Nieuw campingspel Knapsack verovert campings

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk In de rij van Kubb en Mölkky is er een nieuw campingspel dat perfect in deze rij past, Knapsack genaamd en van Nederlandse bodem. Steeds vaker zag ik de blauwe en rode paaltjes en knots van touw op de camping. Dus ging ik op onderzoek uit en probeerde het spel.

Wat zit er in de ‘Knapsack’?

Het spel bestaat uit 9 paaltjes met cijfers, twee schijfjes voor de puntentelling en een behoorlijke knots van geknoopt touw. Alles past precies in de gele canvas schoudertas die tijdens het spel ook dienst doet als scorebord.

buitenspel knapsack

Hoe speel je het?

Je kunt Knapsack met zijn tweeën spelen of in twee teams van meerdere personen. Je hebt altijd een team blauw én een team rood. Op ieder paaltje staat aan de ene kant een rood getal en op de andere kant een blauw getal. Gooi je één enkele paal van je eigen kleur om, dan krijg je de punten op het paaltje. Gooi je meerdere paaltjes om of die met de andere kleur naar voren staan, dan krijg je één punt per paaltje. Winnen kan op twee manieren. Wie het eerst precies op 30 punten uitkomt of alle paaltjes in zijn kleur heeft staan, heeft gewonnen.

Wel de Knapsack spelregels lezen

Klinkt simpel maar net als bij Kubb zijn de spelregels van Knapsack niet zo simpel dat het een kwestie van neerzetten en spelen is. Je moet ze eerst wel echt even doorlezen. Maar de regels zitten goed in elkaar en je merkt al snel dat er goed over het spel is nagedacht.  

knapsack spel

Strategische keuzes

Omdat je de spelregels, en de kansen die die bieden, eerst goed moet begrijpen, vond ik het spel eigenlijk pas bij het derde potje echt leuk worden. Een leuke twist is bijvoorbeeld dat je óók kunt winnen door alleen nog maar paaltjes in je eigen kleur zichtbaar te hebben.

Dat maakt dat je bij Knapsack constant de keuze moet maken tussen een precisieworp op het juiste puntenpaaltje mikken óf een rausworp waarmee je meteen vier paaltjes in jouw kleur kunt omgooien. Om er daarna achter te komen dat je werpkunsten helemaal niet zo precies zijn. Een goede combi van geluk en strategie.

Lees ook:  SOEK!, een mysterieus spel, maakt van je tent een Escape Room!

Elkaar in de weg zitten

Naast de strategische keuzes kun je elkaar ook lekker in de weg zitten. Dreigt het andere team alle paaltjes in zijn kleur te krijgen. Dan moet je natuurlijk ingrijpen. Of heeft de tegenstander precies dat ene paaltje nodig om op 30 te komen, dan kun je dat met jouw worp voorkomen. Je kunt constant kiezen: ga ik voor mijn eigen puntenaantal of ga ik de ander dwarsliggen. Soms is er een mooi moment waarbij beide samenkomen.

Hoe lang duurt een spelletje Knapsack?

We hebben inmiddels heel wat spelletjes gespeeld. Het kortste duurde zo’n minuut of 8, het langste bijna een half uur. De lengte heeft heel erg te maken met enerzijds geluk en anderzijds hoeveel je de tegenstander dwars kunt zitten.

knapsack spel leeftijd

Vanaf welke leeftijd is Knapsack leuk?

Ook voor kinderen is Knapsack leuk. Onze dochter van acht jaar vond het niet zo interessant en iets te veel regels, maar onze zoon van 11 vroeg al snel om nog een potje. Ik denk dat het dus vooral voor kinderen vanaf een jaar of 10 leuk wordt, omdat ze dan dat strategische component makkelijker snappen.

Praktisch: Alles handgemaakt van hout en touw

Het spel ziet er echt mooi uit. Alles is van natuurlijke materialen gemaakt en voelt glad aan. Wat mij betreft zijn er nog een paar kleine praktische punten die wel verbeterd kunnen worden. De schijfjes voor de puntentelling zijn echt klein en in ons geval op de camping waren we ze al snel kwijt, waardoor we maar dropjes zijn gaan gebruiken. Werkt trouwens ook stimulerend. Daarnaast ziet de tas er lekker vrolijk uit en deze is ook stevig genoeg, maar door de open bovenkant valt er wel eens wat uit als hij gewoon op de grond staat of ligt. Een touwtje om deze dicht te trekken was fijn geweest.

campingspel knapsack

Kubb, Mölkky of Knapsack?

Moet ik kiezen?  Nee, ieder spel heeft zo zijn eigen voordelen. Wat ik aan Knapsack leuk vind, is dat je meer nog dan bij die andere twee spellen lekker strategisch kunt spelen en elkaar bewust dwars kunt zitten. Omdat we in de vouwwagen maar ruimte hebben voor één zo’n spel, hebben we voorlopig Kubb omgewisseld voor Knapsack. Tot we weer aan iets anders toe zijn en dan komen Kubb en Mölkky weer terug.

Knapsack spel

Het spel is door Knapsack beschikbaar gesteld voor deze review

 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

8 reacties

 • Knapzak spel

  • 8.0
   Algemeen
  • 8.0
   Gebruiksgemak
  • 8.0
   Pakmaat
  • 8.0
   Kwaliteit

  Wat een leuk om met de kinderen te doen op de camping!
  Ga zo door

 • Wij gaan deze zomer voor de eerste keer met hen mee naar Frankrijk naar de camping gezellig om dan daar dan samen Knapsack te spelen.

 • Kansrijke kandidaat voor spel van het jaar lijkt me
  Lijkt me te gek om deze zomer te (leren) spelen en als verrassing van 2022 mee te nemen naar de camping waar mijn zus verblijft. Lekker aanwaaien en samen buitenspelen met elkaar.

 • Lijjt ons super leuk

  • 10.0
   Algemeen
  • 10.0
   Gebruiksgemak
  • 10.0
   Pakmaat
  • 10.0
   Kwaliteit

  ?
  Lijkt ons een top spel waar we vele uren van kunnen genieten

  • Leuk voor Scouting
   Helaas niet in bezit van Social media, maar hoop via deze weg toch kans te maken. Het is een ideaal spel voor op Scouts kamp. De leden vermaken zich momenteel altijd goed met Kubb, maar dit lijkt me een erg leuk alternatief. Zeker met de knoop waarmee je werpt.

Laat jouw reactie achter

User Review
 • Algemeen
  Sending
 • Gebruiksgemak
  Sending
 • Pakmaat
  Sending
 • Kwaliteit
  Sending