Welke campernavigatie is echt goed? – 4 tips

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Campernavigatie is dat echt nodig? Wie een navigatiesysteem gebruikt, weet dat dit lang niet altijd vlekkeloos werkt. Soms verandert de route, valt het systeem uit of je komt helemaal nooit op je bestemming aan. Wanneer je met een camper rijdt, dan komen daar nog wat bottlenecks bij. Want een camper is natuurlijk veel groter dan een auto. Hij past dus lang niet overal onderdoor, in of langs. Wel zo handig wanneer je navigatiesysteem daar dan rekening mee houdt. Ook wil je niet de laatste minuut horen dat je een afslag moet nemen. Kortom, welke camper navigatie werkt nu echt goed? 

Waarom een speciaal camper navigatie systeem?

Camper navigatie systemen houden rekening met de afmetingen van je camper. Zo kom je nooit in smalle steegjes terecht wanneer je in een dorpje verdwaalt. Of sta je ineens onverwachts voor een te lage tunnel. Verder houdt de camper navigatie ook rekening met de hoogte van je camper. Zo zoekt hij alleen die parkeergarages uit met de juiste hoogte. Dat scheelt een hoop zoekwerk op vakantie.

Je hoeft daarvoor alleen maar even de afmetingen van je camper in te voeren. Het navigatiesysteem houdt daar dan rekening mee. Hij kiest dan alleen de route afgestemd op de hoogte en breedte van jouw camper. Wel zo ontspannen wanneer je op vakantie bent!

 Los, ingebouwd of app als campernavigatie?

Bij de keuze voor een navigatiesysteem heb je verschillende keuzes: een los systeem, ingebouwde navigatie of een app op je telefoon:

Navigatie app op je telefoon: Een app op je telefoon is praktisch, want die heb je altijd bij je en de updates kun je ook daar installeren (bij andere navigatiesystemen moet dit op de pc of in de garage). Minder handig is dat de route minder goed leesbaar is door het kleinere scherm. Ook moet je je telefoon in de auto opladen tijdens het navigeren want anders is je telefoon snel leeg. Wil je wegenkaarten uploaden, dan kost ook dit veel ruimte op je telefoon.

Losse navigatiesystemen: Een losse camper navigatie is handig want zo kun je thuis al je route inplannen en bekijken. En je kunt een losse navigatie ook in je auto gebruiken en je kiest zelf waar je de navigatie in je camper plaatst. Ook kun je zelf bepalen wanneer je een nieuwe versie koopt of een update installeert. Dit laatste gaat dan wel via je pc. Ook worden dit soort systemen vaker gestolen en heb je wat meer losse snoeren en laders.

Lees ook:  Frank ontwierp met Ventje een flexibele Volkswagen camper - Interview

Ingebouwde navigatiesystemen: Bij een ingebouwd navigatiesysteem heb je geen gedoe met snoeren en laders. Deze navigatie zit op een vaste plek in je camper. Daardoor kun je je helaas niet in je auto gebruiken en ook is hij een flink stuk duurder. Voor een update moet je helaas wel naar de garage en dan krijg je helaas vaak ook niet de laatste update.

Waar op letten bij aanschaf?

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een camper navigatiesysteem:

Gratis iedere maand even kamperen met ons e-magazine?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties in je mailbox.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.

  • Soort scherm: Is het scherm voldoende groot, goed zichtbaar (ook met zon) en hoe monteer je het? Welke extra’s heeft het scherm?
  • Standaard kaarten: Zitten er standaardkaarten bij, hoe zien die eruit en wat kosten extra kaarten? Welke features bieden de kaarten?
  • Standaard POI (Point of Interest): Soms staan er standaard POI’s in het navigatiesysteem zoals camperplaatsen of kun je campings synchroniseren met ACSI of NKC Campercontact.
  • Formaten invoeren: Niet in elk navigatiesysteem kun je de lengte, breedte en het gewicht van je camper invoeren. Let hier dus zeker op wanneer je een camper navigatie gaat kopen. Anders mis je natuurlijk een aantal belangrijke voordelen.
  • GPX-routes uploaden: In sommige navigatiesystemen kun je een Gps-track uploaden. Dit is een route die je zelf vooraf samenstelt met een begin-, eindpunt en zelf bepaalde tussenpunten. Handig wanneer je bijvoorbeeld een rondreis gaat maken.

4 opties voor de beste campernavigatie

Uit tests van de Consumentenbond en tips van camperaars komen vier camper navigatiesystemen als beste uit de bus. TomTom zit niet bij de beste camper navigatie systemen. Dat komt doordat TomTom minder goed scoort qua camperspecifieke navigatie en ook minder gebruikersvriendelijk is.

garmin 890 camper navigatie

1. Garmin Camper 890 MT-S

Deze camper navigatie, de Garmin Camper 890 MT-S,  heeft een groot scherm (20,3 cm) en je krijgt er de kaart van Europa bij. De navigatie werkt uitstekend en geeft melding bij sterke wind of steile hellingen. Bij lage bruggen of smalle weggetjes werkt de Garmin helaas niet altijd even optimaal. Ook handig is de database met camperplaatsen en campings. Dat scheelt tijd bij het zoeken naar een goede plek.

Lees ook:  Een tweedehands camper kopen, waar moet je op letten?

Waar te koop?

GARMIN Camper 890, Digital Traffic, Navigatiesysteem Camper en Caravan, Live Verkeers- en Kaartupdates, Europa

Last Amazon price update was: 2 oktober 2023 03:39

garmin camper 780 campernavigatie

2. Garmin Camper 780 Digital Traffic

De Garmin Camper 780 Digital Traffic is een goedkopere versie van Garmin die qua functionaliteit heel erg lijkt op onze nummer 1. Het enige verschil is dat deze versie flink wat voordeliger is en dat de routeberekening iets langzamer gaat. Verder biedt deze camper GPS hetzelfde als de Garmin Camper 890 MT-S.

Waar te koop?

Garmin Camper 795 Camper en Caravan Europa

camper navigatie app sygic

3. Sygic Truck app ook voor camper GPS-navigatie

Een andere handige app is de Sygic GPS Navigation & Offline Maps of de Sygic Truck. Sygic GPS Navigation is vooral geschikt voor de grotere campers. Eigenlijk werken beide apps hetzelfde als Google maps, maar ze hebben wat handige extra’s. Zo biedt de eerste app informatie over parkeerplaatsen plus informatie over de prijs en het aantal vrije plekken. Ook kun je het brandstoftype invullen. De app vertelt je dan wat de beste en goedkoopste plek is om te tanken. Wel zo handig in deze tijd van dure benzine.

De app voor trucks (Sygid Truck) heeft ook een aparte sectie voor campers. Daar kun je de breedte en lengte van de camper invullen. Zo kom je niet op (te) smalle weggetjes terecht. Ook kun je kampeerterreinen en parkeerplaatsen invoeren als POI (Point of Interest). Beide apps zijn gratis, dus zeker de moeite waard om te proberen.

navigatie app camper

4. CoPilot navigatie app voor camper en caravan

Ook de Britse Co Pilot is een populaire app voor camper navigatie. Je kunt de afmetingen, het gewicht, je routewensen en de klasse van je camper invoeren in deze app. Hij geeft je real time informatie over files en wegblokkades plus alternatieve routes.

Handig is ook dat je stops kunt invoeren in je route die je ook weer kunt verwijderen of verplaatsen. Verder zit er een database in met tankstations, campings, camperplaatsen en restaurants. Ook hoef je voor deze app niet online te zijn. Dat scheelt weer data!

Is campernavigatie echt nodig?

Nee, het is niet echt noodzakelijk, maar wel heel gemakkelijk en ontspannen. Je komt niet voor onverwachte verrassingen te staan en hoeft niet te zoeken naar camperplaatsen, (goedkope) tankstations en campings. Zeker wanneer je een grotere camper hebt, de bergen in gaat of een karretje meeneemt, is een camper GPS-systeem een aanrader.

Welke camper navigatie is het beste?

De Garmin Camper 780 & Digital Traffic is volgens de Consumentenbond de beste koop. Onze lezers tippen de Sygic Truck als beste app. Zeker voor grotere campers is camper navigatie echt een aanrader. 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

2 reacties

  • vraagje
    Hi Tjerk,
    Bedankt voor je artikel over die campernavigatie.
    Ik vroeg me af of hetzelfde geld voor een caravan.
    Of zijn daar dan weer andere navigatiesystemen beter voor?
    Hoor graag van je.

    • Dag Jolanda, Alle navigatiesystemen hierboven kun je ook voor caravans gebruiken want je geeft jouw lengte, breedte en hoogte in. Deze moet je dus wel opmeten van jouw combinatie.

Laat jouw reactie achter

User Review
  • Algemeen
    Sending
  • Gebruiksgemak
    Sending
  • Pakmaat
    Sending
  • Kwaliteit
    Sending