kampeerwinkels hebben het gewoon in de schappen staan. Toch roep ik op tot een algemeen verbod op bellenblaas op álle campings in Europa.
Bellenblaas op de camping is natuurlijk hartstikke leuk voor kinderen om mee te spelen. Bellenblazen op de camping brengt echter risico’s met zich mee waarvan het merendeel van de kampeerders zich niet bewust is. Dat is ook niet zo gek want zelfs campingeigenaren delen bellenblaas uit enZelf kende ik de risico’s van bellenblaas eerst ook niet
Tot een jaar of drie geleden gaf ik mijn zoontje ook nog gewoon een bekertje bellenblaas als hij zich verveelde op de camping. Ik wist niet beter dan dat het als kind een magisch gevoel is om zo’n bel die je net zelf hebt geblazen weg te zien vliegen. De bellen lekker kapot te slaan óf om dit samen met je campingvriendjes te doen. Totdat een lezer van mijn buitenspelletjes voor op de camping blog mij er op attendeerde wat het effect van bellenblaas is op tentdoek.
Foto: Ramon Smits
Waarom moet bellenblaas verboden worden op de camping?
Bellenblaas is een mengsel van zeepsop en water. Ik heb al eens verteld dat je een tent nooit moet schoonmaken met zeepsop. Zeepsop tast namelijk de waterdichte coating die iedere tent heeft aan en zorgt voor lekkage. Bellenblaas doet precies hetzelfde.
Ik weet niet hoe dat bij jullie gaat, maar bij ons gaat bellenblaas altijd om. Ze zitten er helemaal onder. Als dit over je tent gaat kun je dus lekkage krijgen, Als kinderen daarna met hun zeepsop handen de tentdeur pakken opnieuw kans op lekkage.
Kan één zeepbel al voor lekkage zorgen?
Maar hoe zit dat dan met een zeepbel die zijn zo klein en daar zit zo weinig zeepsop in. Kan één zeepbel al voor lekkage zorgen? Dat vond ik zelf ook moeilijk te geloven. Toen ik iemand bij De Waard tenten sprak besloot ik het dus te vragen. Zijn antwoord was: ‘Ook een kleine zeepbel die kapot spat boven jouw tent kan al voor een kleine lekkage zorgen. Er komt immers een kleine drup zeepsop op de tent die de beschermende laag kan weghalen.
Zo’n klein puntje is alles wat je nodig hebt voor een lekkage.’ Daarbij gaf hij later wel aan dat het in de meeste gevallen niet zo is dat de beschermende laag meteen beschadigd. Als je meteen de plek waar de zeepbel is neergekomen schoonmaakt met lauw water kan een echte lekkage meestal vermeden worden. Maar goed negen van de tien keer heb je niet eens door dat er bellenblaas op je tent of voortent komt.
Is bellenblaas schadelijk voor alle tentdoek?
Bellenblaas of zeepsop is schadelijk voor bijna alle soorten tentdoek. Niet alleen voor katoen of polykatooen, maar ook voor polyester of nylon.
Het tentdoek zelf wordt niet door de bellenblaas aangetast, maar de waterdichte laag coating wordt aangetast en die zit op al die soorten tentdoek. Enige uitzondering is tentdoek van PVC heb ik me laten vertellen dat kan gewoon ook met zeep schoongemaakt worden.
Foto: PROTim Pierce
Niet boos worden als een buurman jouw kinderen aanspreekt
Sinds ik weet wat bellenblaas met tentdoek doet verbaast het me dat ik nog steeds campingeigenaren zie die bij de animatie gewoon bellenblaas uitdelen. Dat kampeerwinkels het gewoon in de schappen hebben staan zonder waarschuwing. Maar ook dat zo weinig mensen het weten. Mijn inschatting is dat maar 10% van de kampeerders hiervan op de hoogte is.
Afgelopen zomer heb ik een aantal keren ouders en kinderen aangesproken dat ik liever niet heb dat ze bellenblazen bij mijn vouwwagen. Ook uitgelegd dat dat voor lekkage zorgt. Er wordt daar heel verschillend op gereageerd. Soms gewoon ‘Oh dat wist ik niet’ waarna de kinderen worden geïnstrueerd. Maar helaas soms ook blikken van ‘Ja die is gek’. Het is in de meeste gevallen gewoon onwetendheid.
Ik ben niet zo van het verbieden, maar deel dit vooral!
Nou daarom dus! Daarom zou je bellenblaas op alle campings in Nederland én Europa gewoon kunnen verbieden. Maar nogmaals het is gewoon onwetendheid. Dat is precies waarom ik deze blog schrijf. Want verbieden en regeltjes dat is altijd zo’n gedoe, moeten we weer nar het Europese Hof en een campingpolitie oprichten.
Nee, wat we moeten doen is zorgen dat iedere kampeerder, campingeigenaar én kampeerwinkel weet wat de risico’s van bellenblaas zijn. Dus spreek vooral die ouders, kinderen en campingeigenaar aan en deel dit bericht. Doel is dat komend kampeerseizoen de helft van alle kampeerders het risico van bellenblaas op de camping voor het tentdoek kent. Misschien dat het jaar daarop 75% het weet en in 2020 IEDEREEN!
Joh? Ik was mij hier ook niet van bewust. Wij gaan altijd lekker met de camping en onze kinderen hadden vroeger ook altijd bellenblaas 🙂
* geeuw *
Deodorant heeft hetzelfde effect op je tentdoek! Dus niet alleen bellenblaas!
Het lijkt overtrokken, maar ik ben geneigd het serieus te nemen. Bedankt voor het aankaarten van dit probleem; je zal het nodige over je heen krijgen, daarom vind ik het extra moedig van je om het op de agenda te zetten.
Jammer dat Nieke er van gaat *geeuwen*, dat laat zien hoe geïnteresseerd ze is in anderen: eentje uit de ‘Ikke generatie’, die generatie die het hardste klaagt als iets hen niet uitkomt.
Vorig jaar een hele groep kinderen die naast mijn tent met enkele ouders ging staan bellenblazen. Ik was mij ervan bewust dat dit lekplekken kon geven. Toen ik ooit mijn de Waardtent kocht van mijn spaargeld, werd ik ervoor gewaarschuwd. Nadat een bel, boven op mijn tent knapte, heb ik hun gevraagd hiermee op te houden, met de uitleg erbij. Maar deze ouders keken mij dus aan met een blik van: och, laten we haar maar tegemoet komen” en gingen vervolgens een paar meter verderop staan blazen. Op een volle camping. Toen ik mijn verhaal deelde op een campeerblog, kreeg ik helemaal de wind van voren. Ik zou een zeurmens zijn en kindonvriendelijk want kinderen zouden tegenwoordig helemaal niks meer mogen.
Ik was mij er ook niet van bewust, liet mijn kleinkindjes ook bellenblazen, zag hier en daar wat opgetrokken wenkbrauwen en ging met hun verder van tenten vandaan staan. zal de bellenblaas komend jaar dan ook niet meer mee nemen.
Je hebt helemaal gelijk!! En het is niet alleen het zeepsop met water. Er zit ook nog een ander speciaal chemisch goedje in die er voor zorgt dat je enorme vlekken in je kleding krijgt op het moment dat je kleding in aanraking komt met wasmiddel in de wasmachine. Zo heb ik al heel veel kleding weg kunnen gooien, omdat het er met geen mogelijkheid uit gaat. In ons huis, en bij opa’s en oma’s, heb ik bellenblaas al verbannen!
Als je via Google naar vlekken van bellenblaas op kleding zoekt, zie je precies wat ik bedoel…
Hoe leg je dit in het buitenland uit?
Helemaal mee eens. Wij schikken ook steeds op een camping als wij bellen richting onze vouwwagen zien komen.
Vandaag ook weer geprobeerd dit uit te leggen aan Deense ouders van 2 kinderen. En die bleef maar naar zijn luifel van zijn caravan wijzen dat die er wel tegen kan.
Ik heb nog naar een website gezocht waar dit in het Engels uitgelegd staat. Helaas nog niet gevonden. Mocht iemand de tip hebben dan horen wij dit graag!
Beetje lachwekkend toch?
Tentdoek dat tegen weer en wind is bestand, maar tegen wat zeepwater-spatten niet opgewassen is… Bellenblaas verbieden is natuurlijk belachelijk, bovendien heeft dat alleen zin als dat te handhaven is. Bellenblaas-politie? Lijkt me juist veel belangrijker dat de tentdoekproducenten een oplossing bedenken waardoor zeepwater geen nadelige effecten meer geeft.
In regen zitten ongetwijfeld veel ergere stoffen waar je je meer zorgen over zou moeten maken. Ook gelijk maar verbieden dan, die regen.
Is al lang bekend!
toen ik lang geleden mijn katoenen tent kocht stond er in de gebruiksaanwijzing zelfs dat je niet moet afwassen in de tent omdat de zeepsop damp de waterdichtheid van de tent aantast.