Het eiland Møn Denemarken: 6 x doen met kinderen

6bc48546294977b164ddd90de1ee2b62?s=55&d=mm&r=g Erik Het eiland Møn ligt aan de oostkust van Denemarken en staat bekend om zijn steile kliffen, witte krijtrotsen en mooie stranden. Het stikt op het eiland van de kleinschalige activiteiten. Ook tref je langs de kant van de weg overal een “Loppemarked” aan, een tafeltje op het erf van een woning met tweedehands spul. Er is dus veel leuks te doen op Møn. Blogger Erik neemt je mee…

Het eiland staat bol van de dingen om te doen

Het eiland Møn staat bol van de kleine bezienswaardigheden. Vanaf onze camping Hårbølle Strand hebben we het eiland ontdekt. Hier en daar staat een hunebed (ja, echt waar, ze staan niet alleen in Drenthe!) en er zijn heel veel kleine museumpjes en “dingetjes om te doen”. Een paar daarvan hebben wij met de kinderen bezocht:

1. Varkens knuffelen in Stege

Net buiten de plaats Stege vind je langs de Søndre Landevej een “besøgsbondegaarden“, een bezoekersboerderij, dus. Zonder enig idee wat te verwachten rijden we het erf op, waar we tot onze verbazing nog drie andere families treffen. Stipt om 10 uur arriveert Mette, de eigenaresse van de boerderij. Voortvarend begint ze met de rondleiding. Eerst wat regels: niet rennen, geen eigen voer, etc, en dan op weg naar de eerste dieren: de geiten. Deze mogen we aaien en voeren, en vooral onze jongste heeft veel schik. Ondertussen vertelt Mette honderduit over de geiten en hun namen.

Mon8
Na de geiten is het tijd voor het grotere werk: De varkens. Zij krijgen hun dagelijkse portie groenafval. Ook hier heeft Mette weer hele verhalen (“weet je dat een varken ongelimiteerd door eet als je er geen rem op zet?”) en kan er geaaid worden. Via de kleine varkens (Mette: “Weet je dat varkens van kleur veranderen in de loop van de seizoenen?”) lopen we naar de biggetjes, van een paar weken oud. Hier kan natuurlijk niet geaaid worden, maar schattig is het wel. Dan door naar de cavia’s (wel weer aaien), de kippen (ook aaibaar) en de paarden.

Mon9

2. Snoeplollies maken in Stege

Via-via hoorden wij dat er in Stege een snoepfabriekje zit. Na even zoeken vinden we Møn Bolcher aan de Kostervej. Bij het binnengaan van het winkeltje komt de mierzoete lucht je al tegemoet. Het winkeltje staat vol met bakken met het bekende snoepgoed van Møn, dat zich het best laat omschrijven als een soort schijfjes zuurstok. Achter in het winkeltje is ook gelijk de productie: hier knippen de medewerkers lange suikerslangen in stukjes tot kleine snoepjes.

Lees ook:  Slaapmat, Deryan, campingbedje? Zó slaapt je kind het fijnst!

Voor kinderen is hier ook de grootste attractie: zij kunnen er in de fabriek hun eigen lolly maken. Hoe lekker (en kleverig…) is dat!

Mons Bolcher

3. Museumsgaarden

Rijdend van Stege naar Borre zien we lang de kant van de weg een bordje “Museumsgaarden“. We besluiten dit bordje te volgen en komen uit bij een boerderij uit 1816.

We worden er vriendelijk ontvangen en krijgen een informatieboekje in het Duits (“je moet hem eigenlijk kopen, maar je mag hem wel even lenen hoor!”) aangeboden, waarin precies beschreven staat wat er allemaal te zien is. Tractoren, een pleintje met oude spelletjes, een schuur vol met spullen voor oude ambachten, een mooie tuin…

De kinderen zitten al snel achter het weefgetouw en krijgen uitleg. Het hele museum is een soort mini-openluchtmuseumpje. Bovendien kun je er ook nog eens primitief kamperen, of in een schuilhut verblijven!

Museumgaarden 1

Museumgaarden2

4. Paardrijden bij Borre

Als je van paardrijden houdt, dan kun je op Møn terecht in Borre. Je kunt er onder begeleiding van een gids een ritje door de velden maken, is ons verteld. Wij hebben geen ervaring met paarden, maar het klinkt leuk. Op een onooglijk boerenerf staan de paarden al op ons te wachten. Tot onze verbazing krijgen we ze zonder enige instructie mee, en ook de gids is in geen velden of wegen te bekennen. De kinderen gaan op de rug, wij lopen ernaast. Waarheen? Geen idee. Ook een routekaartje hoort er blijkbaar niet bij.

Dat het bij ons niet goed voelt, merken de paarden. Ook deze worden onrustig. Na een kwartiertje besluiten we daarom maar om terug te keren. Paardrijden is blijkbaar niet iets voor ons.

Mon10

5. Møns Klint, kies wandeling nummer 5

Behalve de kleine, knusse bezienswaardigheden, is de toeristische trekpleister van Møn natuurlijk het beroemde Møns Klint. Hier kun je prachtige spierwitte kliffen bewonderen. Tip: kies wandeling nummer 5. Deze gaat eerst via een vlonderpad boven langs de kliffen, met her en der fantastische uitzichten over de zee en uitzichten over de kliffen. Daarna daal je via een trap met bijna 500 treden af naar het strand, vanaf waar je de kliffen steil boven je ziet opdoemen. Ook in de omgeving van Møns Klint is veel  te beleven. 

Mon11

Het strand is voor kinderen een geweldige plek om stenen te zoeken, je vindt ze er in allerlei kleuren, soorten en maten. Via het strand wandel je vervolgens onder langs de rotsen naar de volgende trap. Dat kan trouwens bij vloed soms spannende stukjes opleveren: Vlak voor de trap omhoog was het strand overstroomd en moesten wij met onze schoenen om de nek een stukje pootjebadend door het water. Een leuk extra avontuur!

Lees ook:  Nijntje museum een heerlijk dagje uit voor peuters en kleuters

Mon12

De trap naar boven komt uit bij het Geocenter Møns Klint. Daar kun je alles leren over de ontstaansgeschiedenis van het gebied, de krijtrotsen en de fossielen die er voorkomen. Daarnaast is er een 3D film te bekijken en vind je er een grote museumwinkel en een restaurant. Omdat wij later in de week nog naar het geomuseum in Faxe gaan, zijn we het bezoekerscentrum niet in geweest: soms moet je keuzes maken. 

Mon13

6. Stop bij een Loppe

Overal op Møn zie je kleine tafeltjes langs de weg staan met het bordje “Loppe” erbij. Wij hebben marktplaats, in Denemarken hebben ze Loppe! Particulieren verkopen hier hun tweedehandsspullen. Vaak is het troep, wat op zich ook best grappig is om te zien, maar soms zit er een onverwacht pareltje tussen. Dan stop je het geld in een busje. Daarna op naar de volgende Loppe. “Loppe-hoppen” dus eigenlijk.

Genoeg te doen voor kinderen op Møn 

Møn is een schitterende omgeving om doorheen te reizen. Maar ook met dingen om te doen of zien kun je je hart ophalen op Møn. Het eiland heeft echt veel meer om te ontdekken dan Møns Klint, vooral als je net even van de hoofdweg afgaat. Sla dus vooral eens die zijweggetjes in. Je zult versteld staan van waar Møn je brengt. Breng ook een bezoekje aan het iets Noordelijker gelegen Stevns Klint. Ook in de rest van de regio is meer te beleven voor kinderren.  Annelies heeft nog een paar mooie tips voor activiteiten met kinderen op de Deense eilanden.   

Lees alles over onze vakantie in Møn Seeland en Lolland en Falster:
– Onbekend Oost Denemarken: wat te doen op Lolland-Falster?
Hårbølle Strand, camping in de natuur op Deens Møn
Stevns Klint: de kerk die net niet helemaal in zee stortte

Erik ging kamperren in Denemarken op uitnodiging van VisitDenmark. Zoals je van ons gewend bent delen we onze eigen en eerlijke ervaring. 

Auteur

Erik houdt van basic kamperen met de tent. Zijn passie voor kamperen is aangewakkerd bij de Scouting. Samen met zijn vrouw Loes en twee meiden zoekt hij, bijvoorbeeld tijdens een fietsvakantie, graag simpelere campings op waar nog veel dingen kunnen en mogen. Leer Erik kennen...

7 reacties

Laat jouw reactie achter