Bosch Fontus, een mobiele accureiniger is dat handig? Uitgebreide review

64d50467ce3ab4c72923183c1b6ddca6?s=55&d=mm&r=g Wijtske De Bosch Fontus, is een mobiele reiniger. Eigenlijk een soort van tuinspuit met druk die je overal kunt gebruiken. Hij is bedoeld voor al die schoonmaakklusjes rondom huis, onderweg of op de camping waar je geen kraan en/of stroom in de buurt hebt. Is dat echt zo handig als het lijkt? In deze review heb ik de accureiniger uitgebreid getest.

Het is een mobiele reiniger die qua formaat vergelijkbaar is met een rolkoffer, dus dat maakt hem handzaam. Als het reservoir gevuld is met 15 liter water dan wordt hij natuurlijk ook meteen 15 kilo zwaarder, maar door de stevige wielen is iis dat geen probleem en blijft hij makkelijk verplaatsbaar. 

bosch fontus review 1

Een mobiele reiniger is geen hogedrukreiniger

Hoewel de Fontus een flinke straal heeft is het geen  hogedruk reiniger. De straal uit de Bosch Fontus accureiniger heeft met de sterkste stand een druk van 12 bar, een standaard huis-tuin-en-keuken hogedrukreiniger heeft ongeveer 110 bar. Dat is dus nogal een verschil.

De Fontus reiniger is dan ook veel meer bedoeld om de standaard schoonmaakklussen makkelijker te maken. Met 12 bar kun je de ramen afspoelen en vogelpoep op je auto, camper of caravan echter prima verwijderen. 

Het grote voordeel ten op zichte van een hogedrukreiniger is dat je geen gedoe heb met slangen en snoeren die je moet uitrollen. Dat kost toch altijd meer tijd dan je denkt en de Bosch Fontus pak je er zo even bij.  

Waar gebruik je een accureiniger onderweg voor? 

De Bosch Fontus heeft geen snoer én hoeft ook niet met een slang verbonden te zijn aan een vaste waterkraan, Dat maakt dus dat je het reservoir gewoon kunt vullen met water en hem in de achterbak, disselbak of opbergruimte kunt zetten. Met de afmetingen van een kleine carry on koffer past dat prima. 

Je kunt de Bosch Fontus meenemen naar de camping om je camper of caravan ter plekke te wassen waar je ook bent. Of als je een dagje naar het strand gaat om het zand van jezelf of je hond af te spuiten voordat je weer in de auto stapt.  

review fontus bosch 1

Waar gebruik je de Fontus thuis voor? 

Ook thuis is een accureiniger best handig op plekken in de tuin waar geen stopcontact is. Om bijvoorbeeld het tuinmeubilair even schoon te spuiten of de ramen te wassen. En natuurlijk om je auto schoon te maken.  Even snel de vuilnisbak, fietsen, of zelfs je hond afspuiten! Ik heb de Fontus gebruikt om onze camperbus Granny schoon te maken nadat al het vuil van de winter zich er op verzameld had. 

Lees ook:  Welke campingstekker heb ik nodig?

Oh en ook om je (electrische) fiets schoon te maken is de Fontus een uitkomst. Vooral als je, zoals wij, voor het huis geen kraantje hebt. Een hogedrukreiniger wordt voor fietsen afgeraden maar afspuiten met de accureiniger gaat prima. Hiervoor heb ik bij onze fietsen de borstel gebruikt. Dat werkte prima en glommen weer helemaal. 

fontus bosch hogedrukreiniger

kofferbak fontus

Verschillende standen voor de hond en de camper

Er zit een borstel bij de Bosch Fontus en een spuitpistool met vier standen. De eerste stand van het spuitpistool is de penciljet, deze kun je gebruiken om het ergste vuil van bijvoorbeeld je auto te verwijderen. De 15 graden ventilatorjet stand kun je gebruiken om bijvoorbeeld fietsen schoon te maken en af te spuiten.

Voor grote oppervlaktes gebruik ik de 50 graden ventilatorjet, denk aan  de auto of camper. Doordat er ook nog drie drukstanden zijn heb je uiteindelijk 12 verschillende standen. In de zachtste stand met de douchejet kun je ook je huisdier afwassen na een wandeling in het bos of of het strand.

Ik kan me zelfs voorstellen dat ik de mobiele reiniger in deze stand gebruik om mezelf even af te spoelen na een bezoekje aan het strand! Even het zand en zout van je afspoelen voordat je de auto in stapt… Een koude douche, lekker fris en schoon na een dag zweten. 

Geen gesleep met emmers en gieters door de tuin of over de camping

De Bosch Fontus heeft niet alleen ongeveer de afmetingen van een carry on koffer maar je gebruikt hem ook zo. Met de wieltjes en het handvat kun je hem makkelijk door het gras verplaatsen waardoor je minder hoeft te slepen met zware emmers of gieters achterin de tuin of over de camping. 

lage druk reiniger

Camper of caravan wassen met een accureiniger, wordt dat wel schoon? 

Met de penstand van het spuitpistool kun je het ergste vuil eerst verwijderen. De borstel is daarna superhandig voor het wassen van de camper of auto. Met een beetje shampoo in het reservoir wordt de auto dan superschoon en kan nog even afgespoeld worden met de 50 graden ventilatorjet en klaar is Wijtske. 

Mijn ervaring is dat het makkelijker schoonmaakt dan met een tuinslang of een emmer met sop. Je hebt meer druk dan een tuinslang maar niet zoveel druk als een hogedrukreiniger zodat je bang moet zijn voor je lak. Vooral vogelpoep kun je met de penstand van het spuitpistool perfect weghalen.  Dat viel mij honderd procent mee. 

Zoals gezegd heb ik de camper, mijn auto en de fietsen met de accureiniger schoongemaakt. Dit heb ik bewust gedaan om alle standen te kunnen uitproberen. De 15 graden stand werkte prima op onze fietsen en ook de velgen van de auto en camper worden met deze stand mooi schoon.

Ook heb ik de ramen van ons huis er mee schoongespoten, puur even om te kijken of dat ook goed lukte en dat was het geval. Dat scheelt toch weer een boel poetswerk 

Hoe lang gaat de accu van de Bosch Fontus mee?

Er zit een 18 volt accu van het Power All Accusysteem in de accureiniger die uitwisselbaar is met alle Bosch gereedschap die ook van deze accu voorzien is. Als het “Power for all” logo op de verpakking en accu staat, dan past het. Dit betekent dat je geen onnodige accu’s en laders meer nodig hebt. De accu klik je onderin de Fontus, achter een klepje. Alles zit dus veilig en schoon weggewerkt.

Lees ook:  Getest: Lifestraw Peak Waterfilter, compact en stevig

Uiteraard worden de accu en lader meegeleverd met de Fontus accureiniger. Toen ik deze voor de eerste keer wilde opladen was dat in ruim anderhalf uur klaar. Het wordt aangeraden om de accu eerst volledig op te laden voor de eerste keer. De lader geeft ook duidelijk aan wat de status van het laden is.

Eenmaal opgeladen gaat de accu ongeveer een uur spuiten mee, afhankelijk van welke stand je gebruikt natuurlijk. Ik merkte dat ie bij mij wat minder lang mee ging, maar dat is waarschijnlijk ook omdat ik wat enthousiast alle standen wilde uitproberen. Met ongeveer 45 minuten was de accu leeg

review lage druk reiniger

15 liter wat kun je daarmee wassen? 

Het waterreservoir is 15 liter en dat is voldoende om je auto te wassen. Voor onze camper moest ik het reservoir nog een keertje vullen tussendoor. 15 liter is meer dan je denkt. Het water reservoir zit aan de zijkant van de Fontus, dus je kunt goed zien hoeveel water er nog in zit. Helemaal onderin zit ook een groot deel van het waterreservoir, dus terwijl het aan de zijkant lijkt alsof het water al (bijna) op is, zit er nog best veel water onderin.

hogedrukreiniger fontus

Hoe vul je hem bij?

Vullen gaat makkelijk. Je draait de grote knop los, hangt de waterslang erin of zet hem onder een kraan en dan kun je het waterreservoir vullen. Je zou dit eventueel ook met een gieter kunnen doen. Het is ook mogelijk om het reservoir met regenwater of zelfs rivierwater te vullen. Het ingebouwde filter zorgt ervoor dat er geen troep in je slang of pistool terecht komt. Dit filter kun je makkelijk na gebruik verwijderen en schoonmaken. Je draait de grote knop los, hangt de waterslang er in en dan kun je het waterreservoir vullen. Je zou dit eventueel ook met een gieter kunnen doen.  

Plussen
+ Multifunctioneel
+ Past in koffer- of disselbak
+ Snoer / slangloos

+ Voldoende kracht
+ Met borstel

+ Stevige wielen
+ Ook voor huisdieren

Minnen
– Minder kracht dan hogedrukspuit
– Te groot voor kleine kampeerbus
– Prijs

lagedruk reiniger

Review Bosch Fontus: is het nu handig zo’n mobiele reiniger? 

Ik vind de Bosch Fontus een fijne machine, multi-functioneel en erg handig in gebruik doordat je niet met slangen en snoeren hoeft te slepen. Je pakt hem zo even en rijdt er door de stevige wielen overal mee naar toe. Er zijn genoeg accessoires en standen waarmee het gebruik van de accureiniger voor elke schoonmaakklus geschikt is zowel thuis als onderweg.

In vergelijking met een hogedrukreiniger is het een behoorlijke investering en daar krijg je vooral gemak voor terug. Voor onze kleine campervan is hij te groot om permanent mee te nemen maar ik kan me voorstellen dat ik dit wel zou doen in een grotere camper of caravan en achterin de kofferbak gooien als je naar het strand gaat, dat lukt prima.  Dus ja, een mobiele reiniger is best handig voor al die plekken waar je anders loopt te zeulen met slangen en gieters.

De Fontus mobiele accureiniger is ter beschikking gesteld voor deze test door Bosch

Auteur

Ik ben Wijtske, 50jaar en samen met mijn man en kinderen kamperen we er op los. Met onze Volkswagen T3 camper trekken we er op uit in Nederland en Europa. Het liefst kampeer ik op Staatsbosbeheer of alternatieve sfeervolle campings.
Leer Wijtske kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter

User Review
  • Kwaliteit:
    Sending
  • Gebruiksgemak:
    Sending
  • Pakmaat:
    Sending