campings. Zeker in toeristisch Denemarken is een grote camping namelijk al snel een verzameling van witte caravans, waar je je als tentkampeerder een beetje eenzaam voelt. In West-Jutland zijn kleine campings alleen niet zo dik gezaaid. Daardoor belandde ik op de grote camping Nordsø van Dancamps en stiekem kwam ik erachter dat een grote camping soms ook wel fijn is.
Eigenlijk kampeer ik het liefst op kleineToegegeven, soms moet je een beetje brutaal zijn. De computer van camping Nordsø had ons een plekje in het midden toegewezen, maar omdat we liever aan de rand met uitzicht op de duinen staan, vroegen we bij de receptie of er daar niet een plaatsje vrij was. En dat bleek er te zijn. Met als gevolg dat onze tent pal aan de duinen stond en we een uitzicht hadden van heb ik jou daar.
1. Springen in de golven of plonzen in het zwembad
Onze kinderen hebben volop lol. Het ene moment rennen ze het duin over naar het strand en de Noordzee, het andere moment vliegen ze naar het binnenzwembad van de camping. Ze springen op de trampoline of op de “hoppepude”, het springkussen. Vanavond doen ze een speurtocht op de camping. Zelf geniet ik vooral van het uitgebreide assortiment verse broodjes ‘s ochtends en het flesje wijn dat ik ‘s avonds in de campingwinkel kan kopen.
2. Vergeet niet de omgeving te verkennen
Je kunt je op de camping dus prima vermaken, maar ook daarbuiten is genoeg te doen. West-Jutland komt namelijk steeds meer in trek en er ontstaan dan ook steeds meer toeristische trekpleisters. In de plaatsjes Hvide Sande en Ringkøbing zijn de terrasjes gezellig bevolkt en met een hop-on-hop-of bus kun je vanaf veel campings plaatsen rondom Ringkøbing Fjord bezoeken. Hieronder mijn tips voor een paar dagen genieten.
3. Tirpitz: architectuur, tentoonstellingen en natuur
Midden in de duinen bij Blavand, helemaal in het zuiden van West-Jutland ligt een verborgen bunker. Of eigenlijk moet ik zeggen: làg een verborgen bunker. Want sinds een paar jaar is de bunker verbouwd tot Museum Tirpitz. Daarbij zijn er op een prachtige manier vier tentoonstellingsruimtes toegevoegd, die via een tunnel verbonden zijn met het oude deel. Dat deel is onderdeel van de Atlantic Wall uit de Tweede Wereldoorlog. Als ik er doorheen wandel krijg ik pas echt een indruk van hoe groot zo’n bunker eigenlijk is. Omdat de bunker nooit echt in gebruik is geweest, is het binnen behoorlijk kaal, maar door middel van licht en geluidsbeelden worden de verhalen op verschillende plekken toch tot leven gebracht.
Vier zalen én een oude bunker
In het architectonisch knap geïntegreerde nieuwe deel kwam ik terecht bij een tentoonstelling over barnsteen. Onvoorstelbaar wat dat in deze regio teweeg heeft gebracht! Er was zelfs sprake van een heus soort van goudkoorts. Van heinde en verre kwamen mensen naar West-Jutland om barnsteen te zoeken.
In de tweede tentoonstellingsruimte een 4D-film over de ontwikkeling van de regio, pakkend in beeld gebracht en gecombineerd met allerlei voorwerpen in de ruimte. Verhalen van streekbewoners, af te luisteren via een audioguide, maken het geheel nog levendiger.
De derde en vierde ruimte hadden de oorlog en de gevaren van mijnen als thema. Ook dit werd indrukwekkend in beeld gebracht, al moet je hier wel echt even de tijd nemen om de verhalen op de audioguide af te luisteren.
Uiteindelijk brachten wij drie uur door in het museum. Het was vanaf Hvide Sande een flink stuk rijden, maar Tirpitz is wat mij betreft echt wel een must-see.
4. Terug naar de Vikingen!
Twee jaar geleden bezocht ik het Vikingmuseum Bork Vikingenhavn al eens, maar zeg nou zelf: wat is een vakantie in Denemarken zonder Vikingmuseum? Bovendien had ik deze keer een éxtra reden, want tijdens mijn verblijf in West-Jutland vond hier de jaarlijkse Vikingmarkt plaats, een happening van heb-ik-jou-daar.
Het hele museum was voorzien van kraampjes met kooplui in vikingkleding. Bij de ene stand smeedde een smid op zijn aambeeld, bij een andere stand werd bier gebrouwen en een stuk verderop werd weer verf gemaakt. Bij andere kraampjes verkochten ze viking-attributen, zoals kledingspelden en dierenhuiden voor kleding.
Het museum bruist tijdens de vikingmarkt
Tof waren ook de optredens die er waren. Er werd een demonstratie paarden mennen gegeven en een ludiek trio maakte er met trommels en gezang een vrolijke boel van. Op het terras vloeide de vikingdrank rijkelijk en soms kreeg je het gevoel echt in de Vikingtijd beland te zijn.
Dat de vikingmarkt populair is, was te zien: het was tijdens mijn bezoek behoorlijk druk in het museum. Alle aandacht ging naar de markt, en daardoor kwam de rest in mijn beleving nu net wat minder uit de verf. En dat vond ik jammer, want ook zonder markt is het museum echt leuk.
5. Uitwaaien in de duinen
Ik vertelde al dat mijn camping vlak aan zee lag, met slechts een enkele duinenrij ertussen. Ga je een klein stukje zuidelijker, dan worden de duinen behoorlijk wat breder. En dat biedt de perfecte gelegenheid voor een duinwandeling! Tip: ga niet op de bonnefooi naar een parkeerplaats, maar informeer bij de toeristinfo even waar leuke wandelingen zijn. Ze hebben er – gratis – foldertjes met duidelijke routekaarten.
De wandeling die ik maakte begon bij Houstrup Strand, ongeveer 20 kilometer vanaf de camping. Je loopt er langs duinmeertjes, tussen de bossen en door het helmgras met soms adembenemende uitzichten. Bij mooi weer lonkt de zee voor een duik. Zwemspullen mee dus!
6. Maak kennis met de natuurkrachten in Naturkraft
Ben je wel eens in een bal van de duinen afgerold? Nee? Ik ook niet, maar mijn kinderen wel. Samen met hen bezocht ik bij Ringkøbing namelijk het nieuwe belevenispark Naturkraft. In dit park, aangelegd in de vorm van een cirkel zodat het naadloos opgaat in het omliggende duinlandschap, speel je met je zintuigen en de natuurkrachten.
Middels een slim systeem van “expedities” worden kinderen in dit park nieuwsgierig gemaakt naar natuurkundige principes. Ze kunnen er racen op kabelbanen, een wedstrijd “wie glijdt het snelst” doen of in een windmachine ervaren hoe hard orkaankracht nou eigenlijk is. Ook kunnen ze uitzoeken hoe het recyclen van plastic werkt en welke planten en dieren er in de Deense duinen voorkomen. Hebben de kinderen alle onderdelen van een expeditie af? Dan maken ze als beloning hun eigen button, waarmee ze zich voortaan expert in een bepaald thema kunnen noemen. En tijdens alle fun steken ze ook nog wat op, dus da’s mooi meegenomen.
Naturkraft is echt nog spiksplinternieuw. En eerlijk is eerlijk, dat merk je wel een beetje. Hoewel er in het park al veel te doen is, oogt het op sommige plekken nog wel een beetje leeg. Toch zie je duidelijk de ambitie die het park heeft. Het begin is veelbelovend!
Welke tips heb jij nog?
Je merkt het al: er is echt veel te doen in West-Jutland. Stap binnen bij de toeristeninformatie en je vindt er een gigantisch aanbod aan foldertjes. Wandelen, fietsen, paardrijden, het kan hier allemaal. Ik ben lang niet overal geweest. Er zit vast nog iets bij waar ik niet geweest ben. Heb jij nog een geheime tip? Laat het dan vooral weten in een reactie hieronder of lees onze tips voor Funen en Zuid- Jutland, inclusief Sonderjylland.
reageer