht komt.

  • Hallo, onze zoon heeft perongeluk anti muggen spray op het dak van de tent gespoten (binnenkant katoenen voortent). Het gaat om 50% deet spray en het lijkt een beetje vettig, op oliebasis te zijn. Er zit nu dus een ronde (vet) vlek met een doorsnee van 10 cm in het doek en bij een licht buitje lekte hij ook… Tips hoe we dit kunnen oplossen?

    • Hmmm dat is vervelend. Het lijkt er op dat de impregneerlaag al is aangetast. Bij olie werkt zout vaak ook maar dan moet je het meteen nadat het gebeurt is er op gooien. Olieachtige vlekken zijn net als vetvlekken vaak lastig op tentdoek. Dit omdat ze lastig te verwijderen zijn zonder zeep te gebruiken. En zeep tast ook de impregneerlaag aan. In jullie geval is dat waarschijnlijk al gebeurd dus zou je of de vlek kunnen schoonmaken met gewoon water en het daarna impregneren met een spray.

  • Wat een super leuke blog! Ik volg je nu ook op Facebook 🙂 We horen tot de laatste groep die vakantie heeft dit jaar en hebben vannacht een nieuw bijzettentje laten testen door mijn zoon. Helaas vond een slak het leuk om over het katoenen doek te kruipen en heeft daarmee een glinsterende spoor achtergelaten. Nog tips?

      • bij het kruidvat liggen blauwe flesjes met textiel impregneer, deze in een emmer met 5 liter water doen. Dan het doek behandelen met kwast, zachte borstel of verfroller en dan laten drogen. Niet is volle zon laten drogen want dan kunnen er witte vlekken ontstaan.
        Ik vind het impregneren met makkelijkst als de tent op staat, maar dat hoeft niet.

        • sorry, dit werkt alleen bij een katoenen tentdoek ivm ademen tentdoek. Nylon tentdoeken kun je alleen inspuiten met spuitbus voor schoenen of regenpakken

  • Lees met belangstelling je tips. Ben benieuwd naar je verdere verhalen daar wij ook verwoede kampeerders zijn maar dan wel met een kleine caravan. We hopen het binnenkort weer te mogen doen in België.

  • Handige tips, maar wat ik zoek zit er niet bij…
    Luis uit bomen, van die heerlijk plakkerige druppeltjes die van mijn tent een soort post-it gemaakt hebben 😉
    Hoe verwijder je dat?
    Dank!

  • Erg vuile tule onmistore luifel doek
    Hoe krijg ik extra vuil pvc doek goed schoon ? Het zijn grijze vlekken en paarse vogelpoep vlekken ?
    Waar kan ik het mee schoon krijgen ?

  • Hallo,
    Ik heb zwarte vlekken in mijn Thule omnistor luifel.( pvc doek)
    Is dit met met stift of verf weg te krijgen ?
    Heb het al met verschillende producten geprobeerd, dus daarom de vraag of het met donkere stift of verf kan.
    Hoop dat iemand mijn kan helpen

Laat jouw reactie achter

Sending