Storm en harde wind op de camping? Hoe bereid je je voor? Windkracht 5 lijkt tegenwoordig eerder regel dan uitzondering in Nederland. Leuk wanneer je gaat kitesurfen, maar minder prettig wanneer je kampeert en zo’n windvlaag onder je luifel komt. De onweersbuien en harde wind lijken soms ook echt ineens uit het niets op te duiken. Belangrijk dus om goed voorbereid te zijn wanneer je gaat kamperen. Zo weet je zeker dat je tent straks niet onder water staat of je kampeerspullen over het terrein vliegen.
Wat te doen bij storm op de camping?
Luifels en voortenten zijn vaak het meest gevoelig voor wind. In deze blog geven we je wat tips hoe je je kunt voorbereiden op harde wind en storm op de camping. Wat moet je meenemen? En wat kun je doen op het moment dat de storm losbarst? Handig om te weten, want vaak heb je niet zoveel tijd. Lees ze dus zeker even door voordat je gaat kamperen. En verder hopen we natuurlijk vooral dat je een heerlijke zonovergoten vakantie hebt zonder regen en storm! En heb je alle voorzorgsmaatregelen getroffen, dan hebben we nog wat tips om je bij regen in de tent bezig te houden.
Hoeveel wind kan een luifel of (voor)tent eigenlijk hebben?
Wanneer je je luifel goed verankert en hij goed stevig en strak gespannen staat, dan kan deze zonder problemen tot en met windkracht 4 hebben. En wanneer de wind van achter je tent komt, dan blijft je luifel zelfs tot en met windkracht 7 prima staan. Maar wanneer je windkracht 5 recht onder je luifel hebt, dan is dit wel een probleem. En al helemaal wanneer er ook rukwinden zijn. Een constante wind levert over het algemeen minder problemen op dan plotselinge harde windvlagen.
In Nederland geldt harde wind of storm vanaf windkracht 6 als gevaarlijk. Wanneer er hardere wind wordt voorspeld, kun je het beste even overleggen met de receptie van je camping. En bij windkracht 9 à 10 kun je sowieso het beste alles afbreken en in een hotel overnachten. Je hebt dan al snel windstoten van tussen de 100 en 120 km per uur en er zijn maar weinig luifels en zelfs tenten die dat ongescheurd overleven.
1. Check regelmatig het weer
Ga je in Nederland kamperen? Installeer dan zeker een weeralarm-app op je telefoon en check regelmatig even het weerbericht. Ook een naderend onweer zorgt vaak voor sterke wind of storm. Op de Buienalarm app kun je op de radar precies zien wanneer er een onweersfront over jouw locatie heen trekt en vooral de Windy app is handig om de windkracht en -richtingen in de gaten te houden. Zo heb je de tijd om je voor te bereiden op de harde wind.
2. Veiligheid boven alles!
Harde wind of storm kan natuurlijk ook gevaarlijk zijn. Sta je in een bos of zijn er bomen op je camping? Breng dan altijd eerst jezelf en je gezin op een veilige plek zonder bomen. Ook met onweer of heftige storm kan het soms verstandig zijn om in de auto te gaan zitten of in het toiletgebouw op de camping. Je eigen veiligheid is natuurlijk altijd het allerbelangrijkste. Wanneer en waarom je niet in je tent, vouwwagen of caravan moet blijven, lees je in onze blog onweer op de camping.
3. Storm op de camping? En de luifel?
Denk je dat je luifel het niet gaat houden in de storm of harde wind? Of vind je het een onprettig idee wanneer je er niet bent? Breek hem dan af. Zelf rol ik onze luifel vanaf windkracht 5 á 6 op. Veel luifels kun je in een handomdraai afbreken of oprollen. Zo weet je zeker dat je luifel geen schade oploopt.
En wanneer de storm voorbij is, zet je hem zo weer even op. Dat voorkomt een hoop stress en gedoe. Let hier dus ook op bij de aankoop van een luifel. Een luifel die je snel en makkelijk opzet en afbreekt, is zeker in ons winderige Nederland wel zo handig!
4. Gebruik de juiste haringen
Het lijkt een detail, maar is echt heel belangrijk: de ankering van je tent en luifel bij storm of harde wind. Kies dus altijd de juiste haringen voor de ondergrond waar je kampeert.
Per type ondergrond gebruik je namelijk andere haringen. Gebruik je de verkeerde haringen op een bepaalde ondergrond, dan kan de hele boel wel eens de lucht ingaan. In het zand in de duinen blijven bijvoorbeeld alleen houten haringen staan. Op gras- en bosgrond zijn bredere kunststof of ijzeren haringen bij storm het meest populair. Deze verbuigen niet wanneer je ze de grond in slaat.
Bij stormbanden kun je het beste de speciale bijbehorende stormharingen gebruiken. En voor een grondzeil gebruik je speciale grondzeilpennen.
Extra lange Blue Screw haringen zorgen er ook voor dat je luifel of voortent steviger staat bij storm. Die kunnen veel meer kracht hebben. Plaats de haringen goed schuin voor extra stabiliteit. Ook houten haringen zijn ideaal om je tent of luifel stevig te ankeren.
5. Span je luifel met stokhouders en nokbogen
Veel problemen met harde wind of storm ontstaan door een slecht aangespannen luifel. Plaats de staande stokken aan de voorkant 20 centimeter lager zodat eventueel regenwater er makkelijk afstroomt. Zo komt ook de wind er minder makkelijk onder en buigen je stokken minder snel doordat je ‘waterzakken’ met veel water op je luifel krijgt. Om waterzakken te voorkomen kan het ook handig zijn om twee extra nokbogen te plaatsen.
Ook een goed idee zijn de speciale luifelstokhouders. Een soort holle metalen buis met een lange metalen pin die je in de grond plaatst. Zo staan de stokken van je luifel superstevig verankerd in de grond en kunnen ze minder snel breken. Of sla de scheerlijnen drie slagen van boven naar beneden om je luifelstokken en plaats deze dan met een haring stevig in de grond. Zo staan de stokken van je luifel super goed verankerd.
6. Stormbanden: onmisbaar in je kampeeruitrusting
Met een stormband veranker je je luifel of voortent. Zo staat je voortent of luifel goed op spanning en gaat hij minder snel klapperen en scheuren met harde wind. Onmisbaar in je kampeeruitrusting eigenlijk, zeker in Nederland. De stormbanden span je over je luifel of tent heen. Zo staat alles stevig verankerd.
Plaats je de stormband over je hele luifel? Plaats deze dan zo laag mogelijk op de luifel zodat het frame niet doorbuigt of breekt. Ook zandzakken op de flappen van je voortent zorgen voor extra stabiliteit, bijvoorbeeld wanneer je caravan op een jaarplaats staat. Welke stormband je nodig hebt, is vaak afhankelijk van het merk voortent of luifel. Dit artikel kan je helpen de juiste te kiezen.
Check ook alle afspanpunten en plaats extra haringen langs de spatranden van de tent. Heb je een centrale nokstok bij je tent? Veranker deze dan beter met een paar extra scheerlijnen. Bij vouwwagens verstevig je de hoeken met extra scheerlijnen of je spant er twee diagonaal over de bovenkant van de tent.
7. Plaats je auto voor je tent
Bij harde wind of storm, die recht of schuin op je luifel of voortent staat, kun je ook je auto voor de tent plaatsen en eventueel scheerlijnen aan de auto bevestigen voor extra stevigheid. Je zorgt er zo voor dat de wind minder makkelijk onder de luifel of voortent kan komen.
8. Bij storm: tent of caravan met de kont in de wind
Met een zware storm of harde wind maakt het heel veel uit of je op een open veld staat of een beetje beschut. Dat kan echt het verschil maken tussen flinke schade of je tent die nog perfect staat zonder enig negatief effect. Check dus altijd of je je tent, caravan of camper achter een bomenrij, haagje of struiken kunt plaatsen. Plaats je caravan, tent, vouwwagen of camper ook altijd met de kont naar de wind. En zorg er bij een caravan voor dat alle poten zijn uitgeklapt, dan staat hij veel stabieler.
9. Losse spullen naar binnen
Een inkopper natuurlijk, maar hoe vaak vergeten we dit niet op een warme zonnige dag? Plaats dus altijd wanneer je weggaat of ‘s nachts, alle lichte losse spullen in je tent, caravan of camper. Sluit ook alle ramen, ritsen en dakramen. Zo weet je dat je spullen veilig staan wanneer het plotseling hard gaat waaien of regenen. Vergeet bij harde wind of storm ook niet je schotel of antenne in te klappen op je caravan of camper.
Wat doe jij bij storm en harde wind op de camping?
Tot windkracht 4 is er meestal niet zoveel aan de hand. Bij windkracht 5 à 6 begin ik voorzorgsmaatregelen te nemen en bij windkracht 8 à 9 dan pakken we de boel op. Bij onweer dan zoek ik snel veiligheid op. Het maakt natuurlijk ook nog wel een beetje uit of je met een camper, De Waard- of Esvo-tent of een Decathlon-tent op de camping staat. Die eerste drie zullen het een stuk langer uithouden dan onze Franse vriend. Wat neem jij aan voorzorgsmaatregelen wanneer er harde wind of storm wordt verwacht?
reageer