Wil je graag wat extra ruimte, comfort en lekker beschut buiten zitten? Dan is een bustent bij je buscamper echt heel praktisch. Zo kun je je spullen in de bustent laten staan en hoef je niet alles steeds in je camper te zetten. Ook blijft alles lekker droog wanneer het regent. Kortom, veel extra gemak en ook handig die extra ruimte wanneer je met je gezin reist. Toch horen we ook vaak van camperaars dat ze twijfelen over de aanschaf van een bustent. Kun je hem wel snel opzetten en weer inpakken? Ga je hem wel echt gebruiken? En welke bustent kies je?
Wat is een bustent?
Een bustent is een soort voortent die je net als bij een caravan voor je camper, mini van of busje plaatst. Zo heb je dus wat extra ruimte om je spullen op te slaan, droog te zitten bij slecht weer of om als extra slaapruimte te gebruiken. Zo hoef je ook niet steeds je spullen weer in en uit te pakken. En een extra pluspunt is dat je de bustent gewoon een losse vrijstaande tent is. Je hoeft hem dus niet af te breken wanneer je boodschappen gaat doen of naar het strand gaat.
Nieuwer zijn de opblaasbare bustenten die je in een paar minuten opzet. Dat kan praktisch zijn wanneer je bijvoorbeeld rondreist. De bustent is verder afsluitbaar en ze zijn er met en zonder grondzeil. Vooral voor gezinnen is de extra ruimte erg fijn.
Wanneer is een bustent handig?
Voordat je een bustent gaat kopen, is het goed om even na te denken of je hem wel echt nodig hebt en waar je hem voor gaat gebruiken. Een bustent is handig voor:
- Wanneer je met alle weersomstandigheden kampeert en je graag een droge, warme plek wilt voor jezelf en je spullen. En met de bustent kun je ook droog naar binnen in je camper.
- Wanneer je niet steeds al je spullen wilt inpakken in je camper als je even weggaat.
- Voor wat extra leefruimte om (insectenvrij) en droog te eten of om ’s avonds spelletjes te doen.
- Om extra slaapplekken te creëren.
- Voor de kids om te spelen wanneer ze wakker zijn (en jij nog niet).
- Voor wat schaduw op hele warme dagen. Let dan op of je de zijkanten ook kunt openritsen.
Ben je een mooiweerkampeerder, dan heb je misschien minder snel een bustent nodig. Maar goed, tegenwoordig onweert het ook vaak flink in de zuidelijke landen.
Welk soort bustent kies je?
Er zijn twee soorten bustenten, afhankelijk van de indeling van je camper. Heb je de keuken achterin of een omgebouwde bestelwagen, dan kan een achtertent, ook wel kleptent, fijn zijn. Meestal is een bustent aan de zijkant handiger.
Verder zijn niet alle soorten bustenten geschikt voor alle campers. Sommige sites hebben hiervoor een handige keuzehulp. Je typt het gewenste type camper in: Ford Transit, Opel Vivaro, Ford Nugget, Fiat Doblo of Volkswagen T4, T5 of T6. Daarna krijg je een overzicht met alle soorten bustenten die op jouw type camper passen.
Net als bij tenten kun je kiezen uit allerlei formaten en modellen. Meest populair zijn de zogenaamde tunneltenten. Wil je alleen droog zitten, dan zijn er ook losse luifels of tarpen te koop.
Bustent zijkant: meestal wordt er gekozen voor de bustent aan de zijkant omdat daar ook de schuifdeur van je camper zit. Zo kun je droog naar binnen en heb je leefruimte over de hele lengte van je camper.
Bustent achterkant: soms zit de leefruimte of de keuken juist aan de achterkant van je camper of is het slaapgedeelte bij de schuifdeur. Dan is het soms handiger om de bustent aan de achterkant te plaatsen. En met een grote auto zoals een SUV of omgebouwde bestelwagen is een bustent zoals de Vango Tailgate Airhub of Vaude Wing aan de achterkant meestal de enige optie.
auto ombouwen tot camper
Bustent met stokken of opblaasbaar?
Bustenten met stokken zijn stevig en stabiel. Ze zijn gemaakt van staal, aluminium of glasvezel en wanneer de kwaliteit goed is, gaan ze heel lang mee. Nadeel van een stokkentent is dat het soms een heel gepuzzel is met de stokken. Welke stok moet nu in welke gleuf? Zeker bij een grotere tent. Bij kleinere bustenten zoals de Obelink Trinity stokkenversie of Easy Camp Shamrock is dat minder van belang omdat deze maar twee stokken hebben. Voordeel van een bustent met stokken is wel, en dat is voor vooral buscampers van belang, dat een stokkentent een kleinere pakmaat heeft. Hij neemt minder ruimte in je bagage.
Wanneer snel opzetten heel belangrijk is, dan kun je een opblaasbare bustent kopen zoals de Outwell Newburg of budget Decathlon Base Fresh Connect of Obelink Trinity Air. In plaats van stokken blaas je de tubes of gleuven van je bustent vol met een pomp. De opblaasbare bustenten zijn veel sneller en makkelijker op te zetten: 5 tot 6 keer pompen en je tent staat. Ook staan ze vaak stabieler in een storm. Nadeel is wel dat de pakmaat groter is en ze ook wat duurder zijn. En natuurlijk kunnen de tubes van je opblaasbare tent lek gaan. Soms is dit lastig te repareren omdat je de lekkage niet kunt vinden.
Vast grondzeil is erg fijn
Een vast of uitritsbaar grondzeil is lang niet altijd standaard in een bustent, maar wel fijn in verband met wind, vocht, ongedierte et cetera. Veel bustenten zoals de Vango Tailgate Airhub hebben geen vast grondzeil. Dit scheelt uiteraard in de pakmaat, maar scheelt ook erg veel comfort. Ik zou daarom altijd kiezen voor een campertent met een uitritsbaar of vast kuipzeil zoals de Outwell Newburg
Is een slaapcabine nodig?
Er zijn bustenten met slaapcabine, maar die zijn schaars, maar wel nodig als je te weinig slaapplaatsen in de buscamper hebt of vaak een logé meeneemt. Bij sommige bustenten kun je ook een extra losse binnentent kopen zoals bij de Quechua Base Fresh Connect en ook bij de Obelink Maritime en Paradise campertenten. Ze zijn er voor een een- of tweepersoonsluchtbed en je hangt ze op aan de stokken.
Een andere oplossing voor een extra slaaptent die eigenlijk in iedere bustent of campertent past, is een losstaande slaaptent zoals de pop up binnentent van Eurotrail.
Wat kost een bustent?
Voor een gemiddelde bustent ben je al snel minimaal de €400 kwijt. Ze zijn er wel goedkoper, zoals de Base Fresh Connect bustent van Decathlon of de Obelink Trinity bustenten, maar dan heb je wel echt basic versies te pakken. Wil je zeker zijn van kwaliteit, dan moet je wel echt de beurs trekken voor bijvoorbeeld een Dorema of Dometic bustent. Die zijn van PVC en kosten al snel rond de €1500, maar dan kun je waarschijnlijk wel de komende 15 jaar vooruit.
Waar op letten bij de aanschaf?
Reis je (ook) rond? Check dan zeker de tijd die je kwijt bent met opzetten en afbreken. Dit is voor veel camperaars vaak een struikelblok. Met het opzetten van sommige bustenten ben je meer dan een half uur bezig. Andere bustenten staan in minder dan een kwartier. De tijd die je kwijt bent met opzetten, hangt ook af van de vorm en van het type tent. Een opblaasbare tent staat soms al in een paar minuten, een koepeltent in een kwartier en een grotere tunneltent in een half uur.
Let zeker ook op het formaat en het gewicht. Heb je weinig ruimte in je camper? Kies dan voor een bustent die niet al te veel ruimte inneemt en zeker niet voor een opblaasbare tent. En verder is het natuurlijk een kwestie van wat wil je uitgeven, hoeveel extra ruimte of extra slaapplekken heb je nodig, is alleen een luifel voldoende of wil je juist een luifel en afsluitbare bustent ineen?
Hoe kun je de bustent bevestigen?
Dit is de belangrijkste overweging bij de aanschaf van je bustent. Gelukkig kun je veel bustenten tegenwoordig op meer manieren bevestigen. Deze zijn dus universeel voor alle buscampers. Vooral wanneer je ook een hefdak hebt, moet je goed opletten. Dan ben je al snel op de bevestiging met pees in een rail aangewezen.
Flap met scheerlijnen over het dak spannen: Bij dit type bustent plaats je een flap met tentzeil over het dak van je camper. Aan deze flap zitten scheerlijnen die over je camper heengaan. Deze plaats je aan de andere kant in de grond met haringen en zo span je de bustent strak. De Quechua Base Fresh Connect of Obelink Trinity Air en stokkenversie, hebben alle drie deze opties,
Bevestiging bustent met pees in een rail van de camper: Soms zit er een rail in het dak van je bus of camper. Dan kun je de pees, oftewel bevestiging van de bustent, hier doorheen halen en hem zo bevestigen. Dit is vaak de beste oplossing voor buscampers met hefdak. De duurdere bustenten van Dorema en Dometic hebben allemaal deze optie, maar ook de iets betaalbaardere Outwell Newburg en Easy Camp Fairfields tenten beschikken over een 7 mm pees, Check wel even of de hoogte van jouw buscamper past bij de tent. De hoogte staat vaak bij tenten vermeld.
Check ook wat de dikte is van de rail. Vaak is deze 7 mm en niet elke pees past daar doorheen. De bustent kun je vaak ook plaatsten in de rail (5 mm) van de Fiamma of Thule Omnistore luifel. Kun je geen passende bustent vinden, dan kun je een peesadapter gebruiken. Dit is een koppelstuk waarmee je de bustent alsnog aan je buscamper kunt bevestigen.
Met metalen stok en klem: Met een metalen stok en klemmen kun je de bustent in de regengoot van je camper bevestigen. Je schuift de metalen stok door een sleuf in de tent. Je plaatst deze in de regengoot en zet hem met klemmen vast. Heb je geen regengoot? Dan kun je de bustent met metalen stok ook vastzetten met een magneetadapter of zuignappen. Bijvoorbeeld de Eurotrail Ancona Air en de Obelink Trinity Air kun je met klemmen of zuignappen aan het dak bevestigen zodat je deze bustent ook makkelijk kunt gebruiken bij buscampers met hefdak. Een klein aantal bustenten kun je ook nog met klittenband of zandzakjes op het dak bevestigen.
Check de hoogte van je buscamper!
Voor de meeste standaard buscampers zijn alle bustenten geschikt qua hoogte. Heb je een grotere buscamper zoals een POSL of Fiat Ducato? Check dan of de bustent een in hoogte verstelbare bevestiging met pees heeft.
Wat is de beste bustent voor jouw buscamper?
Zoals zo vaak: it depends, maar wij adviseren: check of de bevestiging en hoogte passen bij jouw buscamper én kies er sowieso één met een vast grondzeil. En wanneer de ruimte in je camper beperkt is, kies er dan één met stokken. Maar als je toch ruimte genoeg hebt, dan is een opblaasbare bustent nog handiger. Ga je niet rondtrekken en sta je lang op dezelfde plek? Dan hoef je niet per se te kiezen voor een snel opzetbare bustent en is je keuze ruimer. Wil je alleen schaduw of bescherming voor een regenbuitje, dan is een luifel of tarp vaak ook voldoende.
Nog een afweging: wil je de tent haaks op je bus of parallel aan je bus? Op veel kampeerplekken is het namelijk niet handig om je bus achter je tent te hebben, maar beter ernaast, zodat je makkelijker wegrijdt. Wij hadden de DWT Pegasus, met twee slaapcabines erin.
Uiteindelijk toch verkocht omdat we een bustent niet handig vonden. Nu een luifel op de camper laten zetten.
Goeie aanvulling! Ja een luifel kan ook maar nadeel daarvan is dat je die niet kunt laten staan en dys alle spullen weer mee moet nemen. Zeker met kids is dat soms lastig