3 “hygge”campings / glampings op Deens Sjaelland

64d50467ce3ab4c72923183c1b6ddca6?s=55&d=mm&r=g Wijtske Tijdens onze roadtrip door Sjaelland in de herfstvakantie verbleven we op drie verschillende campings verspreid over het eiland. Sjælland, ook wel bekend als Seeland, is het grootste eiland van Denemarken en is door zijn uitgestrektheid en schilderachtige landschappen steeds populairder, ook bij kampeerders.

Seeland je bent zo mooi

Sjælland, zoals de Denen Seeland noemen, heeft een gevarieerd landschap, maar heeft naast de hoofdstad Kopenhagen ook veel natuurlijk moois te bieden: van uitgestrekte kustlijnen tot grote bossen en schilderachtige meren. Nationaal Park Skjoldungernes Land is zo’n paradijs voor natuurliefhebbers, met wandelpaden en rivieren. In mijn eerder blog schreef ik al over de leukste dingen om te doen in Seeland. Maar nu eerst de campings

camping seeland 9

Vesterlyng Camping

Onze eerste camping lag aan een klein fjord vlak bij zee. Het was nog zo’n 10 minuutjes lopen door een mooi natuurgebied (waar overigens wel gewoon auto’s rijden). Het strand had zijn kenmerkende kiezels, wat er natuurlijk voor zorgde dat we op zoek gingen naar mooie keilstenen om over de zee te laten stuiteren.

Op Vesterlyng camping kun je in een hutje verblijven, maar natuurlijk ook je eigen tent, caravan of tent op één van de velden plaatsen. Wij waren er in de herfstvakantie, de temperaturen dalen natuurlijk wel in de avond. Overdag was het weer prima trouwens, zelfs nog een lekker zonnetje gezien. Het uitzicht uit de hut was prachtig, ze stonden zo gepositioneerd dat je mooi op de zee uitkeek. Het hutje zelf was voorzien van een vide waar twee matrassen lagen, en eigen badkamertje, keuken en nog een aparte slaapkamer. Niet ruim maar prima voor een paar nachten. 

camping seeland

Op de camping zelf zijn veel vaste plaatsen en de camping sloot voor het seizoen, waardoor alles wel opgeruimd werd. De hutten blijven echter de hele winter te huur. Ook kun je er de zogenoemde Stargazers huren (niet in de winter). Deze staan op een houten platform zodat je mooi uitzicht op zee hebt (in de verte). Er is ook een zwembad en een ruim toiletgebouw, zelfs een klein restaurantje, maar dat was helaas niet open. 

Voor het zwembad op de camping trouwens moet je wel wat extra betalen, het gaat maar om kleine bedragen maar toch. Het sanitair is keurig en schoon. Er is ook een speelplaats voor kinderen met een springkussen.

Lees ook:  Knuthenborg Zoo, safaripark, dino bos en waterspeeltuin in één

Je kunt natuurlijk een caravan huren, maar ook een mooi hutje of een Lotus Belle Tent boeken. Of je kiest voor iets primitiever en dan huur je een shelter bij de kampvuurplaats. 

Glamping met uitzicht op zee

Dinsdag checkten we alweer uit bij het huisje en gingen op weg naar de tweede camping, Campone in Holbaek, ook weer in het noorden aan het Holbaekfjord gelegen. Een nette camping waar we ook in een huisje mochten verblijven. De huisjes zijn voorzien van twee eenpersoonsbedden op één kamer en een stapelbed + eenpersoonsbed op de andere kamer. Theoretisch geschikt voor vijf personen, maar dat is in een periode waarin je veel binnen verblijft, wel erg klein. Als je lekker naar buiten kunt in de zomer dan is het prima.

In het huisje zit ook een kleine badkamer, maar als je allemaal achterelkaar gaat douchen dan is de boiler snel leeg en zal die even moeten opwarmen voordat de volgende kan douchen. Daarnaast vonden wij het heel jammer dat je vanuit het huisje uitzicht over de camping hebt in plaats van op de baai. 

camping seeland 10

Er is een prachtig, net toiletgebouw, verwarmd zelfs en groot genoeg. Natuurlijk maakten we even een rondje over de camping om het zwembad te zoeken. Dit is een overdekt, verwarmd zwembad en dus prima om een plons in te maken! Er is ook de mogelijkheid om in de sauna te gaan, maar deze was tijdens ons verblijf niet (meer) open. Ik kan mij voorstellen dat dat in het voor- of najaar wel heel lekker is. 

camping seeland 11

Slapen op grote hoogte

We verbleven de laatste dagen in de glamping Traetophytter, letterlijk de boomtophutten. Een vrij nieuwe camping bij een boerderij in Dalmose, waar Ruth en haar man sinds 1 oktober dit jaar prachtige domes hebben gebouwd op een verhoging met een prachtig uitzicht over het weiland. Met een beetje geluk kun je daar ‘s avonds reeën spotten, en dat was bij ons ook het geval.

De domes zijn echt met liefde en zorg ingericht en er stond zelfs een ontbijtje in de koelkast klaar voor ons. Op het terrein zijn ook shelters voor overnachting in de buitenlucht en er is een (buiten)keuken met een toiletgebouw en een gezamenlijke vuurplaats. Je kunt er ook met je camper kamperen op het veld, wel kleinschalig, maar dat is juist prima.

Wellicht dat ze de camping in de toekomst uitbreiden, het zou leuk zijn als je ook met je tent of (vouw)caravan kunt komen kamperen. Wat betreft het toiletgebouw: deze is vrij nieuw, maar nog wel wat primitief gemaakt. Dat is prima als je in de shelters verblijft, maar mocht je wat meer luxe willen, dan is het misschien niet voldoende. De domes zijn duidelijk het paradepaardje van de familie, en terecht! 

camping seeland 4

Welke camping in Seeland is jouw favoriet?

Wij hebben een heerlijke tijd gehad in Seeland en ook in de herfstvakantie is dit nog een mooi gebied om te ontdekken. Hoewel sommige campings dan al aan het afronden zijn voor het seizoen, blijft het een bijzonder gebied. Wat is jouw favoriete camping in Sjaelland?

Auteur

Ik ben Wijtske, 50jaar en samen met mijn man en kinderen kamperen we er op los. Met onze Volkswagen T3 camper trekken we er op uit in Nederland en Europa. Het liefst kampeer ik op Staatsbosbeheer of alternatieve sfeervolle campings.
Leer Wijtske kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter

Sending