Onze 25 favoriete kindercampings in Nederland! | Groot + klein

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Weet je nog een leuke kindercamping in Nederland? Dat is een vraag die ik erg vaak krijg. Gelukkig heb ik inmiddels een hele lijst aan kindercampings in Nederland waar ik uit kan putten. Kindercampings zijn er echter in verschillende soorten en maten. Voor de één is een kindercamping pas geslaagd als er veel animatie, een zwembad en een indoor speeltuin is. Voor de ander is een natuurcamping met slechts één schommel en de ruimte om te ontdekken een kindercamping. Daarom in deze blog een aantal grote, kleine en middelgrote campings waar jouw kind naar hartenlust kan spelen.

Wat maakt een camping een echte kindercamping?

Wat mij betreft, is hier maar één antwoord op (en dat is een beetje cliché, maar daardoor wel waar): een leuke kindercamping is een camping waar jouw kinderen heerlijk kunnen spelen met andere kinderen, zodat jijzelf ook tot rust kunt komen. Misschien zelfs wel een boek kunt lezen en het jou als ouder makkelijk wordt gemaakt. Zo zijn er ook steeds meer campings met privé sanitair of zelfs safaritenten met privé sanitair

Welke soorten kindercampings zijn er in Nederland?

Er zijn echt heel veel leuke kindercampings in Nederland, maar voor dit overzicht heb ik ze ingedeeld in vier categorieën op basis van tips van jullie die ik van jullie op Facebook kreeg en de andere Kampeermeneer bloggers:

 • De grote kindercampings met meer dan 150 plekken waar veel activiteiten worden georganiseerd, een buitenzwembad is, soms een overdekt zwembad én indoor speeltuin en die veel verschillende accommodaties aanbieden die vaak ook nog het hele jaar open zijn.
 • Middelgrote sfeervolle kindercampings die tot ongeveer 150 plekken hebben en meerdere speeltuinen en een aantal sfeervolle glampings en waar zwemwater in de buurt is soms een klein (overdekt) zwembad, maar niet per sé op de camping. Op deze campings worden in het hoogseizoen wel kinderactiviteiten georganiseerd, maar er is geen dagprogramma en ook dingen als een indoor speeltuin vind je daar niet. Hooguit een speelhoek.
 • Natuurcampings voor kinderen zijn kleinschalige campings of natuurkampeerterreinen waar wel een speeltuin en soms een pingpongtafel is en veel ruimte om te spelen en te ontdekken samen met andere kinderen. Hier worden vaak geen activiteiten georganiseerd, maar de ligging is in een natuurlijke omgeving.
 • Kamperen bij de boer is vaak ook erg geschikt voor kinderen. Deze kindvriendelijke campings zijn ook vaak klein. Er is een kleine speeltuin en vaak mogen de kinderen meehelpen de dieren te verzorgen.

De beste grote kindercampings in Nederland

Heel eerlijk, grote kindercampings zijn aan mij persoonlijk niet besteed. Ik vind ze een beetje te groot en vaak te vol. Maar omdat ik weet dat andere daar anders over denken, heb ik aan de lezers van Kampeermeneer gevraagd wat hun leukste grote kindercampings zijn.

Leukste kindercampings in Nederland

1. Lemeler Esch, natuur kindercamping 

Ommen, Overijssel: Kindercamping de Lemeler Esch ligt in de buurt van Ommen, waar wel meer grote kindercampings liggen trouwens. Het bijzondere aan de Lemeler Esch is dat het ondanks de grootte toch nog echt een natuurcamping is. Niet te vergelijken met de simpele natuurkampeerterreinen want er is hier wel gewoon veel luxe zoals een zwembad en veel animatie en het is echt een grote camping, maar door de opdeling in kleinere veldjes lijkt het niet zo massaal. De hele sfeer is wel natuurlijk. Ook veel van de animatie is natuurgerelateerd.

Meer info en boeken >>

beste kindercamping nederland

2. TerSpegelt, kindercamping  in Noord-Brabant

Eersel, Noord-Brabant: Net onder Eindhoven in het Brabantse land ligt de grote kindercamping TerSpegelt. Wij glampten er al eens in een WaterLodge, een grote drijvende safaritent. De hele camping is omgeven door bos en op het park liggen maar liefst 3 recreatieplassen, waaronder de zwemplas waarin naar hartlust gezwommen wordt. Vervelen is hier eigenlijk niet mogelijk, want van peuter tot puber voor iedereen worden er in het hoogseizoen activiteiten georganiseerd.

Met de kleinsten kun je het kabouterpad lopen en voor de tieners worden allerlei outdoor activiteiten zoals bandraften en blobben georganiseerd. Zwemmen kunnen zowel groot als klein, binnen of buiten. Als de zwemplas nog te koud is, kan je nog volop waterplezier hebben in het overdekte zwembad met glijbaan, canalplay, peuterbad en tuimelton.

Extra bijzonder is het “Sterrenstrand”, het grote binnenstrand. Een soort kas met indoor speeltuin met water, zand en grote speeltoestellen. Leuk voor kinderen tot een jaar of acht. Ook in het voor- en najaar kun je je hier dus prima vermaken! Terspegelt is één van de mooiste grote kindercampings van Brabant.

Meer info en boeken >>

grote kindercamping nederland

3. Kindercamping De Berenkuil 

Grolloo, Drenthe: Kindercamping de Berenkuil ligt in het Noorden van Nederland, in Drenthe bij bluescapital Grolloo. Voor mij is dit jeugdsentiment. Als kind kwam ik hier al met mijn ouders en mijn zus heeft er nog een tijdje in het animatieteam  gewerkt. De theatershow ‘Berenpret’ wordt er nog steeds iedere avond in het hoogseizoen opgevoerd. Verder zijn er ook hier veel speeltuinen midden op het veld én een grote bij de zwemplas. Deze camping richt zich vooral op kleinere kinderen en hun ouders. Voor tieners is hier minder actie te beleven. Vanaf de camping loop je zo het bos in.

Meer info en boeken >>

zandstuve kindercamping

4. Zandstuve: knuffelen met Cobus

Rheeze, Overijssel: Kindercamping de Zandstuve ligt bij Hardenberg, ook in Overijssel. Dit is een grote luxe camping met veel (water)speeltuinen, ieder veldje heeft zijn eigen speeltuin, maar vooral ook veel theater en shows. Cobus, de blauwe vogel, komt de kinderen ophalen om in het theater met zijn allen te genieten van optredens en activiteiten. De animatie is heel actief op deze camping. Er is een overdekt zwembad en buitenzwembad en er is ook een binnenspeeltuin of indoor speeltuin met Chilz playroom voor kinderen van 10 jaar en ouder.

Meer info en boeken >>

kindercamping de kleine wolf

5. Kindercamping De kleine Wolf

Stegeren, Overijssel: Volgens een lezeres waarschijnlijk de schoonste kindercamping van Nederland omdat ze constant aan het poetsen zijn in de toiletgebouwen. Verder is camping De Kleine Wolf met twee buitenzwembaden, een overdekt binnenbad en een binnenspeeltuin niet alleen leuk voor kinderen, maar juist ook voor tieners. Daarom is hij ook gekozen tot de top 10 beste tienercampings van Nederland. Het animatieteam organiseert veel activiteiten zoals een colorrun, survival, maar ook gewoon verhaaltjes en theater met Bob en Babet. 

Meer info en boeken >>

kindercamping de paal

6. De Paal, grote kindercamping 

Bergeijk, Noord-Brabant: Deze kindercamping in Bergeijk, net onder Eindhoven is één van de grootste kindercampings van Nederland, Camping de Paal. De camping heeft al een aantal keren de titel ‘Camping van het jaar gewonnen’. Op deze camping zijn de kinderen de belangrijkste gasten. In het zwemparadijs kun je binnen en buiten lekker zwemmen. Leuk, maar dat heb je wel op meer kindvriendelijke campings.

Wat het overdekte zwembad echt te gek maakt, is de grote binnenwaterspeeltuin. Eigenlijk gewoon een indoor speeltuin, maar dan met de enkels in het water. De kids mogen elkaar beschieten met grote waterkanonnen, klimmen en klauteren over de toestellen of zich verstoppen in de grot. Buiten is er ook veel te beleven. Er is een enorme bult zand in de zandspeeltuin neergegooid en die staat vol met speeltoestellen. Tussen de toestellen bouwen kinderen de gaafste zandkastelen met diepe grachten. Ook qua animatie is er een vol programma zowel overdag als ’s avonds in het theater. Op deze camping zijn de kinderen de baas en dat zie je aan alles.

Meer info en boeken >>
Lees ook:  My first Opinel 7 kinderzakmes, we hebben hem uitgebreid getest

En deze grote kindercamping dan…?

Campings die door lezers werden aangeraden, maar die ik zelf een beetje te groot vind (you love them or you hate them!) zijn: de Achterste Hoef, Leistert, Beerze Bulten, De Vosscheburcht, de Molecaten campings, en de Twee Bruggen.

Voor sommige lezers zijn dit kindercampings pur sang terwijl anderen daar andere gevoelens bij hebben. Hét zijn één voor één campings met ontzettend veel beleving, shows en theater, buitenbad, overdekt zwembad, indoor speeltuin en heel veel kinderpret. ‘Misschien wel de beste van Nederland’ gaf Anna aan en de ANWB is het daar vaak mee eens.

Aan de andere kant geven anderen aan dat deze campings op zich comfortabele campings waren waar genoeg te beleven was en veel aan sfeer gedaan werd, maar dat ze mede daardoor ook als erg commercieel en druk werden beleefd. Kijk dus zelf waar jouw behoefte ligt. 

De mooiste middelgrote sfeervolle kindercampings

Een middelgrote kindercamping heeft meestal iets minder faciliteiten en misschien geen zwembad, maar is vaak wel wat overzichtelijker. 

huttopia de roos herfstvakantie

7. Camping Huttopia De Roos

Beerze – Overijssel: Camping Huttopia De Roos in Beerze, in mijn ogen zijn er maar weinig plekken in Nederland die zo dicht bij mijn droomcamping komen als ‘De Roos’. De natuur, de sfeer, de fantastische avonturen voor de kinderen en de oorverdovende rust als ze eindelijk op bed liggen. We ontdekten deze camping een aantal jaar geleden en hoewel we eigenlijk nooit op dezelfde plek terugkomen, zijn we op camping De Roos al verschillende keren terug geweest. Ook deze Huttopia campings zijn een aanrader trouwens. 

Meer info en boeken >>

camping hartje groen

8. Hartje Groen heerlijke kindercamping

Schaijk, Noord-Brabant: Wat mij betreft, is Hartje Groen één van mijn favoriete kindercampings van Nederland. Er is veel ruimte, charme camping met een sfeer die het midden heeft tussen een festival en een natuurcamping en kinderen tot een jaar of 12 vermaken zich er in één van de natuurspeeltuinen, de kabelbaan over het zwemven of bij het kampvuur. Er wordt ongeveer één keer per dag iets georganiseerd zoals het voorlezen door de groene prinses of beestjes zoeken in het bos. Erg fijn is ook het restaurant met de lekkere aanschuiftafel zodat papa en mama niet altijd hoeven te koken.

Meer info en boeken >>

lolotte

9. Lolotte dé blubbercamping

Neede, Gelderland: Camping Lolotte is een heerlijke plek voor kinderen om te spelen, vriendjes te ontmoeten, te ontdekken, vies te worden en hun eigen grenzen te verleggen. De sfeer die er hangt, is een mix van een natuurcamping, kindercamping, festival  en scoutingkamp. Niet voor rustzoekers en smetvrezers, wel voor ouders die hun kinderen gunnen om te genieten en lekker in de blubber kunnen laten spelen. Oh, en neem óf heeeel veel schone kleren mee naar camping Lolotte óf doe je kinderen weinig aan anders was je je rot.

Meer info en boeken >>

kindercamping limburg

10. Kindercamping met het mooiste uitzicht

Epen, Limburg: Wat mij betreft is Camping Oosterberg echt een fijne kindercamping in het mooie Zuid Limburgse land rond Epen. Vooral kinderen tot 12 jaar kunnen zich op camping Oosterberg echt heerlijk vermaken terwijl de ouders genieten van de mooie omgeving en het uitzicht op een kindercamping in Nederland, vanaf de Oosterberg! Er is een grote speeltuin en dierenweide en in de schuur wordt in de hooiberg gespeeld en de pony’s verzorgd waarop af en toe ook een ritje gemaakt mag worden.

Meer info en boeken >>

het goeie leven review

11. Het Goeie leven, camping met strandtent

Veghel, Noord-Brabant: Het Goeie Leven is een ruim opgezette kindvriendelijke camping met genoeg vertier voor kinderen tot een jaar of 13 en een bistro voor een goede kop koffie of lekkere hap. De sfeer op de camping is een mix van Brabantse gezelligheid, spelen in het groen en een ontspannen strandtent bij de bistro. Veel speelruimte, een aantal speeltoestellen een zwemvijver én een zwembad. Wat mij betreft een heerlijke Brabantse natuurcamping voor het hele gezin.

Meer info en boeken >>

natuurkampeerterrein amstelkade

12. Amstelkade, konijntjes, bootjes en groen

Wilnis, Utrecht: Midden in het Groene Hart van Nederland ligt natuurkampeerterrein Amstelkade dat wat mij betreft ook een erg fijne kindercamping is.  Wel voor kinderen vanaf een jaar of 5 omdat er best wat water in de buurt is. Maar juist dat water maakt dat je er heerlijk vlotten kunt bouwen, bootje kunt varen en lekker kunt zwemmen. En alles, maar dan ook alles is erg groen. De toiletgebouwen hebben wel een opknapbeurt nodig maar de worteltaart in het restaurantje maakt dat meer dan goed.

Meer info en boeken >>

harskamperdennen kindercamping natuur

13. Huttopia De Veluwe, echte kindercamping

Kootwijk, Gelderland: Huttopia De Veluwe is de voormalige natuurcamping Harskamperdennen, maar qua formaat wat te groot om klein genoemd te worden. Wel is het een heerlijke speel camping met heel veel ruimte om te ontdekken en de kinderen lekker vrij rond te laten struinen. Er wordt veel gebouwd in de bossen, gespeeld worden in de speeltuin en er zijn ontzettend veel vriendjes op deze leuke kindercamping, in het hoogseizoen in ieder geval. 

De omgeving van Huttopia De Veluwe is schitterend vanaf de camping loop je zo naar de nationale parken Hoge Veluwe en Veluwezoom. Vanaf Kootwijk kun je ook makkelijk een dagje Utrecht met het spoortweg- of Nijntjemuseum of Amersfoort kunt doen. Naast met je eigen tent, vouwwagen, caravan of camper kun je er ook verschillende soorten ingerichte tenten huren met of zonder eigen badkamer. 

Meer info en boeken >>

camping buitenland ervaring

14. Camping Buitenland, ook voor happy kids

Zandpol, Drenthe: Camping Buitenland, de camping in Drenthe waar onder meer Floortje Dessing de scepter zwaait, staat bekend als een camping met een relaxte festivalsfeer voor de happy few. Het is een heerlijke plek in het groen met een grote zwemplas op loopafstand. Ook voor kinderen is dit een fijne plek om te zijn. Er is veel ruimte om te spelen of te plonzen in het zwembadje. Zo’n camping waar het niet moeilijk is voor zowel kinderen als ouders om zich te vermaken.

Meer info en boeken >>

Kleine kindercampings in de natuur

camping veenkuil

15. Varen, libellen vangen op de Veenkuil

Bant, Flevoland: Natuurkampeerterrein de Veenkuil in het Kuinderbos is met stip doorgedrongen tot mijn top 10 van mooiste kindercampings van Nederland. Niet alleen voor de rust en natuurzoekers, maar ook zeker voor onderzoekende kinderen.  Oh, en wil je een keer wat anders proberen, dan kun je hier ook nog kamperen op een kampeervlot of op een plateau tussen de boomtoppen.

Meer info en boeken >>

kindercamping wega

16. Camping Wega, bij de waterpomp

Weert, Limburg: Camping Wega en haar omgeving hebben mij verrast. Ik wist niet dat er in Noord-Limburg nog zoveel natuur te vinden was. Het terrein zelf is mooi gelegen en wat ik vooral erg fijn vind, is dat je niet de auto in hoeft te stappen om er op uit te gaan. In de omgeving van de camping én Weert is genoeg te beleven terwijl op de camping zelf eigenlijk vooral rust, ruimte en gastvrijheid heerst. Een mooie combinatie in een voor velen nog onontdekt stukje Nederland.

Meer info en boeken >>

natuurkampeerterrein lettelbert review

17. Kindercamping Lettelbert, Groen en knus

Lettelbert, Groningen: Op camping Lettelbert is niet veel, een speeltuin, een tafeltennistafel, een stapel Duckies en een kano, maar mijn kinderen hier de volgende vakantie naar terug.  De camping is groen, zelfs als de rest van Nederland geel en dor is, en er is veel te ondernemen. Direct vanaf de camping én in de wijde omgeving. Maar wat ons vooral bij blijft van natuurkampeerterrein Lettelbert is de sfeer van rust, natuur en toch gezelligheid.

Meer info en boeken >>

review de duiventoren

18. Camping De Duiventoren

Dorst, Brabant: Wat mij betreft, is natuurkampeerterrein De Duiventoren een mooie afwisselende natuurcamping in Noord-Brabant waar vooral gezinnen met kinderen zich thuis zullen voelen. Afhankelijk van de plek die je kiest, sta je midden tussen de gezelligheid of kun je voor wat meer privacy kiezen. De voorzieningen zijn goed en in de omgeving kun je mooie fiets – en wandeltochten maken. Al met al een bijzonder plekje voor gezinnen met kinderen tot een jaar of 12.

Meer info en boeken >>

camping beek en hei veluwe

19. Kindercamping met speelveld op de Veluwe

Otterlo, Gelderland: Op de camping Beek en Hei is geen groot animatieteam aanwezig dat je kinderen van ’s ochtends tot ’s avonds bezighoudt. Dat hoeft ook niet want in het bos en de speeltuinen is genoeg te beleven. Wel worden er bijna dagelijks activiteiten georganiseerd. Bij zonsondergang wild spotten met de boswachter, een huifkartocht, pannenkoeken eten of gewoon lekker knutselen. De kinderen organiseren ook zelf voetbal of frisbee toernooitjes dus vervelen hoeven ze zich niet.

Lees ook:  Review: Sevylor Puddle Jumper onbezorgd zwemmen
Meer info en boeken >>

camping gele anemoon

20. De Gele Anemoon in Zuid-Limburg

Wijlre, Limburg: In één van de mooiste provincies van Nederland, midden in het Zuid-Limburgse heuvellandschap, vind je camping De Gele Anemoon. Geen hippe tenten of andere vreemde accommodaties, geen terras waar je een latte macchiato drinkt. Gewoon, een ouderwetse kleine camping in een boomgaard, gerund door vrijwilligers die snappen wat kamperen is.

Het terrein is helemaal autovrij, de vouwwagen of bagagewagen wordt met de tractor naar je plekje gebracht, zodat jonge kinderen hun gang kunnen gaan. Toen wij er waren werd er ‘s avonds aan de kinderen voorgelezen door één van de vrijwilligers. En daarna een vuurtje stoken in de vuurkorven die her en der over het terrein verspreid staan. 

Meer info en boeken >>

ottomeer kindercamping

21. Landgoed Ottermeer kindernatuurcamping 

Wouwse Plantage, Noord-Brabant: Op Landgoed Ottermeer kunnen kinderen zich volgens Erik helemaal uitleven. Zeker in de zomer is het een echt paradijs. De camping is een groot landgoed met in het midden een groot ven met een zandstrand. Hierin kan worden gezwommen, er zijn vlotten en kano’s en je kunt er met een kabelbaan overheen. Voor jongere kinderen zijn er skelters, trampolines en schommels. Het kwam geregeld voor dat we onze kinderen ‘s ochtends zagen weggaan, en pas bij de lunch weer terugzagen: nat en zanderig. Voor de avond is er een gezellige kampvuurplaats, waar bijna elke avond wel iets te doen is.

De kampeerplekken liggen verspreid over het landgoed op verschillende veldjes. Vooraan bij de receptie zit het sanitair in een oude stal met mooie houten balken. Bij het ven is nog een composttoilet. Bij Ottermeer betaal je voor alle speelvoorzieningen niks extra’s. Natuur kindercamping Landgoed Ottermeer is een flink stuk duurder dan andere natuurcampings. Niet iedereen vindt de workshops etc. die extra centen waard. 

Meer info en boeken >>

Oergezellig 1a 1

22. Camping Oergezellig, voor buitenkinderen

Stramproy, Limburg: Oergezellig is echt een camping voor buitenkinderen en hun ouders. Kids tot een jaar of 10 kunnen zich hier echt de hele dag vermaken. De jonge kinderen spelen in de zandbak en de speeltuin, de wat oudere maken een vuurtje bij de tent en bakken popcorn of marshmallows. Aanschuiven bij een pizza-avond is zeker aan te raden! De plekken zijn fijn ruim en mooi natuurlijk gelegen, geen “aangeharkte” camping dus. Buiten het hoogseizoen ook echt wel een plek om te verblijven als je geen kinderen hebt!

Meer info en boeken >>

23. Natuurkampeerterrein Landgoed De Hoevens 

Alphen Noord-Brabant: Pasen 2011, startte Saskia haar kampeerseizoen  op het prachtige natuurkampeerterrein van Landgoed De Hoevens in Alphen (NBr). Het was dat lange paasweekend zeker 30 graden, maar op De Hoevens is dat geen probleem, naast het kampeerterrein ligt een ven waar je in kunt zwemmen. ‘s Avonds wordt er midden op het veld een vuur gemaakt en verzamelen de kinderen zich om marshmallows te roosteren of broodjes te bakken. Na dat weekend nog een aantal keren terug geweest op De Hoevens, wat een heerlijke plek! 

Meer info en boeken >>

Kindercampings: kamperen bij de boer

natuurcamping zeeland

24. Kamperhoek, Kindercamping met crossbaan

Vogelwaarde, Zeeland: Kinderen tot een jaar of 12 hoeven zich echt geen minuut te vervelen op de Kamperhoek.  Naast de vele dieren is er volop vertier.  Er is een skelter wagenpark waar ieder kind alleen maar van kan dromen, een voetbalveld, speeltuin, trampolines en de hooiberg is omgebouwd tot speelplaats. Alles is keurig verzorgd, alleen het maisdoolhof had zijn beste tijd begin augustus wel gehad.  Als klap op de vuurpijl is er ook nog een kleine crossbaan voor BMX-fietsen aangelegd. Onze oudste van  toen 6 vond dit FANTASTISCH! Geen eigen fiets mee? Geen probleem want ook crossfietsen zijn gewoon gratis aanwezig. Op deze camping staan ook verschillende mooie ingerichte tenten van Farmcamps

Al die kinderactiviteiten liggen niet direct bij de tentvelden waardoor je de kinderen niet continu in de gaten kunt houden. Voor de oudere kinderen niet zo’n probleem, maar de kleintjes daar loop je wel de hele tijd achteraan. Op de kampeervelden staat wel een zandbak in het midden zodat je toch een oogje in het zeil kunt houden. Alleen vond onze toen 2-jarige de konijntjes zo leuk dat de zandbak het steeds verloor.

Meer info en boeken >>

25. Kamperen bij de kabouters op De Braamberg

Mirns, Friesland: Camping Braamberg aan de rand van het bos bij Mirns is een heerlijke plek voor ouders met hun kinderen. De locatie van deze camping is sowieso wel een aanrader, ondanks dat het niet ver van een weggetje af ligt. Op de camping zijn schaapjes en kippen; niet ver van de kampeerplek is een kabouterpad en wanneer je het weggetje oversteekt, kom je bij het Mirnser Klif. Dit is naast een populaire kitesurfplek ook een mooie plek om in ondiep water te spelen en bij het kleine paviljoen pannenkoeken of patat te eten.

Meer info en boeken >>

landgoed barendonk

26. De Barendonk, een rondje op de pony

Beers, Noord-Brabant: Onze kinderen waren helemaal in hun element op natuurkampeerterrein de Barendonk. Ons enthousiasme begon al bij aankomst waarbij hun oog viel op het grote wagenpark skelters. Het enthousiasme werd nog groter toen de speeltuin met schommel, glijbaan en waterpomp ontdekt werd en kon niet meer op toen ze ook nog een rondje op de pony mochten maken.

Het tentenveld is echt een kinderveld met voldoende ruimte en vriendjes om te spelen en toch zijn papa en mama in de buurt waardoor je kinderen makkelijk hun gang kunt laten gaan.  Daarnaast zijn er op en vanaf de camping nog vele leuke activiteiten voor kinderen te ondernemen zoals het kabouterpad. Een wandelroute vanaf de camping van ongeveer anderhalve kilometer waarbij kinderen steeds de volgende kabouter moeten vinden en onderweg opdrachten doen.

Meer info en boeken >>

wachtsluis kindercamping nederland

27. De Wachtsluis, lekker vliegeren in Zeeland 

Retranchement, Zeeland: Ook blogger Saskia heeft nog een tip voor een leuke kindercamping. De Wachtsluis in het puntje van Zeeuws Vlaanderen is werkelijk één van de mooiste kindervriendelijke boerencampings die ik ooit heb gezien. De boerderij is een akkerbouwbedrijf dus er zijn geen dieren behalve wat schaapjes.

Onze dochter was vooral op het vliegerveld te vinden. Pas op voor rondcrossende skelters! Een prachtige plek, vlakbij zee en strand. Deze camping is ook voor minder-validen heel geschikt. De paden zijn verhard en er is een speciale badkamer met aangepast sanitair. Goed over nagedacht!

Meer info en boeken >>

kindercamping natuurlijk genoegen

28. Camping Natuurlijk Genoegen

Driehuizen, Noord-Holland: Nog een tip van Saskia. Op deze kleine camping bij boer Konijn kampeer je tussen de melkkoeien en de schapen. De grootste attractie is de geweldige hooiberg waarin je kunt verstoppen, mee kunt bouwen, zwierend aan een touw vanaf kunt springen of waar boven op je gewoon gezellig kunt kletsen met nieuwe vriendjes en vriendinnetjes.

Toen wij op Natuurlijk Genoegen stonden hielpen alle kinderen elke avond rond 18.00 uur om de koeien terug naar stal te drijven, zij moeten dan immers gemolken worden. Als je geluk hebt mag je met de boer mee op de wagen om kalfjes naar de wei te brengen. Wat een heerlijke plek om buiten te zijn! Reken wel op vroeg op, de schapen stonden bij ons op een meter afstand van onze tent. En die zijn op tijd uit de veren! De boerderij ligt in het hart van Noord-Holland. Molens, de kaasmarkt in Alkmaar of een tochtje met een fluisterbootje, ook buiten deze kindercamping is genoeg leuks te doen.

Meer info en boeken >>

Welke faciliteiten moet een kindercamping in Nederland hebben?

Een speeltuin of meerdere speeltuinen met een zandbak of zandberg dat is toch wel een vereiste als wij een kindercamping zoeken. Het liefst midden op het veld zodat je vanonder de luifel een oogje in het zeil kunt houden. Sommige kindvriendelijke campings hebben leeftijdsvelden zodat het makkelijker is om vriendjes te maken.

Sanitair: Verder is het vooral met baby’s en peuters erg fijn als er een kinderbadje in het toiletgebouw aanwezig is. Voor deze kinderen en ook voor kleuters is het ook fijn als de omgeving veilig is. Met andere woorden de kinderen kunnen gewoon zelfstandig rondstruinen zonder in bijvoorbeeld in het water te belanden. Vaak kun je trouwens ook op campings waar wel water is prima terecht door op een veldje daar ver vandaan te gaan staan of om even te checken of er een afrastering is gebruikt.

Zwemwater in de buurt is voor een kindercamping voor ons wel een must. Een zwembad is met oudere kinderen handig omdat dat ook een ontmoetingsplek is en ze er zelfstandig naartoe kunnen. Ook met peuters is een pierenbadje best fijn. Voor mij is een zwembad echter geen must. Een meertje, plas of ven op of vlakbij de camping is vaak al prima.

Animatie? Persoonlijk hoeft een kindercamping wat mij betreft geen animatieprogramma te hebben wat van vroeg in de ochtend tot laat in de avond de kinderen bezighoudt. Af en toe wat activiteiten zou fijn zijn.

Wat is jouw favoriete kindercamping? 

Kindercampings zijn er in alle soorten en maten. Wat voor het ene gezin het einde is, is voor het andere een nachtmerrie. Dit zijn wat mij betreft de mooiste kindercampings uit de verschillende categorieën. Maar daar kun jij het natuurlijk helemaal mee oneens zijn. Dus weet je nog een camping die in dit rijtje thuishoort? Laat het hieronder in een reactie weten.  

 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

47 reacties

  • Ja we hebben de lievelinge wel als review op deze website staan, het is zeker een aardige camping maar voor kinderen wisselend geschikt de een vind het fantastisch de ander te luidruchtig en commercieel. Camping Buitenland is vergelijkbaar maar gemoedelijker

 • Ha, super zeg deze lijst. Veel dank! Wij hebben ook erg genoten van Hartje Groen (wat zijn hun boskampeerplekken mooi en fijn!) en op een klein veld van de Lemeler Esch hebben wij ook een leuke tijd gehad.

  Niet in de lijst opgenomen is Landclub Ruinen in Drenthe en daar hebben wij inmiddels ook al 3x heel fijn gekampeerd. Onder andere in hun all-year tenten in een herfstvakantie toen het aangenaam rustig op de camping was. Veel buitenspeel-mogelijkheden, in de mei- en zomervakantie een bescheiden kinderanimatie aanbod met scoutingsfeer, ponyritjes, binnenzwembad(je) en super leuk (eco verwarmd) buitenzwembad naast de camping dat door vrijwilligers wordt gerund. En omdat er ook in de omgeving met (kleine) kinderen zoveel te doen is, gaan we er graag nog een 4e keer naar toe.

 • Deze zomer was ik een nacht op boerderijcamping De Geele Bos in Friesland. Voor mij was de camping iets te groot en te druk, maar voor kinderen was de camping zooo leuk gemaakt!

  • Leuk Hanneke, wij komen daar net van terug.
   Voor ons was het nu heel rustig met maar 1 ander gezin op de camping. De rest waren oudere stellen. Daardoor juist rustig, maar heerlijk voor onze dochter. Ik kan me voorstellen dat het in het hoogseizoen net allemaal te krap is om zelf tot rust te komen

 • Leuk die kindercampings! Zelf ken ik de Kamperhoek en ben heel enthousiast. Ook de Barendonk vind ik en vond mijn kleinzoon van toen 6 een geweldige camping. Ik ga vast nog wel een van de andere campings met mijn kleinzoon proberen. Helaas kan ik alleen in de voorjaars- en herfstvakantie, dus heeft mijn kleinzoon meestal niet veel kinderen om mee te spelen, maar in de Kamperhoek (voorjaar) was hij de hele dag aan het spelen.
  Hartelijk dank voor dit overzicht, ik houd het zeker in de gaten voor volgende kampeerpartijen.

  • Dat is zeker ook een erg fijne kindercamping. Ik heb hem echter expres niet op deze lijst gezet omdat hij vorig jaar is overgenomen door Huttopia, een grote keten, en ik wil eerst zien wat dat voor veranderingen oplevert.

   • Roos
    Mijn kinderen vinden De Roos sinds de overname leuker geworden, dus voeg hem maar toe aan het lijstje, een grote foto van De Roos staal al bovenaan deze pagina zie ik.

 • Ik ging vroeger al met mijn ouders naar Camping de Pampel en nu ga ik er met mijn kinderen ook heen. De camping ligt op de Veluwe, heeft een leuk zwembad en veel te doen voor kinderen. Het favoriete plekje van mijn kids is de hertenwei op de camping.

 • Leuke lijst met ?.
  Ik mis nog wel de blauwe haan in Drenthe. Erg gemoedelijk, wel animatie maar lekker kleinschalig, een natuurspeeltuin een overdekte zandbak met speeltoestellen en je fietst zo de Drentse hei op vanaf de camping.

 • Hi tjerk, wat een geweldige leuke site, deze had ik al veel eerder moeten weten. Vraagje, wij hebben een samengesteld gezin, met kinderen in alle leeftijden, van een half jaar tot bijna 18 jaar. Heb jij nog een idee wat een leuke camping zou kunnen zijn in die leeftijdscategorie? Hoor t graag, groetjes Femme

  • Dag Femme, heel eerlijk, kamperen met pubers heb ik nog niet zo veel ervaring mee maar het lijkt me dat jullie de campinng op de pubers moeten afstemmen, de kleineere kinderen kunnen zich op iedere camping wel vermaken.We hebben wel een artikel geschreven over kamperen met tieners. Als je op tieners zoekt in de zoekoptie dan vind je die wel. Daarin staan ook wat tips.

 • Wat een leuke site!! Geweldig. Net ontdekt.
  Zijn jullie ook bekend met het concept van het BetereBoerenBed? Zo ontzettend leuk voor gezinnen met kinderen. Veilig, gezellig, kleinschalig, natuurlijke omgeving, veel dieren, etc. Wij hebben zelf een locatie bij Deventer. Boerderij het Wesselink in Salland. Kom gerust eens langs. Laten we het jullie zien. Koffie erbij…

  http://Www.boerenbed.nl
  – melkveebedrijf en boerenbed het wesselink

 • Mijn favoriete kindercamping is De Achterste Hoef in Bladel. Er is alles dat een kind zich kan wensen op een camping, van baby tot en met tieners. We komen er heel graag!

 • Hoi, ken je camping Distelloo in Helvoirt? Ook een hele fijne plek voor (kleine) kinderen. Heel veel groen, geen animatie, ongeveer 40 staanplaatsen en een lekker ongedwongen sfeer.

 • Wat een leuke camping is voor het gezin is een camping in Luxemburg, Auf Kengert in het Klein Zwitserland van Luxemburg. Heb je kinderen in de leeftijd 0j tot 15j is het hier prima vakantie houden. Schone fijne camping gelegen in een mooie omgeving. En….prima te bereiken vanuit Nederland natuurlijk. Wij zijn hier als gezin 2x geweest ( kinderen in de leeftijd 2j 6j 8j 12j en een grote hond (de hond gaat altijd mee). Het 1ste jaar met de auto en grote tent. Afgelopen zomer in onze droom, Volkswagen Westfalia T4 kampeerbus er wezen kamperen….erg leuk en het was een suc6. Kids erg enthousiast en wij als ouders eveneens. Deze zomer gaan we de mooie plekjes in Nederland ontdekken, want ons landje heeft nog zoveel moois te bieden.

 • Leuk artikel!
  Leuk artikel! Ik heb ook nog een aanrader voor een camping geschikt voor kinderen, namelijk de Pipowagen Camping Puur Genieten in someren-heide, Noord-Brabant. Deze camping heeft veel mogelijkheden om te spelen en heeft een omheind speelbos.
  http://www.pipowagencamping.nl

 • Nog een tip
  Wij gaan dit jaar voor de derde keer naar camping de bongerd in tuitjenhorn, noord Holland. Ook echt een top kindercamping.
  Binnenzwemparadijs, buiten zwem paradijs, binnen speeltuin en top animatie! En 15 min rijden van de kust?

 • Tip
  Nog een super leuke camping, klein en voor jonge kinderen, onder de 10 jaar denk ik. Camping Op den Boender. Elke avond met elkaar de twee varkens en konijnen voeren, 1x in de week samen eten en marshmallows roosteren. Echt genoten!

 • De ideale camping
  Wat een leuk artikel. Een vraagje, eind augustus gaan we voor 3 nachten naar de Berenkuil. We verblijven daar met baby en onze oudste van 7 in een trekkershut van dinsdag tot en met vrijdag. En vanaf maandag zitten we een midweek in een huisje in Port Zelande. Helaas kon dat niet aansluitend. Maar het is zo ongezellig om de vakantie te onderbreken en daarom keren we liever niet terug naar huis. Als we toch van de ene naar de uithoek gaan, kunnen we een leuke plek zoeken om dat weekend te overbruggen. Dat kan in een hut, chalet of iets dergelijks.

  Welke niet al te dure, maar super toffe plek (vooral voor onze oudste) kunt u aanraden?

  Hij houdt van water, zand, springkussens…heerlijk ravotten. Iets met dieren is geen must, maar wel heel erg leuk natuurlijk.

  Ik zie uw tips voor dat niet te missen plekje graag tegemoet. Waar? Dat maakt niet uit. We maken er een knotsgekke vakantie van.

 • Camping Noorderloo
  Wat een leuk artikel, wij gaan hier zeker nog wat tips van gebruiken.
  Onze eerste kampeerweek met drie jonge kinderen zit er net op. We hebben enorm genoten bij camping Noorderloo in het Groningse Vriesscheloo. Lekker kleinschalig en mooi omsloten. Erg overzichtelijk op het ronde veld met speeltuin in het midden. Een echte aanrader voor mensen met (kleine) kinderen.

 • Limburg
  Druk op zoek naar een camping voor dit jaar, kom ik op deze site, wat fijn uitgebreid! Mijn tip is absoluut camping oergezellig in Stramproy. Een hele kleine camping zonder animatie maar genoeg speelgoed en natuur. Daarbij heel veel leuke oude caravans, ouders van onze leeftijd (33-38) met kinderen in dezelfde leeftijd categorie. Wij hadden geen kind aan ze. Ik hou van kleine campings. Vorig jaar stonden wij op camping de boomgaard in Bunnik. Online word hij overal aanbevolen ik vond het vreselijk. Te groot, te massaal. Kregen een slechte natte plek waarbij de hele voortent vol stond met water en alle caravans in 1 lijn opgesteld. Niet mijn ding. Mijn vriend is erg enthousiast over lolotte, maar ik vind het lastig. Wat ze beschrijven past perfect bij ons maar ik ben bang dat ik hem weer te groot en druk vind. Ik ben erg nog niet over uit. Bedankt voor jou tips!

 • Vraagje
  Hoi!
  Wat een bult informatie, dank je wel!
  Ik ben echter een beetje het overzicht kwijt..
  Heb jij ook lijst of een aantal namen van campings die autovrij zijn?
  Ik ben benieuwd!
  Groetjes Jolanda

 • Drenthe
  Echt een aanrader, torentjes hoek Dwingeloo. Bijna 30jaar gestaan met m’n ouders. Bos spelen en animatie, zwembad om de hoek. Dit jaar met eigen kinderen heen

 • 2 tips
  Camping noorderloo in vriescheloo was top! Vooral het zwemmeertje op de camping en in de nabije meren omgeving waren heerlijk.
  Camping de was was ook zeer geslaagd, een no nonsens boscamping. Beide geen animatie, super geamuseerd!

 • Camping de Drenthse Roos
  Wij hebben een paar jaar geleden een hele fijne week gehad op camping de Drenthse Roos. Kleinschalig, kindvriendelijk, een zwembad, leuke speeltuin, trampoline en zeer vriendelijke en gastvrije eigenaren. ‘s avonds mochten de kinderen marshmallows roosteren. Echt een fijne camping!

 • Iets anders ..
  In Voorthuizen (Gelderland) heb je camping het beloofde land. Klein buitenzwembad met apart peuterbad. Zwembad wordt vernieuwd. air trampoline, diertjes, indoor speelplek, huiskamer, buiten een watertje met kabelbaan.
  Allemaal heel gemoedelijk. Veel verschillende accommodatie en niet zo duur.
  Zeer geschikt voor kleine kinderen. Kunnen zelfstandig over camping, makkelijk weg terug vinden etc.
  Veel leuke dingen in de omgeving/ op de fiets.
  Het is een christelijke camping, maar een super fijne sfeer. Aanrader!

 • Ook een leuke, midden in het land!
  Wij staan op camping Buitengoed de Boomgaard, aan de speeltuin. Je kan ook in de boomgaard boeken. Horecapaviljoen met heerlijke huisgemaakte gerechten. Speeltuin met trampolines, kabelbaan over het water maar ook eentje gewoon over gras, klimtoren met glijbaan. Prima sanitair en heel makkelijk aan te rijden.

 • Leuk of prijzig
  Het lijkt wel of een camping die leuker is gelijk ook duurder is en minder duur ook minder leuk. Maar is dat ook altijd zo?
  Zou het wel mooi vinden als in het overzicht er gelijk een prijsindicatie bij zou staan, iets met € €€ of €€€ of zo.

Laat jouw reactie achter