Caravan en camper luifels met sfeer | Dit zijn de 5 tofste!

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk De meeste luifels voor caravans en buscampers zijn grijs, antraciet en hoekig, dat ziet er toch een beetje saai uit. Gelukkig zijn er inmiddels ook caravanluifels, je kunt ze vaak ook voor je camper gebruiken, van katoen op de markt met mooie beige of zandkleuren die je een echt kampeergevoel geven.

Pimp je caravan of buscamper met een retro luifel

Deze zogenaamde retro caravanluifels werden in eerste instantie alleen gebruikt voor mooie gepimpte caravans zoals de Constructams, Adria en Knaus caravans uit de jaren 50 en 60. Maar tegenwoordig zie je ze ook vaak bij nieuwe T@B, Beachy, Lander, Predom en Eriba caravans. En zelfs hypermoderne en strakke Hobby en Knaus caravans kun je wat meer kleur en sfeer geven door ze van een retro luifel te voorzien.

De retro luifels op een rij

Karsten Touring CaravanluifelCampooz Trekking caravanluifelCaravanity LuifelObelink Outdoor SunroofAtomatent luifels
TentdoekKatoen 300 gr/m2Katoen 300 gr/m2Katoen 280 gr/m2PolykatoenKatoen naar keuze
Breedte275 - 400 cm 275 - 400 cm 300 - 425 cm350 - 400 cmOp maat
HoogtevariabelvariabelvariabelvariabelOp maat
Diepte230 cm 250 cm 220 – 270 cm240 cmOp maat
KleurenBeige
Lichtgrijs
Beige
Grijs
Zwart
OkergeelEcruNaar keuze
Zijwand dichtoptioneel & uitwisselbaaroptioneeloptioneelneeOp maat
Zijwand met raamoptioneel & uitwisselbaaroptioneeloptioneeloptioneelOp maat
Geschikt voor caravansjajajajaja
Geschikt voor campersjajajajaja
Stokken1333 (niet meegeleverd)3
Dakliggers1333 (niet meegeleverd)3
Totaalgewicht
(stokken en doek)
7 kg14 kg15 kgOnbekendOnbekend
Check prijsCheck prijsCheck prijsCheck prijsCheck prijs
luifel caravan katoen

Karsten Touring Caravanluifel        

Deze mooie Karsten Touring Caravanluifel van, je weet wel, de kwaliteits Karsten tenten, is de enige boogluifel in dit rijtje van retro luifels. Dat heeft een aantal voordelen. Je hebt geen paal in het midden die steeds in de weg zit van je eettafel, maar omdat je maar één dakligger hebt, is het opzetten van deze luifel een stuk sneller gepiept.

Wil je uit de wind zitten, dan kun je één of twee extra zijwanden voor de Karsten Touring luifel krijgen. Deze zijn er zowel met als zonder raam.

Lees ook:  TV kijken op de camping – Wat zijn de beste opties?

De luifel is gemaakt van kwaliteitskatoen en verkrijgbaar met een omloopmaat van 275, 300, 325, 350 en 400 cm zodat er voor de meeste caravans wel een passende maat te vinden is. Naast de mooie beige, die haast meer zandkleurig is, is er ook een lichtgrijze variant verkrijgbaar. Perfect om je caravan of buscamper meer sfeer te geven.

Meer info en prijzen >>
retro luifel caravan

Campooz Trekking caravanluifel

Campooz kennen we vooral van de vouwwagens, vaak met mooie luifels, maar die luifels hebben ze nu met de Campooz Trekking luifel ook naar caravans kunnen brengen. De boogvorm met punt van de vouwwagens is behouden en De Trekking luifels zijn universeel en verkrijgbaar met een omlooplengte van 275, 300, 325, 350, 375 en 400 cm. Voor Beachy en Eriba caravans met hefdak zijn er speciale versies beschikbaar.

De Campooz Trekking retro luifels zijn van stevig 300 grams katoen gemaakt en worden opgezet met 3 staanders en drie dakliggers. Zijwanden, zowel met als zonder raam, zijn los verkrijgbaar. Zelf vind ik de beige variant het meeste een campingsfeer ademen, maar alle luifels zijn ook in grijs en zwart voor een modernere look te krijgen.

Meer info en prijzen >>
luifel retro caravan

Caravanity Luifel      

Deze Caravanity luifel is ontwikkeld door onze vrienden van Caravanity, bekend van de klusweekenden en alle pimptips op hun blog. De luifel is er alleen van 280 grams katoen in de echte retro kleur okergeel en past niet alleen op gepimpte vintage caravans maar ook gewoon op modernere varianten.

Caravanity was één van de eersten op de markt met een retro luifel voor caravan of buscamper, maar produceert ze tegenwoordig samen met Campooz. De luifels hebben aan de zijkanten mooie ronde vormen, waar eventueel zijwanden met of zonder raam in geplaatst kunnen worden, maar zijn aan de voorkant basic. Zoals het in de jaren 50 en 60 ook daadwerkelijk was.

Ze worden verkocht met omloopmaten van 300, 325, 350, 375, 400 en 425 cm en geven je caravan of camper echt meer sfeer.

Meer info en prijzen >>
Obelink goedkope retro luifel

Obelink Outdoor Sunroof  

Obelink heeft met de Obelink Outdoor Sunroof een budgetversie ontwikkeld van een retro luifel, alleen verkrijgbaar in het heel licht beige. Ook deze luifel heeft drie staanders en drie dakliggers nodig, maar deze worden niet standaard meegeleverd, maar moeten apart worden aangeschaft. De luifel is gemaakt van polykatoen. Dat heeft als voordeel dat het lichter is en sneller droogt, maar het echt katoenen kampeergevoel heb je daardoor minder en de levensduur zal ook iets korter zijn.

Lees ook:  Frank ontwierp met Ventje een flexibele Volkswagen camper - Interview

De Obelink Outdoor Sunroof luifel is beschikbaar met de omloopmaten 350, 375 en 400 cm.

Meer info en prijzen >>
luifel caravan eriba

Atomatent luifels

Atomatent, wat inmiddels onderdeel van ESVO-tenten is, maakt al tientallen jaren caravanluifels voor onder andere T@b en Eriba caravans op maat. Zo kun je een retro caravan of camper luifel laten maken die precies voldoet aan jouw voorkeuren qua zijwanden, diepte, uitstraling en kleur. Vaak wordt het een schitterend plaatje zoals deze hierboven die ik eens op een natuurcamping spotte.

Je hebt dan echte kwaliteit waar je nog een generatie mee vooruit kunt, maar daar hangt wel een flink prijskaartje aan.

Meer info en prijzen >>

Welke maat luifel heb ik nodig?

Al deze luifels werken met een pees die je door de peesrail haalt. Maar welke omloopmaat luifel, lengte van de pees, moet je hebben? De luifels zijn verkrijgbaar in maten van 275 cm tot 450 cm, welke je nodig hebt, is afhankelijk van de lengte van de peesrail van je caravan. Voor luifels is dat eigenlijk helemaal niet zo moeilijk op te meten:

Caravan met rondingen in peesrail: Meet de lengte van halverwege de ronding aan de rechterkant tot halverwege de ronding aan de linkerkant. Loopt je dak aan de rechterkant van de caravan licht  (gestroomlijnd) af, dan meet je tot de knik waar het dak overgaat in de voorwand.

Kies de maat die het dichtste bij de door jou gemeten maat komt. Daar mag in de meeste gevallen tot zo’n 10 cm speling in zitten dus meet je 285 cm dan kies je voor 275 cm. Meet je 405 cm dan kies je voor 400 cm.

Caravan / buscampers met rechte peesrail: Heb je een Eriba caravan, buscamper of caravan met rechte dakrail, dan is de omloopmaat van je luifel op te meten door alleen het rechte deel van de peesgoot te meten.

Welke caravanluifel kies jij?

Met deze retro luifels op de camping voor moderne caravans, retro campers of vintage caravans wordt de camping weer iets minder wit. Daarnaast geef je jouw eigen huisje op wielen, maar ook de camping meer sfeer.

 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

1 reactie

  • Luifel voor Eriba touring
    Wij hebben een luifel van Atomatent. Kwaliteit en retro look, erg blij mee. Maar in het begin wel gehannes gehad met de pees, want er want een peesdikte van 7mm ingenaaid. Ik wist eerst niet dat er verschillende diameters bestonden, maar deze pees bleef niet goed in de rail hangen. Maar toen we hoorden dat we een te dunne pees hadden hebben we een dikkere pees erin laten naaien van 8.5 mm doorsnee. Probleem onmiddelijk opgelost.

Laat jouw reactie achter

Sending