Waterraket maken in 4 eenvoudige stappen

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Een echte Waterraket. Dit gaan je kinderen super ‘vet’ vinden. Want wat is er nou gaver dan je eigen waterraket maken en afschieten? Op het feestje van mijn zoontje die vorige week zes werd, was het een groot succes. Maar alles wat je er voor nodig hebt, is ook op de camping aanwezig. Met deze vier makkelijke stappen kun jullie een eigen waterraket maken.

Wat is een waterraket?

Je kunt natuurlijk een kant en klare waterraket kopen, maar er zelf één maken is veel leuker. Een waterraket is een raket die je prima zelf kunt maken van een fles. Deze fles vul je voor een deel met water. Daarna sluit je de fles weer af, zet je hem op een lanceerplatform of gewoon een paaltje en pomp je lucht in de waterraket zodat er druk op komt te staan. 

Omdat je door blijft pompen looopt de druk zo hoog op dat de druk van het water op de kurk te groot wordt. Het water spuit er dan uit en de waterraket vliegt de lucht in. Soms kan dit echt extreem hoog gaan. 

Wat heb je nodig om een waterraket te maken?

waterraket-makenDe waterraket kun je makkelijk zelf maken. Zorg dat je alle benodigdheden bij elkaar verzamelt en je bent klaar om je eerste raket te bouwen. Wat heb je nodig:

Waterraket maken zonder kurk of ventiel? Geen probleem!

Je kunt een waterraket maken met zowel een kurk als met de dop van de fles en het onderste deel van een pen. Wij hebben voor de kurk gekozen omdat dat in de filmpjes beter leek te werken. Heb je op de camping geen fietsventiel of kurk? ( Dat laatste is vaak met een bezoekje aan de campingbar wel op te lossen.) Kijk dan in dit filmpje over hoe je een pen kunt gebruiken voor de lancering.

Het was nog best een zoektocht om aan kurken te komen. Maar uiteindelijk bleek dat je ze het makkelijkste online kurken kunt kopen. Een ventiel kun je ook online kopen of gewoon bij de fietsenmaker. 

Lees ook:  12 x de beste familietent voor een gezinsvakantie!

waterraket met pen

Stap 1: Boor een gat in de kurk

Kijk eerst of de kurk goed in de PET fles past. Hij moet een beetje klemmen maar er wel bijna helemaal in gedrukt kunnen worden. Daarna haal je de kurk weer uit de fles. Je boort dan in het midden van de kurk een gat, door de hele kurk heen, met een 4 millimeter boor. Daarna druk je het fietsventiel in het gat en klaar is de kurk.

waterraket zelf maken

Stap 2: Maak er een echte waterraket van

Met papier, stickers, plakband en stiften kun je de raket mooi versieren. Je kunt er een mooie punt op zetten, door bijvoorbeeld de bovenkant van een andere PET fles af te knippen en er op te plakken. En er moeten natuurlijk ook nog vleugels aan.

waterraket bouwen

Stap 3: Vul de waterraket met water

Nu de waterraket af is kunnen we hem klaar maken voor lift off! Dat doe je door hem voor ongeveer een derde te vullen met water. Dat kan onder de kraan maar kan ook prima met een jerrycan zoals wij deden omdat we in het park geen watertappunt hadden. Daarna druk je de kurk op de fles, pas op dat je hem er niet doorheen drukt. De waterraket is klaar voor lift off.

waterraket met kurk maken

Stap 4 Lanceer de waterraket

Op internet zijn foto’s te vinden van hele stellages die mensen hebben gemaakt voor de lancering. Wij hadden een klein stukje elektriciteitshuis aan de raket bevestigd en dat over een dunne stok geschoven zodat we hem konden richten. Je kunt ook drie takken in de grond steken en de fles daar tussen klemmen. Daarna klem je de pomp vast aan het ventiel en pompen maar. Zorg wel dat je voldoende ruimte hebt want de raket kan flink hoog en ver wegschieten.  Op de camping zou ik er dus het midden van een groot kampeerveld of een sportveldje voor opzoeken.

Een waterraket maken is gaaf maar de lancering is het mooiste moment

Het moment dat die zelfgemaakte raket de lucht in vliegt en het water er uit spuit is echt een beetje magisch. Alle kids riepen ‘Wow!” in koor en begonnen daarna wedstrijdjes te doen wie zijn raket het hoogste of verste kon komen. Gegarandeerd een succesvolle middag op de camping of dus ook leuk voor op een kinderfeestje.

Grote waterraket XXL

Bij het programma Checkpoint hebben ze onlangs een extra grote waterraket gemaakt.  Dat zag er zo spectaculair uit dat ik het zelf ook wel eens wilde proberen. 

Like Kampeermeneer op facebook en blijf op de hoogte van de laatste kampeertips en de mooiste campings.

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

16 reacties

Laat jouw reactie achter

User Review
  • Kwaliteit:
    Sending
  • Gebruiksgemak:
    Sending
  • Pakmaat:
    Sending