De 11 leukste bordspellen voor volwassenen

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Bordspellen, wij spelen ze het liefst het hele jaar door, zowel thuis als op de camping. Voor ons voelt het echt als qualitytime samen. Je leert de ware aard van de rest van het gezin  pas echt goed kennen tijdens een gezelschapsspel. Omdat de ruimte beperkt is als we kamperen, zoeken we altijd een bordspel dat leuk is om als gezin te doen en dat we ook ’s avonds met zijn tweeën kunnen spelen. Dus in deze blog delen Akke en Tjerk hun tips voor leuke bordspellen die ook voor volwassenen leuk zijn.

Veel bordspellen zijn gewoon niet leuk met twee personen

Vaak hebben spellen er wel aan gedacht om ook een versie van hun bordspel voor twee personen te bedenken, maar dat lukt echt niet altijd even goed. Agricola vinden wij daar een goed voorbeeld van. Het blijft een spel waar je superfanatiek van kan worden, maar met twee spelers duurt dit bordspel voor mij altijd te lang. Er zijn echter ook erg leuke spellen voor 2 personen. Die zijn meestal wel erg kort en wij hebben soms gewoon zin in een lang gezelschapsspel. 

Bordspellen in reisformaat?

Omdat ruimte op de campingtafel, maar ook in de bagage wel een aandachtspunt is, zijn reisspellen over het algemeen een goede optie. Maar de reisedities van bordspellen zijn vaak zo priegelig klein gemaakt dat je met iedere stap op het bord de rest van de pionnen of figuurtjes omgooit met je grote volwassen vingers.

Dus als het om een bordspel gaat, dan nemen we zelf altijd het liefst de grote versie mee, ook naar de camping. Dit betekent wel dat we dus ook maar per vakantie één of twee bordspellen inpakken. We spelen dan niet iedere avond hetzelfde bordspel, maar wisselen dat af met kaartspellen. Wel leer je daardoor zo’n bordspel echt goed kennen en weet je dus ook welke spellen ook met twee spelers nog steeds leuk blijven.

Onze favoriete bordspellen, voor volwassenen

We spelen eigenlijk altijd spelletjes, thuis en op de camping en wisselen best veel af tussen alle bordspellen. Maar onze favorieten dat zijn: 

1. Carcassonne

carcassonne gezelschapsspelVanaf 7 jaar | 2 – 7 spelers | 35 minuten
Carcassonne spelen wij inmiddels al meer dan vijftien jaar en we zijn er nog steeds niet op uitgekeken. Je bouwt een landschap met daarin steden en wegen. Hoe groter de stad of langer de weg, des te meer punten je vergaart. Speel je dit bordspel met twee personen, dan kun je de steden en wegen ook van elkaar stelen. Speel je met meer personen, dan kun je ook bondjes vormen en punten delen. Het klinkt misschien gecompliceerd, maar is juist erg makkelijk te spelen. Het spel zonder uitbreidingen duurt ongeveer een half uur. Speel je Carcassonne met meerdere uitbreidingen, dan kan het wel tot anderhalf uur duren.  

2. Het verboden Eiland

verboden eiland familiespelVanaf 8 jaar | 2 – 4 spelers | 30 minuten 
Dit spel bestaat uit 24 tegels die samen het eiland vormen dat je als spelers gezamenlijk moet zien te verlaten voordat het eiland onder water is gelopen. Door het trekken van kaarten stroomt steeds een groter deel van het eiland onder en stijgt het waterpeil. Gedurende het spel moet je met elkaar eerst vier schatten zien te redden voordat je samen per helikopter het eiland kunt verlaten. 

Red elkaar uit een ondergelopen eiland, help elkaar met het verkrijgen van de schatten en zorg dat iedereen op tijd bij de helilpad is. Het spel kent behoorlijk wat spelregels, maar die kun je al spelende leren en na één keer spelen begrijp je waarom het zo leuk is om samen te werken. Wij spelen dit spel ook vaak met twee spelers, ik en mijn zoon, omdat het snel even tussendoor gespeeld kan worden. Elkaar helpen op het Verboden eiland, dat is weer eens een keer iets anders dan elkaar verjagen. 

3. Quizpoker

quizpoker spel

Vanaf 16 jaar | 3 – 8 spelers | 45 minuten 
Quizpoker is een wat minder bekend spel en niet echt een bordspel, maar wel echt leuk voor een avond met vrienden thuis of op de camping. Het spel is een mix tussen Triviant en pokeren. Het doet een beetje denken aan het TV spel “Ik weet er alles van!’. Je kunt namelijk pokerfiches inzetten en daarmee de rest afschrikken.  Want het doel is natuurlijk net als bij poker zoveel mogelijk fiches of money naar je toe te trekken. De vragen zijn soms echt kennis vragen en soms juist van die ‘nutteloze’ kennis vragen. Je leert elkaar er een stuk beter door kennen en wij liggen regelmatig in een stuip. Vanwege het soort vragen is het een 16+ game. Gegarandeerd een avond fun. Persoonlijk vind ik het het leukst om het met minimaal 4 spelers te spelen omdat vanaf dat aantal ook het bluffen en elkaar overbieden een extra dimensie krijgt. 

Lees ook:  Alle info: Deze zomer kost mobiel bellen en 4G in de EU evenveel als thuis

4. Ticket to Ride

ticket to ride bordspel

 Vanaf 8 jaar | 2 – 5 spelers | 60 minuten 
Ticket to Ride is nog zo’n favoriet bordspel hier in huis en op de camping. Het spel is officieel vanaf acht jaar, maar mijn zoon speelt het al vanaf zijn zesde, want de basisregels van dit spel zijn simpel.  Er zijn een hoop verschillende versies van dit spel: Afrika, USA, Scandinavië, Azië etc. Wij spelen nog altijd de Europa-versie en die is nog steeds leuk.  

Iedere speler krijgt de opdracht om een aantal treinverbindingen door Europa aan te leggen. Welke dat zijn. weten de andere spelers niet. Het kan zijn dat zij namelijk een deel van hetzelfde traject nodig hebben. Je kunt elkaar dus helpen of juist dwarsbomen in dit gezelschapsspel. Je krijgt punten voor afgemaakte trajecten, de lengte van trajecten en het aantal directe verbindingen.  Het blijft vaak tot de laatste minuut spannend wie gaat winnen. 

5. Alhambra

alhambra gezelschapsspelVanaf 5 jaar | 2 – 4 spelers | 40 minuten
Alhambra is zo’n bordspel dat wij ook al zo’n 15 jaar spelen en waar we nog steeds niet op uitgekeken zijn. Het doel is om een groot paleis te bouwen van bordspeltegels. Gedurende het spel krijg je iedere rond geld in de vorm van kaarten, waarmee je gepast of ongepast een nieuwe ruimte voor je paleis kunt kopen.

Op twee onverwachte momenten en aan het einde van het spel tel je telkens wie van een bepaald soort kamers de meeste heeft en daar krijg je punten voor. Je moet dus niet alleen aan je eigen paleisje bouwen, maar ook in de gaten houden wat de andere spelers bouwen. Alhambra is een simpel spel, hoewel de kleuren nog wel eens verwarrend kunnen zijn. Dit bordspel is ook heel goed met twee personen te spelen. 

6. Pandamic

pandemic bordspel

Vanaf 10 jaar | 2 – 4 spelers | 45 minuten 
Het thema van dit spel is actueel. In dit bordspel bedreigen namelijk vier ziektes de wereld. Deze kunnen zich als een pandemie over de wereld verspreiden. Maar dat moeten de spelers gezamenlijk zien tegen te houden. Tijdens het spel heeft iedere speler een rol zoals: arts, wetenschapper, onderzoeker of coördinator en samen moeten zij het uitbreken van de ziekte als een pandemie tegen zien te gaan. Je bedenkt dus samen een strategie, stemt de spelrondes en acties van de verschillende rollen op elkaar af en als dat lukt en het virus in bedwang wordt gehouden dan wint iedereen. Pandemic is leuk voor thuis, maar heeft wel wat veel losse onderdelen, waardoor het minder geschikt is voor de camping. 

7. Puerto Rico

puertorico bordspelVanaf 10 jaar | 2 – 5 spelers | 1 – 2 uur
Puerto Rico is wat mij betreft nog zo’n klassiek bordspel; een beetje in hetzelfde genre als Kolonisten van Catan.  Bij Puerto Rico gaat het er echter om om jouw rol (kapitein, bouwmeester, burgemeester, handelaar etc.) zo goed mogelijk af te stemmen op de goederen die je van het land haalt en in gebouwen kunt bewerken tot producten die naar de ‘Oude wereld” worden gestuurd. Doe je dit goed, dan verzamel je overwinningspunten en degene met aan het einde van het spel de meeste overwinningspunten wint.  

Het is een echt strategiespel en je moet het een paar keer gespeeld hebben om het te kunnen doorgronden. Net als voor Pandemic geldt dat ook hier best veel kleine onderdelen zijn. Die passen prima op een campingtafel, maar het is wel oppassen dat je niets kwijtraakt. Vroeger kon je Puerto Rico niet met twee personen spelen, maar in de laatste versie kan dit wel. 

Lees ook:  Deze 7 Lego campers zijn pas echt cool!

8. Monopoly

monopoly reisspel

Vanaf 8 jaar | 2 – 6 spelers | 1 à 2 uur
Monopoly kent iedereen. Op een regenachtige dag houdt dit spel je uren zoet! Standaard gaat het rode doosje met de reiseditie van monopoly mee op kampeeravontuur. De kaarten voor algemeen fonds en kans zijn dan misschien erg klein: alles is wel goed leesbaar. Omdat er allemaal briefjes in dit spel zitten, is het wel handig om het spel binnen te spelen of op een plek waar je geen last hebt van de wind. Wij speelden het vaak tijdens onze vakantie in Noorwegen in de gezellige huisjes die daar op veel campings staan. 

 

9. Patchwork

spel voor 2 patchworkVanaf 6 jaar | 1 – 2 spelers | 15 minuten 
Ondanks de losse onderdelen is Patchwork wel een heel leuk spel om mee te nemen op reis. Het doel van het bordspel is om je bord met zo veel mogelijk ‘lapjes’ te vullen. Het zit in een compacte doos, maar je hebt wel echt een tafel nodig om het te spelen. Ik bewaar de losse onderdelen van het spel overigens in een diepvrieszakje. Het leuke van dit spelletje voor twee personen is dat de beste puzzelaar niet direct de winnaar hoeft te zijn. Er is nu ook de mogelijkheid om dit spel alleen te doen. Handig als er even geen vriendjes, vriendinnetjes, broertjes of zusjes in de buurt zijn!

10. Mens erger je niet (drukknop)

mens erger je niet spel

Vanaf 4 jaar | 2 – 4 spelers | 20 minuten 
Nog zo’n klassieker onder de bordspellen. Ik vind vooral de versie met de ‘dobbelsteen in een bolletje’ leuk, maar op vakantie is de reiseditie misschien wat handiger. Qua grootte maakt dat niet zo heel veel uit, omdat er, anders dan bij de reiseditie van monopoly, niet veel losse onderdelen in zitten. Akke: Wat is er leuker dan je tegenstanders van het bord afgooien? Ik krijg tijdens het schrijven al een glimlach op mijn gezicht. Ik spaar niemand met mens-erger-je-niet!

11. Codenames

codenames bordspel

Vanaf 10 jaar | 2 – 8 spelers | 15 minuten 
Codenames is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. Deze combinatie van puzzelen en hints geven, speel je in teams, maar er is ook een versie voor twee personen. Het is vooral een gezellig spel en niet direct een heel strategisch of ingewikkeld spel. Je moet een figuur op het speelbord vrij spelen door verbindingen tussen verschillende woorden te maken. Dit doe je door een soort hints te spelen, waarbij je kunt wisselen binnen je team. Mocht je nog niet goed weten hoe het werkt, dan vind ik het vaak wel fijn om de uitleg van een nieuw spel even te kijken. 

Bordspellen kunnen zeker mee naar de camping

Genoeg leuke bordspellen om samen te spelen. De meeste van deze spellen zijn ook gewoon met twee personen te spelen. Niet gevonden wat je zocht? Mario heeft nog meer spellentips.  Ga je de spellen niet thuis maar op de camping spelen, dan kan het dus handig zijn om ze niet in de originele doos met veel lucht mee te nemen, maar in diepvrieszakjes. Daarnaast hebben wij twee bordspellen die standaard in de vouwwagen zitten en nemen we daarnaast elke keer een nieuw ander spel mee. De vouwwagenspellen zijn na een winterstalling weer echt leuk en het nieuwe spel zorgt voor de afwisseling. Veel speelplezier!

 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter