Schattig hè, zo’n oud T4 Volkswagen camperbusje. Maar voor zo’n klassiek icoon uit de jaren 50, 60 of 70, betaal je tegenwoordig zomaar een fortuin! De Volkswagen T4 (1990-2003) is een modern rijdend en betrouwbaar alternatief, terwijl een kant-en-klare en in een goede staat verkerende fabrieksombouw heel betaalbaar is. Maar waarop moet je letten, wanneer je goede VW T4 camper gaat kopen? Met de tips uit dit aankoopadvies kun je veel ellende voorkomen.
Er zijn nogal wat soorten
Wanneer je op zoek gaat naar een charmant en betaalbaar kampeerbusje, zul je je verbazen over de enorme hoeveelheid en variatie aan Volkswagens T4 die te koop worden aangeboden. Ze zijn er in alle soorten en maten: als bouwvakkersbusje dat door een handige hobbyist tot camper is omgebouwd, als kant-en-klare fabrieksombouw tot camper van Westfalia, met hefdak of verhoogd vast dak, in een lange en korte uitvoering en met benzine- en dieselmotoren. Voor ieder wat wils.
De Volkswagen T4 is een kwalitatief goede auto
Dat er zoveel T4’s worden aangeboden, is ook niet zo gek. De Volkswagen T4 verscheen in 1990 voor het eerst op de weg en bleef tot 2003 in productie. In totaal zijn er 1,9 miljoen T4’s gebouwd. De laatste rolde dus minimaal 18 jaar geleden van de band. En moet je nu eens op de weg kijken hoeveel er nog altijd rondrijden. Dat zegt veel over de kwaliteit van de Volkswagen T4.
Voorwielaandrijving levert veel ruimte op
Hoewel het ontwerp van de Volkswagen T4 inmiddels al 32 jaar oud is, maakt het busje geen ouderwetse indruk. En qua rijeigenschappen is de T4 in vergelijking met zijn nostalgische voorgangers – de Spijlbus (T1), Panoramabus (T2) en vierkante en hoekige T3 – een verademing. De T4 heeft een moderne, watergekoelde motor voorin liggen, die zijn vermogen overbrengt op de voorwielen. Uitzondering hierop zijn de modellen met Syncro in hun naam, deze hebben allen vierwielaandrijving. Kijken we naar de klassieke T1, T2 en T3, dan zien we de motor helemaal achterin liggen en worden de achterwielen aangedreven. Hoe dan ook: de verplaatsing van de motor van achteren naar voorin, levert een gigantisch ruimtevoordeel op. Vooral voor campers is dat mooi meegenomen.
T4 kreeg een update in 1995
In de 13 jaar dat de Volkswagen T4 in productie was, heeft de auto één keer een grondige update gehad. Dat was aan het einde van 1995. De gefacelifte versie is herkenbaar aan de wat langere en ronder gevormde neuspartij, waarbij de knipperlichten witte glazen hebben (in plaats van oranje). Ook het interieur werd opgewaardeerd, waarbij de schakelaars in het dashboard een andere vorm kregen en het instrumentenpaneel met moderner ogende cijfers en letters werd belegd.
Aandacht voor roestpreventie
Bij de update in 1995 werd veel aandacht besteed aan de roestpreventie van de carrosserie, waarbij diverse plaatdelen zijn verzinkt. Niet dat de pre-facelift T4 nou zo roestgevoelig is, maar het is beslist verstandig om onderdelen als de wielkuipranden en de voorruitstijlen grondig te controleren. Ook bij het tankklepje kan roest ontstaan. Bekijk ook de lasnaden tussen het dakpaneel en de voor- en achterruitstijlen goed.
Bij auto’s uit 1994/1995 moet heel goed gelet worden op de kwaliteit van de lak. In deze periode stapte Volkswagen over op watergedragen lakken. In de beginperiode leverde dat problemen op met de kwaliteit van het lakwerk.
Motorisch problemen? Alleen in milieuzones…
In motorisch opzicht is de Volkswagen T4 oerdegelijk. Controleer wel wanneer de distributieriem voor het laatst is vervangen; als er twijfel over bestaat, neem de vervanging van de riem dan mee in de onderhandelingen. Geef daarnaast de voorkeur aan een T4 met een handgeschakelde versnellingsbak. De automaten staan niet bekend om hun lange levensduur, vaak moeten ze na 100.000 kilometer al worden gereviseerd.
Bedenk voor aanschaf eerst wat je met je kampeerbusje denkt te gaan doen. Ga je vaak op stedentrip? Houd er dan rekening mee dat een T4 met dieselmotor in veel stadscentra wordt geweerd. Denk je vaak lange reizen door Europa te gaan maken? Dan blijkt al gauw dat het verbruik van een zescilinder benzinemotor een flinke claim legt op het reisbudget. Zoek je liever de natuur op? Een vijfcilinder TDI-dieselmotor met 102 pk is een ideale alleskunner, maar neem voor stedelijke trips wel je fietsen mee!
Technische controle van de T4
Zoals gezegd: check wanneer de distributieriem van de motor voor het laatst is vervangen. Daarnaast kennen de motoren eigenlijk weinig structurele problemen. Bij 2 ton op de teller wordt het tijd om de keerringen van de aandrijfassen te vervangen, want die raken versleten en veroorzaken olielekkage.
Waar je verder op moet letten zijn de spoorstangen en de draagarmen van de voorwielophanging. Na verloop van tijd gaan deze wat speling vertonen. Dit is sowieso een APK-controlepunt, maar als de auto toch op de hefbrug staat, is het raadzaam om er even naar te (laten) kijken. Controleer ook de conditie van het uitlaatsysteem. De remkrachtverdeler is een ander belangrijk (APK-)aandachtspunt.
Prijzen voor een T4 camperbus stijgen snel
Doordat de klassieke VW-busjes met de motor achterin inmiddels voor veel kampeerders een financiële brug te ver zijn, is een run ontstaan op de Volkswagen T4. Ook van deze generatie zie je de prijzen langzaam omhoog gaan – wacht daarom niet te lang met de aanschaf van de kampeer-T4 die helemaal aan jouw eisen voldoet.
Prijzen van oudere T4 diesels met een hoge kilometerstand (rond de 3 ton) beginnen bij zo’n 5000 euro. Veel van deze busjes zijn zelfbouwprojecten. De door Volkswagen zelf geleverde Westfalia-versies zijn algauw een stuk duurder: op de welbekende verkoopsites, worden de goedkoopste versies aangeboden voor zo’n 10.000 euro. Een bedrag waarvoor je géén Westfalia in showroomconditie mag verwachten.
Voor een verzorgde T4 kampeerbus met een kilometerstand tot zo’n 200.000 km, moet inmiddels al zo’n 15.000 euro worden betaald. En dan hebben we het niet over een Westfalia. Dat was enkele jaren geleden nog wel anders, toen betaalde je niet meer dan 10 mille. Neem bij een aanschaf van een camper ook alle andere kosten van een camper in ogenschouw en overweeg of een camper huren niet goedkoper is.
Lage kilometerstand? Ga ‘ns in Duitsland kijken …
Voor een T4 in topconditie, met een kilometerstand die niet boven de 150.000 km uitkomt, ben je al snel aangewezen op de specialist, áls je er in Nederland al eentje vindt met zo’n lage kilometerstand! Zodra je buiten de landsgrenzen gaat zoeken, is de kans groter dat je een busje naar je smaak vindt, al is de afstand om de auto te gaan bekijken dan natuurlijk wel een belemmering. Als je 25 tot 30 duizend euro wilt betalen voor een Volkswagen T4 camper, kun je jezelf misschien beter afvragen of je zo veel geld niet beter in een wat jongere kampeerbus kunt investeren. Sowieso is het geen slecht idee om voordat je een T4 camper koopt eerst eens een Volkswagen T4 te huren.
Volkswagen T4 camper
Een T4 geeft heel veel plezier !
Voor de T4 liefhebbers is een site te vinden waar al jarenlang heel veel informatie is te vinden. Ook veel liefhebbers, (oud)monteurs zijn hier actief. Echt een aanrader voor elke VW T1-2-3-4-5-6 lieghebber!
Zie https://www.weetjewel.nl/phpbb3/index.php
Dank voor de tip!